RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 陳年舊esc mc230 m車 [打印本頁]

作者: zivtong    時間: 2011-1-29 14:12
標題: 陳年舊esc mc230 m車
玩緊無刷abc hobby

但仲有架m05
想改xevo 車架
手中仲有個陳年mc230 esc
市面仲有咩motor o岩用呢?
請推介一下

定買多套無刷算數好再用有刷esc?
作者: jypepe    時間: 2011-1-29 14:35
xevo買左未? 未就慳左d錢買無刷好過啦
作者: zivtong    時間: 2011-1-29 14:44
你意思唔好買xevo 唔好用有刷
買多套無刷仲好?
作者: gavl    時間: 2011-1-29 18:05
xevo買左未? 未就慳左d錢買無刷好過啦
jypepe 發表於 2011-1-29 14:35

師兄意思唔好"晒"錢買套kit,不如買套無擦玩?
作者: yeeha0518    時間: 2011-1-29 20:21
yes~~~~~~
作者: zivtong    時間: 2011-1-29 22:32
但係05個樣好鈍,電池架位另我選擇又少
所以想換車架
作者: mau3622000-1    時間: 2011-1-30 11:27
mc230 esc可搭黑豬。OK~

xevo車架可以視為雙星M車前驅系列的“進化版改套”,蠻適合手上有多餘M車原廠組件(傳動、懸掛系統),又想多方嘗試不同車架行走差異的朋友使用。

個人認為使叻banned}vo車架的最大優勢是齒比的搭配有更高的空間;缺點則是齒輪箱採開放式設計,防塵效果不佳,要多注意有無異物被傳動齒輪咬入。參考看看。
作者: zivtong    時間: 2011-1-30 11:46
成日聽人講黑豬
係咩牌子?幾多t?
幾錢?
玩開無刷,好遲先玩1:10車,冇咩有刷概念
作者: aloha    時間: 2011-1-30 11:58
我都仲玩緊 230 + 黑豬 玩M03...
黑豬有2隻, 星星 sport tune.,  
另外有隻土炮 (定國貨呢.), 好似有風扇.... 聞說土炮比星星好,
不過我未用過唔敢 comment...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2