RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手入手mini-z 同大把問題,高手指教 [打印本頁]

作者: tobychu312    時間: 2011-8-13 21:34
標題: 新手入手mini-z 同大把問題,高手指教
小弟想想入手一mini-z,100%新手
mr-03,ma015or awd定啱新手(控制同改裝)
Ma015 是四驅車,awd 既後繼車嗎?
Ready set 定砌勁d ?
預算幾錢
我想lin 車又飄移,但awd 訂彎好d
邊到買好d,平d $.$,多部件
mr03 既tikitiki mode 係咩
可以在家地磚玩嗎?
改裝幾錢
pcm 可信嗎,見人人都-.-"

作者: ming1389    時間: 2011-8-13 21:56

回復 tobychu312 的帖子

015易返同易甩尾.新手味必玩得惦.awd..行4驅易上手d總之015...02同03''石''得唔好''因為係行後驅.又係易狂甩尾
作者: Alotom    時間: 2011-8-13 21:58
tobychu312 發表於 2011-8-13 21:34
小弟想想入手一mini-z,100%新手
mr-03,ma015or awd定啱新手(控制同改裝)
Ma015 是四驅車,awd 既後 ...

"Ma015 是四驅車,awd 既後繼車嗎?"
     MA015 即係 AWD

"Ready set 定砌勁d ?"
     除左 MR02EX 外,03同 AWD 無 READY SET
作者: d.s    時間: 2011-8-13 22:06
ming1389 發表於 2011-8-13 21:56

015易返同易甩尾.新手味必玩得惦.amd..行4驅易上手d總之015...02同03''石'' ...

Sorry,我想問你究竟分唔分得清: MR015同埋MA015兩者有乜分別??
另外amd係咪CPU牌子??
作者: ming1389    時間: 2011-8-13 22:19
回復 d.s 的帖子

MA-015 係 AWD (MA-01) 的改良版,剛剛新出,但改良部份唔多,只係將電路版升級。
所有 MR系 (MR-01, MR-015, MR-02, MR-03) 都係後驅車,MR 的 R 係 Real (後)的意思。
MA 系 (MA-01, MA-015) 係AWD, MA 的 A 係 All Wheel Drive 的意思。
作者: tobychu312    時間: 2011-8-13 22:21
SORRY 打錯

作者: tobychu312    時間: 2011-8-13 22:24
點解015 同03 一樣,有分mm hm...
作者: tobychu312    時間: 2011-8-13 22:27
最好對新手入手黎港,邊隻好d

作者: tobychu312    時間: 2011-8-13 22:35
預算(計算改裝在內)幾錢?
015 是四驅車的話, 飄移不比awd差,但速度如何,比awd 快?
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-13 22:49
tobychu312 發表於 2011-8-13 22:35
預算(計算改裝在內)幾錢?
015 是四驅車的話, 飄移不比awd差,但速度如何,比awd 快?

MR015不是MA015~~~不要看錯..........

((015 是四驅車的話, 飄移不比awd差,但速度如何,比awd 快?))

MA015是四驅車=AWD~~~SET的好可以很快.......速度同MR03不分上下.......

作者: likinwa    時間: 2011-8-13 22:56
我有部mini-z想放~你有興趣可以add我
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-13 22:57
有片睇~

轉自~台灣zclub

作者: tobychu312    時間: 2011-8-13 23:04
新手可以駕馭MA015 嗎
budget 連有必要既改裝幾多錢

作者: likinwa    時間: 2011-8-13 23:12
你預幾錢~我有部新既ma015想賣~買左幾日~但唔好誤會~唔係部野有問題~只係我想轉玩大車
作者: tobychu312    時間: 2011-8-13 23:16
改OR 未改,開左未,有冇控?你開價

作者: likinwa    時間: 2011-8-13 23:22
ma015原裝車~咩都未改~有一套啤鈴~但未裝~之後就一個kt18遙控~之後一個gtr35車殼~同埋4條飄移吠~真係買左幾日~個gtr殼仲係今日先買~不過一買番黎試下玩一陣~車頭撞有一小條仔花痕~成架車我保證100%新~全部1千蚊~你有興趣可以影d相sd俾你睇下~再唔係你可以add我msn傾:[email protected]
作者: d.s    時間: 2011-8-13 23:36
likinwa 發表於 2011-8-13 23:22
ma015原裝車~咩都未改~有一套啤鈴~但未裝~之後就一個kt18遙控~之後一個gtr35車殼~同埋4條飄移吠~真係買左幾 ...

[試下玩一陣~車頭撞有一小條仔花痕~成架車我保證100%新]  ??
成架車保證100%新=試下玩一陣+車頭撞有一小條仔花痕??

咁....鋪頭完全未開封果d係咪叫150%新???
我有d亂....
作者: d.s    時間: 2011-8-13 23:38
ming1389 發表於 2011-8-13 22:19
回復 d.s 的帖子

MA-015 係 AWD (MA-01) 的改良版,剛剛新出,但改良部份唔多,只係將電路版升級。

咁照你之前講係咪015易返同易甩尾??
而amd就好易上手??
另外你未答我amd係......???
作者: ming1389    時間: 2011-8-13 23:39

回復 d.s 的帖子

awd姐係4驅....................
作者: d.s    時間: 2011-8-13 23:43
ming1389 發表於 2011-8-13 23:39
回復 d.s 的帖子

行4驅....................

哦~原來 amd 係行4驅嘅....thanks~
不過我響Kyosho官網都揾唔到 amd 車架個樣....
AWD就有....
師兄可否影部行4驅嘅 amd 比小弟開下眼界嘛??
作者: ming1389    時間: 2011-8-13 23:45

回復 d.s 的帖子

可以..........全齊..係冇03同f1

作者: 偉記    時間: 2011-8-13 23:47
ming1389 發表於 2011-8-13 21:56

015易返同易甩尾.新手味必玩得惦.amd

作者: d.s    時間: 2011-8-13 23:49
ming1389 發表於 2011-8-13 23:45
回復 d.s 的帖子

可以..........全齊..係冇03同f1

wa~勁!!
請問邊架係 amd ??
作者: ming1389    時間: 2011-8-13 23:50

回復 偉記 的帖子

我由弟一代010玩到02..015  awd...你話呢
係近依1年小玩.......
作者: d.s    時間: 2011-8-13 23:56
d.s 發表於 2011-8-13 23:49
wa~勁!!
請問邊架係 amd ??

唔好意思,我知AWD係邊架,
我係問:[邊架係 amd ??]
作者: ming1389    時間: 2011-8-13 23:58
回復 d.s 的帖子

由0左數起弟四就係awd........  
作者: 偉記    時間: 2011-8-14 00:17
咁多架,冇架set得好,
玩車先學set車,
唔係買多一兩架,就亂咁批平D車
上MMS睇下D後驅跑得幾咁快,幾咁靚,
上CT睇下D AWD點快,點飄
唔好係屋企碌過下就話D車咩唔得又咩唔好
作者: d.s    時間: 2011-8-14 00:36
ming1389 發表於 2011-8-13 23:58
回復 d.s 的帖子

由0左數起弟四鮁就係awd........

真係非常之唔好意思啦師兄,我知AWD/awd係咩樣,
我只係想知你post#2中提及嘅 amd
究竟係Kyosho邊款四驅車架?

可能係我表達得差啦,我問左你5次咩係 amd 啦~你答下我啦師兄~~

作者: d.s    時間: 2011-8-14 00:42
回復 d.s 的帖子

舒服哂~
作者: ming1389    時間: 2011-8-14 00:45

回復 ming1389 的帖子

你又知..........95搭8.......
照你敢講.....你有玩的話.......你都係玩''垃圾''炸喎
有本事上mms片返轉.........唔好0向度x吹.............

作者: bmw740i    時間: 2011-8-14 01:13

吓?  MMS 啲人同車都好 Pro喎..   剩睇你D相, 你想用呢堆( )( )上嚟 MMS 片返轉??  

師兄你有無聽過咩叫做 "人唔笑都比狗吠呀?"  哈哈哈哈....  
作者: 瘋語飄移    時間: 2011-8-14 01:29
片飄移記得搵埋我
作者: Wayne~~    時間: 2011-8-14 02:29
F 1 記得搵埋我
作者: 瘋語飄移    時間: 2011-8-14 02:55
Wayne~~ 發表於 2011-8-14 02:29
F 1 記得搵埋我

去多佳 X記得搵埋我
作者: bmw740i    時間: 2011-8-14 03:20
Yo...  得罪啲又癈又無知嘅( )7, 駛乜驚呀!!  哈哈哈哈

況且, 都唔知邊條( )樣開口話人玩垃圾呢?
作者: bmw740i    時間: 2011-8-14 03:50
睇番啲回覆..  仲想哂話比人聽 ”架架重料”? 啱呀,件件料都重都無論吖嗎..
唔比呢個 icon 你都唔得.  如果上過車場玩, 啲師兄唔叫你換走哂啲癈件?
不過, 以你無知又自大嘅態度, 上到車場, 都應該係一樣表露無遺..  所以無人提你點set車囉, 由你玩極都揸唔到,自然流失咁啩...   你都係玩貨車把啦
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 08:35
...
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 08:39
那新手可以駕馭ma015 嗎,請解答
價錢如何,(連改裝)請請請請請請請解答
作者: ming1389    時間: 2011-8-14 10:21

回復 bmw740i 的帖子

睇番啲回覆..  仲想哂話比人聽 ”以為自己好惦”? 啱呀,死要認叻都無論吖嗎..人地新手.死要老點人
唔比呢個 icon  你都唔得.  有冇上過車場玩, 啲師兄如果知道會同你講人地d野關你x事咩?
不過, 以你無知又自大死要認叻串咀嘅態度, 上到車場, 都應該係一樣串咀表露無遺..  所以係人見到你都黑人憎囉, 由你玩到敢串咀老點d新手,自然流失咁啩...   你都係玩手推車把啦
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 10:48
好貴,要考慮同問家人,
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 10:57
小弟係初中生,價錢把我心中既一團火淋息:(
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:00
小弟係初中生,價錢把我心中既一團火淋息:(
作者: kevt2005    時間: 2011-8-14 11:19

其實玩遙控車係很好嘅hobby. 絕對好過打機(我相信你都有打,因為今時今日好少人唔打).  玩遙控車值得鼓勵, 價錢同買遊戲機唔會差好多.  要平啲可以去二手區睇睇, 間中會有又平又好嘅車.
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:22
但願如此,我家人對佢(遙控車)有偏見,佢地唔係好想買
什至覺得唔玩得耐,side 錢
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-14 11:24

其實唔大改~買部AWD加控,飄移呔,不用買叉電~也很好玩了~

作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:29
最最最最最最最最最最最最最最最平幾錢
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-14 11:30
及車場有叉機用~

叫車場的師兄幫叉電也行~

我這個新手也是乜都冇,慢慢買改件,叉机等等起家~

真的要多謝CT同MMS的師兄們教路~

作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-14 11:37

不如您話我知您可用多少錢買車.
再看看行不行~因可買二手車,但買二手要同會MINI-Z的人試車~
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:37
預算幾錢
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-14 11:38

二手上年見2.4 AWD最平500都有(乜都冇改)

NOW日元高.....二手也高了....
作者: ellis    時間: 2011-8-14 11:39
tobychu312 發表於 2011-8-14 10:48
好貴,要考慮同問家人,

哈哈, 開火呀~

不如版主你講預幾多錢先啦, 搖控車係一種要洗錢既玩意, 如果呢一刻唔夠, 不如儲耐d, 等多d錢先買.
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-14 11:40
回復 ellis 的帖子

師兄一針見血~
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:42

1200 樓下
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:43
MUD 唔係普通差電得架la 咩
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:46

我e 家先中一,$1 零用都無,係買唔係我出錢,但唔好意思比太大負擔父母
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:48
回復 OoCIRCUSoO 的帖子

預算1200 下
可以點做
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:51
又想飄移(盡量,唔得都無同題),玩落會同人lin 車
作者: ellis    時間: 2011-8-14 11:52
tobychu312 發表於 2011-8-14 11:46

我e 家先中一,$1 零用都無,係買唔係我出錢,但唔好意思比太大負擔父母

一句講哂, 比心機讀書, 有成績先好問你父母攞錢, 呢d係等價交換, 同埋玩車唔係必然, 你零收入要問父母俾錢買玩具要有成績呢d係必定。

咁你好唔好成績架?
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-14 11:53

1200如KWS仲有AM...不2.4G......的話........

登錄/註冊後可看大圖

MR02...2.4G~好似得.......但NO  AWD.....

登錄/註冊後可看大圖

作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:56
小學全學級第一,我當然有本錢先同父母講數
作者: ellis    時間: 2011-8-14 11:56
一係好似d 師兄講買二手, 但係唔好因為平就亂買, 買左d質素差又要整一大輪費時失事, 最好上車場睇下問下先啦.
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:56
SORRY 係二
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 11:59
車最好唔係大改,唔係好貴
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 12:03
OOCIRCUSOO ching 你果部post 出黎既連控車係咩型號 how much 飄移連控?
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-14 12:11

第一張AWD~AM頻道~車加控

第二張MR02~2.4G頻道~車加控
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 12:21
HOW MUCH
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 12:27
MR03 有冇可能玩到飄移,佢入彎唔夠awd強
仲有果部awd 係015,010
依師兄既意見,邊部好d
awd 個殼唔夠03 靓,awd 可裝03 殼嗎?

作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 12:27
好=啱新手
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 13:02
如015 加 普通控 加 飄移呔 幾錢
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 13:08
加一個殼
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2011-8-14 13:35

015            加         普通控(KT-18)        加          飄移呔         加        一個殼
9XX - 12XX      加          4XX - 5XX              加          4X - 5X         加       18X - 3XX

叉不多二千左右.....但只是大約....現場看先好....

作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 14:22
015 唔用呔飄移得唔得?
作者: d.s    時間: 2011-8-14 14:25
tobychu312 發表於 2011-8-14 14:22

唔用呔??
用鈴飄??
作者: tobychu312    時間: 2011-8-14 14:59
應該係,飄移呔
作者: 瘋語飄移    時間: 2011-8-14 17:41
tobychu312 發表於 2011-8-14 14:59
應該係,飄移呔

得...如果條路滑到( )街...用AWD係飄到
作者: Wayne~~    時間: 2011-8-14 18:46
瘋語飄移 發表於 2011-8-14 17:41
得...如果條路滑到( )街...用AWD係飄到

有冇你對瘋語咁滑先
作者: 瘋語飄移    時間: 2011-8-14 22:28
Wayne~~ 發表於 2011-8-14 18:46
有冇你對瘋語咁滑先

好似機旦咁( )滑
作者: Carr.1218    時間: 2011-8-15 03:56
瘋語飄移 發表於 2011-8-14 22:28
好似機旦咁( )滑

唔呃加唔到好友,繼續
作者: 赤貧戶    時間: 2011-8-15 08:49
tobychu312 發表於 2011-8-14 14:22

我屋企用地磚,放O既車出冷行玩一陣,個呔多D塵之後,入屋就會飄到.........
我屋企用飄呔,直線都難行-口-
作者: Wayne~~    時間: 2011-8-15 15:31
Wayne~~ 發表於 2011-8-14 02:29
F 1 記得搵埋我

當然啦..... Ken 哥

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2