RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: XrayT2 008 改用TCX轉向 [打印本頁]

作者: lung1    時間: 2010-8-16 21:40
標題: XrayT2 008 改用TCX轉向

XrayT2 008 改用TCX轉向
twin-crank steering design, which makes the most of your control inputs and gives you a much better driving feel on the track.

作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-16 21:51
其實兩種design(原裝Xray同原裝Tamiya)既servo擺法
各有d咩好處同唔好處?
作者: lung1    時間: 2010-8-16 21:58
其實兩種design(原裝Xray同原裝Tamiya)既servo擺法
各有d咩好處同唔好處?
Noir.KAZE 發表於 16/8/2010 09:51 PM

HPI drivers say this steering design gives them more corner speed over the older TC-style central steering system
作者: tekin    時間: 2010-8-16 22:03
Is this without servo saver in this system?
作者: lung1    時間: 2010-8-16 22:05
Is this without servo saver in this system?
tekin 發表於 16/8/2010 10:03 PM

servo horn only~
作者: gtimax    時間: 2010-8-16 23:17
YOU STILL CAN USE TAMIYA TYPE SERVO SAVER BUT IT IS NOT A MUST IF YOU USING NOT SHORT SERVO.
作者: 肥神    時間: 2010-8-17 00:08
回復 2# Noir.KAZE

xray原裝的方法...就好像一定要裝一條柱
如果想令車架更'鈕'
唯有轉用呢種方式轉向
車架夠軟..
對於好勁陽光,曬,,加上唔咬地的埸地
係會比較難heat tire...更持久~!!
作者: 阿虫    時間: 2010-8-17 09:02
c兄, 請問轉咗之後, 係唔係只可以上得一邊servo耳仔??
作者: salim    時間: 2010-8-17 13:17
回復  Noir.KAZE

xray原裝的方法...就好像一定要裝一條柱
如果想令車架更'鈕'
唯有轉用呢種方式轉向
...
肥神 發表於 2010-8-17 00:08

Why and how can increase twist?
作者: pskyng    時間: 2010-8-18 14:22

好多年架k-factory都有出option 比G4 就是類似這個轉何方式. 我渣時相對於oneball bearing 式轉向在彎位on-throttle 時會較穩定.對大彎好好表現. 但佢個 ackermann angle 會小左. 到入細彎是就有點轉向不足.
(因為係油車, 可能唔同, 至在分享)
作者: AMAT    時間: 2010-8-18 14:32
對車架扭唔扭,我就唔多講喇.....因為每架車個二樓架設計不同.

但係對於架車轉向,係會有影響.
HB點解要由TC果種單柱,改返做TCX呢種設計呢?
田宮點解咁耐都要用呢種設計呢?

如PSKYNG所述,係對轉向時有分別.

只要你睇下大家係轉灣時個TOE IN/OUT值改變就知.
正常O既雙柱,你會睇到轉向時,果個TOE IN/OUT值改變係比較細.兩邊O既比例好平均.
但係單柱式,係會令TOE IN/OUT值改變比較大,你會見到佢係會TOE OUT大咗.尤其係盡尾果時,被拉一邊會突然拉得大角度左.

簡單O的講,單柱式會令架車轉灣時,轉得越多,架車越轉
雙柱式則相對較穩定,唔會話架車轉得多時,突然轉過頭
作者: 暴風超音    時間: 2010-8-18 15:12
對車架扭唔扭,我就唔多講喇.....因為每架車個二樓架設計不同.

但係對於架車轉向,係會有影響.
HB點解要由TC果種單柱,改返做TCX呢種設計呢?
田宮點解咁耐都要用呢種設計呢?

如PSKYNG所述,係對轉向時有分別.

只要你睇下大家係轉灣時個TOE IN/OUT值改變就知.
正常O既雙柱,你會睇到轉向時,果個TOE IN/OUT值改變係比較細.兩邊O既比例好平均.
但係單柱式,係會令TOE IN/OUT值改變比較大,你會見到佢係會TOE OUT大咗.尤其係盡尾果時,被拉一邊會突然拉得大角度左.

簡單O的講,單柱式會令架車轉灣時,轉得越多,架車越轉
雙柱式則相對較穩定,唔會話架車轉得多時,突然轉過頭
AMAT 發表於 2010-8-18 14:32

勁喎!

登錄/註冊後可看大圖

作者: gtimax    時間: 2010-10-2 13:12
我認為單柱雙柱各有長短,而轉向不連接2樓板才是重點,扭動不影響轉向!
417,TCX 都係咁,大勢所趨!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2