RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 摩打齒問題 [打印本頁]

作者: edwardchow1    時間: 2011-5-1 10:46
標題: 摩打齒問題
想問一下星星摩打齒係唔係同48Pitch size 差少少架,我發覺好似唔係好順,kick下kick下咁
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-1 10:48
edwardchow1 發表於 2011-5-1 10:46
想問一下星星摩打齒係唔係同48Pitch size 差少少架,我發覺好似唔係好順,kick下kick下咁

同48P差都唔少
用48P最好換埋大餅
作者: edwardchow1    時間: 2011-5-1 10:52
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 10:48
同48P差都唔少
用48P最好換埋大餅

請問要換幾多T大餅?

作者: chiuxxc    時間: 2011-5-1 10:56
可以換番相同齒數的,它們的齒數一樣只是齒距差少少

作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-1 10:56
edwardchow1 發表於 2011-5-1 10:52
請問要換幾多T大餅?

咁要睇你想搭既齒比同個MOTOR GEAR係幾多T啦
通常,會用MOTOR GEAR就個大餅
if你已經買左motor gear又唔想再買多隻
咁你可以睇下就唔就到,就到(又要求唔高)就換大餅
如果唔係就要連埋motor gear一齊換埋

作者: edwardchow1    時間: 2011-5-1 11:02
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 10:56
咁要睇你想搭既齒比同個MOTOR GEAR係幾多T啦
通常,會用MOTOR GEAR就個大餅
if你已經買左motor gear又唔 ...

我兩樣都未買,亦都未知幾多齒比合適,見你話通常要換埋大餅,想問下原因,學下野
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-1 11:07
edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:02
我兩樣都未買,亦都未知幾多齒比合適,見你話通常要換埋大餅,想問下原因,學下野

我自己好怕部車嘈
如果大餅同motor gear個牙距唔match會嘈d
同埋我覺得match既話兩隻牙都會耐用d

通常我自己換大餅就會一次過換埋motor gear,部車靜d之餘,兩隻牙都會耐用d

如果你想知邊個gear ratio岩你用,不如講埋你用幾多turn既motor等師兄們俾意見你嘛

作者: edwardchow1    時間: 2011-5-1 11:12
其實我部係SAKURA,我諗原裝個大餅應該係48pitch,配番48pitch摩打齒應該唔會嘈,摩打6.5T
作者: edwardchow1    時間: 2011-5-1 11:12
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 11:07
我自己好怕部車嘈
如果大餅同motor gear個牙距唔match會嘈d
同埋我覺得match既話兩隻牙都會耐用d

其實我部係SAKURA,我諗原裝個大餅應該係48pitch,配番48pitch摩打齒應該唔會嘈,摩打6.5T
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-1 11:18
edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:12

頭先睇錯你個大餅係孖星.....sorry
咁你就咁換motor gear做48p就ok
6.5T嘛......
http://www.teamnovak.com/tech_info/brushless/br_gearing.html
如果跟呢個表,應該係7.5咁上下就ok

作者: chiuxxc    時間: 2011-5-1 11:41

大減齒可由84-87齒入手一共4隻,摩打齒就配到6.5-8最終減速比的範圍大約4隻到就夠用
作者: edwardchow1    時間: 2011-5-1 11:48
chiuxxc 發表於 2011-5-1 11:41
大減齒可由84-87齒入手一共4隻,摩打齒就配到6.5-8最終減速比的範圍大約4隻到就夠用

thx ching,但SAKURA最多用到82咋
作者: chiuxxc    時間: 2011-5-1 12:05
edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:48
thx ching,但SAKURA最多用到82咋

咁只買82得啦
作者: edwardchow1    時間: 2011-5-1 12:09
chiuxxc 發表於 2011-5-1 12:05
咁只買82得啦

唔好意思,想問下80同82的分別在於?大餅是越大越好的嗎?
作者: chiuxxc    時間: 2011-5-1 16:49
大減齒的應用在於馬達的關係而減速比是關係於場地的大少關係,大減齒越大摩打起動的負荷越低起步和出灣的扭力越大適用於低r數的馬達,比較細的大減適用於stock motor這類低轉但高扭力的摩打。舉個例我有一個4.0r motor 現在有兩個齒比組合111/21x1.9=10.4和104/19x1.9=10.4兩個組合的最終齒比都是10.4但以4.0r的摩打特性來看前者會適合
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-1 16:55
chiuxxc 發表於 2011-5-1 16:49
大減齒的應用在於馬達的關係而減速比是關係於場地的大少關係,大減齒越大摩打起動的負荷越低起步和出灣的扭力 ...

咁如果係一隻10.5T+Turbo呢?
因為我發覺用返10.5T既gear ratio,會好易over heated
依家用緊7.5咁上下既gear ratio,但係大餅d大會唔會幫到部車冇咁易over heat呢?

作者: chiuxxc    時間: 2011-5-1 17:39
大d會對摩打負荷減輕d,玩turbo個減速比要大些因為摩打本身個進角己經被"谷"大啦,所以常規的10.5齒比己不適用唔同的turbo設定唔同的軟件版本對齒比的應用己經不同,至於用幾多真係要試,不斷試…所以我在jv仍然玩沒有turbo的sxx ver1加一個sp v2 4.5r變數細齒比容易計
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-1 17:45
chiuxxc 發表於 2011-5-1 17:39
大d會對摩打負荷減輕d,玩turbo個減速比要大些因為摩打本身個進角己經被"谷"大啦,所以常規的10.5齒比己不適用 ...

我就係奇怪,有d師兄話可以照用10.5既gear ratio,但係我就玩唔到
作者: chiuxxc    時間: 2011-5-1 17:46
加大進角和用細的gear ratio都會令摩打熱,但我昨晚實試經驗是加大進角的溫度會高d
作者: chiuxxc    時間: 2011-5-1 18:08
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 17:45
我就係奇怪,有d師兄話可以照用10.5既gear ratio,但係我就玩唔到

10.5個ratio用到5點幾,turbo mode摩打的loading大好多當然會overheat還會腳軟添呀
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-1 18:37
chiuxxc 發表於 2011-5-1 18:08
10.5個ratio用到5點幾,turbo mode摩打的loading大好多當然會overheat還會腳軟添呀

我都係用到6.5ja
我都知落左turbo個gear ratio要搭大d

依家落JV跑多兩跑都有d軟
不過換細左gear ratio個情況有d改善
7.98->7.25
之後就冇咁軟啦
作者: fishy242    時間: 2011-5-7 02:07
可唔可以講返個摩打齒?
我都係Sakura s, 原裝跟車隻 80T 大減
我用返星星隻24T摩打齒就勁嘈
星星摩打齒都係48P啫,但點解好似唔多順,好嘈!
作者: JV西人    時間: 2011-5-7 02:49
fishy242 發表於 2011-5-7 02:07
可唔可以講返個摩打齒?
我都係Sakura s, 原裝跟車隻 80T 大減
我用返星星隻24T摩打齒就勁嘈

係爭小小,如果想唔嘈,換返真正 48P
作者: tomatchinhk    時間: 2011-5-7 03:02
回復 fishy242 的帖子

星星摩打齒都吾係48P,好似係叫做 0.5 module...... anyway... 想部車行好d .... 洗$la.. !!
作者: fishy242    時間: 2011-5-7 09:02
頂,星星官網話自己係48P!
咁Sakura S 有冇可以配合星星摩打齒既大齒架
我手上有五隻星星摩打齒…
作者: kkchung    時間: 2011-5-7 12:06
田官NO: 53964、53965、53966 、54217、54218 (16-25T)<--- 是 48Pitch
如果是 TT-01 用的
田官NO: 50354、50355、50356、50357 (16-23T)<--- 是 42Pitch (0.6 module)

香港極難找到 42Pitch 又有 80T 這麼大。

作者: fishy242    時間: 2011-5-7 13:58
回復 kkchung 的帖子

我摩打齒的包裝掉了, 忘記了 item NO.
不過我也有 24T, 25T 一包的, 應該是 #54218 , 即 48P
但放到 sakura s 的 80T 大齒也是不順!
作者: fishy242    時間: 2011-5-7 14:01
剛找到了另一組 24/25T, #50477
http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=50477

我之前買的可能是這組, 因包裝內沒有 #54218 的六角匙
但不知這組是不是 48P 還是 42P

作者: JV西人    時間: 2011-5-8 02:03
直接買過粒廣打齒啦
作者: fishy242    時間: 2011-5-8 14:38
JV西人 發表於 2011-5-8 02:03
直接買過粒廣打齒啦

有冇話邊個牌子先岩sakura S 用?
我驚其他牌子好似星星咁賴野
作者: z96282424    時間: 2011-5-8 14:51
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 18:37
我都係用到6.5ja
我都知落左turbo個gear ratio要搭大d

C Hing, 聽你咁講, "跑多兩跑有D軟" 係咪因為搭個齒比細, 行左一陣就OVERHEAT所以軟?

但係點解7.98轉左用7.25反而仲好左既?

作者: JV西人    時間: 2011-5-8 15:50
fishy242 發表於 2011-5-8 14:38
有冇話邊個牌子先岩sakura S 用?
我驚其他牌子好似星星咁賴野

基本係得雙星係咁雕鑽,其他廠都係跟大方向
作者: fishy242    時間: 2011-5-8 17:04
JV西人 發表於 2011-5-8 15:50
基本係得雙星係咁雕鑽,其他廠都係跟大方向

明白, 唔該晒!!

作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-8 20:29
z96282424 發表於 2011-5-8 14:51
C Hing, 聽你咁講, "跑多兩跑有D軟" 係咪因為搭個齒比細, 行左一陣就OVERHEAT所以軟?

但係點解7.98轉左 ...

我都唔知點解,但係真係冇咁軟......=.="
我都想知個原因
作者: z96282424    時間: 2011-5-8 20:58
Noir.KAZE 發表於 2011-5-8 20:29
我都唔知點解,但係真係冇咁軟......=.="
我都想知個原因

你個摩打會唔會係"出爐鐵".... 唔打唔得.....

我而家用既6.5T, 行7.55, 而家夏天想試下SET大D去到8-8.5試下...
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-8 21:03
z96282424 發表於 2011-5-8 20:58
你個摩打會唔會係"出爐鐵".... 唔打唔得.....

我而家用既6.5T, 行7.55, 而家夏天想試下SET大D去到8- ...

我諗我都要搭返8.5啦再熱D......
最凍果幾日真係落到6.5都仲可以......不過出彎唔多夠力水.....

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2