RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: f109 的 被迫的改裝 [打印本頁]

作者: abcde    時間: 2010-8-25 23:48
標題: f109 的 被迫的改裝

3racing 的 f109 有著1/12 新設計...用中置油壓 和側彈簧
但設計和用料都有些問題...
1.側彈簧太軟..option 的還是不行
外國的fans 以改crc 的...但我用一些舊東西改...希望好一點
2. 後面的推軒和接合位都不大理想..所以還是抄回人家的1/12 設計
推軒如果能和那些1/12一樣設計便好了
以下是小弟用舊料改的
希望3racing 出下一部f1 可改良啦..如果有像1/12的option 就好la...
作者: chub    時間: 2010-8-26 19:35
3racing 的 f109 有著1/12 新設計...用中置油壓 和側彈簧
但設計和用料都有些問題...
1.側彈簧太軟..opti ...
abcde 發表於 2010-8-25 23:48

師兄你而家仲有冇落橋底玩呀??
作者: abcde    時間: 2010-8-26 20:21
回復 2# chub

主力佐敦谷了...玩了幾個星期六...今個星期日會去睇懷舊車和玩f103gt...
如果落雨..就會去翻橋底....
作者: chub    時間: 2010-8-26 20:41
f1你玩咩呔??
作者: abcde    時間: 2010-8-26 21:43

海綿呔.但係去呔好快...市面上無晒f103..綿呔...想玩膠呔但係好貴...會試pu
如果pu膠用到就好了
現在用雙星type c ...但頭呔已玩完....尾呔剩翻56mm...
上一次用8mm在大rim 頭呔上ok玩到....如果用f103 細rim...岩size要用12mm 料但我無...
所以痴左兩層下一次試..但係成個月餅...:'(
尾呔相信用pu膠不大咬..
如果有d硬d pu膠訧正啦....
作者: billgate803    時間: 2010-8-26 22:19
海綿呔.但係去呔好快...市面上無晒f103..綿呔...想玩膠呔但係好貴...會試pu
如果pu膠用到就好了
現在用雙 ...
abcde 發表於 2010-8-26 21:43

type c 是新野~ 我還未用過~
但TAMIYA舊OPTION的 HBR非常耐用及咬地~ 不妨一試~
頭MEDIUM 尾SOFT
作者: abcde    時間: 2010-8-26 22:23
回復 6# billgate803

師兄..我都想試...但無得賣啦...師兄如果有多...賣一set 給小弟啦....
作者: billgate803    時間: 2010-8-26 22:35
回復  billgate803

師兄..我都想試...但無得賣啦...師兄如果有多...賣一set 給小弟啦....
abcde 發表於 2010-8-26 22:23

偉高應該有喎~ 我早幾日去
作者: abcde    時間: 2010-8-26 22:54
我上星期六撞爛車後去過偉高呀.店員話無晒f103 綿呔...只有f104 和一些痴好的103綿呔(很貴的...要差不多$3xx 1 set)
剩呔的話應該1000yen 頭 1200yen 尾....我有set 剩ling
作者: chub    時間: 2010-8-28 17:28
如果pu膠用到就好了
現在用雙 ...
abcde 發表於 2010-8-26 21:43

我琴日去左佐谷玩喇!頭尾我用pu呔玩,超好跑,十至十五分鐘後,就玩唔到喇!!因為條呔去晒!!
作者: lazzycat    時間: 2010-9-3 22:33
可否教下點整pu呔?
作者: abcde    時間: 2010-9-5 01:07
回復 8# billgate803
師兄..多謝你的呔...今天試了..非常正..
作者: abcde    時間: 2010-9-5 01:22
回復 11# lazzycat
在一間叫興業的鋪頭...買一種叫pu膠...一塊大概1mx2m.有8mm 10mm 12mm 的..剪好岩size...然後用膠水痴上rim
點剪和點痴法不詳細說了....只要買到物料...自己硑究吓點痴啦..
作者: billgate803    時間: 2010-9-5 17:17
回復  billgate803
師兄..多謝你的呔...今天試了..非常正..
abcde 發表於 2010-9-5 01:07

唔駛客氣
作者: lazzycat    時間: 2010-9-5 21:07
謝謝你的回覆, 你試車結果如何?
請問興業在那裡?
作者: rk2    時間: 2010-9-6 09:57
謝謝你的回覆, 你試車結果如何?
請問興業在那裡?
lazzycat 發表於 2010-9-5 21:07

印象中, 有間賣戶外用品及工業用品的店舖, 在旺角朗豪坊後面(新填地街左右) . . . . 唔記得叫  ? 業....

找到了 http://www.hingsgroup.com/hings2003/big5/net_hk.asp
作者: abcde    時間: 2010-9-6 12:37
回復 16# rk2
師兄...正確啊...它有幾間分店的..港島也有的...
用pu膠不是因它咬(但在穚底有油就咬)..是因為它平....以jv或歷青地去呔咁快...買來做頭呔配咬尾呔就很好的了
但注意因為它林去呔比一般海綿還快.所以一日去一對頭呔唔出奇...次次整和飛呔...時間和手工錢都差不多...
作者: chiwingedwinlo    時間: 2010-9-6 16:07
回復 13# abcde
作者: chiwingedwinlo    時間: 2010-9-6 16:09
請問一片1m x 2m (8mm, 10mm)要幾錢?
作者: chub    時間: 2010-9-6 18:56
請問一片1m x 2m (8mm, 10mm)要幾錢?
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-6 16:09

你想d料用係邊度玩呀??我試過佐敦谷玩去得好快唔使十五分鐘就去晒.呢隻料最適合橋底玩!!
作者: abcde    時間: 2010-9-6 20:03
回復 20# chub

痴厚d....f103 我試左8mmx2...成個月餅咁...但4排電後...去左1/2層
想找12mm料痴1層少d工夫同無咁厚....
作者: abcde    時間: 2010-9-6 20:08
回復 20# chub

痴厚d....f103 我試左8mmx2...成個月餅咁...但4排電後...去左1/2層
想找12mm料痴1層少d工夫同無咁厚....
師兄...指點下d人點痴pu膠啦..今次同橋底玩無關..响jv玩...無得投訴啦...
作者: chub    時間: 2010-9-6 20:10
回復  chub

想找12mm料痴1層少d工 ...
abcde 發表於 2010-9-6 20:03

你........
玩到四排電咁多???
我一排都玩唔晒呀
我係頭58mm尾60mm
作者: chub    時間: 2010-9-6 20:34
回復  chub

想找12mm料痴1層少d工 ...
abcde 發表於 2010-9-6 20:08

唔好玩我啦!!呢度好玩得黎又好危險,都係小心D好!!!
作者: abcde    時間: 2010-9-6 20:52
回復 23# chub

我d電容量少呀.....a123 2xxxmah 一排.......頭50mm 就會掂地...
作者: herbert1    時間: 2010-9-6 21:03
回復  chub

我d電容量少呀.....a123 2xxxmah 一排.......頭50mm 就會掂地...
abcde 發表於 2010-9-6 20:52

師兄,你用a123電d電會唔會話無就無???

我用A123,2s1p 2200mah,無電前無先兆,見架車一慢就原全行唔郁,做左死車好危險......
作者: abcde    時間: 2010-9-6 21:14
這是a123電的特性....一感覺無力...第一時間反pit....
玩a123電要改電位....但係平...打理容易...玩2wd 一流.....
我地玩6.6v 會用快一點的motor...4000kv 以上先有風扁黑豬速度...
作者: herbert1    時間: 2010-9-6 21:17

可能我用3000kv魔打,無力時唔明顯,通常見一慢就連pit都返唔倒......

不過d電都操左年幾,同新果時一樣咁爆,又唔使煩.....
作者: abcde    時間: 2010-9-6 21:32
回復 28# herbert1
如果落jv 玩..個場咁大...買隻..........無感就好盈9t (4300kv) 或teampower(4000kv)
有感就所有8.5r 啦...我個friend玩過有刷用a123用23turn motor 速度ok
作者: chub    時間: 2010-9-6 21:46
回復  herbert1
如果落jv 玩..個場咁大...買隻..........無感就好盈9t (4300kv) 或teampower(4000kv)
有 ...
abcde 發表於 2010-9-6 21:32

我用35a好盈 9t 40c5000ma彎都算ok 但直路就差小小.我仲想換快小小,不過我有個大問題,

就係套珠差 我己改用104珠差,但佢同套呔一樣,唔使一排電就柴左,你地玩幾多排電套珠差先要維修架!
作者: herbert1    時間: 2010-9-6 21:49
回復  herbert1
有 ...
abcde 發表於 2010-9-6 21:32

我之前又未玩過後驅 ,so far 我F1用3000kv 覺得ok,我部F1砌完都係好少玩,都係慢慢黎,操好d先啦.....
作者: abcde    時間: 2010-9-6 21:58
回復 30# chub
師兄...玩後驅哩個組合太快啦...會好難控..直路可能好爽...但d 灣可能無咁好控...變左因炔得慢...
這也是珠差快謝的原因...
作者: abcde    時間: 2010-9-6 22:02
回復 31# herbert1

咁用隻大牙d 概魔打齒..28/93......不過魔打同電子野會熱d....
作者: herbert1    時間: 2010-9-6 22:42
我宜家用25/93,即係 3.75,正常熱啦.....
作者: chiwingedwinlo    時間: 2010-9-7 12:58
回復 20# chub

用係佐敦谷多D, 因小弟手車ma ma地, 橋底殺傷力較大
作者: chub    時間: 2010-9-7 17:52
回復  chub

用係佐敦谷多D, 因小弟手車ma ma地, 橋底殺傷力較大
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-7 12:58

橋底玩得多手車都會勁D架!  !你睇abcde師兄就知啦!!
作者: abcde    時間: 2010-9-7 20:55
回復 36# chub
師兄言重啦...無論响橋底或者jv...我都係熟於慢嗰堆....只係比較鍾意玩車吧了
不過能在比較細地方練習技術是會較快能掌握...
作者: chub    時間: 2010-9-7 21:03
回復  chub
師兄言重啦...無論响橋底或者jv...我都係熟於慢嗰堆....只係比較鍾意玩車吧了
不 ...
abcde 發表於 2010-9-7 20:55
你又真係幾慢既 :lol /  換電個時嘛!!

我見過你出車架!!!唔好扮野呀!!!!
作者: hknewton    時間: 2010-9-13 00:04
你又真係幾慢既  /  換電個時嘛!!

我見過你出車架!!!唔好扮野呀!!!!
chub 發表於 2010-9-7 21:03

I played with abcde at wanchai, he's quite fast!
作者: the_hero_ricky    時間: 2010-11-13 18:16
我都有架 F109, 發現原本果組前避震好唔順, 好似郁唔到甘,我唯有換左孖星個set野, 同埋唔知點解好甩尾, 有冇人知咩原因?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2