RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 教你$56自制light kit,有break 燈control [打印本頁]

作者: 艾力    時間: 2006-8-23 14:26
標題: 教你$56自制light kit,有break 燈control
我是新手,之前見人地用孖星個套led light kit好靚,但係賣成$170仲要自己加燈,又冇brake燈,又要係車攞電。
真係唔抵,所以決定自己整一套出黎。

今日成功整好啦,所以擺d資料上黎,比各位新手,師兄參考下,寫得唔好唔好插呀。

講一講成套野既運作先
1. led就好簡單,並聯電路仔,有電就著,先利用電阻將電壓調到led可接受的電壓再出返黎就ok。
2. 個relay就係幫你做brake燈的,正常時間,relay係唔會斷開led既燈既,當coil既正負極有電流過,就會斷開另外一對,換句話講,車尾燈會熄。即係當你架車行緊(不論前後)都會有電流過coil,車尾brake燈會唔著,但當你停車或比break,個摩打冇電,咁coil就會比返brake燈著,就係咁簡單。

材料

例子 : FC3S                       
LED        5mm 白 x 2        $2 x 2         $4.00 鴨街各大零件鋪有售
LED        3mm 橙 x 4        $1 x 4         $4.00 鴨街各大零件鋪有售
LED        5mm 紅 x 4        $1 x 4         $4.00 鴨街各大零件鋪有售
電阻        100ohms x 4        $0.2 x 4         $0.80 華輝
電阻        150ohms x 2        $0.2 x 2         $0.40 華輝
電池盒(連開關)        1.5 x 4 = 6V x 1         $6.00 鴨街各大零件鋪有售
線插(公,也母)        8對(1包10對)         $8.00 華輝
線插針        16支(1排10支)        2排         $5.00 華輝
繼電器        3Vx1                                 $6.50 華輝
電路板        x1                                 $2.50 華輝
電線        2碼                                 $10.00 鴨街各大零件鋪有售
熱縮管        2mm 紅 x 1                 $2.50 華輝
熱縮管        2mm 黑 x 1                 $2.50 華輝

1. 首先,要決定你個車殼有幾多燈,以我個FC3S為例,共有2支白,4紅,4燈。
由於電箱只有6v,而白led要用3v先推得到,所以我分開左兩支led,費事駁左一齊唔夠力(光)。
除左白色,其他顏色都係2v ~ 2.2v,所以一條線插2支都冇問題,不過3支就多左少少。

2. 先看附圖最右面的電路,好簡單。將標示既材料焊哂入去就ok!
不過留意,插左(公)既方向,要同led接線統一,如果唔係焊左入去又要甩出黎就玩死自己。

3. 由於白色led只插1支,所以,電阻要用150ohms,將6v電減底
    而其他色led,用100ohms就ok。

4. 當你焊relay既時候,要留意,5腳relay有一條腳可以不用焊,其他既係兩對,一對係用黎過車尾紅led的,一對係駁去摩打做tester的。

5. 完成左電路板之後,可以按你自己既需要,整led燈,我建議用熱縮管包住焊好左既led腳,因為用電膠布真係好煩,用熱縮管套左,攞個火機輕輕就「彈」下佢,就會收縮包實d錫用線。

6. 留意,焊led既時侯,面小心正負位,因為led係有分正負的,長正短負,反轉左係唔著的(廢話!)對返電路板上面既公插就ok。

7. 最後,將coil 接線焊到犘打位的正及負,呢度冇分正負,因為個coil有電就work,冇所謂的。

希望可以幫到大家!各位師兄如果有咩改良建議,歡迎發表呀~~~

作者: paulhung    時間: 2006-8-23 14:34
支持!感謝你!
作者: tsun3428    時間: 2006-8-23 14:43
原帖由 艾力 於 2006-8-23 14:26 發表
我是新手,之前見人地用孖星個套led light kit好靚,但係賣成$170仲要自己加燈,又冇break燈,又要係車電。
真係唔抵,所以決定自己整一套出黎。

今日成功整好啦,所以擺d資料上黎,比各位新手,師兄 ...

好有心機呀,
我得閒試下先
作者: 01607359    時間: 2006-8-23 14:49
好正, 多謝晒
作者: Lo    時間: 2006-8-23 14:50
Well Done!!^.^
作者: bkingsanc    時間: 2006-8-23 14:56
厲害!可否拍條片POST上黎睇睇?
作者: sshh    時間: 2006-8-23 15:10
brother,個 relay 係咪logic gate 呀??
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-23 15:18
你 o個粒係咩 relay ? 幾多刀幾多擇 ?
作者: 艾力    時間: 2006-8-23 15:32
<厲害!可否拍條片POST上黎睇睇? > - 好呀,遲少少

<brother,個 relay 係咪logic gate 呀?? >
呢隻 => 華輝買的,係收銀個玻璃櫃有

登錄/註冊後可看大圖

RELAY-BESTAR - BS-101B 3 V 1P2T 5腳繼電器 (PCB)(MZ)

<你 o個粒係咩 relay ? 幾多刀幾多擇 ?  >
單刀雙擲(SPDT) 式繼電器
作者: 艾力    時間: 2006-8-23 16:20
原帖由 bkingsanc 於 2006-8-23 14:56 發表
厲害!可否拍條片POST上黎睇睇?

bkingsanc兄,之前我都問過你 孖星既插口野,其實,都可以改裝到有brake燈
睇睇幫唔幫到你....(我都試左,因為我個friend買左GTR....得左)
只要係車尾led度,是旦斷開一條(正負都冇所謂)連返附圖左下角connector
做法一樣......

作者: bkingsanc    時間: 2006-8-23 16:37
原帖由 艾力 於 2006-8-23 16:20 發表

bkingsanc兄,之前我都問過你 孖星既插口野,其實,都可以改裝到有break燈
睇睇幫唔幫到你....(我都試左,因為我個friend買左GTR....得左)
只要係車尾led度,是旦斷開一條(正負都冇所謂)連返附圖左下角conn ...

厲害厲害!
我諗我都會試下,不過要搵到個岩用既殼先
本來想整34,但無理由行緊時2戔著,落break時先4戔著嫁(我印象中34好似係長期都4戔著啵)
anyway整得非常好,唔知整左幾多個鐘呢?
作者: hellboy    時間: 2006-8-23 16:39
標題: 回復 #1 艾力 的帖子
请问系鸭记买果D LED 吾系得3V 同 5V咩?
作者: 艾力    時間: 2006-8-23 16:43
原帖由 hellboy 於 2006-8-23 16:39 發表
请问系鸭记买果D LED 吾系得3V 同 5V咩?

我買個d係2V,用個電標check一check就知
http://led.linear1.org/vf-help.php <= 有LED的電壓表

http://led.linear1.org/led.wiz <=幫你計埋用咩電阻
作者: fr@nkie    時間: 2006-8-23 18:30
置頂---強烈要求
作者: 01607359    時間: 2006-8-23 20:42
請問可唔可以做到正常四戔著, 落break時d燈會光d? 因真車都係咁
作者: cwa    時間: 2006-8-23 23:16
Thx a lot.
可唔可以做到 brake燈平時行車暗啲,停及剎車先光啲.
因在晚上玩時有尾燈靚好多.
謝謝!
作者: dreamlouis    時間: 2006-8-23 23:18
好好好好好多謝你呀!~
作者: 艾力    時間: 2006-8-24 12:51
原帖由 cwa 於 2006-8-23 23:16 發表
Thx a lot.
可唔可以做到 brake燈平時行車暗啲,停及剎車先光啲.
因在晚上玩時有尾燈靚好多.
謝謝!

好簡單,將個5腳relay改用8腳,當佢有電時會connect switch 1冇電時會connect switch 2
switch1 冇電阻,所以會光d,switch2有電阻,所以會暗d。

當開車有電比coil時,通switch2,尾燈暗
當冇電比coil時,通switch1,尾燈會光d

但係我未用過8腳relay,應該係咁用的,要買左先知,因為隻隻relay d腳都唔同,用電標試試好d

不過,你企到咁遠,佢光同暗真係唔係分得好清楚呢

作者: 艾力    時間: 2006-8-24 12:57
原帖由 bkingsanc 於 2006-8-23 16:37 發表

厲害厲害!
我諗我都會試下,不過要搵到個岩用既殼先
本來想整34,但無理由行緊時2戔著,落break時先4戔著嫁(我印象中34好似係長期都4戔著啵)
anyway整得非常好,唔知整左幾多個鐘呢?

好快o者,買齊野,不停咁焊,半粒鐘搞掂。
作者: KMB182    時間: 2006-8-24 13:15
我想問..如果我只想要個break燈..咁有邊個部份可以省去?
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-24 13:23
原帖由 KMB182 於 2006-8-24 13:15 發表
我想問..如果我只想要個break燈..咁有邊個部份可以省去?

relay, 電盒, 電阻同 Brake 用的 LED 是必須的
作者: KMB182    時間: 2006-8-24 13:32
其實LED1-6
LED 6係咪先係break 燈?
作者: 艾力    時間: 2006-8-24 15:32
原帖由 KMB182 於 2006-8-24 13:32 發表
其實LED1-6
LED 6係咪先係brake燈?

係 - 只control 1對led 做brake燈
如果車尾有3 or 4對燈,你可以將其他led connector 駁埋入去

作者: 艾力    時間: 2006-8-24 15:40
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-24 13:23 發表

relay, 電盒, 電阻同 Brake 用的 LED 是必須的

補充,可以減的係LED 1-5個插,其他保留
作者: KMB182    時間: 2006-8-24 15:55
如果用7.2V做input得嗎?
因為唔想用多個6v電箱..
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-24 16:03
原帖由 KMB182 於 2006-8-24 15:55 發表
如果用7.2V做input得嗎?
因為唔想用多個6v電箱..

在 Receiver 的 Battery input o個個位, 其實是等於 6V output 的
作者: 艾力    時間: 2006-8-24 16:05
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-24 16:03 發表

在 Receiver 的 Battery input o個個位, 其實是等於 6V output 的

ok 加個公「也母」穿翻車電
電阻改一改
100ohms改用180ohms
150ohms改用220ohms
作者: 艾力    時間: 2006-8-24 16:06
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-24 16:03 發表

作者: KMB182    時間: 2006-8-24 16:53
好..唔該哂..
試下整先
作者: cwa    時間: 2006-8-24 19:28
原帖由 艾力 於 2006-8-24 12:51 發表

好簡單,將個5腳relay改用8腳,當佢有電時會connect switch 1冇電時會connect switch 2
switch1 冇電阻,所以會光d,switch2有電阻,所以會暗d。

當開車有電比coil時,通switch2,尾燈暗
當冇電比coil時 ...

thx
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-24 21:36
其實 o甘整唔係最好的, 不過係最簡單
o甘整個 coil 會分享 o左部份摩打的電力, 而個 relay 跳時, 係會影響個 receiver 的
如果係完美主義者 (即係為 o左要減少插座對電力的損耗而將摩打同 ESC 直銲的人)
呢個整車燈方法就麻麻地適合啦
作者: hellboy    時間: 2006-8-24 21:52
標題: 回復 #31 觀星是答案 的帖子
師兄有咩好 idea 呢?
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-24 22:01
原帖由 hellboy 於 2006-8-24 21:52 發表
師兄有咩好 idea 呢?

好複雜 ....
用 Analog Digital Convertor check 返俾 ESC 的 Wave width ...
singal 送俾 8051
所有燈又用 8051 控制, 避過不用 relay;

另外, 用呢個方法, 連轉向都可以 check 到
即係轉左可以打左燈, 轉右打右燈
作者: hellboy    時間: 2006-8-24 22:08
好深!
作者: 艾力    時間: 2006-8-25 16:05
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-24 21:36 發表
其實 o甘整唔係最好的, 不過係最簡單
o甘整個 coil 會分享 o左部份摩打的電力, 而個 relay 跳時, 係會影響個 receiver 的
如果係完美主義者 (即係為 o左要減少插座對電力的損耗而將摩打同 ESC 直銲的人)
呢個整 ...

同意,但站係另一個角度睇。
要求速度,高整合既玩家,唔識合玩燈,
一會加重車身,d燈輕極都叫有重量,所以唔識合輕量化最追查者
二會燒秏車電,如果唔用車電,加個電箱又鬼死咁重,係車度囉電又浪費電力,咁你不如唔好玩燈啦

我覺得個relay 既coil唔會用好多電,因為relay既coil電阻,都只不過係幾十ohms,用得幾多電呀。

Anyway, 多謝師兄既意見,用8051我都好有興趣,不過,唔識。只係聽過少少。
仲有,我之前都有諗過係receiver個pin度加dectector,不過,我用電標吉住個receiver pin既時候,冇電架喎,比油都冇電,何解呀
作者: ryancmlam    時間: 2006-8-25 18:16
原帖由 艾力 於 2006-8-25 16:05 發表

仲有,我之前都有諗過係receiver個pin度加dectector,不過,我用電標吉住個receiver pin既時候,冇電架喎,比油都冇電,何解呀

Did you mean the pin that connected to the "white" wire in the receiver ?

This pin produces a pulsation signal to the servo. The position of servo depends on the no. of pulse produced by this pin within a defined time period.
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-26 00:00
原帖由 艾力 於 2006-8-25 16:05 發表

同意,但站係另一個角度睇。
要求速度,高整合既玩家,唔識合玩燈,
一會加重車身,d燈輕極都叫有重量,所以唔識合輕量化最追查者
二會燒秏車電,如果唔用車電,加個電箱又鬼死咁重,係車度囉電又浪費電力 ...

haha ~ 幾粒 LED 唔重, 不過如果 coil 分 o左一半電流去, 架車就會慢大半啦

仲有就係, 個 coil 越大電阻, 對摩打影響越少
並聯電路 ~ 電壓平分, 電流跟電阻值按反比例分

我睇過你用那粒 BS 101 的 data sheet, Coil internal resistance 有 20 Ohm, 對比摩打電阻大好幾倍
應該影響唔太大

最後呢就係, 俾我選, 我唔會拖多個電箱, 因為 receiver 本身都有穩定的 6V 電源

對於你度條白線無料到
係因為白線傳的只是 Singal, 一個 Clock frequency, 用視波器會睇到
Servo pulse rate 大約如下圖

http://www.seattlerobotics.org/guide/servos.html

作者: 艾力    時間: 2006-8-26 09:26
噢,完全明白了,謝謝~
作者: prince2005    時間: 2006-8-26 21:25
我想問下mini-z可唔可以整... break燈同指揮燈??
作者: RX-7FD    時間: 2006-8-26 22:09
深到呢............但一千個多謝
作者: RX-7FD    時間: 2006-8-26 22:10
深到呢............但一千個多謝
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-27 00:26
原帖由 prince2005 於 2006-8-26 21:25 發表
我想問下mini-z可唔可以整... break燈同指揮燈??

Break 燈都係一樣, 用 BS 101 搞到 ( Mini-Z 拖多個電盒會唔會真係重 o左少少呢 ? 不過可以改用 2 粒 Button Battery o既)
指揮粒就非常十分好鬼複雜啦
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 00:43
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-27 00:26 發表

Break 燈都係一樣, 用 BS 101 搞到 ( Mini-Z 拖多個電盒會唔會真係重 o左少少呢 ? 不過可以改用 2 粒 Button Battery o既)
指揮粒就非常十分好鬼複雜啦

BS101係咩黎架??  如果想整埋指揮燈咁要點架??
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 00:44
2 粒 Button Battery o既  放唔放到入mini-z入面??
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-27 01:45
原帖由 prince2005 於 2006-8-27 00:43 發表

BS101係咩黎架??  如果想整埋指揮燈咁要點架??

BS101 係粒 relay, Mini-Z 要整指燈仲抮過大車整, 因為真係唔夠位放個 circuit

作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-27 01:47
原帖由 prince2005 於 2006-8-27 00:44 發表
2 粒 Button Battery o既  放唔放到入mini-z入面??

2 粒鈕電放得入
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 10:03
如果整break燈有咩要買??
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-27 11:10
原帖由 prince2005 於 2006-8-27 10:03 發表
如果整break燈有咩要買??

前面有講
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 19:57
可唔可以引用比我??
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 19:57
THX
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-27 19:58
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-24 13:23 發表

this .... 唔睇晒成個 post, 可能會 miss o左部份東西, 結果 ....
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 21:24
咁幅圖有咩用??
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 21:26
買左之後點駁??
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-27 22:12
原帖由 prince2005 於 2006-8-27 21:24 發表
咁幅圖有咩用??

幅圖就係教你點駁
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 22:22
2 粒 Button Battery個樣係點架??
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 22:24
COIL CONNECTER 係咩黎架??
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-27 22:25
原帖由 prince2005 於 2006-8-27 22:22 發表
2 粒 Button Battery個樣係點架??

use google search ...
http://www.batteryspace.com/inde ... PROD&ProdID=913
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 22:27
電池盒(連開關)
線插(公,也母)
線插針
繼電器
電路板
係唔係都要買??
作者: prince2005    時間: 2006-8-27 22:31
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-27 22:25 發表

use google search ...
http://www.batteryspace.com/inde ... PROD&ProdID=913

咁E粒野點駁呀  攞膠子整??

作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-28 01:13
原帖由 prince2005 於 2006-8-27 22:31 發表

咁E粒野點駁呀  膠子整??
well ... 原全唔識就真係好難教到你 wo
作者: prince2005    時間: 2006-8-28 10:34
電池盒(連開關)
線插(公,也母)
線插針
繼電器
電路板
咁e d 駛唔駛買??
coil connector係咩黎架??
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-28 10:47
原帖由 prince2005 於 2006-8-28 10:34 發表
電池盒(連開關)
線插(公,也母)
線插針
繼電器
電路板
咁e d 駛唔駛買??
coil connector係咩黎架??

我見你 o係第二個討論版問過
你架 Mini-Z 用 4001A o個隻 NOR gate 就唔需要買了

呢份 o野係 for 大車的
作者: prince2005    時間: 2006-8-28 10:49
我好似冇問過break燈~~
4001A o個隻 NOR gate係咩黎架??
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-28 11:05
原帖由 prince2005 於 2006-8-28 10:49 發表
我好似冇問過break燈~~
4001A o個隻 NOR gate係咩黎架??

有 ~ 人地 o個份 o野咪係 o甘整 lo
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D1&page=1

登錄/註冊後可看大圖

作者: prince2005    時間: 2006-8-28 11:31
...唔知咩黎
作者: fyin    時間: 2006-8-28 11:59
師兄,
想問3v coil relay 接駁motor 正負位問題. relay coil 係由motor比電操作
但motor是由7.2v供電. 既是3v coil 要丞受7.2v電壓.
會唔會燒coil架. 定係用個6v coil relay 會好啲.
及我聽過reley coil 接點之間要駁一粒diode 整流子, 因coil通電後會有一些feedback.
可能會損壞電變.
有不對請更正. thx.
作者: hellboy    時間: 2006-8-28 13:05
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-26 00:00 發表

haha ~ 幾粒 LED 唔重, 不過如果 coil 分 o左一半電流去, 架車就會慢大半啦

仲有就係, 個 coil 越大電阻, 對摩打影響越少
並聯電路 ~ 電壓平分, 電流跟電阻值按反比例分

我睇過你用那粒 BS 101 的 data  ...

师兄
如从 RECEIVER 罗电比LED, 系中间只系加 RESISTOR 噤会吾会影响嫁车嘅控制同速度?
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-28 14:17
原帖由 fyin 於 2006-8-28 11:59 發表
師兄,
想問3v coil relay 接駁motor 正負位問題. relay coil 係由motor比電操作
但motor是由7.2v供電. 既是3v coil 要丞受7.2v電壓.
會唔會燒coil架. 定係用個6v coil relay 會好啲.
及我聽過reley co ...

1 ) 有可能燒coil, 轉用 6V 有極性 Relay 好 o的 (不過架車後波時, LED 仍是光的)
2 ) 粒 Diode 係用來食 o左個 relay 拍返轉頭時個 pluse, 其實粒 Protection Diode 係需要加返的 (唔加都行到, 不過個 ESC 傷少少)
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-28 14:20
原帖由 hellboy 於 2006-8-28 13:05 發表

师兄
如从 RECEIVER 罗电比LED, 系中间只系加 RESISTOR 噤会吾会影响嫁车嘅控制同速度?

一定有少少, 你每加一件電子 o野上車都會令架車 o既性能低 o左
不過影響更大的一定係粒 relay, 因為佢直接分走 o左摩打的電流
作者: 艾力    時間: 2006-8-28 14:30
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-28 14:17 發表

1 ) 有可能燒coil, 轉用 6V 有極性 Relay 好 o的 (不過架車後波時, LED 仍是光的)
2 ) 粒 Diode 係用來食 o左個 relay 拍返轉頭時個 pluse, 其實粒 Protection Diode 係需要加返的 (唔加都行到, 不過個 ESC 傷 ...

用6V RELAY唔係唔得。只不過,車電FULL POWER係7.2V,當你玩在10分鐘之後,你會發現舊電只會有6V左右,過多一陣,得返4V。

我試過用3V電箱駁3V COIL 唔得,因為粒筆芯電用左一兩次,得返2V幾。

結論係,用6V RELAY你架車既BREAK 燈系統只可以係6V以上既時侯用,之後就唔會再著。
所以我選擇左用3V唔用6V就係咁解。反正粒RELAY都係$6.5,燒左咪換囉。我唔想次次放車時有尾燈時又冇咁。
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-29 00:02
原帖由 艾力 於 2006-8-28 14:30 發表

用6V RELAY唔係唔得。只不過,車電FULL POWER係7.2V,當你玩在10分鐘之後,你會發現舊電只會有6V左右,過多一陣,得返4V。

我試過用3V電箱駁3V COIL 唔得,因為粒筆芯電用左一兩次,得返2V幾。

結論係, ...

你餅電係咪有問題呀 ?
我 o岩 o岩度 o左我上星期六玩完 o個餅 GP 3900
當日玩呢餅 3900, 架車已經無晒力, 起唔到圍

依家度返個電壓, 都仲有 7V
不過, relay 都有個索起把刀 o既最低電流量, 摩打會用 o左大部份 o既電流, 所以 relay 就無力索把刀啦
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-29 00:06
我 o岩 o岩就用 relay 同 LM555, 整 o左 set LED 模型, 架車會長打死火燈 (用 LM555 控制), 做到俾油紅燈暗, 收油紅燈超光的效果

P.S. 如果各位師兄留意到條片最遠是有粒 LED 的 (片中一共有 3 粒 LED), 每當我俾油 / 收油 (即 relay 有動作) 時, LED 都會輕輕閃一閃
唔好睇少呢一閃, 呢一閃就代表 o左 Protection Diode 正發揮作用 (LED 都是 Diode 的一種吧)

http://apple4u.no-ip.com/LED002.wmv
作者: fyin    時間: 2006-8-29 00:09
覲星兄,
有些問題想請教你, 上圖4001B IC motor 的正位駁470uf電容正位, 但motor 的負位又駁另一電容的正位.
這樣有冇問題, 同+5v~12v駁IC腳14 負極係唔係駁地極便可.
因我試過駁錯正負極爆電容,一團煙好似小型原子彈十分壯觀.
問題多多請諒.
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-29 00:16
原帖由 fyin 於 2006-8-29 00:09 發表
覲星兄,
有些問題想請教你, 上圖4001B IC motor 的正位駁470uf電容正位, 但motor 的負位又駁另一電容的正位.
這樣有冇問題, 同+5v~12v駁IC腳14 負極係唔係駁地極便可.
因我試過駁錯正負極爆電容,一團煙好似小型 ...

上面張圖的駁法無問題
電容正極接地, 負極都接地, 最多都係 charge 唔到電 o者
同埋我睇呢對 470uF cap 其實係用來保護粒 4001 NOR gate 的 input
並唔係有咩特別作用, 唔好倒轉電容正負接即可
作者: prince2005    時間: 2006-8-29 01:24
一團煙好似小型原子彈咁壯觀  正wo~~
作者: 艾力    時間: 2006-8-29 01:48
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-29 00:02 發表

你餅電係咪有問題呀 ?
我 o岩 o岩度 o左我上星期六玩完 o個餅 GP 3900
當日玩呢餅 3900, 架車已經無晒力, 起唔到圍

依家度返個電壓, 都仲有 7V
不過, relay 都有個索起把刀 o既最低電流量, 摩打會用 o左大 ...

可能我舊電真係壞左啦 -_-!
我想問,LM555點駁,又係乜黎IC?
作者: 艾力    時間: 2006-8-29 02:06
原帖由 prince2005 於 2006-8-29 01:24 發表
一團煙好似小型原子彈咁壯觀  正wo~~

我都想睇下~
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-29 12:05
原帖由 艾力 於 2006-8-29 01:48 發表

可能我舊電真係壞左啦 -_-!
我想問,LM555點駁,又係乜黎IC?

LM555 係用來 gen 頻率的
用途非常廣泛, 而且可變性強

但接駁就有少少難度啦
作者: KMB182    時間: 2006-8-29 20:21
我想問係咪要用1/4W 100ohms嫁電阻?..(break燈)
作者: 觀星是答案    時間: 2006-8-29 22:19
原帖由 KMB182 於 2006-8-29 20:21 發表
我想問係咪要用1/4W 100ohms嫁電阻?..(break燈)

1/4W or 1/2W 都 ok
100 Ohm - 300 Ohm (越大 Ohm 數幫 come 玩 <- 粒 LED 無 o甘快打柴)
作者: prince2005    時間: 2006-8-31 11:21
我想問300Ohm會唔會暗d??
作者: 艾力    時間: 2006-8-31 14:41
差好少,唔多覺
作者: vrally582    時間: 2006-9-2 01:01
想問吓白色果粒 LED 最大 current , voltage  and power   係几多 ?
作者: lewislee    時間: 2006-9-2 02:28
我都想請教, 如果想connect 去無炭motor, 又應該connect 個motor 三條線中邊兩條條先o岩呢?
作者: 艾力    時間: 2006-9-2 11:44
原帖由 vrally582 於 2006-9-2 01:01 發表
想問吓白色果粒 LED 最大 current , voltage  and power   係几多 ?

白led,通常都係3V~3.3V,CURRENT 20A左加都好光架啦
作者: 艾力    時間: 2006-9-2 11:45
原帖由 lewislee 於 2006-9-2 02:28 發表
我都想請教, 如果想connect 去無炭motor, 又應該connect 個motor 三條線中邊兩條條先o岩呢?

唔識,

不過你可以用電錶CHECK一CHECK,普通電錶仔,鴨街華輝有售,$50左右
作者: ryancmlam    時間: 2006-9-2 13:06
原帖由 lewislee 於 2006-9-2 02:28 發表

You may consider the brushless motor as an ac synchrouous motor with premenant magnet and the three wires as a 3 ph ac source. So, connecting the relay to any 2 out of 3 wires is similar to connecting the relay to a single phase ac source. No idea on the ac voltage. You can simply use a mulit meter to check it and buy an relay with appropriate operating voltage.

The circuit proposed by 艾力  is simple, reliaible and easy to bulid. Very good.
作者: ryancmlam    時間: 2006-9-2 13:19
原帖由 KMB182 於 2006-8-29 20:21 發表

The common nominal current and voltage drop of an LED are around 20mA and 3-3.6v (depends on the color, just assuming it is 3.3v). If you would like to connect the LED to a 7.2V source in series with an resistor, the voltage drop across the resisor is 7.2-3.3 = 3.9V. The value of this resistor is thus equal to 3.9V/20mA = 195 ohm. Say 200 ohm. The power dissipated in the resistor is (20mA)^2 x 200 ohm = 0.08W. So, a 1/4W resistor more than enough.

You may consider connecting 2 LEDs and a 47 ohm 1/4W resistor in serious to the 7.2V source.
作者: 觀星是答案    時間: 2006-9-2 18:59
原帖由 艾力 於 2006-9-2 11:44 發表

白led,通常都係3V~3.3V,CURRENT 20A左加都好光架啦

20A ? 線都溶啦 !
作者: ryancmlam    時間: 2006-9-2 20:16
原帖由 觀星是答案 於 2006-9-2 18:59 發表

20A ? 線都溶啦 !

I think it was a typo. He might want to say 20mA.
作者: fyin    時間: 2006-9-5 14:27
請問各位師兄,
我向鴨記華輝買唔到4001B CMOS IC, 只有4002B / 4003B,
唔知可唔可以代用??
THX.
作者: 觀星是答案    時間: 2006-9-5 14:49
原帖由 fyin 於 2006-9-5 14:27 發表
請問各位師兄,
我向鴨記華輝買唔到4001B CMOS IC, 只有4002B / 4003B,
唔知可唔可以代用??
THX.

4002B 都得
4001B 同 4002B 都係 NOR Gate
不過 Input 數目不同

4001B 2 inputs 1 output (4 sets)
4002B 4 inputs 1 output (2 sets)

線 o既駁法不同
4001B
1 NOR 2 =3
5 NOR 6 = 4
8 NOR 9 = 10
12 NOR 13 = 11

4002B
2 NOR 3 NOR 4 NOR 5 = 1
9 NOR 10 NOR 11 NOR 12 = 13

input 腳 short 晒佢 (同一個 gate 內唔可以有空腳) 由 motor 俾 singal , output 就去 LED
作者: fyin    時間: 2006-9-6 01:16
師兄,
謝謝解說, 但唔係好明線位點駁.
可唔可以劃份草圖給大家, 等大家有多個選擇喇.
thx again.
作者: TT-01    時間: 2006-9-6 12:22
Please tell me what is coil connector....I've all those article in this subject but hard to understand the theory of brake light...
作者: 觀星是答案    時間: 2006-9-6 14:30
原帖由 TT-01 於 2006-9-6 12:22 發表
Please tell me what is coil connector....I've all those article in this subject but hard to understand the theory of brake light...

Coil connector 即係粒 relay 的 coil 腳 (通常都係 2 隻腳的)
作者: 觀星是答案    時間: 2006-9-6 14:40
原帖由 fyin 於 2006-9-6 01:16 發表
師兄,
謝謝解說, 但唔係好明線位點駁.
可唔可以劃份草圖給大家, 等大家有多個選擇喇.
thx again.

同下圖差唔多
不過 4002B 係 2,3,4,5 腳 short 埋駁 motor (-)
1 腳出 LED (Front)

9,10,11,12 腳 short 埋, 駁 motor (+)
13 腳出 LED (Rear)
作者: TT-01    時間: 2006-9-6 15:22
Thanks youmy dear brother....
With love
作者: fyin    時間: 2006-9-6 22:34
師兄,
明白了, Thanks a lot!
作者: lewislee    時間: 2006-9-7 00:31
小弟跟住樓主做o左個demo..... 大家一齊研究o下.... 唔好都唔好插呀

作者: 觀星是答案    時間: 2006-9-7 01:17
原帖由 lewislee 於 2006-9-7 00:31 發表
小弟跟住樓主做o左個demo..... 大家一齊研究o下.... 唔好都唔好插呀

會唔會係 ... 掉轉 o左開同關呢 ?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2