RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 若四驅rc 停左個尾動力. 算唔算FF. [打印本頁]

作者: pskyng    時間: 2010-8-26 15:41
標題: 若四驅rc 停左個尾動力. 算唔算FF.
後置motor 透過皮帶 或中軸只作前驅帶動. 咁算唔算玩FF. 可唔可以比賽呢.?
作者: civicboy    時間: 2010-8-26 15:56
FF  係指 "Frort"  Motor and "Front" Drive..

TOP 果架 已經唔係 FF
可況 4WD 停左尾動力....果D只可以叫 MF...

仲有呢...應該現時所有 4WD 都係 中置 MOTOR...
只有 2WD BUGGY 係行 RR (後置MOTOR 後驅)
作者: civicboy    時間: 2010-8-26 16:35
YES...但要無左條直sub...
未= ff01 同 ff02...

噤點解 要 攪架 ta03...

可況 ta03 都已經無新車同 零件
作者: topedo    時間: 2010-8-26 16:52
後置motor 透過皮帶 或中軸只作前驅帶動. 咁算唔算玩FF. 可唔可以比賽呢.?
pskyng 發表於 2010-8-26 15:41

後置motor 透過皮帶 或中軸只作前驅帶動

可以叫做RF(即rear engine front drive)
作者: civicboy    時間: 2010-8-26 17:02
後置motor 透過皮帶 或中軸只作前驅帶動

可以叫做RF(即rear engine front drive)
topedo 發表於 2010-8-26 16:52

師兄...

請問有乜車係 RF??? (不論 私家車 定 搖控車)
RF 應該 係唔WORK 架喎....

MF 搖控車先有 得 星星M車系 同 TOP SABRE 炸喎
...
作者: topedo    時間: 2010-8-26 17:19
師兄...

請問有乜車係 RF??? (不論 私家車 定 搖控車)
RF 應該 係唔WORK 架喎....

MF 搖控車先有 ...
civicboy 發表於 2010-8-26 17:02

我同意你講在實際上我都想唔到乜車淨係咁安排,但在理論上如果係後置引engine前輪驅動,就叫RF。
作者: pskyng    時間: 2010-8-26 17:24

我用軸車抽起左尾波箱齒. 其實都好好走. 因為motor 在尾. 而動力在頭. 重量比較平衡.
(原來FF係咁解. 差左一個"F"..thanks ching info)
不過.除去要附合"真車" engine 在車頭. RF 都幾好走..
作者: 大野    時間: 2010-8-26 17:54
YES...但要無左條直sub...
未= ff01 同 ff02...

噤點解 要 攪架 ta03...

可況 ta03 都已經無新車同  ...
civicboy 發表於 2010-8-26 16:35

咁我又想問下您講果條TA-03直濕係邊???
TA-03盒車係停左,但要買哂坊間有既零件.
相信所費都不少.
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-26 18:07
我同意你講在實際上我都想唔到乜車淨係咁安排,但在理論上如果係後置引engine前輪驅動,就叫RF。
topedo 發表於 2010-8-26 17:19

後軸之上/之後既引擎擺位先算後置
TB03都只係中置je
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-26 18:09
我用軸車抽起左尾波箱齒. 其實都好好走. 因為motor 在尾. 而動力在頭. 重量比較平衡.
(原來FF係咁解. 差左 ...
pskyng 發表於 2010-8-26 17:24

RF唔會係"好走"
motor同引擎唔同
引擎擺尾行頭轆只會浪費動力
作者: kiev    時間: 2010-8-26 19:40
剷車、鷹瓜果 D 咪後罝引擎前輸驅動 ... :lol
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-26 19:45
剷車、鷹瓜果 D 咪後罝引擎前輸驅動 ...
kiev 發表於 2010-8-26 19:40

果d預你擺重野係車頭先咁設計je.....
街車都有過RF既設計........
作者: NINEDOWN    時間: 2010-8-26 19:47

FF= 前置馬達 前驅
FR= 前置馬達 後驅
MF=中置馬達 前驅  (中置的意思係馬達係兩輪中間)
RF=後置馬達前 驅  (後置的意思係馬達係兩輪後面)

所以4WD車係中置 四驅   就算CUT尾帶 都叩做MF

除非嫁車係隻置的四驅CUT尾帶就叫RF :lol
作者: 50270898    時間: 2010-8-26 21:09
RF唔會係"好走"
motor同引擎唔同
引擎擺尾行頭轆只會浪費動力
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 18:09

起步變孖寶賽車~
作者: pskyng    時間: 2010-8-26 21:18
FF= 前置馬達 前驅
FR= 前置馬達 後驅
MF=中置馬達 前驅  (中置的意思係馬達係兩輪中間)
RF=後置馬達前 ...
NINEDOWN 發表於 2010-8-26 19:47

原來咁為之MF. 玩時又真係覺得唔錯wor...
以動力計. 比起同車以四驅行. MF覺得較省電.
不過都係個人體會. 架架車唔同.:handshake
:)
作者: move7648    時間: 2010-8-26 21:24
後軸之上/之後既引擎擺位先算後置
TB03都只係中置je
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 06:07 PM

Brother, they are talking about TA03....
in fact, TA03F, motor is placing at the front, beyound front axis
i think that's what they argue
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-26 21:26
但我玩又真係覺得唔錯wor...
以動力計. 比起同車以四驅行. MF覺得省電好多.
不過都係個人體會. 架架 ...
pskyng 發表於 2010-8-26 21:18

因為RC本身個mass唔大,所以先有咁既感覺

拖少組野可能真係會慳電d既,不過我冇試過

不如真係買部FF玩吧啦
3Racing隻FF sakura真係好吸引
作者: pskyng    時間: 2010-8-26 21:30
因為RC本身個mass唔大,所以先有咁既感覺

拖少組野可能真係會慳電d既,不過我冇試過

不如真係買 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 21:26

其實係有一次0係PYC..行行下..有0的野. 又唔係差0既feel.. 收車至看到係"頭驅"(因為尾波箱失效.), 之後再試玩過一兩次. 都幾有趣.  

本身對FF 就冇詳認識:$ , 個post 學到野. :)
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-26 21:32
其實係有一次0係PYC..行行下..有0的野. 又唔係差0既feel.. 收車至看到係"頭驅"(因為尾波箱失效.), 之後再 ...
pskyng 發表於 2010-8-26 21:30

4WD變FWD我都試過一次,個感覺就係"做乜推左咁多"
作者: civicboy    時間: 2010-8-26 22:36
理論上... 4wd only 行頭轆係唔work嫁...
(由其事以前行 前中單)

你地覺得好行左 因為在4wd狀態時 根本架車set 得唔好行
當無左尾動力時, 車速慢左, 動力細左...
所以會覺得好行左姐...

4wd 永遠 尾動力 大過 頭動力
所以當 4wd 死左份尾...就= 死車
再行只會令架車硬死....要換的野可能仲多....
作者: civicboy    時間: 2010-8-26 22:42
剷車、鷹瓜果 D 咪後罝引擎前輸驅動 ...
kiev 發表於 2010-8-26 19:40

大哥...果d係 工作車 喎

你唔會揸果d車 鬥快 同 代步 架吓???
作者: Ken    時間: 2010-8-26 23:33
其實 M05 / SABRE FD 馬達在前軸之後, 應該算係 FMF (Front Midship Front Drive)
作者: civicboy    時間: 2010-8-27 09:32
你噤講....
NSX , MR2, 果D 就 RMR...

邊有人再分架
總之 驅動 在 前軸 同後軸 中間 就叫 M
唔會再分 FMx, MMx, RMx...
仲會唔會分到 FFMx, ....., MMMx, ...... RRMx
作者: shungyan    時間: 2010-8-27 11:18
回復 25# civicboy

Yes! It does! Real cars are classified like this etc. BMW is FMR (Front midship rear drive). NSX is RMR (Rear Midship Rear Drive). Porsche is RR(Rear-Ship Rear Drive). Even 4WD has similar classification. For example, Nissan Skyline is a FMR based 4wd. Audi is FF based 4WD.
作者: 大野    時間: 2010-8-27 12:04
http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_Z4_(E89)

http://en.wikipedia.org/wiki/FMR_layout

真係有咁仔細分開架. 師兄好野:lol
作者: pskyng    時間: 2010-8-27 12:44
理論上... 4wd only 行頭轆係唔work嫁...
(由其事以前行 前中單)

你地覺得好行左 因為在4wd狀態時 根本 ...
civicboy 發表於 2010-8-26 22:36

..rrr. 我渣時又唔覺係咁. 當然動力同重量分佈會影響車架setting 配合.
可能我架係軸車. 加上我係用綿呔.  令我最覺唔同係..省電.
作者: Ken    時間: 2010-8-27 13:21
哈哈, 討論下無所謂, 其實RC馬達在前軸之前或後, 都幾大影響慣性惰力
始終個動力心臟與車架比重不是一個小數
作者: pskyng    時間: 2010-8-27 13:22
(E89)

真係有咁仔細分開架. 師兄好野
大野 發表於 2010-8-27 12:04

x2 , 唔講唔知.

哈哈, 討論下無所謂, 其實RC馬達在前軸之前或後, 都幾大影響慣性惰力
始終個動力心臟與車架比重不是一個小 ...
Ken 發表於 2010-8-27 13:21

下次去佐敦谷試下先.. 當人地問起我架車..我會話. "係MF" . haha.
作者: civicboy    時間: 2010-8-27 15:24
好野..好野... FMR...RMR...
作者: chowhungjai    時間: 2010-8-27 22:18
回復 32# vayeate

How does it feel??? does it push a lot???
作者: 大野    時間: 2010-8-28 10:31
我而家都係拎架ta03 拆晒尾波箱野玩........
vayeate 發表於 2010-8-27 21:15

我都籌備緊拎番件古董出黍.
師兄可否post您部車既setting
作者: pskyng    時間: 2010-8-30 01:26
個區改為FWD. 咁我架"MF"可真正視為 FWD 了. yes!
作者: kmart    時間: 2010-9-3 15:32

Some references found from Wikipedia about MF and RF, quite interesting....

MF: http://en.wikipedia.org/wiki/Mid-engine,_front-wheel_drive_layout
RF: http://en.wikipedia.org/wiki/Rear-engine,_front-wheel_drive_layout
作者: pskyng    時間: 2010-9-3 17:11
Some references found from Wikipedia about MF and RF, quite interesting....

MF: ,_front-wheel_dri ...
kmart 發表於 2010-9-3 15:32

登錄/註冊後可看大圖