RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較 [打印本頁]

作者: Ivan    時間: 2011-4-17 08:11
標題: Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較
請問Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 系列摩打, 師兄有冇一些用後感可以分享一下?  唔該晒
作者: sleepyleung    時間: 2011-4-17 11:40
Ivan 發表於 2011-4-17 08:11
請問Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 系列摩打, 師兄有冇一些用後感可以分享一下?  唔該晒

無0得比喎,一0定係買LRP嫁因為我老友買左個Z5,,4.5T馬達,由A組變成低能組在JV變左低等民族你係米都想試下呢
作者: yst    時間: 2011-4-17 17:47
oh my god,一個A組選手竟然能因為換左摩打變成低能組。以後如果睇變個唔順眼就送只Z5比佢就得啦
作者: sleepyleung    時間: 2011-4-17 22:22
yst 發表於 2011-4-17 17:47
oh my god,一個A組選手竟然能因為換左摩打變成低能組。以後如果睇變個唔順眼就送只Z5比佢就得啦

師兄A組個個都有反甘上下,叮噹馬頭,比你上到去A組,要你放低手頭上用開的馬達,而要在街邊買隻Z5放在你車上,只係你喎,你又點睇丫he he
作者: cvleung    時間: 2011-4-18 12:18
我用5.5T gear radio 6.11,覺得好慢又冇力,不知是不是和ESC個software唔夾, 之前用平價版果款13.5T 開turbo都冇問題
作者: Ivan    時間: 2011-4-18 12:42
唔該師兄, 咁有冇一D性價比好一D的摩打介紹下, 爬過文LRP X12如果要行得好一D要OPTION, 價錢差不多過千, TKS
作者: BLS    時間: 2011-4-18 12:56
sleepyleung 發表於 2011-4-17 22:22
師兄A組個個都有反甘上下,叮噹馬頭,比你上到去A組,要你放低手頭上用開的馬達,而要在街邊買隻Z5放在你車上 ...

請問係邊位a組車手啊?
作者: kkchung    時間: 2011-4-18 13:37
cvleung 發表於 2011-4-18 12:18
我用5.5T gear radio 6.11,覺得好慢又冇力,不知是不是和ESC個software唔夾, 之前用平價版果款13.5T 開turbo ...

Z5 5.5T 用 6.1齒比不怕無力和燒馬達嗎?Z5 好像是多線同繞類應是走尾段高轉速形,用得太快齒比會否又熱又無力又去不到應有應用轉速那段呢。
作者: 比利羊    時間: 2011-4-18 13:37
Option 完 X12 要成 K 嘢!
有無 D $500 ~ $600 推介,
LRP 又無貨,等到我傻!
晚晚手推事。
作者: singlau714    時間: 2011-4-18 13:52
回復 sleepyleung 的帖子

你老友? You mean JV A組 vs JV 低能組??
probably not much difference... same same.... ???
作者: raybee1211    時間: 2011-4-18 14:26
Jv A組
作者: EC5WVR4PRO4    時間: 2011-4-18 14:28
比利羊 發表於 2011-4-18 13:37
Option 完 X12 要成 K 嘢!
有無 D $500 ~ $600 推介,
LRP 又無貨,等到我傻!

can try Speed Energy or Speedpassion ar
作者: X2CR    時間: 2011-4-18 16:04
回復 比利羊 的帖子

等啦,買了吳快又要換。LRP淨換Bearing and 芯都可以架啦。
作者: cvleung    時間: 2011-4-18 17:21
kkchung 發表於 2011-4-18 13:37
Z5 5.5T 用 6.1齒比不怕無力和燒馬達嗎?Z5 好像是多線同繞類應是走尾段高轉速形,用得太快齒比會否又熱又 ...

就是之前高齒比(7.5)在JV直路尾俾人射到救命先用6.1, 加一把勁風扇頂住先, 我都知我ESC setting 或 firmware version唔夾, 我用hobbywing 120A呀? 有冇建議呀?
作者: kevlau    時間: 2011-4-18 17:34
TRF by LRP有冇人試過?
作者: 馬達王1983    時間: 2011-4-18 20:08
怪不得我一直都贏不了香港選手

原來是用DUALSKY馬達的關係

用了4年 終於知道原因
作者: chiuxxc    時間: 2011-4-18 20:21
要快就要lrp x12,但偏偏就要換option 啤鈴和轉子,唔換用原裝轉子二排電即爆好無奈!
作者: hknobody    時間: 2011-4-18 22:38
kkchung 發表於 2011-4-18 13:37
Z5 5.5T 用 6.1齒比不怕無力和燒馬達嗎?Z5 好像是多線同繞類應是走尾段高轉速形,用得太快齒比會否又熱又 ...

z5 係咪好似 lrp octawind咁捲線?
作者: lung1    時間: 2011-4-19 10:48
chiuxxc 發表於 2011-4-18 20:21
要快就要lrp x12,但偏偏就要換option 啤鈴和轉子,唔換用原裝轉子二排電即爆好無奈!

其實LRP X12 買返黎就可以玩得, 不用換野也ok~~

作者: Lomomo    時間: 2011-4-19 11:16
馬達王1983 發表於 2011-4-18 20:08

大陸野, 重點係賣得唔平.... 又唔快

根本無乜賣點
作者: teamlosi    時間: 2011-4-19 11:49
Lomomo 發表於 2011-4-19 11:16
大陸野, 重點係賣得唔平.... 又唔快

根本無乜賣點

唔係wo佢速度都不錯,線性好好,最勁就係温度超低,要留竟齒比有冇搭錯!
作者: Lomomo    時間: 2011-4-19 12:04
teamlosi 發表於 2011-4-19 11:49
唔係wo佢速度都不錯,線性好好,最勁就係温度超低,要留竟齒比有冇搭錯!

速度不錯, 可講得詳細少少嗎?

反之, 有邊隻牌子, "速度"很差?
作者: teamlosi    時間: 2011-4-19 13:26
我係同teampowers比較,teampowers比較大力,磁也強些,但z5磁冇咁重屬高轉型我覺得佢加速上是柔順D跟手.由其在彎內,而teampowers就爆D加速上二波明顯有chot個吓,但速度其實差唔多,我係用兩牌子的4.5t先後装上車試的.
作者: sleepyleung    時間: 2011-4-19 21:50
馬達王1983 發表於 2011-4-18 20:08

馬達王大大你好,因為你在TITC用左Z5馬達而得到冠軍,所以我地就去萬里買左個4.5T來試下,點知一試之下,冇溫度又冇速道方知道已被騙了
作者: carvenchow    時間: 2011-4-19 22:01
一場比賽控制勝利的因素
不分次序
1)車架
2)電池
3)發射
4)摩打
5)車架設定
6)車手臨場心理質素
7)車手固有技術

我覺得單憑一個摩打就可以生死難免...
小弟在JV都是跑60A套裝+5.5T摩打 都追到好多火箭
作者: RANKS    時間: 2011-4-19 22:22
7)車手固有技術
6)車手臨場心理質素
5)車架設定
2)電池
1)車架
4)摩打
3)發射

this order i think
作者: tekin708    時間: 2011-4-19 22:52
I think....
1)車架
5)車架設定
7)車手固有技術
6)車手臨場心理質素
2)電池
4)摩打
3)發射
作者: uchifong    時間: 2011-4-20 09:09
sleepyleung 發表於 2011-4-19 21:50
馬達王大大你好,因為你在TITC用左Z5馬達而得到冠軍,所以我地就去萬里買左個4.5T來試下,點知一試之下,冇溫 ...

titc 11.5t 組, 是用公發的 spv3.0 馬達(11.5t大家都係用同款馬達(esc沒有限制), modify組則沒有任何限制)~~~~~~用z5的, 是modify 的 hara 及 andy moore(這個其實不太肯定, 有錯請指出)~~
作者: 馬達王1983    時間: 2011-4-20 09:14
sleepyleung。   麻烦你调查清楚再说话啦
TITC STOCK组限定SP马达

把Z5马达后盖进角调教至中间位置。是我平时比赛设定
⒋5T马达齿轮比⒐0
⒌5T马达齿轮比⒎5
搭配好盈0528MOD程序。TURBO 8档

作者: Lomomo    時間: 2011-4-20 10:30
carvenchow 發表於 2011-4-19 22:01
一場比賽控制勝利的因素
不分次序
1)車架

原來ching係高手, 5.5 60A電變都練低晒火箭
作者: carvenchow    時間: 2011-4-20 12:56
自從好多人換左 3.5r 4.5r 而經係得個跟字...
作者: Lomomo    時間: 2011-4-20 13:06
carvenchow 發表於 2011-4-20 12:56
自從好多人換左 3.5r 4.5r 而經係得個跟字...

係咁, 個個以為極速快而快

火箭有個含意... 架車本身得個快字,
唔代表個人手車快
作者: carvenchow    時間: 2011-4-20 13:10
Lomomo 發表於 2011-4-20 13:06
係咁, 個個以為極速快而快

火箭有個含意... 架車本身得個快字,

我唔知有冇記錯ACC..你係好似玩後驅(好像叫PRO-TEN)對嗎?

你的跑姿媲美4WD 十分強
作者: kwok    時間: 2011-4-20 15:19
回復 sleepyleung 的帖子

其實都唔想回應,如果係閣下自願買的話,可唔可以唔好用個"騙"字呢!
作者: wingx2    時間: 2011-4-20 15:49
其實用417都可以落B,C,D,E組既

我諗HARA用Z5馬達而得到冠軍, 不是用特異功能加速吧!
作者: cvleung    時間: 2011-4-20 17:39
馬達王1983 發表於 2011-4-20 09:14
sleepyleung。   麻烦你调查清楚再说话啦
TITC STOCK组限定SP马&#36 ...

唔該你的設定,希望能有改善
作者: cytnet    時間: 2011-4-20 18:13
大陸野既賣點係賣得唔平.... 又唔快
明未?

作者: Lomomo    時間: 2011-4-20 18:42
cytnet 發表於 2011-4-20 18:13
大陸野既賣點係賣得唔平.... 又唔快
明未?

賣點就係無賣點
作者: georgej    時間: 2011-4-21 00:54
一隻MOTOR快不快,好取決操控手法,齒輪比,和了解motor特性來配合.不同品牌也有自己的優劣.
作者: carvenchow    時間: 2011-4-21 01:15
可唔可以打個比喻係...

一架KEEP到轉數的86 同埋KEEP唔到轉數的SUPRA 咁
作者: 馬達王1983    時間: 2011-4-22 22:05

其实每个地区都有一些肤浅和没素质的玩家,香港也都不例外。

洪爷换了港产樱花也一样是A组

一些肤浅的玩家换了417 一样可以是最后一组

如果话用DUALSKY马达就要去到最后一组

我真的不知道这几年我是如何赢比赛的

做人要理智  不要太肤浅
作者: cc4321    時間: 2011-4-22 22:20
香港同大陸的確有好多膚淺玩家,一味盲目追求名牌盲目追求速度,唔夠人跑就埋怨呢樣埋怨果樣,摩打唔夠快舊電唔夠爆,但其實最唔掂係佢自己手車
作者: winclearly    時間: 2011-4-22 23:14
馬達王1983 發表於 2011-4-22 22:05
...

請問馬達王,用Z5 17.5t,大約用多少齒比,和進角多少,我用好盈120A,你电變程式怎調,謝謝
作者: raymomo    時間: 2011-4-23 01:52
我用緊LRP 5T , 6.5T , 8.5T 乜都冇換玩左大半年都冇事!
作者: teamlosi    時間: 2011-4-23 02:06

你有你話慢,我有我態度,今日買多隻4.0T

作者: rolocktim    時間: 2011-4-23 02:39
回復 teamlosi 的帖子

C hing motor身邊果包咩黎???

作者: s.y.kwok    時間: 2011-4-23 06:28
...

其實為乜要用"膚淺"呢啲字眼呢?
你呢個"冠軍車手"都識用"玩家"黎形容咯,
就知道大家唔係廠車車手有sponser啦
每件玩具都係要比錢買返黎
嘅然有錢嘅唔志在買個貴嘢,
起碼唔會浪費咗D時間落"可能"冇咁好嘅產品度,
慳咗時間
唔想用咁多錢玩,又有要求嘅,
梗加唔想浪費咗D錢落"可能"冇咁好嘅產品度,
到時唔得又要買過,倒不如一步到位,慳咗錢
至於有錢玩,又無乜要求嘅
梗加唔會入隻大陸品牌、大陸design/develop,大陸生產嘅摩打呱,為乜先??有品味D?
記住,"玩家"唔係有限時間,就係有限金錢,甚至兩樣都有限架
作者: antison    時間: 2011-4-23 08:34

多左條尾喎。
作者: didier    時間: 2011-4-23 09:25
乜市面仲有motor唔係國產咩...?咁用乜
作者: bb149    時間: 2011-4-23 10:21
didier 發表於 2011-4-23 09:25
乜市面仲有motor唔係國產咩...?咁用乜

didier   u are right.
這只Z5 我有朋友用緊,都不知幾快
20人比賽,有十幾個高手,佢用Z5可以企在A4排位(决賽)
問題係我地要求只摩打被D咩我地! 要直路 火箭? 平均圈速?
話唔快果D Ching 可能未有時間揾到個齒比姐,
LRP 因多人玩,有數句,咪可以快D揾到果校果囉!
( 以上只係果人意見)
作者: tekin708    時間: 2011-4-23 10:43
s.y.kwok 發表於 2011-4-23 06:28
其實為乜要用"膚淺"呢啲字眼呢?
你呢個"冠軍車手"都識用"玩家"黎形容咯,
就知道大家唔係廠車車手 ...

agree x 2...
作者: M14EBR    時間: 2011-4-23 10:49
回復 antison 的帖子

條尾對motor有冇幫助
作者: teamlosi    時間: 2011-4-23 11:19
M14EBR 發表於 2011-4-23 10:49
回復 antison 的帖子

條尾對motor有冇幫助

快到見到車尾當你嬴
另下面把夙扇是option來的.
作者: antison    時間: 2011-4-23 13:01

除左車尾,我仲想見車頭喎。
作者: rolocktim    時間: 2011-4-23 13:30

果包野係散熱扇????   幾多$$    10.5t裝到???   因為如果裝到唔洗買yr果把野   本身個motor唔係太熱
作者: sleepyleung    時間: 2011-4-23 16:46
...

做生意,唔係做一次半次就無回頭,比你正古壹兩次又如何話比你知個馬達唔快你又唔鐘意都唔知邊個膚淺
作者: s.y.kwok    時間: 2011-4-23 16:58
sleepyleung 發表於 2011-4-23 16:46
做生意,唔係做一次半次就無回頭,比你正古壹兩次又如何話比你知個馬達唔快你又唔鐘意都唔知邊個膚淺

大部份嘅大陸人都係咁架喇,算啦

你睇佢個名咁勁就知係冠軍車手啦
其實係大部份中國人都係唔接受批評嘅...even係善意/惡意...所以先進步得得咁慢

作者: 馬達王1983    時間: 2011-4-23 17:14
因為我老友買左個Z5,,4.5T馬達,由A組變成低能組

我相信你所谓的低能组里面一定会有顶级车架

难道是用了顶级车架导致你进低能组????

为何别人用顶级车架可以在A组

肤浅

作者: 亞標    時間: 2011-4-23 17:36
馬達王1983 發表於 2011-4-23 17:14
因為我老友買左個Z5,,4.5T馬達,由A組變成低能組

我相信你所谓的低能组里面一定会有&# ...

師兄, 不如我們回歸原點, 用z5 4.5t的ratio 是9.0嗎? turbo應該如何調整才好? 我也被這馬達考起了, ratio 由8.0到10都試了, hobbywing120a的119mod, turbo試了不同設定都不行, 直路比6.5t更慢, 彎路比10.5更柔............
作者: s.y.kwok    時間: 2011-4-23 17:57

回復 馬達王1983 的帖子

用得起點解唔用頂級野?
頂級野,唔駛搏,多數得
次等嘢,要搏,未必得
得一次機會鬥車,想贏,我唔會搏囉
想推銷,梗係搏啦,賺錢咼
膚淺?睇你定義係乜啦冠軍車手

作者: 大朋友    時間: 2011-4-23 18:34
其實我玩RC 都十幾年, 發現好多車友, RC老板 及 高手, 會把 RC 的設定, 配置 及 手法 之原理及理論, 變成(絕世秘笈) 永不外傳, 令到好多新手或認真o既車友, 用好多好多好很多時間才能跑得好. 現在問問題的所為膚淺車友, 其實絕不膚淺, 只是無人題點把了.

作者: carvenchow    時間: 2011-4-23 18:43
大朋友 發表於 2011-4-23 18:34
其實我玩RC 都十幾年, 發現好多車友, RC老板 及 高手, 會把 RC 的設定, 配置 及 手法 之原理及理論, 變成(絕 ...

因為人人設定都有不同,所以一般都只有原理和理論

例如JV為例,有些C兄較偏向靈活,有些C兄較偏向推頭,但可能C兄你係想架車好靈,但係高手幫你SET左較推,咁不如自己試...
作者: 大朋友    時間: 2011-4-23 19:34
就係ching所講的一樣, 當D新手問設定點攪呀? D高手咪好似ching你咁答lor
作者: 大朋友    時間: 2011-4-23 19:41
再者, 呀王先生在TITC用H.W. 的最新firmware 比賽, 你又知唔知, 唔係廠車手的車友, 會幾時拿到H.W. 的firmware 丫, ED 咪我講的所為絕世秘笈lor
作者: nuser    時間: 2011-4-23 19:44
carvenchow 發表於 2011-4-23 18:43
因為人人設定都有不同,所以一般都只有原理和理論

例如JV為例,有些C兄較偏向靈活,有些C兄較偏向推頭,但 ...

答咗等如沒答!
作者: kwok    時間: 2011-4-23 19:51
大朋友 發表於 2011-4-23 18:34
其實我玩RC 都十幾年, 發現好多車友, RC老板 及 高手, 會把 RC 的設定, 配置 及 手法 之原理及理論, 變成(絕 ...

現在沒有了"絕世秘笈"了吧,好像rc-evo這類大型網站,所有知識都可以在這裡找到,還有像閣下的熱心車友分享知識,根本就不用再問那些閣下所謂的高手意見呢!
作者: carvenchow    時間: 2011-4-23 19:51
大朋友 發表於 2011-4-23 19:34
就係ching所講的一樣, 當D新手問設定點攪呀? D高手咪好似ching你咁答lor

如與問人不如自己試...閣下見解如此
作者: carvenchow    時間: 2011-4-23 19:53
nuser 發表於 2011-4-23 19:44
答咗等如沒答!

咁C兄你多D去新手區幫幫其他要SET車的朋友們

因為我完全唔知佢地點樣揸法...可能你知 唔該哂...
作者: 大朋友    時間: 2011-4-23 20:05
kwok 發表於 2011-4-23 19:51
現在沒有了"絕世秘笈"了吧,好像rc-evo這類大型網站,所有知識都可以在這裡找到,還有像閣下的熱心車友分享知 ...

kwok sir, 在rc evo 吹水會好D, 講認真講理論, 絕不能同國內網站rc fans 比
作者: 比利羊    時間: 2011-4-23 20:12
早兩日入左 LRP 5.5T,之前有想過買 Z5,
由於錢有限,所以都係買大品牌。
其實有幾多人可以完全買晒來作測試,
而口碑又好因人而異,問過好多人,
LRP 好多嘢換,好易爆心,但都係買左!
作者: kwok    時間: 2011-4-23 20:29
回復 大朋友 的帖子

閣下都睇rcfans的嗎?
作者: kwok    時間: 2011-4-23 20:31
回復 比利羊 的帖子

有缺點都能接受,呢個就是對產品有信心的了.
作者: cvleung    時間: 2011-4-23 23:42
老老實實, 究竞里隻野在JV用什么齒比會適合?
作者: nuser    時間: 2011-4-23 23:55
回復 cvleung 的帖子

各人各人玩法吳同!沒話邊樣好!問人不如自己試!
但最緊要係你手車快就快!
作者: sgg    時間: 2011-4-24 01:10
阿馬生唔該用返繁體,我在Rcfans都用簡體。言歸正轉,現時大部分RC用品都是國產,都有好嘢,摩打亦是。在現今Tubo 盛行年代,各牌子的摩打也能快,看M.R用公認最慢的SP3.O摩打也這樣快。小小數據RP輸出最大,但溫度高,而大部分摩打偏向低溫尾段,所以若用Tubo可用大O.5齒以增加頭段,用Tubo來增加尾速,若還是不夠快可用最新0211stock程序,(功記不要用119,因用Modify摩打絕無線性可言),因這程序可加多些進角及多些項目調校,但建議參考Modify程序,進角不宜太多因而燒電變。而用LRP的更是用Modify的已夠,再快恐怕會更加高溫。另外速度跟電變和摩打有關外,電池亦很重要啊!以上只是小弟一些經驗,不信當然可以不理。
作者: sgg    時間: 2011-4-24 01:37
bb149 發表於 2011-4-23 10:21
didier   u are right.
這只Z5 我有朋友用緊,都不知幾快
20人比賽,有十幾個高手,佢用Z5可以企在A4排位( ...

你講嗰個喺咪用電鍍銀車殼,搾控好似拜神嗰個?他真喺好快,同埋好快換大減。
作者: 大朋友    時間: 2011-4-24 01:48
兩位超級高手同在此板呢.......
作者: bb149    時間: 2011-4-25 00:22
sgg 發表於 2011-4-24 01:37
你講嗰個喺咪用電鍍銀車殼,搾控好似拜神嗰個?他真喺好快,同埋好快換大減。

作者: 馬達王1983    時間: 2011-4-25 00:55

亞標 發表於 2011-4-23 17:36
師兄, 不如我們回歸原點, 用z5 4.5t的ratio 是9.0嗎? turbo應該如何調整才好? 我也被這馬達考起了, ratio ...

广州花都好盈杯  高速场地
Z5 4.5T馬達  後蓋進角調整至中間  齒輪比9.0

好盈0528MOD程序   TURBO   8檔        延時0.6秒

當時還無0119 MOD

0119MOD現在改進了頭段的進角可以微量調整   頭段爆發力可以不需要靠變換馬達來調教

但是後面的TURBO數值好像有改變  和0528不同  我還沒有測試

作者: 馬達王1983    時間: 2011-4-25 01:01
大朋友 發表於 2011-4-23 19:41
再者, 呀王先生在TITC用H.W. 的最新firmware 比賽, 你又知唔知, 唔係廠車手的車友, 會幾時拿到H.W. 的firmw ...

看見大陸人拿第一  就說用廠車手程序  普通人拿不到   又多一個膚淺的人  

TITC比賽時    不管任何國家的HY玩家都有來抄程序與設定   只是你看不見而已

說話要負責   膚淺的人
作者: 馬達王1983    時間: 2011-4-25 01:07
s.y.kwok 發表於 2011-4-23 17:57

用得起點解唔用頂級野?

有些人用了頂級東西  都是去到最後一組

我就是用國產的東西一直在A組

難道是頂級東西不如國產???????

多找下自己的問題吧  膚淺的人
作者: 大朋友    時間: 2011-4-25 01:23
馬達王1983 發表於 2011-4-25 01:01
看見大陸人拿第一  就說用廠車手程序  普通人拿不到   又多一個膚淺的人  

TITC比賽時    不管任何國家 ...

heee , 你真敢講, 試車去到比賽, 其他車手同樣與你同一時間得到最新firmware嗎?
作者: carvenchow    時間: 2011-4-25 01:55
大朋友 發表於 2011-4-25 01:23
heee , 你真敢講, 試車去到比賽, 其他車手同樣與你同一時間得到最新firmware嗎?

大朋友c兄

請問一下是firmware強拉上補下可以讓馬達起死回生?

還是其實馬達的因素是你們想像中的十分之大呢?
作者: s.y.kwok    時間: 2011-4-25 03:29

講到尾,你想其他人讚你手車勁吖
還是認同你啲"馬達"勁呢阿車手?
講咗"玩家"係有限資源(TIME/MONEY)
唔想浪費錢/時間喺你D大陸野度咯
到底你真係唔明定係扮唔明呢冠軍車手?
你有你大陸人用大陸野入A組,我有我買靚摩打
仲有,我未贏過你我就有問題呢個講法我唔認同
我都無話你未揸過拉利/波子係有問題
我玩飄移,為娛樂下之麻,個個fd部車成皮野
唔通放個大陸"馬達"落去咩
我呢部平價野(唔係大陸copy黎)都用lrp啦

登錄/註冊後可看大圖

膚淺?冇錢就真係膚淺喇!
我冇錢花在大陸"馬達"上呀,所以我認我膚淺
不過我相信無質素o既人先至會話其他人"無質素".
有頭有面嘅四年A組車手,請慎言

p.s.大陸野係得o既.香港o的奶粉就唔會比D大陸人掃曬啦.

作者: wingx2    時間: 2011-4-25 08:28
都好雜離題bor~~

講到奶粉

SP都係好野又是世界冠軍 HOBBY WING 又係

都係大陸野

作者: teamlosi    時間: 2011-4-25 10:12
完全離題,膚淺以在人心
作者: 毛慧    時間: 2011-4-25 10:39
外國月亮特別圓?國產野掛住外個品牌就會高檔左?
其實好多國外所謂大廠產品佢地本身都無生產線同設計團隊,完全係由國內設計生產再貼牌即係ODM,d人講到國內品牌咁差,你地以後買外國品牌野真係要查清楚係唔係國內ODM先好買,唔係做左傻仔都唔知
作者: 毛慧    時間: 2011-4-25 10:46
大朋友 發表於 2011-4-25 01:23

原來只要用到最新firmware係可以決定一切,咁新手只要用到最新firmware都可以練贏高手就係贏家,咁又可以印證到品牌只係一種精神信仰
作者: Allan007    時間: 2011-4-25 10:55
其實我都唔想答爹,車仔可以係逍閒玩樂,你亦可把它視為職業,或創造財富,都無任歡迎。
點解要迫人同你睇法一樣?做產品的努力做好產品(不是努力抄襲必人的創意),有麝自然香。
註:我不是用Dualsky的。
作者: 亞標    時間: 2011-4-25 11:07
馬達王1983 發表於 2011-4-25 00:55
亞標 發表於 2011-4-23 17:36
師兄, 不如我們回歸原點, 用z5 4.5t的ratio 是9.0嗎? turbo應該如何調整才好 ...

謝謝你的指引, 昨日我試了9.0 ratio, 用119mod, 第9項設定是5, 第12項設定是20, delay仍是0.3s, 情況跟之前相近, 是不是應該改用119stock 或跟你一樣528mod才好呢?
作者: sleepyleung    時間: 2011-4-25 11:11
亞標 發表於 2011-4-25 11:07
謝謝你的指引, 昨日我試了9.0 ratio, 用119mod, 第9項設定是5, 第12項設定是20, delay仍是0.3s, 情況跟之 ...

真搞笑
作者: 亞標    時間: 2011-4-25 11:50
sleepyleung 發表於 2011-4-25 11:11
真搞笑

我見到吹水傑個樣真係笑唔出, 直路不如我的6.5, 過灣不如富哥的10.5, 全場十九幾個膚淺的香港人都冇晒辦法..........我拿住個lcd box都唔知點同佢set好.......死未?

跟住我問有冇人用過z5啦, 有冇人朋友用過啦, 有冇人見過有人用過啦.........鴉雀無聲.........

作者: uchifong    時間: 2011-4-25 12:07

現在我看到很多有色眼鏡~~~~其實大陸產品也有優質品的(當然也有騙錢商品)......東西好不好用過先知~~~不要是旦搬個奶粉事件出黎就話大陸產品都不好(順便一提...e+d勁爆外國品牌ge"靚野鋰電"其實大部份都係廣東地區的廠生產的...相信工房好多ching 都知道)~~~這樣說對大陸一些有心發展的商家實在不太公平~~~~~...其實我個人覺得 hobbywing 就是一好好ge例子, 呢幾年佢出ge產品, 產品支持(firmware及其他售後服務) 你都可以睇到佢地係不斷進步..不斷提升~~~反觀如lrp 的....我又真係睇唔到佢有咩改進(esc)(基本上就係食老本).............如果冇好似hobbywing一類的商家...我們今時今日仲要買d 外國品牌ge"靚野".......rc 就冇今時今日咁普及...大家入門玩車仔都冇咁多撰擇及咁平...真係要感謝一下佢地對rc ge 貢獻~~

作者: lung1    時間: 2011-4-25 12:11
亞標 發表於 2011-4-25 11:07
謝謝你的指引, 昨日我試了9.0 ratio, 用119mod, 第9項設定是5, 第12項設定是20, delay仍是0.3s, 情況跟之 ...

如果motor 溫度不熱, 可以set盡d..

DDRS: +
BOOST TIMING: +
TURBO TIMING: +
TIMING ACC: -

令外motor endbell 也可扭進角試試

作者: sgg    時間: 2011-4-25 12:25
阿馬生,謝謝你用繁體啊。
作者: antison    時間: 2011-4-25 12:42
我唔係玩左rc 好耐, 更加唔係咩高手, 但都浪費左好多錢係買好多無為的物品上,所以有新手問野我都會把所知的答曬佢地,係唔想佢地" throw 錢".
作者: 大朋友    時間: 2011-4-25 12:55
carvenchow 發表於 2011-4-25 01:55
大朋友c兄

請問一下是firmware強拉上補下可以讓馬達起死回生?

動力編
其實一場5mins or 8mins 的比賽裡, 如果可以有效地控制動力, 再加上在指定時間內, 用盡電池內可用的能量, 我相信好多車手都係想得到的結果.
Firmware , gears ratio, motor turn 數, traction, 手法,  etc..... 都會影響到得出來的結果.
再者,  如一個火箭motor 在一個多灣的場地, 相信它的尾段真係用唔到, 唯有update 或 設定 一個比較多一點頭段power的gears ratio 或 Firmware了. motor  power 如果可以有效地控制動力,  我相信比起 死估估 的傳統控制動力方法好. (如無得update, 一未得個爆字的ESC )
作者: teamlosi    時間: 2011-4-25 12:59
唔知大家知唔知Z5motor 進角出廠設定是最慢,可轉回中間試試l.
作者: 大朋友    時間: 2011-4-25 12:59
毛慧 發表於 2011-4-25 10:46
原來只要用到最新firmware係可以決定一切,咁新手只要用到最新firmware都可以練贏高手就係贏家,咁又可以印 ...

我無提及過最新firmware係可以決定一切. 請你留意字眼.
作者: 大朋友    時間: 2011-4-25 13:02
亞標 發表於 2011-4-25 11:50
我見到吹水傑個樣真係笑唔出, 直路不如我的6.5, 過灣不如富哥的10.5, 全場十九幾個膚淺的香港人都冇晒辦法 ...

並不是D.S. 不好, 只是無有提點吧了.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2