RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: mg995 servo好唔好用 [打印本頁]

作者: 小平    時間: 2010-10-1 00:45
標題: mg995 servo好唔好用
mg995 servo好唔好用
作者: fissi0n    時間: 2010-10-1 00:52
996 la 淘寶50唔洗
作者: 小平    時間: 2010-10-1 01:07
對俾mj995?
作者: RICHOME2    時間: 2010-10-1 01:32
MG 995 所有非同人片的車,我都用佢! 力人,價錢平!  死O左唔會心痛!
作者: 小平    時間: 2010-10-1 01:40
回復 4# RICHOME2

995同996有咩分別
邊個好d
作者: fatchickterian    時間: 2010-10-1 09:09
I use MG996R, no problems $100HK half year ago!!
作者: orion    時間: 2010-10-1 09:33
http://www.towerpro.com.tw/pdtlist.asp?area=50&cat=163

MG995       weight- 55.0g
Dimension 40.7*19.7*42.9mm
Stall torque 8.5kg/cm(4.8V),10kg/cm(6V)
Operating speed 0.20sec/60degree(4.8v), 0.16sec/60degree(6v)
Operating voltage 4.8-7.2V
Temperature range 0℃_ 55℃
Dead band width 5us

MG996R       weight- 55.0g
Dimension  40.7*19.7*42.9mm
Stall torque 9.4kg/cm(4.8V),11kg/cm(6V)
Operating speed 0.17sec/60degree(4.8v), 0.14sec/60degree(6v)
Operating voltage 4.8-7.2V
Temperature range 0℃_ 55℃
Dead band width 5us

作者: chub    時間: 2010-10-1 10:11
死得快!買左三隻後備,放三次用曬!
作者: 小平    時間: 2010-10-1 12:29
下 咁易壞既
作者: Q-pet    時間: 2010-10-1 12:35
我慢爬玩到咁內都未死啵..我隻都係MG995..但玩快車唔會用MG995
作者: EX超龍    時間: 2010-10-1 13:41
==未裝車test冇事...裝左上車死了...
作者: alvis425    時間: 2010-10-1 15:05
所以叫你買9551 最少無咩問題會發生
作者: 小平    時間: 2010-10-1 18:59
回復 11# Q-pet

用黎玩漂移 9t算唔算快?
作者: Q-pet    時間: 2010-10-1 19:33
回復  Q-pet

用黎玩漂移 9t算唔算快?
小平 發表於 2010-10-1 18:59

咁你玩快車同飄移係唔會用MG995
一定係用快SER
作者: 小平    時間: 2010-10-1 20:57
回復 15# Q-pet

果個好似係0.17
作者: konfh274274    時間: 2010-10-1 21:52

995. 好快死,一定要用servo saver,唔用saver 撞一次就燒,用3003 更好,起馬未用死過一隻3003
作者: ahguyguy    時間: 2010-10-1 23:50
我用左995成年幾都ok唔錯,玩tt01
作者: RICHOME2    時間: 2010-10-2 11:23
未死過仲用來玩BUGGY!
作者: 小平    時間: 2010-10-2 14:26
回復 17# konfh274274

用緊3003 唔夠大力
作者: 小平    時間: 2010-10-2 14:26
回復 18# ahguyguy

係廣華街買幾$$ mg996r
作者: TWTST    時間: 2010-10-2 14:29
回復 21# 小平
大約$100到..
作者: ericho    時間: 2010-10-2 16:42
其實夠唔夠力係點樣分辨的呢?
作者: 小平    時間: 2010-10-3 00:49
回復 22# TWTST

係邊間?
作者: cnpower    時間: 2010-10-3 11:41
http://item.taobao.com/item.htm?id=7435477296
夾埋幾個FD一齊買10隻好平姐,有排用
作者: TWTST    時間: 2010-10-3 13:52
回復 24# 小平
係極X見到.
作者: pskyng    時間: 2010-10-3 16:01
我都有一個. 雖然小用. 但以性價比同級. 覺得唔錯.
作者: Andrew168    時間: 2010-10-4 10:38
mg995 我用係 savage  都未出事
作者: 小平    時間: 2010-10-4 13:01
回復 28# Andrew168

D人話回唔到中 wo 係唔係嫁?
作者: Andrew168    時間: 2010-10-4 13:07
回復  Andrew168

D人話回唔到中 wo 係唔係嫁?
小平 發表於 2010-10-4 13:01

暫時未發現, 如玩 touring 就唔好用喇, 玩 rally, buggy, truck, tt-01, 慢爬等等, 就冇所謂
作者: 小平    時間: 2010-10-4 13:20
回復 30# Andrew168

我9t 我fd話要修正先行到直路
作者: 小平    時間: 2010-10-7 00:22
回復 30# Andrew168

會唔會回唔回到中嫁?
我e+個futaba3003 回唔到中 差勁遠,,,
作者: ericho    時間: 2010-10-7 00:24
回復  Andrew168

我9t 我fd話要修正先行到直路
小平 發表於 2010-10-4 13:20

要修正先行到直路=/=servo唔夠力
作者: 小平    時間: 2010-10-7 00:29
回復 33# ericho

.....有咩又平又夠力回中?
作者: truckman    時間: 2010-10-7 00:35
回復 34# 小平

mg 995
作者: ericho    時間: 2010-10-7 00:35
回復 34# 小平
先詳述一下你情況
作者: 小平    時間: 2010-10-7 00:57
回復 36# ericho

我轉左之後返唔到中位
教左都係咁...
作者: 小平    時間: 2010-10-7 00:57
回復 35# truckman

但唔係回唔到中咩
要再轉多下?
作者: 1524    時間: 2010-10-7 00:58
回復 38# 小平

係回中之後, 覺得佢唔係正中.
所以走直路時要不停修正.
作者: 小平    時間: 2010-10-7 01:02
回復 39# 1524

但一修正就好易抄 我想就係轉完之後 返返中位
至少都唔好搞到嫁車去左第2邊先la...
作者: 1524    時間: 2010-10-7 01:26
回復 40# 小平

評價真的唔太好,
d 人都係用佢玩爬多,
因為佢好大力.
有ching用過bluebird,
價錢差唔多, 評價好過 MG995/996
作者: ericho    時間: 2010-10-7 01:55
回唔到中位有三個可能:
1.有捍擾,導致servo震震下
2.個servo回到, 但輪回唔到, 成個轉向部分虛位太大
3.打開車殼望住servo回唔到原來位置, servo用料差,誤差太大, reciver/控記錯位,逐件換來試
作者: 小平    時間: 2010-10-7 07:50
回復 42# ericho

咁我可以點做?
作者: ericho    時間: 2010-10-7 08:24
回復 43# 小平
詳述你的情況先
作者: Andrew168    時間: 2010-10-7 10:00
其實 bluebird 同 towerpro 只可用黎粗玩, 要精準都係買貴野好d
作者: ahguyguy    時間: 2010-10-7 10:08
bluebird我有不快經驗

買返來一個月左右就燒左入面個摩打
作者: 小平    時間: 2010-10-7 13:14
回復 44# ericho

我set好晒中位果d 我係用金屬轉向既
但係一玩 出彎就則左一面 要修正 +修正好都會咁...
作者: 小平    時間: 2010-10-7 13:15
回復 45# Andrew168

有幾貴 有咩岩新手玩 又平 又回到中位
反應ok快嫁?
作者: 小平    時間: 2010-10-7 18:13
回復 44# ericho

以經試左 轉左回到中 但轉右就回唔到
點解會咁...
作者: ericho    時間: 2010-10-7 18:47
係個servo+輪回唔到中定 只係 兩個輪回唔到中?
如果係前者, 你換個貴些少的servo應該得,~$2xx的都夠, 後者你睇下有冇螺絲上唔實,波頭攝下紙碎減少虛位啦

總之盡可能自己做, 使錢唔一定解決到問題, 有問題pm
作者: truckman    時間: 2010-10-7 18:49
回復 50# ericho

c hing ar 小平兄冇整車的意識,,,,,,,,,,,,,,無謂浪廢口水
作者: Andrew168    時間: 2010-10-8 10:46

savox  $4xx
要好, 又有信心 futaba 唔洗講, 但一定貴 $5xx - $7xx
好野係要用多d錢先得
作者: @JOLY@    時間: 2010-10-8 10:51
Bls551
作者: Andrew168    時間: 2010-10-8 11:04
Bls551
@JOLY@ 發表於 2010-10-8 10:51

你用 bls551 嘩有錢唔同d,   我就有小小,  s9451x2, s9452x2, bls451x3, bls 251x1   
作者: @JOLY@    時間: 2010-10-8 15:47
無所謂啦就算唔玩sell番出去都有市場
作者: 小平    時間: 2010-10-8 16:19
回復 51# truckman

咁我又唔係玩左好耐 我諗到既地方都試過晒
唔識唔通唔問人咩...
作者: orion    時間: 2010-10-9 00:02
回復  ericho

c hing ar 小平兄冇整車的意識,,,,,,,,,,,,,,無謂浪廢口水
truckman 發表於 2010-10-7 18:49

+分明白....... 小平兄係冇乜整車的意識
虛位TT01緊有D...睇你接唔接到 (換部ta05)

講左好多日servo買左未? or 仲係用緊3003?
仲有servo saver 用緊原裝嗰套(虛位來源)
定係而換左  HI-Torque servo saver ?
作者: 小平    時間: 2010-10-9 00:35
回復 57# orion

問緊人邊隻servo可以好用
作者: orion    時間: 2010-10-9 00:42
換左  HI-Torque servo saver 未?
作者: truckman    時間: 2010-10-9 01:28
回復 57# orion

冇十版都分唔到要不要換servo or servo saver
作者: truckman    時間: 2010-10-9 01:30
回復 52# Andrew168

樓主100 under都要諗三版,咁$4xx咪 over 10版
作者: ssnow23    時間: 2010-10-9 01:49
小平ching可能你轉向果part砌錯野...對多次說明書, 睇下有無前後倒轉反轉..又或者螺絲太緊...
因為我都試過你類似既情況..
作者: alvis425    時間: 2010-10-9 03:28
換左  HI-Torque servo saver 未?
orion 發表於 2010-10-9 00:42

TT01 用AA膠痴死舊野解決哂個問題
作者: alvis425    時間: 2010-10-9 03:29
Bls551
@JOLY@ 發表於 2010-10-8 10:51

我都建議一買就買BLS551 OR 9551 唔洗諗咁多
我玩部01 咁耐都唔會有呢D問題
作者: 小平    時間: 2010-10-9 07:43
回復 64# alvis425

BLS551 OR 9551  幾錢??
作者: 小平    時間: 2010-10-9 07:44
但係我折左出黎睇 又回到wo...
作者: Brian086    時間: 2010-10-9 09:44
係咪saver舊膠斷左或者上唔實?
作者: @JOLY@    時間: 2010-10-9 11:01

Bls551 $79x我都係岩岩買左9551就唔知
作者: truckman    時間: 2010-10-9 20:46
回復 67# Brian086

比咁多野佢知...............到最後都是i don't know la
作者: 搖控新手    時間: 2010-10-9 21:03
其實一百元有找的servo 幾雞o下,是一d很低檔的電子產品

我第一次買servo 就買o左個壞的,75元

但因為我自己拆開o左個servo 所以沒有退換

最後要買另一個才掂

可能是servo 壞
作者: truckman    時間: 2010-10-9 21:11
我所知一個不會去修車的車主,又要別人代勞..........這4頁的意見都是徒然
作者: 搖控新手    時間: 2010-10-9 21:18
我所知一個不會去修車的車主,又要別人代勞..........這4頁的意見都是徒然
truckman 發表於 2010-10-9 09:11 PM

其實你有沒有想到,有很多新手砌車,其實連上螺絲都不太懂
我不是話他們

其實扭螺絲,都有d學問,一扭堅再加小小力便ok,但有很多人會扭到滑晒牙

有很多人是沒有工藝的底子
作者: truckman    時間: 2010-10-9 21:21
回復 72# 搖控新手

你也不知佢不是乜乜,而是lazy 去做
作者: ckwah    時間: 2010-10-9 22:20
買 996 ...
作者: alvis425    時間: 2010-10-9 22:55
Bls551 $79x我都係岩岩買左9551就唔知
@JOLY@ 發表於 2010-10-9 11:01

BLS551 好似720有喇WO 9551 530
作者: alvis425    時間: 2010-10-9 22:58
但係我折左出黎睇 又回到wo...
小平 發表於 2010-10-9 07:44

地下有找著力 你部車快 轉向扭力咪要加大囉
之前都話左你 SERVO可以買最好 大把人要 你係唔信 上黎問完咪又係得個吉
作者: @JOLY@    時間: 2010-10-9 23:06
BLS551 好似720有喇WO 9551 530
alvis425 發表於 2010-10-9 22:55

我係極x買 799-.-
作者: Andrew168    時間: 2010-10-9 23:20
一百蚊野想有幾好, 其實諗都諗倒, 都俾晒價錢同推介左邊d, 問題就係願唔願意俾錢買, 十分簡單.
無論 3003 又好, mg 995/996r 都好, 都係入門產品, 用過就知分別
作者: ericho    時間: 2010-10-9 23:22
轉向慢除了有可能因為servo唔夠扭力外, 更外可能係推頭, 兩者都在減速時會有改善, 所以很難分辨
作者: Andrew168    時間: 2010-10-9 23:23
如要選 3003 or  mg 995/996r , 當然係 mg 995/996r 起碼都大力同快d
作者: truckman    時間: 2010-10-11 00:50
回復 80# Andrew168

bingo la andrew
作者: Andrew168    時間: 2010-10-11 10:30

不過 3003 唔好睇小佢喎, 雖然慢又冇力
但勝在有overload 保護, 俾信號佢, 用手拎佢, 可以拎得到, 之後 hold 著個位置又唔燒先扺死   

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2