RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 12仔 vs Pro 10 [打印本頁]

作者: Tam    時間: 2011-6-20 20:47
標題: 12仔 vs Pro 10
在jv玩, 12仔圈速快d還是pro10圈速快d? (同一車手)
作者: joesheng    時間: 2011-6-20 21:03
我買12son WP過關...................
作者: Tam    時間: 2011-6-20 21:19
為何12仔有能力win10仔?
作者: joesheng    時間: 2011-6-20 21:35
輕,彎靚,短直路加速快...
(只是我個人意見)
作者: hihizaza    時間: 2011-6-20 21:36
1/10直路有機會快過12仔,但12仔灣路十分靈活,短直路爆發力亦較1/10高之故!

作者: jzx100mkll    時間: 2011-6-20 22:10
輕 !!!

作者: tekin708    時間: 2011-6-20 22:45
must 1:12 is faster if same driver.
作者: F810    時間: 2011-6-20 23:05
回復 hihizaza 的帖子

Agree X2
作者: magic3000    時間: 2011-6-20 23:23
12仔行幾多cell先。。。如果1 cell 就一定pro 10....  pro 10 灣可能慢少少,但系一到直路已經放半條直路。。。touring 都要行開
作者: hihizaza    時間: 2011-6-20 23:28
回復 magic3000 的帖子

我自己都有玩235proten+5.5motor,無你講得咁跨張!!!
作者: hing830    時間: 2011-6-24 21:50
今天JV下午放車 我用PRO 10 ,S100 車,用10.5T 78/21 直路追不上12仔....嗚嗚.灣追不上12仔....
作者: joeechiu    時間: 2011-6-24 21:51
今天JV下午放車 我用PRO 10 ,S100 車,用10.5T 78/21 直路追不上12仔....嗚嗚.灣追不上12仔....
作者: georgej    時間: 2011-6-24 22:28
joesheng 發表於 2011-6-20 21:35
輕,彎靚,短直路加速快...
(只是我個人意見)

我自己行PRO TEN會快過行12仔,因為我行2cell 5.5t
作者: nb576uk2004    時間: 2011-6-24 22:39
i use 8.5 turbo, faster than 12 son wor
作者: lung1    時間: 2011-6-25 00:05
2cells pro 10 must faster than 1cell 12仔
作者: alxyrh    時間: 2011-6-25 13:47
必须有个条件 。。。
作者: Ivan    時間: 2011-6-25 23:50
用同樣電子嘢, 車手係指定情況下才可比較
作者: georgej    時間: 2011-6-26 21:54
車呔闊D,灣速極限高D
作者: Tinng    時間: 2011-6-28 18:02
灣係取決於重量所以一定係12仔快, 直路就睇hardware....12仔1cell 3.5T開盡turbo 就係極限, 相對pro ten 2 cells 仲有大把本錢去谷直路, 但問題係brake吾 brake到入彎......

so far 向JV玩, 大家都跑8分鐘的話, 都係見12仔快過Pro ten

作者: tekin708    時間: 2011-6-28 18:15
must 1:12 is faster if same driver and same hardware
作者: joesheng    時間: 2011-6-28 19:19
回復 tekin708 的帖子

Agree~
作者: joesheng    時間: 2011-6-28 19:20
回復 joesheng 的帖子

But I would like play PRO TEN
作者: gon628    時間: 2011-6-29 14:13

我試過2架行2cell 8.5T turbo(最大) 都係ProTen感覺快小小 可能架車大架d . 12仔行2cell 8.5好似吾夠玩(好慢)
作者: levinng    時間: 2011-6-29 15:36
我覺得12仔除左直路中比較慢之外, 其餘時刻都係 12仔快
作者: georgej    時間: 2011-6-30 15:48
Tinng 發表於 2011-6-28 18:02
灣係取決於重量所以一定係12仔快, 直路就睇hardware....12仔1cell 3.5T開盡turbo 就係極限, 相對pro ten 2  ...

師兄.我有疑問.灣係取決於重量?我見解是加速才最決重量,灣是取決懸掛和車呔吧.有錯請指出
作者: levinng    時間: 2011-6-30 16:33
回復 georgej 的帖子

重量輕左, 成架車反應都變快左, 加速又快左, 減速又快左, 所以D人連鑼絲都要用鈦黎偷輕.
而懸掛和車呔, 都其實為左車身既力量分佈而產生.. 所以呢...越輕越著數...
作者: Tinng    時間: 2011-6-30 17:57
georgej 發表於 2011-6-30 15:48
師兄.我有疑問.灣係取決於重量?我見解是加速才最決重量,灣是取決懸掛和車呔吧.有錯請指出

轉彎係需要向心力, 向心力計法係 : 重量x(彎速^2) / 彎弧半徑, 而車呔與地面的最大摩擦力就是最高速向心力來源, 所以在同等車呔級別, 同彎下, 重量低的車有更高速度過彎.  
作者: georgej    時間: 2011-6-30 18:04
Tinng 發表於 2011-6-30 17:57
轉彎係需要向心力, 向心力計法係 : 重量x(彎速^2) / 彎弧半徑, 而車呔與地面的最大摩擦力就是最高速向心力 ...

同等車呔級別, 同彎下, 重量低的車有更高速度過彎,我也認為是對,但pro ten.比12仔呔闊很多,摩擦力也高很多,那同一動力下,灣速極限會更高吧,這是我的見解.
作者: Tinng    時間: 2011-6-30 18:12
Tinng 發表於 2011-6-30 17:57
轉彎係需要向心力, 向心力計法係 : 重量x(彎速^2) / 彎弧半徑, 而車呔與地面的最大摩擦力就是最高速向心力 ...

補充, 車呔咬地性能高就能堤供更高的向心力, 而懸掛則可以緩衝重量轉移令車呔摩擦力不會因過激轉向而失效....所以呔同重量係彎快既關鍵.
作者: joesheng    時間: 2011-6-30 18:46
我鍾意玩pro ten,因為玩起黎架車穩定好多~
在JV玩場地夠闊夠大,玩1/10會好FEEL D~
作者: Tinng    時間: 2011-6-30 20:20
georgej 發表於 2011-6-30 18:04
同等車呔級別, 同彎下, 重量低的車有更高速度過彎,我也認為是對,但pro ten.比12仔呔闊很多,摩擦力也高很多 ...

若論車呔的摩擦力就難計了,但很肯定車呔摩擦力不是1+1=2的效果,即加闊10%不等於有10%的咬地能力,但重量加大10%就肯定要提高10%或更高的咬地能力去做同一速度過彎。
作者: hing830    時間: 2011-6-30 21:19
其實車種都唔同...點鬥呀,
作者: Tam    時間: 2011-7-1 13:03
hing830 發表於 2011-6-30 21:19
其實車種都唔同...點鬥呀,

大定放在jv跑.那架圈速快.那一架就win . 點解鬥唔到.
作者: Tam    時間: 2011-7-1 13:06
十個 c hing, 9個都是說12仔快d.
作者: 蛇打七吋    時間: 2011-7-1 21:07
鬥幾多分鐘先?如果鬥10分鐘!pro ten 勝。5分鐘3T 4爬贏面大。8分鐘就12仔快。只鬥一兩個圈架架都有機會贏。知道邊種快又點?100公尺選手笑狗馬拉松跑手?

作者: hknewton    時間: 2011-7-1 21:35
回復 Tam 的帖子

講左o甘耐, 都係時候買番架啦
作者: nel3838    時間: 2011-7-12 12:40
hknewton 發表於 2011-7-1 21:35
回復 Tam 的帖子

講左o甘耐, 都係時候買番架啦

good sales person .. . haha

sorry, M2C, 1/12 at JV seems not to scale.  Small car big track, wide corners, its like going straight and max power all the time.  A little boring perhaps??
作者: vin00002002    時間: 2011-7-18 01:54
Like 12
作者: Tam    時間: 2011-7-23 23:58

聽左多個c hing.大部份都係話12仔快d. 今天終有機會用我架xray pro10和newton c hing架12仔格鬥一下. 兩架車都是用11.1v. pro10用 10.5t motor, 12仔用11.5t motor. 首先我用pro10 在12仔後面追. 跑了4-5個圈. 我只可以在後面追,兩架車相距差不多,沒辦法過頭.係一dd機會都沒有. 然後交換位置. 再跑了4-5個圈, 架12仔一樣在後面追,兩架車相距差不多,沒辦法過頭. newton c hing話我架pro10好難追,和我追架12仔時感覺一樣. 但發現在大直路後第一和第二個彎,明顯pro10快個12仔.newton ching話在大直路尾極速時有d不定.和直路入彎時較推頭.  而在一些180度彎12仔會快dd.圈速 pro10和12仔在是差不多.

格鬥後有小小結論:
- 在jv場 pro10和12仔圈速是差不多
- pro10 在直路可以有較高極速. 高速較12仔定.
- pro10 在高速彎(大彎)較定和較快
- 12仔在細彎時較快和零活

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2