RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 好盈電變唔用電熔得唔得? [打印本頁]

作者: mk2    時間: 2011-2-19 00:14
標題: 好盈電變唔用電熔得唔得?

首先我個電變既電源線改左做蕉插
頭先整車果陣一個唔覺意正負插錯左
跟住就"拍"一聲又有燒野味,而電熔條紅色線都斷埋添
我都諗住佢死得啦點知我插返D好線佢又一切運作正常
奇怪既係電熔條線我仲未焊返
想問下各位ching,可唔可以唔用電熔?
如果唔用電熔一直玩會有咩不良後果?
仲有就係點先可以check到粒電熔仲work唔work?(因為佢又冇爆又冇"窿")
thanks~
作者: lionpp    時間: 2011-2-19 01:02
唔用電容唔得架,試過
作者: cedricho    時間: 2011-2-19 07:48
換左粒電容啦, 都係幾蚊粒暏.
作者: mk2    時間: 2011-2-19 11:38
回復 2# lionpp

請問唔得既意思係指邊方面呢?
會易壞?慢D?反應慢?定係其他呢?
因為個ECS向前向後同brake都好正常
THX~
作者: mk2    時間: 2011-2-19 11:42
回復 3# cedricho

都係既不過我想知多樣野啫
日後如果有機會買二手ECS既話,都可以知道點check嘛
唔通一買返黎就換左電熔佢咩
作者: cedricho    時間: 2011-2-19 11:44
電熔一脹就bye bye
作者: Allan007    時間: 2011-2-19 12:09
回復  lionpp

請問唔得既意思係指邊方面呢?
會易壞?慢D?反應慢?定係其他呢?
因為個ECS向前向 ...
mk2 發表於 2011-2-19 11:38

我相信你由於在沒有負載下測試,所以不覺有問題。當車子在賽道上跑,負載便大很多。電容有助穩定電池接頭端的電壓。沒有電容,供給電變的電壓便會不穩,結果很難預測。
作者: mk2    時間: 2011-2-19 12:23
我相信你由於在沒有負載下測試,所以不覺有問題。當車子在賽道上跑,負載便大很多。電容有助穩定電池接頭 ...
Allan007 發表於 2011-2-19 12:09

冇錯,我只在停車場內兜了數圈,並未有在賽道上跑
咁即係話有電熔,ECS就會穩定D,冇電熔都用到,不過就唔穩定,可能令ECS性能下降或者易死係咪咁呢
作者: mk2    時間: 2011-2-19 12:25
回復 6# cedricho

咁我粒電熔而家又冇脹冇爆冇"窿",係咪應該仲work?
作者: cedricho    時間: 2011-2-19 12:29
換左佢啦.
如果吾係燒左個esc你就............
作者: Delta.    時間: 2011-2-19 12:34
換左佢啦.
如果吾係燒左個esc你就............
cedricho 發表於 2011-2-19 12:29

正確,唔好因小失大
作者: mk2    時間: 2011-2-19 12:36
回復 10# cedricho

聽聞唔同既電熔會令ECS有唔同性能
ching有乜好介紹呢?
作者: cedricho    時間: 2011-2-19 12:37
買個大容量d lor.
小心size.
作者: mk2    時間: 2011-2-19 12:38
回復 13# cedricho

OK thank you~
作者: cedricho    時間: 2011-2-19 12:41
大過頭..........
放吾落.
如果吾係就買個一樣spc.
作者: mk2    時間: 2011-2-19 12:44
回復 11# Delta.

講開又講,而家E套好盈我已經玩左佢年幾,
又玩飄又玩快,唔係我插錯線到而家都仲未死,
真係底玩
作者: cedricho    時間: 2011-2-19 12:47
25A, 35A or 60A?
作者: mk2    時間: 2011-2-19 12:49
回復 17# cedricho

60A
作者: cedricho    時間: 2011-2-19 12:50
wow.........
我25a同35a都用過.
而家用25a. HPI18仔.
好X快.
作者: yst    時間: 2011-2-19 13:15
好盈電容模組上面有個仿接反二極管,接錯線時短路燒毀保護電變。如果不用該模組,你的電變已經over了。電容可以選擇使用原廠的電容模組,或者自己DIY一組低內阻的電容模組,如2粒紅寶石MCZ系列并聯再接一個二極管以防止接反意外。
作者: kckan    時間: 2011-2-19 13:27
首先我個電變既電源線改左做蕉插
頭先整車果陣一個唔覺意正負插錯左
跟住就"拍"一聲又有燒野味,而電熔條 ...
mk2 發表於 2011-2-19 00:14

電容特性   當你唔用電時怏速差電  用電就急速放電      當突然起伏用電時就平衡補充電流   對起動時
特別有用  對電池亦有好處  容量不是越大越好  夠就可以
作者: mk2    時間: 2011-2-19 13:51
好盈電容模組上面有個仿接反二極管,接錯線時短路燒毀保護電變。如果不用該模組,你的電變已經over了。電容 ...
yst 發表於 2011-2-19 13:15

多謝ching講解
不過聽落好似好深咁
DIY我更加唔識整
我諗我都係換個原廠好D
另外"電變已經over"即係咩意思?
thank you
作者: mk2    時間: 2011-2-19 13:54
回復 21# kckan

即係如果電容過大,咁差電時就變得慢差滿,當突然起伏用電時就唔夠電放?係咪咁?
thanks~
作者: yst    時間: 2011-2-19 14:02
即系如果無果個電容模組,你個電變應該已經需要入廠
作者: mk2    時間: 2011-2-19 14:03
回復 20# yst

另外.....   好盈電容模組上面有個仿接反二極管,接錯線時短路燒毀保護電變
咁係咪即係我粒電容一定燒左呢?
但係我搵"他"表"他"佢,佢又通架wo!?
作者: mk2    時間: 2011-2-19 14:04
即系如果無果個電容模組,你個電變應該已經需要入廠
yst 發表於 2011-2-19 14:02

就係到而家佢都冇事先奇怪
作者: seven    時間: 2011-2-19 14:07
電容特性   當你唔用電時怏速差電  用電就急速放電      當突然起伏用電時就平衡補充電流   對起 ...
kckan 發表於 2011-2-19 13:27

CHing, 講解好清楚!

想問問, 當插電果下有火花, 都係因為電容突然放電?
作者: kckan    時間: 2011-2-19 16:25
CHing, 講解好清楚!

想問問, 當插電果下有火花, 都係因為電容突然放電?
seven 發表於 2011-2-19 14:07

不是    祇是保護裝置強行開路令大電流通過產生火花使電壓偏低電容不會在短時間內燒了爆炸    但都要第時間斷電  所有直流電容都不能反極   很短時間就會擊破介質令電容發熱爆破  電容的內壓高些較好不易損壞介質而短路
作者: kckan    時間: 2011-2-19 16:55
回復  kckan

即係如果電容過大,咁差電時就變得慢差滿,當突然起伏用電時就唔夠電放?係咪咁?
than ...
mk2 發表於 2011-2-19 13:54

因為起勳稍稍補充   很短時間就儲到來源電位  不應講有儲滿唔滿   衹是電容太大但功能都不是相對的校能  不是一個小小摩打仔用個大水塘就好   過了匹配的都是差不多
例:  家電220v交流電    由220v+至0v至220v-    中途有0v即冇電   一把風扇就要一個電容來離補0V而可以令風扇順利起動運行就可以
作者: kckan    時間: 2011-2-19 17:03
回復  yst

另外.....   好盈電容模組上面有個仿接反二極管,接錯線時短路燒毀保護電變
咁係咪即係我 ...
mk2 發表於 2011-2-19 14:03

電容好與壞   誤差不多於10%

登錄/註冊後可看大圖