RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 直升機起飛係咪一定會擺黎擺去架??麻煩咁位c兄幫忙~~thx^_^ [打印本頁]

作者: bbqbbqbbq    時間: 2010-10-7 11:48
標題: 直升機起飛係咪一定會擺黎擺去架??麻煩咁位c兄幫忙~~thx^_^
唔知係咪每一部機都會咁呢??

thx~~
作者: chiu    時間: 2010-10-7 11:52

回復 1# bbqbbqbbq

細機小擺,大機唔擺,大風大擺,無風大小機set得好,應該唔佔擺

註: 細過450 size,對我來說是細機
作者: bbqbbqbbq    時間: 2010-10-7 11:55
回復  bbqbbqbbq

細機小擺,大機唔擺,大風大擺,無風大小機set得好,應該唔佔擺

註: 細過450 size, ...
chiu 發表於 2010-10-7 11:52

原來係咁樣既  即係點都會擺小小  要靠自己控制?
作者: Andrew168    時間: 2010-10-7 11:58

百分百因氣流同風影響關係, 所以離地後, 一定要不停地修正機體, 大細機一樣, 只係擺動大小分別
作者: bbqbbqbbq    時間: 2010-10-7 12:00
thx~~~~~

我要繼續努力
作者: chiu    時間: 2010-10-7 12:09

回復 3# bbqbbqbbq

係呀! 尤其是細機,最好一離地就""高小小,如半米,以免 ground effect 影響.............Practice makes perfect!

作者: Andrew168    時間: 2010-10-7 12:21

當然有實際系統可以控制機身停在空中, 不須要人手不停修正, 在軍事電視節目上見過
作者: bbqbbqbbq    時間: 2010-10-7 12:31
當然有實際系統可以控制機身停在空中, 不須要人手不停修正, 在軍事電視節目上見過
Andrew168 發表於 2010-10-7 12:21

即係d  gryo 係咪呀?  飛左起身就可以放手   跟住就定住係空中
作者: Andrew168    時間: 2010-10-7 12:45
3D gryo 類似 flybarless system 用在 rc 直昇機上, 不過軍事就真正停在空中, 精密好多
作者: po8082po    時間: 2010-10-7 13:52
KDS平衡儀
作者: bbqbbqbbq    時間: 2010-10-7 13:56
我部係 4g6s a_a"

應該無kds 平衡儀  果種效果
作者: ctav    時間: 2010-10-11 00:18
我都想有人教教我??
作者: Azbiso    時間: 2010-10-16 10:23
我初初玩嗰陣買隻Esky Lama,一樣係飛起飄來飄去,玩隻4#3Q仲衰,在地上典來典去就是不敢果斷起飛,一起到飛就向左橫片,打右副翼又週時過龙,總之都冇哂符!經過一年來的鍛練,炒机。現在飛450也只是飛吓簡單行線!對頭HOLD都仲未好熟,(可能我蠢!)有師兄教我慢自旋,因為在慢自旋中巳包含多方停懸,要不斷修正,現在我用004來練慢自旋,我覺得快容易過慢,航模歲月是漫長的,慢慢練吧!
作者: bbqbbqbbq    時間: 2010-10-16 14:05
多謝ching提點!
作者: coltm16    時間: 2010-10-16 16:45

作者: glen6831    時間: 2010-10-18 15:26
我也有同樣經驗, 已炒機...比多 d 心機練吓啦! 早晚一定得的...加油!!
作者: fyin    時間: 2010-10-18 16:06
set 得好就算放手遙控桿部機都唔會走好多. (冇乜風計)
作者: Tam    時間: 2010-10-18 22:13
唔知係咪每一部機都會咁呢??

thx~~
bbqbbqbbq 發表於 2010-10-7 11:48

要問一下你的手指布有沒有擺黎擺去.如果有,機子一定擺黎擺去. 可能是主翼轉速太低.道至控制反應delay太長.錯誤使你修正動作過多.都會有擺黎擺去的感覺

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2