RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 邊部車令你進步最快 [打印本頁]

作者: newpilot    時間: 2010-7-22 15:06
標題: 邊部車令你進步最快
小弟第一部車係 YR-4 之後轉左 YR-4M 都係係公園玩下咁.之後開始入埸玩就轉左 部xpress 98 年既..
我都吾記得叫咩,有3樓果部..記得第1次入埸係去fanling TQRC ,因為技術差..燒幾支頭萬向.(我都吾知
點解有幾支係身..)玩左一排都係咁上下..之後kai tak 開左就成日去.技術開始有d改善..由最初一圈撞幾
次變左幾圈先一次..真係幾有成功感..亦係xpress 令我進步最快...之後玩過 tb evo 1,mr4 tc ,xray 等..
吾知大家邊部車今你進步得最快最多呢
作者: george02    時間: 2010-7-22 15:37
tb 02
玩完先學識set車
作者: LFY    時間: 2010-7-22 18:08
tb 02
玩完先學識set車
george02 發表於 2010-7-22 15:37

其實TB-02都幾好,可惜生不逢時......我都有架...但而家做左景品車.
作者: German    時間: 2010-7-22 20:14
TA05
TT01淨跑空地->TA05 YMC 像真B組第四
成績唔係好好,但進步既感覺就真係FEEL到
作者: EX超龍    時間: 2010-7-22 20:35
TT-01
作者: ryancmlam    時間: 2010-7-22 22:09
F1 or M04
作者: SPAWN    時間: 2010-7-22 22:10
TA-03F!就係佢令我有隻杯仔拎
作者: rcuser    時間: 2010-7-22 22:11
TT01 --------
作者: lazer    時間: 2010-7-23 00:28
415msx!!
作者: 威威    時間: 2010-7-23 00:31
t3
作者: hardmankam    時間: 2010-7-23 01:14
1  2  仔
作者: abcde    時間: 2010-7-23 02:43
i also feel mini z...you play it at track..then increase you control skill a lot....then 4wd touring...play at wan chai and now will not play on playground or football place...due to running dog is meaningless....then..now...play f1 or 2wd....know more and more fun on control.. 2wd is hard to control well special in no traction track..........
作者: laufufu    時間: 2010-7-23 03:17
trf 415 msx
b4 that i PLAY TA05,...但玩左415之後,反而覺得TA05太穩定.
作者: kkchung    時間: 2010-7-23 12:40
以前第一次正式入場玩是三和遙控車場,但感覺和之前在球場玩水喉賽道差不多容易,只是多了時間弄弄不同車設定的變化。反而是玩 ABC 1/24 蚊車時更加學習到要在控制上的忍耐和應付不好的車子時控制。最重要還是玩多些和去多些不同場地跑跑看,來比較一下大家的分別。
作者: li5115    時間: 2010-7-24 02:36
後驅車,練技術首選。
作者: @JOLY@    時間: 2010-7-24 02:40
TA05^O^......
作者: RCMan_2006    時間: 2010-7-24 10:28
電單車....好難玩....玩得掂,技術有反咁上下!
作者: pl    時間: 2010-7-24 11:24
電單車....好難玩....玩得掂,技術有反咁上下!
RCMan_2006 發表於 2010-7-24 10:28

登錄/註冊後可看大圖
[/quote]

其實電單車都吾係太難玩,係要有恆心囉,玩得掂,就真可練到,手指同心理質數.
作者: lui222k    時間: 2010-7-25 01:25
F-1, 12仔, Lazer ZX, TA-02都令我有各方面的進步
作者: kurapikt    時間: 2010-7-25 14:12
TB-03. 個進步係大到, 又唔識到識
作者: milkboy    時間: 2010-7-25 14:45
^^~
當然係T3 EU Rubber Spec 喇.....
話說......30年前.....
第一部電車.....
ASSO RC12E......
無乜野可以SET..
之後就玩....
油車SG MK II 後驅,SG 4驅,SERPENT4驅,DELTA.....
玩果幾年,都因為係年紀輕,都係HEA....
之後都無咩正式再玩.....
早幾年前...再玩果D RTR.....
Traxxas 大REVO 3.3....
都係HEA黎玩.....
直到今年4月...
學人玩快車   T3......
真係令我學識唔少野.....
^^b
作者: f-16    時間: 2010-7-25 23:50
TT01、被昆才會進步。
作者: jjlaiyuihk    時間: 2010-9-12 18:37
TA-05!!!!!!!!!!!!
作者: chiwingedwinlo    時間: 2010-9-12 23:02
F1 & 12 son
作者: hknewton    時間: 2010-9-12 23:20
i think mini-z
作者: wing6419677    時間: 2010-9-13 01:19
MINIZ  因為。。。玩開車仔之後睇番大車都係好慢。。而且車仔難玩過大車。。我個人覺得。。SO ,,,一玩番大車好易上手。。
作者: rcpop    時間: 2010-10-6 14:39
MINI-Z AWD
作者: cocojelo    時間: 2010-10-6 15:03
xray t3........!
作者: EnjoyRC    時間: 2010-10-6 15:24
回復 28# wing6419677

agree
作者: IBM    時間: 2010-10-6 18:29
不停換車, 令我進步得最怏
作者: lws920    時間: 2010-10-6 18:33
TT01啦.....
作者: jzx100mkll    時間: 2010-10-6 18:37
TT-01 ~~~
作者: IBM    時間: 2010-10-6 18:51
TT01啦.....
lws920 發表於 2010-10-6 18:33

TT-01 本身先天不足, 好多時要自己動腦筋去改造, 令你在改裝和工藝上有進步

而且 TT-01 無乜野 set, 迫住要用技術去就, 亦可訓練自己的駕駛技術
作者: 推車    時間: 2010-10-6 18:57
TT-01 本身先天不足, 好多時要自己動腦筋去改造, 令你在改裝和工藝上有進步

而且 TT-01 無乜野 se ...
IBM 發表於 2010-10-6 18:51

認同

我仲用緊架甩皮甩骨既TT01去跑......
作者: pd    時間: 2010-10-6 20:07
Dnano can train you up!
作者: ernestf    時間: 2010-10-6 20:14
10 yrs ago, AE T3, Yokomo MR4TC
Recent 5 yrs, Pro4, Cyclone
Most recent, Photon, T3
They are all responsive to setting change, help me to learn more from different setup and its effect.
I drove a lot of other cars but those listed here are outstanding in my opinion.
作者: lws920    時間: 2010-10-6 20:44

而且 TT-01 無乜野 se ...
IBM 發表於 2010-10-6 18:51

哈,所以我而家仲用緊。。。
作者: chiuxxc    時間: 2010-10-6 21:51
一部二手的TOP "scythe"因為係二手的關係有好多零件己被上手車主改到面目全非啦我要花好多時間才可以今佢正常番當中不斷地嘗試不同的setup,未試過一部車要用咁多時間和心機去玩
作者: chiuxxc    時間: 2010-10-6 21:51
一部二手的TOP "scythe"因為係二手的關係有好多零件己被上手車主改到面目全非啦我要花好多時間才可以今佢正常番當中不斷地嘗試不同的setup,未試過一部車要用咁多時間和心機去玩
作者: 1524    時間: 2010-10-6 22:04
回復 23# milkboy

你當時買T3的post,
真的令我O晒咀...一o野豁出去, 全部upgrade, 全部都咁top.
勇!!!
作者: milkboy    時間: 2010-10-7 00:51
^^~
我都係聽 d ching 講,
—野到位, up 乜野 grade, 唔洗煩.
作者: 1524    時間: 2010-10-7 00:57
回復 43# milkboy

之前唔覺呢個係好方法,
不過依家睇多左,
就知有佢道理.

不過自己衰心多, 好多車都想玩.
我估我玩過m車同12仔後,
就要好似ching你咁狠狠地出一o野大血先得
作者: LP640    時間: 2010-10-7 11:54
玩Kyosho dNaNo可以令到手車進步得好快.
作者: com1010hk    時間: 2010-10-7 18:18
mini-z
作者: nel3838    時間: 2010-10-7 19:21
416 or mini inferno

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2