RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: motor 風扇實際有冇用 [打印本頁]

作者: michealp    時間: 2011-4-10 19:15
標題: motor 風扇實際有冇用
我自己冇溫度槍
所以試唔到, 有冇 c-hing 試過測試
用左motor 風扇後實際降左幾多度呢?
我見好多c-hing 都唔用, 連 heat sink 都冇
係唔係真係唔值得用呢?

thx

作者: antison    時間: 2011-4-10 19:45
唔用好易bbq.
作者: prowing    時間: 2011-4-10 19:52
溫度槍好平,買把有用!
作者: lung1    時間: 2011-4-11 10:19
michealp 發表於 2011-4-10 19:15
我自己冇溫度槍
所以試唔到, 有冇 c-hing 試過測試
用左motor 風扇後實際降左幾多度呢?

motor 風扇對散熱係好幫助, 可以降低15-20度..
記住買yeahracing 30x30mm 個把...
作者: hkwcc00    時間: 2011-4-11 10:29
lung1 發表於 2011-4-11 10:19
motor 風扇對散熱係好幫助, 可以降低15-20度..
記住買yeahracing 30x30cm 個把...

30X30cm
作者: lung1    時間: 2011-4-11 10:30
hkwcc00 發表於 2011-4-11 10:29
30X30cm

打錯.. 30x30mm
http://www.rcmart.com/catalog/rc-yeah-racing-tornado-motor-heat-sink-30x30x10mm-ya0180-p-27394.html

作者: @850    時間: 2011-4-11 15:00
我都買左,真大風,銅顏色有點怪,黑色靚仔.
作者: danwong00    時間: 2011-4-12 15:14
你部車行緊時風扇凡有用咩?

作者: ivanlee102324    時間: 2011-4-12 15:42
都有啲用嘅,唔多唔少
作者: edwardchow1    時間: 2011-4-12 16:22
我的motor冇風3扇的,只有esc有,是否要加呢?
作者: kser    時間: 2011-4-12 19:29
有風扇好好多架...買個風扇都係$50-$150. 個motor 死左就要幾百到一千.
就一定買風扇啦.
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-4-12 19:40
想問把MOTOR風扇吹入定吹出好D
作者: gordonleung    時間: 2011-4-12 23:16
除非有特別原因裝唔到, 如果唔係最好就裝番打把啦, 特別係夏天就快到, 冇風扇個摩打好熱架.

作者: carvenchow    時間: 2011-4-13 01:13
吃喝玩樂 發表於 2011-4-12 19:40
想問把MOTOR風扇吹入定吹出好D

點解唔會自己試?
作者: milkboy    時間: 2011-4-13 01:16
carvenchow 發表於 2011-4-13 01:13
點解唔會自己試?

=.='''''''
因為連爬文都懶,又點會去自己試呢 ^^?
作者: carvenchow    時間: 2011-4-13 01:18
milkboy 發表於 2011-4-13 01:16
=.='''''''
因為連爬文都懶,又點會去自己試呢 ^^?

我試過倒轉...好似重熱左...(純粹估估下)
作者: milkboy    時間: 2011-4-13 01:24
回復 carvenchow 的帖子

我試過晒喇......
原來係唔用heatsink,風扇放摩打後面,風向摩打吹,原來最涼。
唔知咩物理學,aero dynamic,我都唔明,總之就係咁。
^^?
作者: carvenchow    時間: 2011-4-13 01:26
milkboy 發表於 2011-4-13 01:24

我試過晒喇......

唔怪得 YEAH RACING 咁樣DESIGN...唔使物理...事實證明就OK 哈哈 THX
作者: milkboy    時間: 2011-4-13 01:31

see here

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... page%3D3&page=5
my reply at #96 and #101 for your reference.

Hope it helps who want to know the most efficient way to install a cooling fan for motor ^^b
^^~
作者: 1524    時間: 2011-4-13 10:37
milkboy 發表於 2011-4-13 01:31

see here

HAHA...我記得~
果然答得好consist.  字眼都幾乎一樣.  

作者: 亞男    時間: 2011-4-13 14:40
http://www.yeahracing.com/catalo ... -motors-p-2905.html
呢件仲正, 我係KWS 見幾間都有
作者: cytnet    時間: 2011-4-14 20:12
150蚊.....我今日買左兩個
作者: koeikoei    時間: 2011-4-27 00:39
Support!!!
作者: feicat    時間: 2011-4-27 00:56
夏天到好有用摩打溫度低d相叉好逺

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2