RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: led 燈 [打印本頁]

作者: Jazz_Wan    時間: 2010-10-3 03:16
標題: led 燈
請問白色& 紅色 LED 5MM 係幾多V架, 萬分感謝
作者: timothybo    時間: 2010-10-3 03:51
冇記錯係6v...唔知有冇錯..
作者: q太郎.    時間: 2010-10-3 03:51

回復 1# Jazz_Wan
1.2-5v.都用得 .............
作者: q太郎.    時間: 2010-10-3 03:54
timothybo 發表於 2010-10-3 03:51

燒緊...........
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-10-3 04:21
回復  Jazz_Wan
1.2-5v.都用得 .............
q太郎. 發表於 2010-10-3 03:51

白色個V唔係高過紅色既咩???
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-10-3 04:22
timothybo 發表於 2010-10-3 03:51

呢個係接收出電
作者: joesham    時間: 2010-10-3 08:25
Around 1.2V-3V
作者: q太郎.    時間: 2010-10-3 09:47
回復 5# Jazz_Wan

全部v數一樣!
作者: Tam    時間: 2010-10-3 10:07
LED 是要電流控制驅動.用電定壓驅動要加電阻限流.如果唔係led會好快燒. 一般超光白led是20mA, 電壓在3.0V-3.6V. BEC5V入電要加~82ohm電阻(串聯). BEC6V ~120ohm電阻(串聯) V=IR. R=V/I, R=(5V-3.3V)/0.02 = 85. ~82ohm
作者: Tam    時間: 2010-10-3 10:13
一般超光red led是20mA, 電壓在1.6v-2v. BEC5V. R=V/I, R=(5V-1.8V)/0.02 = 145. ~150ohm 電阻(串聯) 150ohm.

http://www.kpsec.freeuk.com/components/led.htm#calculate
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-10-4 00:02
LED 是要電流控制驅動.用電定壓驅動要加電阻限流.如果唔係led會好快燒. 一般超光白led是20mA, 電壓在3.0V-3 ...
Tam 發表於 2010-10-3 10:07

想問下點解電壓要拎個中位數既?
如果我用2cell 7.4v lipo 中位數係唔係應該係7.9v呢?
作者: Tam    時間: 2010-10-6 00:42
如果只用電阻限流.最好在bec拿電.bec是有5v/6v.如果有
電池拿電. 車子加速時電會不穩.led光度會不穩.

中位數是led電壓中位數,不是電池電壓中位數
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-10-7 12:06
如果只用電阻限流.最好在bec拿電.bec是有5v/6v.如果有
電池拿電. 車子加速時電會不穩.led光度會不穩.

中 ...
Tam 發表於 2010-10-6 00:42

MAH其實係點解呀, 點解一粒2A叉電2700MAH 同 LIPO 2500MAH既大小會差咁遠,除左電壓不同之外

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2