RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我的 mSR 異常耗電 [打印本頁]

作者: only    時間: 2011-5-13 21:22
標題: 我的 mSR 異常耗電
不知為何我的 mSR 異常耗電
正常時可玩約 5 分鐘
現在玩約 3 分鐘已開始無力上升

請問各位大大我的機子那裡出了問題
作者: marrior    時間: 2011-5-13 21:29
會唔會係天氣熱左 motor過熱效能減弱?
作者: only    時間: 2011-5-13 21:31
marrior 發表於 2011-5-13 21:29
會唔會係天氣熱左 motor過熱效能減弱?

今天在房間內開了冷氣
同樣發生這問題
只是停懸
約 3 分鐘機子已無力上升
作者: marrior    時間: 2011-5-13 21:41
how about the battery status? still healthy?
作者: only    時間: 2011-5-13 21:49
marrior 發表於 2011-5-13 21:41
how about the battery status? still healthy?

我有 4 粒 120mAh 1-Cell 3.7V 14C
用任何一粒, 結果也是相同
作者: 138168    時間: 2011-5-13 22:08
电变和麽打的温度正常嗎?有否過熱?
作者: only    時間: 2011-5-13 22:32
138168 發表於 2011-5-13 22:08
电变和麽打的温度正常嗎?有否過熱?

只有主馬達比較熱
作者: kayming    時間: 2011-5-14 00:09
你的情況和我新買的TREX-100 一樣, 但我的更差, 祗可hoving 1分鐘多, 有時給油時主逹冇反應, 祇有尾馬逹在轉, 我估是主馬逹有事, 但這機, 我剛買了才兩天, 真不明是為何? 今天去現X 買了主馬逹, 星期一再試 (因機是放公司玩的)
作者: marrior    時間: 2011-5-14 00:15
wa..宜家d 機仔仲係咁多問題 @@"
作者: goflygo    時間: 2011-5-14 04:24
marrior 發表於 2011-5-14 00:15
wa..宜家d 機仔仲係咁多問題 @@"

哈哈!   吾係敢點sell parts 呀!
作者: only    時間: 2011-5-15 21:42
今天換了主馬達, 真是估不到主馬達比尾馬達更快壞

作者: marrior    時間: 2011-5-16 00:14
確定左係main motor壞?
作者: kayming    時間: 2011-5-16 10:23
我今天也換了主摩打, 又係成隻醒晒. 真係估唔到ALIGN D QC 咁差, 既買返黎就係壞,.....

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2