RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手 "SAKURA S ZERO" 安裝急事請教各位 THX [打印本頁]

作者: 683    時間: 2011-5-13 01:36
標題: 新手 "SAKURA S ZERO" 安裝急事請教各位 THX
麻煩各位師兄幫幫手!開始砌緊途中發現圖中(紅色圈)的零件冇左 , 依家唔知點算? 要配過? or 用其他代替? or 唔用得唔得?

Thanks!!

作者: kkchung    時間: 2011-5-13 01:46
683 發表於 2011-5-13 01:36
麻煩各位師兄幫幫手!開始砌緊途中發現圖中(紅色圈)的零件冇左 , 依家唔知點算? 要配過? or 用其他代替? or ...

這是一敉粉紅色金屬介子。加或減是用來改變轉向時,呔角左右角度的比例差。沒有也可裝到。
作者: 683    時間: 2011-5-13 01:51
回復 kkchung 的帖子

多謝你的回覆 : 乜係紅色金屬介子! 唔係銀色介子? 如果唔用會唔會影響轉向?

Thanks
作者: kkchung    時間: 2011-5-13 01:56
683 發表於 2011-5-13 01:51

多謝你的回覆 : 乜係紅色金屬介子! 唔係銀色介子? 如果唔用會唔會影響轉向?

加或減介子是用來改變轉向時,呔角左右角度的比例差來改變轉向特性。
作者: 683    時間: 2011-5-13 11:43
已經扭緊了四粒螺絲,點解都會漏油,有冇解決方法?
Thx~!

作者: kkchung    時間: 2011-5-13 11:58
683 發表於 2011-5-13 11:43
已經扭緊了四粒螺絲,點解都會漏油,有冇解決方法?
Thx~!

是那部份漏油?
作者: Lotus    時間: 2011-5-13 12:28

點解都會漏油, 就是這車的特色
如果唔係點解賣6舊水

作者: kkchung    時間: 2011-5-13 12:40
Lotus 發表於 2011-5-13 12:28
如果唔係點解賣6舊水

這是組裝技術的問題,不要再胡說這些說話。
連 Yokomo、田官、Spec R 及 連 NT1 也有人說漏油,但同樣有人不會漏油。
作者: percy313    時間: 2011-5-13 13:08
我都有同樣問題!只要用第二種牙叉油就無漏油問題!
作者: 天娜    時間: 2011-5-13 13:15
kkchung 發表於 2011-5-13 12:40
連 Yokomo、田官、Spec R 及 連 NT1 也有人說漏油,但同樣有 ...

Agree, Sakura S牙差我砌左好多個都沒漏油問題, 至少比Spec-R好(個人覺得)
作者: ccwong    時間: 2011-5-13 13:35
連 Yokomo、田官、Spec R 及 連 NT1 也有人說漏油,但同樣有 ...

啱聽!
我砌過三部Sakura S,前後砌左五隻牙差都無漏油問題,唔明點解有人話牙差漏油係呢部車特色,其他廠牙差漏油難道就係正常?
作者: 毛慧    時間: 2011-5-13 13:53
Lotus 發表於 2011-5-13 12:28
如果唔係點解賣6舊水

睇過你某一個post都知你對呢部車係有偏見,自己砌得唔好就話漏油係呢部車特色,真係服左你
作者: 683    時間: 2011-5-13 14:36

漏油位置!

Thx~!

作者: hinwong    時間: 2011-5-13 14:49
你留意下, 佢中間有塊野, 有冇移位, 同埋d 羅c, 上實未, 應該上到平口, 就差唔多, 我之前都有漏, 從新裝過,就冇事
作者: ccwong    時間: 2011-5-13 15:29
回復 683 的帖子

有可能係中間塊膠墊放唔平或者四粒螺絲收得唔夠緊
作者: 683    時間: 2011-5-13 17:11
咁我拆返落嚟再試試! Thx
作者: Lotus    時間: 2011-5-13 17:58
毛慧 發表於 2011-5-13 13:53
睇過你某一個post都知你對呢部車係有偏見,自己砌得唔好就話漏油係呢部車特色,真係服左你

你up乜呀, 新手砌係會漏, 但我果部整到無漏啦...
你想講乜啫, 偏咩見?你敢話呢部車好多地方一流?

作者: Lotus    時間: 2011-5-13 18:02
我直頭唔落佢果件(中間塊膠墊)勁垃圾
螺絲緊D大力D會唧迫死D齒
我用咩就費事說了....費事俾人話我對此車有偏見
作者: Lotus    時間: 2011-5-13 18:04
呢個牙差係好既...D人就唔會用其它取代啦
作者: Lotus    時間: 2011-5-13 18:06

鬼唔知係組裝技術問題咩.....技術唔得就漏lor

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2