RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TA05 IFS 23t有刷應用咩齒比 [打印本頁]

作者: Sherman    時間: 2011-4-26 22:24
標題: TA05 IFS 23t有刷應用咩齒比
小弟用23T有刷摩打 , TA05 IFS, 請問師兄可以建議用咩齒比會快啲而有足夠扭力呢?
係 JV 路直路覺得有 D 慢 , 但係唔想換摩打住 ...
作者: JV西人    時間: 2011-4-27 02:17
用得 23T 有刷,想要有幾快呀!
作者: suenfor1987    時間: 2011-4-27 04:14
:lol:lol:L
作者: 呀瘋    時間: 2011-4-27 09:50
搭單問下,風扇黑豬快D定 雙星23T快D呀?
好耐冇玩車仔,THX
作者: JV西人    時間: 2011-4-27 13:45
回復 呀瘋 的帖子

應該係雙星 23T 快 D
作者: Sherman    時間: 2011-4-27 21:29
JV西人 發表於 2011-4-27 02:17
用得 23T 有刷,想要有幾快呀!

師兄 , 都係問吓想知多啲啫 .
相信有好多大師兄都知道答案嘅
作為交流有人問吓, 有人答吓, 咁咪多d人得益lor...
作者: JV西人    時間: 2011-4-27 21:35
Sherman 發表於 2011-4-27 21:29
師兄 , 都係問吓想知多啲啫 .
相信有好多大師兄都知道答案嘅
作為交流有人問& ...

可能係表達有問題
23T 想再快都好難,我用有刷 11T 都嚴慢
作者: Sherman    時間: 2011-4-27 21:41
JV西人 發表於 2011-4-27 21:35
可能係表達有問題
23T 想再快都好難,我用有刷 11T 都嚴慢

咁請問師兄而且用緊幾 t ?
作者: JV西人    時間: 2011-4-27 21:47
Sherman 發表於 2011-4-27 21:41
咁請問師兄而且用緊幾 t ?

有刷 11T
作者: rolocktim    時間: 2011-4-27 21:55
23t  係jv直路更係慢   人地11.5t(未開turbo)果d都要食塵   果d  jv 直路狂    4.5 3.5 一下full雞就火箭咁ge速度   你換再快d 只係可以見到人地車尾  不過23t 想快都係換motor最實際
作者: Sherman    時間: 2011-4-27 22:04
rolocktim 發表於 2011-4-27 21:55
23t  係jv直路更係慢   人地11.5t(未開turbo)果d都要食塵   果d  jv 直路狂    4.5 3.5 一下full雞就火箭咁 ...

當然知道換摩打係直接嘅方法
但係小弟而家正在學習這個玩意,希望知道多d唔同配搭嘅效果
相信呢個都係呢個遊戲其中一個樂趣
唔知各位師兄是否認同?

作者: JV西人    時間: 2011-4-28 01:42
回復 Sherman 的帖子

如果係咁,就親冇咩人0既時段黎操車0拿
作者: rolocktim    時間: 2011-4-28 17:27
回復 Sherman 的帖子

AGREE   你可以試試整細d個齒比     齒比細就會令架車行快d(唔換motor)   不過又唔可以太細 如果唔係就會令個motor/電變頂唔住        
作者: Sherman    時間: 2011-4-28 21:12
Yes sir
作者: maxchow    時間: 2011-4-28 21:30
5.1, 5.2 開始試下,一排電時間裏面只要唔會愈踏愈林,可以再底,反之就高返。
作者: Sherman    時間: 2011-4-30 23:13
maxchow 發表於 2011-4-28 21:30
5.1, 5.2 開始試下,一排電時間裏面只要唔會愈踏愈林,可以再底,反之就高返。

thank you c hing....

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2