RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: spec-r 隻416齒差係唔係好唔掂? [打印本頁]

作者: michealp    時間: 2010-10-6 23:50
標題: spec-r 隻416齒差係唔係好唔掂?
除左 spec-r,仲有d咩好選擇呢?
thx
作者: c.h.k2009    時間: 2010-10-7 00:08
掂唔掂睇你點玩啫,好d就用nt1改.如果你唔係粗暴地玩快車都ok,最緊要玩20排电就要拆開個牙差反轉隻介子,
作者: michealp    時間: 2010-10-7 00:14
掂唔掂睇你點玩啫,好d就用nt1改.如果你唔係粗暴地玩快車都ok,最緊要玩20排电就要拆開個牙差反轉 ...
c.h.k2009 發表於 2010-10-7 00:08

爬過晒D post
好多c-hing都講過用nt1牙差來改
但又聽聞已經冇得賣nt1牙差
就算有,真係唔知點改
有冇c-hing 可以講多少少呢方面呢?
e,g. 邊到仲有得賣同點diy法
many thx
作者: c.h.k2009    時間: 2010-10-7 00:22
爬過晒D post
好多c-hing都講過用nt1牙差來改
但又聽聞已經冇得賣nt1牙差
就算有,真係唔知點改
有冇 ...
michealp 發表於 2010-10-7 00:14

有個師兄可幫人整,$450包晒,
作者: michealp    時間: 2010-10-7 00:30
有個師兄可幫人整,$450包晒,
c.h.k2009 發表於 2010-10-7 00:22

你識得呢位c-hing嗎?
我有d興趣...
想與佢聯絡下
可否pm佢d contact 比我嗎?
thx
作者: c.h.k2009    時間: 2010-10-7 00:40
你想同佀買416嗰個牙
作者: GigaRacer    時間: 2010-10-7 07:51
回復 4# c.h.k2009

C hing, I am interested too.  Need one for T3.  Please let me know.  Thanks!
作者: 41671    時間: 2010-10-7 08:00
聽聞用NT-1牙差要用埋XRAY狗骨喎~!!
作者: tsk28    時間: 2010-10-7 09:32
掂唔掂睇你點玩啫,好d就用nt1改.如果你唔係粗暴地玩快車都ok,最緊要玩20排电就要拆開個牙差反轉 ...
c.h.k2009 發表於 2010-10-7 00:08

師兄, 我想問問點解要返轉只介子?
作者: c.h.k2009    時間: 2010-10-7 10:22
聽聞用NT-1牙差要用埋XRAY狗骨喎~!!
41671 發表於 2010-10-7 08:00

就係甘計落要成六百幾先得,所以我都系用spec-r算啦.
作者: c.h.k2009    時間: 2010-10-7 10:25
師兄, 我想問問點解要返轉只介子?
tsk28 發表於 2010-10-7 09:32

唔系甘做隻介子好快玩完架,
作者: GigaRacer    時間: 2010-10-7 11:47
回復 8# 41671

What XRAY狗骨?  Using Spec-R needs to buy 50mm 狗骨too.
作者: 41671    時間: 2010-10-7 11:55
回復  41671

What XRAY狗骨?  Using Spec-R needs to buy 50mm 狗骨too.
GigaRacer 發表於 2010-10-7 11:47

50?
用短定長臂
作者: GigaRacer    時間: 2010-10-7 11:57
Xray T2008...... 短長臂??  Spec-R said 50mm
作者: pskyng    時間: 2010-10-7 13:09
Xray T2008...... 短長臂??  Spec-R said 50mm
GigaRacer 發表於 2010-10-7 11:57

T2008 狗骨本身52mm, 若買ATM (for VMII 34T pully) 的牙差. 那狗骨會過長. 頂實左個cup. 行唔到.所以你去極x 買. 阿Dick會提醒你用這牙差for T208,要換50mm狗骨. 至於T3冇玩過唔知..
作者: 41671    時間: 2010-10-7 14:59
樓主不是說416嗎~?
用NT-1牙差....用416狗骨~
作者: c.h.k2009    時間: 2010-10-7 15:35
nt1改416牙差要用50mm長度狗骨。條狗骨用x-ray個杯用番雙星都得。
作者: c.h.k2009    時間: 2010-10-7 15:37
而家416用42mm萬向,所以點都要换。
作者: MIKELEE    時間: 2010-10-8 17:01
新個批好似話同 yokomo 一樣,都係用 0.2mm 介子加新款 O-Ring
作者: 衫魚仔    時間: 2010-10-9 23:56
用 0.2mm 介子加新款 O-Ring仲大有冇同一樣問題既呢~?
作者: GigaRacer    時間: 2010-10-10 00:29
oil still leak.......... big time!!  even with puddy
作者: lck1140    時間: 2010-10-10 01:19
隻野新嗰時都ok,一拆再砌就漏.用新介子都唔得.
我差速杯位漏.佢d介子又冇散賣.
後尾在佢o ring同佢介子中間加左隻雙星4x0.1介子,就止左血.
我玩turbo10.5t,唔知快車得唔得.佢介子係0.1唔係0.2.
作者: 衫魚仔    時間: 2010-10-10 11:03
我玩8.5,車速唔會好快~!!
差速杯位,我玩到隻介子爛,都冇漏油~
PULLY位我落左爭口膠就冇漏過油......
正當我覺得好正既時候....隻介子就爛左喇~
我想問我買個新牙差殼,用0.2MM介子....耐唔耐用呢~?
作者: lung1    時間: 2010-10-10 11:20
我玩8.5,車速唔會好快~!!
差速杯位,我玩到隻介子爛,都冇漏油~
PULLY位我落左爭口膠就冇漏過油......
正當 ...
衫魚仔 發表於 10/10/2010 11:03 AM

個個人用唔同, 要試過先知~
總之個句, 要穩陣一定係xray nt-1 牙差~
作者: 衫魚仔    時間: 2010-10-10 11:44
有冇NT-1既爆炸圖~?
作者: lung1    時間: 2010-10-10 12:03
有冇NT-1既爆炸圖~?
衫魚仔 發表於 10/10/2010 11:44 AM

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

作者: 衫魚仔    時間: 2010-10-10 12:20
佢隻介子大D架喎.....買唔買得到既呢~?
佢其實都係咁既設計
作者: lung1    時間: 2010-10-10 12:21
佢隻介子大D架喎.....買唔買得到既呢~?
佢其實都係咁既設計
衫魚仔 發表於 10/10/2010 12:20 PM

大D加厚D, 0.3mm
買就買到, 不過唔岩裝落spec-r 到
作者: 衫魚仔    時間: 2010-10-10 12:29
大D加厚D, 0.3mm
買就買到, 不過唔岩裝落spec-r 到
lung1 發表於 2010-10-10 12:21

多左0.1MM姐.....磨一磨隻牙便可以啦.....
但係會大過隻牙嗎`?
作者: lung1    時間: 2010-10-10 13:05
多左0.1MM姐.....磨一磨隻牙便可以啦.....
但係會大過隻牙嗎`?
衫魚仔 發表於 10/10/2010 12:29 PM

介子內徑唔岩, nt-1 5mm, spec-r 4mm..
作者: 衫魚仔    時間: 2010-10-10 13:20
{banned}
大少少....唔怕啦....個外徑呢~?
作者: lung1    時間: 2010-10-10 13:23
{banned}
大少少....唔怕啦....個外徑呢~?
衫魚仔 發表於 10/10/2010 01:20 PM

我之前試過磨薄隻介子落nt-1 介子, 行1排電唔夠即打柴.......
可能我手工唔好, 你試完話話我知得唔得~
作者: sennapoon    時間: 2010-10-10 13:54
宜家Spec-R新出嗰D系大size0.2mm介子+新O-ring嫁! 但要磨薄小小大傘齒!
作者: MIKELEE    時間: 2010-10-10 16:42
我就用兩隻原裝0.1mm加係一齊再磨薄小小大傘齒!行4.5T摩打原全無問題
作者: 衫魚仔    時間: 2010-10-10 19:05
我之前試過磨薄隻介子落nt-1 介子, 行1排電唔夠即打柴.......
可能我手工唔好, 你試完話話我知得唔得~
lung1 發表於 2010-10-10 13:23

你都唔得,我唔試LU~
作者: 衫魚仔    時間: 2010-10-10 19:06
我就用兩隻原裝0.1mm加係一齊再磨薄小小大傘齒!行4.5T摩打原全無問題
MIKELEE 發表於 2010-10-10 16:42

請問師兄,.....佢果D介子...有得賣嗎~?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2