RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TT-01勁甩尾 [打印本頁]

作者: ThomasZ    時間: 2010-6-25 10:18
標題: TT-01勁甩尾
我架TT-01轉右灣好靚好穩好咬地,但唔知點解轉左則勁甩尾,就算車速很慢,轉幅很細都甩,照計架車無咩好SET,請問係咩問題呢?試過差速也很順滑的。請各師兄多多指教
作者: 暴風超音    時間: 2010-6-25 11:35
爆呔,底板掂地
作者: kckan    時間: 2010-6-25 16:49
師兄 我都係玩 tt-01好難玩得快  我用9t  55-25齒比  左右都勁甩尾啦
玩到冇引!!!
作者: move7648    時間: 2010-6-25 18:49

55-25齒比 = 5.72
9T摩打頂得住, 唔熱咩?
你試下降低返齒比, 睇下會唔會好啲
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-25 20:36
我都覺得可能係條胎有問題,但轉右彎又好靚....搵日出去買套新胎試吓先。
我覺得tt-01對場地要求太高囉,跑馬路的話試過俾粒石仔炒到飛起打幾十個關斗跌番落地,不過好在無嘢爛。都係球場玩最安全,d胎都無蝕咁快。
我setting唔係好快,只係換咗摩打21齒,全車啤鈴,我個無刷3700kv幾乎無熱度。
另外我後輪粒6角食死咗落條完裝鈴到,用了跟車的另外2粒長些少的6角在後輪,理論上闊了,感覺上跑上來穩d。
奇怪跑房車無闊胎用....真車用闊胎勁好多啊
作者: kckan    時間: 2010-6-25 22:14

回復 4# move7648

我降到 61  22  sorex 36r  仍甩尾
作者: alvis425    時間: 2010-6-26 01:59
TT01 玩黑豬都好快死....9T /  3700KV..

真係.............無言。
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-26 03:10
TT01 玩黑豬都好快死....9T /  3700KV..

真係.............無言。
alvis425 發表於 2010-6-26 01:59

快死意思係快到死定係好快會死?
其實黑豬係乜東東?成日聽人講teampower風扇黑豬好正,究竟係邊隻? 可否post張相來看看?
作者: alvis425    時間: 2010-6-26 04:22
其實黑豬係乜東東?成日聽人講teampower風扇黑豬好正,究竟係 ...
ThomasZ 發表於 2010-6-26 03:10

黑豬個樣就係原裝摩打黑色版本
快死既意思 係TT01 跟本頂唔順咁快 齒果PART 係唔可以頂到咁快
所以會好快玩完 又要換
作者: asaq-wong    時間: 2010-6-26 07:33
其實黑豬係乜東東?成日聽人講teampower風扇黑豬好正,究竟係 ...
ThomasZ 發表於 2010-6-26 03:10

登錄/註冊後可看大圖

作者: kckan    時間: 2010-6-26 07:46

回復 7# alvis425

我用了100排電冇死牙問題61孖星 22加硬  9t   頂到很慢都不能入灣  好推頭甩尾??   
tto1是否不能走快 ??  煩死 !!  

註: 墟位大就容易埽牙
作者: kckan    時間: 2010-6-26 08:32
55-25齒比 = 5.72
9T摩打頂得住, 唔熱咩?
你試下降低返齒比, 睇下會唔會好啲
move7648 發表於 2010-6-25 18:49

加大風扇摩打雖熱但唔死
作者: alvis425    時間: 2010-6-26 08:46
回復  alvis425

我用了100排電冇死牙問題61孖星 22加硬  9t   頂到很慢都不能入灣  好推頭甩尾??   
...
kckan 發表於 2010-6-26 07:46

如果一百排電你真係算好彩 我已經不下一百排 但掃既野已經多不勝數
我仲要係玩101bk 加白豬 不過唔係飛街 係跑track

你試下換左套呔算 通常係用套呔去令部車咬左先的
作者: kckan    時間: 2010-6-26 08:53

回復 13# alvis425

我已換了蘇記  36r 40r  trc玩  唔惦

師兄你掃那個齒呢??
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-26 09:49
asaq-wong 發表於 2010-6-26 07:33

請問呢個幾錢呢? 等於幾多t? 同原裝白豬540分別在哪?
作者: alvis425    時間: 2010-6-26 13:03
回復  alvis425

我已換了蘇記  36r 40r  trc玩  唔惦

師兄你掃那個齒呢??
kckan 發表於 2010-6-26 08:53

大不下6隻 細不下十隻
作者: kckan    時間: 2010-6-26 16:44

回復 16# alvis425

齒輪之間 軸  啤呤 太多墟位甩甩離就好易掃牙 一定要聶緊  白猪很難會打殘啲牙
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-26 20:26
掃齒唔擔心,好平。最慘係啲胎,一排電ko一條胎,慘無人道
作者: kckan    時間: 2010-6-26 21:46
回復 18# ThomasZ

咩胎呀 豆腐胎
作者: asaq-wong    時間: 2010-6-27 01:05
請問呢個幾錢呢? 等於幾多t? 同原裝白豬540分別在哪?
ThomasZ 發表於 2010-6-26 09:49

呢個我買時就4草野。
白豬 no loading 時 under 20,[email protected],
風扇黑豬 no loading 時有 24,[email protected]
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-27 08:51
回復  ThomasZ

咩胎呀 豆腐胎
kckan 發表於 2010-6-26 21:46

35一對連鈴痴埋的,有胎紋嗰d,不過真係好咬地。
如果玩飄移d胎係咪硬好多襟好多呢?
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-27 08:52
呢個我買時就4草野。
白豬 no loading 時 under 20,,
風扇黑豬 no loading 時有 24,!
asaq-wong 發表於 2010-6-27 01:05

咁點解叫風扇黑豬呢? 何來風扇?
作者: kckan    時間: 2010-6-27 09:10
35一對連鈴痴埋的,有胎紋嗰d,不過真係好咬地。
如果玩飄移d胎係咪硬好多襟好多呢?
ThomasZ 發表於 2010-6-27 08:51

35蚊玩 一排電   條數掂計呀  玩一次車攞一籮胎去玩

我就用sorex 36r track玩 可用40排電睇有否撞得多
作者: kckan    時間: 2010-6-27 09:23
咁點解叫風扇黑豬呢? 何來風扇?
ThomasZ 發表於 2010-6-27 08:52

轉子內置扇   當摩打轉動時自行抽風
作者: billgate803    時間: 2010-6-27 09:43

甩尾~
1.車尾是否彈簧太硬?
2.是否底板太貼地? 如轉彎時底板掂地會導致甩尾
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-27 10:13
35蚊玩 一排電   條數掂計呀  玩一次車攞一籮胎去玩

我就用sorex 36r trak玩 可用40排電 ...
kckan 發表於 2010-6-27 09:10

如果可玩40排電又唔錯喎!但呢套胎幾錢呢? 40排電喺咩地玩先? 可唔可post張相上來看看等我認一下出去買?
我真係就嚟成屋係胎了

我買咗一套tamiya的彈弓,4種色,但好似條條都一樣硬度,有點搵笨實。原裝銀彈弓仲硬過所謂最硬的白色的。
作者: kckan    時間: 2010-6-27 15:41

sorex 36r   四只齋胎約  $$120 極速有售 車場跑道玩  trc track  快車常用胎   RI 亦好耐用
作者: sang30hk    時間: 2010-6-27 19:35
sorex 36r   四只齊胎約  $$120 極速有售 車場跑道玩  trc track  快車常用胎   RI 亦好耐用
kckan 發表於 2010-6-27 15:41

你介紹既Sorex 36r係咪一set痴哂有哂胎膽鈴呀, 因為我部車都好甩, 我想換返好咬地既胎
P.S: 我跑開馬路的
作者: kckan    時間: 2010-6-27 20:31
你介紹既Sorex 36r係咪一set痴哂有哂胎膽鈴呀, 因為我部車都好甩, 我想換返好咬地既胎
P.S: 我跑開馬路的 ...
sang30hk 發表於 2010-6-27 19:35

齋胎         sorex  沒有set好的  胎膽硬厚自己試      我用4.5mm-5mm厚     鈴 孖星   好多高手都用來跑快車

甩尾仍有其他問題要set    我都未解決 快又唔甩尾!!
作者: AMAT    時間: 2010-6-27 21:42
如果可玩40排電又唔錯喎!但呢套胎幾錢呢? 40排電喺咩地玩先? 可唔可post張相上來看看等我認一下出 ...
ThomasZ 發表於 2010-6-27 10:13

1. 四隻色係唔同硬度
2. 銀色硬係因為你原裝果架TT01應該唔係行油壓,只係行彈弓
3. 唔係彈弓越硬越好

如果你已經買咗四色,睇返佢果個點位顏色
紅色最軟,黃色跟住,之後藍色,最後白色.

你想架車唔咁甩,跑街改成前用藍色,後用黃色,就可以解決.

彈弓越硬唔等如越唔甩.....
彈弓係要前後唔同嚟配合,等架車轉灣時個ROLLING不同,從而改變架車轉灣時係推頭,定係甩尾.
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-27 22:08
回復 30# AMAT

謝謝
我想硬d係因為我架車成日刮底,所以諗住硬少少無咁易掂地。
請問嗰套4色彈弓,可以套落真正油壓到用嗎?
作者: AMAT    時間: 2010-6-27 23:14
回復  AMAT

謝謝
我想硬d係因為我架車成日刮底,所以諗住硬少少無咁易掂地。
請問嗰套4色彈弓 ...
ThomasZ 發表於 2010-6-27 22:08

要唔咁刮底,你改用長O的O既油壓腳.而唔係用硬O的彈弓.
果四套彈弓本身就係俾真正油壓用.
作者: cpau    時間: 2010-6-27 23:33
1. 四隻色係唔同硬度
2. 銀色硬係因為你原裝果架TT01應該唔係行油壓,只係行彈弓
3. 唔係彈弓越硬越好 ...
AMAT 發表於 2010-6-27 21:42

thanks, 我要記低以上資料~好有用
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-28 03:22
要唔咁刮底,你改用長O的O既油壓腳.而唔係用硬O的彈弓.
果四套彈弓本身就係俾真正油壓用.
AMAT 發表於 2010-6-27 23:14

請恕小弟不才,請問邊度叫油壓腳? 能否post相看一下?感謝萬分 !!
作者: AMAT    時間: 2010-6-28 13:40
請恕小弟不才,請問邊度叫油壓腳? 能否post相看一下?感謝萬分 !!
ThomasZ 發表於 2010-6-28 03:22

紅框所示

作者: beebone    時間: 2010-6-28 13:47
我架TT-01轉右灣好靚好穩好咬地,但唔知點解轉左則勁甩尾,就算車速很慢,轉幅很細都甩,照計架車無咩好SET,請問 ...
ThomasZ 發表於 2010-6-25 10:18

check狗骨杯有無 damage
作者: sang30hk    時間: 2010-6-28 16:50
齋胎         sorex  沒有set好的  胎膽硬厚自己試      我用4.5mm-5mm厚     鈴 孖星   好 ...
kckan 發表於 2010-6-27 20:31

買齊一set4隻要幾多錢到呀?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-6-28 17:04
買齊一set4隻要幾多錢到呀?
sang30hk 發表於 2010-6-28 16:50

連哂咁多野2百至2百幾
睇你用咩軨

用disc wheel一set4隻貴d既38-40
但係你玩yokomo果d靚仔既就一對60咁上下,個價差好遠
tyre 4隻=120-124
膽我唔係好記得啦,都係around 50-60咁上下(請其他師兄提供正確資料)
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-28 17:07
不如買盒新的tt-01,用番套原裝胎,仲多個靚殼+一堆後備零件都係五百幾之嘛
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-6-28 17:10
不如買盒新的tt-01,用番套原裝胎,仲多個靚殼+一堆後備零件都係五百幾之嘛
ThomasZ 發表於 2010-6-28 17:07

係唔係再要換tyre就再買多部新既?
TAMIYA會好多謝你
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-28 17:13
如果想換殼,呢個都係唔錯的選擇
作者: sang30hk    時間: 2010-6-28 19:47
不過我而家想換M-05...><
作者: simon1749    時間: 2010-6-29 22:19
原裝跟車嗰套呔係笑料
聽吓 D CHING 講換比賽呔啦
記著要有內膽
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-29 23:33
我遊車河咋,套胎最重要係襟同埋平
有內胆的我都唔知點痴落去....其實內胆使唔使痴呢? 係痴胎定痴鈴?
作者: simon1749    時間: 2010-6-30 00:54
內胆唔使痴
買個痴呔器幾十蚊
一次投資 有排用 效果好
D呔唔爆 40排電點都無問題
作者: ThomasZ    時間: 2010-6-30 02:45
回復 45# simon1749

痴胎器?未見過喔, 有無相睇吓?難唔難用?
喺呢度學到好多嘢
作者: chacha    時間: 2010-6-30 02:51
回復 46# ThomasZ
RCメンテナンス用品です
OP.338 タイヤ接着アダプター
価格:1,050円
登錄/註冊後可看大圖