RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手的撰擇TAMIYA 1/ 10 TA-06 PRO or Tamiya TRF417 [打印本頁]

作者: rczzzi    時間: 2011-8-26 00:59
標題: 新手的撰擇TAMIYA 1/ 10 TA-06 PRO or Tamiya TRF417
各位師兄你們會撰擇那一部
TAMIYA 1/ 10 TA-06 PRO  or Tamiya TRF417
作者: varitronix    時間: 2011-8-26 01:01
TAMIYA TRF417 for sure
作者: sex8088    時間: 2011-8-26 01:10
417 x2
作者: rczzzi    時間: 2011-8-26 01:23
師兄們Tamiya TRF417係 牙差 or 珠差.......THX!!!!
作者: rodmanwing    時間: 2011-8-26 01:53
haha 417xn
作者: hinwong    時間: 2011-8-26 02:30
417...新手必備
作者: RCANDY    時間: 2011-8-26 08:37
the money to buy options for TA06 may be higher than you buy the 417.
so 417 is your best choice
作者: sonnykid    時間: 2011-8-26 09:00
一玩就玩417會唔會太過火呢?
雖然高檔車玩咩都ok,而且調教性高,但ching真係咁快玩到哂同知道你唔係一時興起?
個人認為可先玩TA06 or其他車入手,熟左再放車買417都未遲...
但以上仍熟個人見解
作者: corkscrew    時間: 2011-8-26 09:16
417啦~好車黎架~
作者: Marco明    時間: 2011-8-26 09:24
打個比喻~~~
新牌仔應該揀GTR定係法拉利呢???
作者: hkpchung    時間: 2011-8-26 09:54
一個月前,我都是過來人. 本人有不少砌模型經驗.廿多年前也係咁意玩過RC車.

TA06 pro, 價錢OK, 但也太膠,出車第一日,因技術太差,幾分鐘已收工(JV).再加一堆錢($1,000+)維修.因技術沒有太大改進,珼每次也玩少於十分鐘

TR417, 無經驗. 但價錢相差好遠噃,以我刨文所得,TR417 不如 T3 2011. 但如果交在我手,也可能每次玩少於十分鐘就要收工.

作者: longman0072    時間: 2011-8-26 10:07
hkpchung 發表於 2011-8-26 09:54
一個月前,我都是過來人. 本人有不少砌模型經驗.廿多年前也係咁意玩過RC車.

TA06 pro, 價錢OK, 但也太膠, ...

所以最好搵部平車練好D 手車先, 再慢慢 upgrade  

小弟10年前玩 TA03F 球場放狗, 宜家玩 TA05 (ver1) 改3 racing 碳版+TRF 油壓 + infinite 有感無刷~~~~
作者: rczzzi    時間: 2011-8-26 10:25
十多年前有玩個下平底油車經驗,見到現在D电車有Program Card setting上實在太方便,所以.........但唔知各位師兄,又對lee架417想玩漂移,又要怎樣set呢!!!唔該各位師兄
作者: rczzzi    時間: 2011-8-26 10:30
RCANDY 發表於 2011-8-26 08:37
the money to buy options for TA06 may be higher than you buy the 417.
so 417 is your best choice

以我眼見,但TA06車架及擺位一流,,,,,,,唔知各位師兄点睇呢!
作者: wang126    時間: 2011-8-26 10:30
hkpchung 發表於 2011-8-26 09:54

TA06 pro, 價錢OK, 但也太膠, ...

玩幾快呀師兄?
作者: Marco明    時間: 2011-8-26 10:44
rczzzi 發表於 2011-8-26 10:25
十多年前有玩個下平底油車經驗,見到現在D电車有Program Card setting上實在太方便,所以.........但唔 ...

快車同drift車都有專門既設計......點解要混為一談呢???
我覺得係......快車點set都唔會夠drift車好飄 / drift車點set都唔會夠快車咁快
其實樓主係咪應該諗清楚你想要一架咩類型既車......從而令各ching可以比到一d中肯既意見你
417係最高級既快車.....用黎玩drift會唔會有d浪費.....錢多另計
作者: etsmo    時間: 2011-8-26 10:53
新手應該玩TT-01,
作者: rczzzi    時間: 2011-8-26 10:54
我都十五十六睇到現在好多人都玩drift,自己又想玩,有時又想快下,但又冇位放多架車,想一雞兩味.....諗住有Program Card setting慢D架車玩下......到時唔玩drift,都有得返轉頭..唔知點好...............
作者: hkpchung    時間: 2011-8-26 11:06
回復 wang126 的帖子

hobbywing 60A 8.5T

無咩關係,技術差. 最中問題係,校唔到行直線,見到人快,自己又想快,出彎失控.
作者: rczzzi    時間: 2011-8-26 11:14

校行直線,以我經驗要<上架>校 or 用卡尺慢慢卡位.......
作者: wang126    時間: 2011-8-26 11:24
玩咩車玩幾快慢都冇所謂啦,...有車玩有時間玩我就好高興lu~~~
作者: jypepe    時間: 2011-8-26 12:05
你是那一種新手?
係連BEARING都唔知係咩O既新手?
定係清楚各種BEARING, 螺絲, 零件, 質材, 結構....的強度, 受力分別, 而只係未玩過該車種的新手?

再者, 你想點用架車?

一半遊車河, 一半可以娛樂性鬥下車?
基本FOR你一般操作已經冇問題, 你要將佢改成賽車當然係花費更大, 要同純賽車車種比較更加係唔多MAKE SENSE(可以比較但不能強求)

定係想試下完全係比賽級數O既車?
呢類車貴在所有野都有得調校, 好像好方便? 但又好根據賽道或個人需求而設定, 冇數據, 冇資訊, 冇經驗, 你唔會知自己做緊乜
作者: RCANDY    時間: 2011-8-26 13:08
回復 rczzzi 的帖子

sorry I never try TA06 before, but the design is good.
if money is your issue, then go for TA06... choose which car is not a main point.
the important thing is ENJOY your car at the track, no matter TT01 or 417.

作者: rcoolman    時間: 2011-8-26 14:05
新手一黎就 417咁堅?!
兩部車會錢相差好遠
不如平平地入門,操熟先換車

作者: BAOJIANHUA    時間: 2011-8-29 13:13
417 it better,if money is ok.

作者: rczzzi    時間: 2011-8-31 10:52

My TRF 417

作者: wang126    時間: 2011-8-31 11:14
rczzzi 發表於 2011-8-31 10:52
My TRF 417

希望你好好對待佢啦!!加油!!小心!!
作者: takuma    時間: 2011-9-1 12:14
Tamiya 417
好車黎架~~~
作者: 阿希32318    時間: 2011-9-2 03:42
417係好車人人都知,但用來操車及玩飄移真的有點浪費呢(我都想買)
但我都係揀平d又靚仔好跑既TB-03算啦~~
作者: longman0072    時間: 2011-9-2 09:11
jypepe 發表於 2011-8-26 12:05
你是那一種新手?
係連BEARING都唔知係咩O既新手?
定係清楚各種BEARING, 螺絲, 零件, 質材, 結構....的強度 ...

同意上以C hing 說法:

球場遊車河為主的話 TA06 / TB03 已經好夠~~~

另外, 如果要行爛地的話, DF03RA 都可以考慮........個底盤高d, 設計來走爛地..........
作者: ptw523hk    時間: 2011-9-9 05:34
wang126 發表於 2011-8-26 11:24
玩咩車玩幾快慢都冇所謂啦,...有車玩有時間玩我就好高興lu~~~

me too X2
作者: lf2c    時間: 2011-9-9 16:32
唔好諗咁多啦......咁就一於買417啦.............
一係唔玩........一係就玩好D嗎.....
作者: yymgun    時間: 2011-9-9 23:18
lf2c 發表於 2011-9-9 16:32
唔好諗咁多啦......咁就一於買417啦.............
一係唔玩........一係就玩好D嗎.....

Agree!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2