RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Slash車主專區~~ [打印本頁]

作者: Kevin@racing    時間: 2011-8-30 00:54
標題: Slash車主專區~~

尋晚喺街試下架Slash,原來都幾快

作者: euro614    時間: 2011-8-30 01:00

我又來..

[attach]530353[/attach]

作者: euro614    時間: 2011-8-30 01:17
越野版[attach]530364[/attach]

落場版
[attach]530365[/attach]

作者: simon540    時間: 2011-8-30 01:29

回復 Kevin@racing 的帖子
我又來X2...............2WD
我都買咗泥擋,但未裝
[attach]530383[/attach]
[attach]530384[/attach]
作者: mansiu    時間: 2011-8-30 01:40
我又來
作者: ThomasZ    時間: 2011-8-30 01:50
[attach]530387[/attach]
http://www.youtube.com/watch?v=3oH5qe6JzQM

我又來放條片先, 不過係後驅

作者: EX超龍    時間: 2011-8-30 06:16
@@"我的Slach 4x4

作者: tiger1    時間: 2011-8-30 07:07
these cars are so BiG and nice to watch
作者: Marksman    時間: 2011-8-30 09:14
join thet party!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: oscarchoi    時間: 2011-8-30 09:23
各位死老爺司兄找日一齐入级作个游戏比賽
作者: oscarchoi    時間: 2011-8-30 09:24
sorry 打错字((死老鼠))
作者: euro614    時間: 2011-8-30 10:14
如果大家都係原裝防水電變,落雨天 拉隊落JV包場仲過引。
作者: wmej1    時間: 2011-8-30 10:36
回復 euro614 的帖子

agreed, i tried it before
作者: euro614    時間: 2011-8-30 10:43
oscarchoi 發表於 2011-8-30 09:24
sorry 打错字((死老鼠))

估唔到金牌會員都唔識編輯功能..
呀!唔係喎,你應該識架,你唔係改過你架超級大陸 HN Short Course Thread.. Anyway
下次你都帶埋架殘而不廢的HN 來,俾大家睇下,HN 有幾勁。
作者: wmej1    時間: 2011-8-30 11:06
我又來

登錄/註冊後可看大圖

作者: wmej1    時間: 2011-8-30 11:32
回復 wmej1 的帖子

yes, I m eddie, 我冇把2個杯一齊放在車頂影,而且沒機會了.下次同你一齊再玩過.
作者: euro614    時間: 2011-8-30 11:35
wmej1 發表於 2011-8-30 11:32

yes, I m eddie, 我冇把2個杯一齊放在車頂影,而且沒機會了.下次同你一齊再玩過.

會買咩新車?
作者: simon540    時間: 2011-8-30 12:18
wmej1 發表於 2011-8-30 11:32

下次我用你部車同你部新Losi跑返轉
作者: euro614    時間: 2011-8-30 12:21

噢,我也在想,losi

作者: wmej1    時間: 2011-8-30 12:39
回復 simon540 的帖子

好,一齊玩
作者: Marksman    時間: 2011-8-30 12:40
I will keep my slash 4x4, the design is really strong for impact, you can drive it without worry on the maintainence. I have this car full speed run in Nam Seng Wai and have thousands of rolls, no broken parts up to now
作者: wmej1    時間: 2011-8-30 14:12

司兄,其實小弟都有架hn呀,都幾好玩的,大家都是玩車,下次我都帶埋hn去玩的

登錄/註冊後可看大圖

作者: Marksman    時間: 2011-8-30 14:26
Simon, no video yet, always busy for tunning the cars
作者: oscarchoi    時間: 2011-8-30 15:02

司兄我冇记错你好像有改成越野的可否分享部台灣HN
作者: wmej1    時間: 2011-8-30 15:15
回復 oscarchoi 的帖子

是的,我有用hn sc可成越野的,我會開新post大家分享一下,因這裡是slash地頭
作者: simon540    時間: 2011-8-30 15:20
睇完Kevin部Slash 4X4飛奔沙灘之後,便毒後身亡
作者: truckman    時間: 2011-8-30 15:54

回復 Kevin@racing 的帖子

你又話出賽
作者: wmej1    時間: 2011-8-30 16:06

to euro兄,我不是高人,只是想出d產品給有需要的司兄用,大家交流一下,而losi,我要睇睇個spec先,因我盒都未開.
作者: simon540    時間: 2011-8-30 16:41
回覆euro614:
我講緊2個星期前同Kevin玩沙灘之後,就話要買部SC,所以中毒
作者: euro614    時間: 2011-8-30 18:09
個個師兄都想試JV。咁如果有雨就可以拉隊。
用proline條平路呔,在濕水JV玩,好有飄移feel

作者: ThomasZ    時間: 2011-8-30 18:19
euro614 發表於 2011-8-30 18:09
個個師兄都想試JV。咁如果有雨就可以拉隊。
用proline條平路呔,在濕水JV玩,好有飄移feel

好天照拉隊來啦, 不用上看台玩, 因不怕上駁同要執車
作者: ThomasZ    時間: 2011-8-30 18:44
唔跣喎, 反而咬得滯成日反車, 要較超大CAMBER
作者: euro614    時間: 2011-8-30 18:53
ThomasZ 發表於 2011-8-30 18:44
唔跣喎, 反而咬得滯成日反車, 要較超大CAMBER

可能我唔識set,我成日打白鴿轉...
作者: ThomasZ    時間: 2011-8-30 19:03
euro614 發表於 2011-8-30 18:53
可能我唔識set,我成日打白鴿轉...

在JV玩, 後輪CAMBER 0度, 但如在入灣時收油會好易反,好考技術,好正!
我後驅在灣心FULL雞推住頭入, 好正, 稍有不慎就撞牆,但收油就即反,超刺激的!
作者: euro614    時間: 2011-8-30 19:09
ThomasZ 發表於 2011-8-30 19:03
在JV玩, 後輪CAMBER 0度, 但如在入灣時收油會好易反,好考技術,好正!
我後驅在灣心FULL雞推住頭入, 好正, ...

嘩,好高技巧,好想跟師兄學下野..
作者: simon540    時間: 2011-8-30 19:33
ThomasZ 發表於 2011-8-30 19:03
我後驅在灣心FULL雞推住頭入, 好正, ...

不如post個short course什麼場地用什麼車呔分享,對我哋呢D新手學習吓。
作者: benlau    時間: 2011-8-30 21:08
我又來MX CLUB 8月28日SLASH杯 A組冠軍

登錄/註冊後可看大圖

作者: ThomasZ    時間: 2011-8-31 01:54
simon540 發表於 2011-8-30 19:33
不如post個short course什麼場地用什麼車呔分享,對我哋呢D新手學習吓。

我跑平地就用普通版那條胎, 爛地就用proline
作者: simon540    時間: 2011-8-31 01:56
benlau 發表於 2011-8-30 21:08
我又來MX CLUB 8月28日SLASH杯 A組冠軍

唔講仲以為你係頒獎嘉賓
使唔使send去TRAXXAS介紹你哋用上水區代言淫
作者: simon540    時間: 2011-8-31 02:17
ThomasZ 發表於 2011-8-31 01:54
我跑平地就用普通版那條胎, 爛地就用proline

請教此2呔性能分別?
左 : 2WD , 右 : 4X4
PS:另外2WD車身較4X4高出1吋,咁應該set高定set底好跑D?
[attach]530679[/attach]
[attach]530681[/attach]
[attach]530680[/attach]
作者: bigdee    時間: 2011-8-31 02:20
simon540 發表於 2011-8-31 02:17
請教此2呔性能分別?
左 : 2WD , 右 : 4X4
PS:另外2WD車身較4X4高出1吋,咁應該set高定set底好跑D?

Simon 買左架4x4?
作者: ThomasZ    時間: 2011-8-31 02:21

左邊的胎沒用過, 我用右邊的胎跑平地的。此胎越野性不大好, 乾脆當平地胎用吧
跑平地當然是越低車身越好吧, 重心低些比較不易反。
作者: simon540    時間: 2011-8-31 02:28
ThomasZ 發表於 2011-8-31 02:21

左邊的胎沒用過, 我用右邊的胎跑平地的。此胎越野性不大好, 乾脆當平地胎用吧

但玩Off-Road多,希望Thomas兄post不同車呔相片及用途性能,thanks
作者: simon540    時間: 2011-8-31 02:32
bigdee 發表於 2011-8-31 02:20
Simon 買左架4x4?

係呀,2手白金版+你果部2WD(買左HK$1500 CNC option件)死未?
作者: bigdee    時間: 2011-8-31 02:34
simon540 發表於 2011-8-31 02:32
係呀,2手白金版+你果部2WD(買左HK$1500 CNC option件)死未?

正wo,有冇電子野?
作者: simon540    時間: 2011-8-31 02:35
bigdee 發表於 2011-8-31 02:34
正wo,有冇電子野?

FULL-OPTION
作者: simon540    時間: 2011-8-31 02:38
ThomasZ 發表於 2011-8-31 02:21

另外發現2WD輪距係長過4X4約半吋有多,但2車身長度一樣
作者: bigdee    時間: 2011-8-31 02:39
simon540 發表於 2011-8-31 02:35
FULL-OPTION

4x4 how much
作者: ThomasZ    時間: 2011-8-31 02:47
simon540 發表於 2011-8-31 02:28
但玩Off-Road多,希望Thomas兄post不同車呔相片及用途性能,thanks

我無乜研究架, 我淨係用過原裝胎, proline的胎(好似叫s4還是甚麼的, 忘了...好像是最軟的)和buggy的平地胎。proline那條玩泥地或沙地比原裝的咬好多, 特別是2wd看到有超明顯的分別。
稍後再補相
作者: johnxxxjelly    時間: 2011-8-31 09:57
小弟也在JV玩過,請問有冇set平地數據?小弟有架4x4 ultimate 版。
作者: euro614    時間: 2011-8-31 10:13

我特登買厘條proline 呔落JV.換硬避震,換晒薄避震介子
[attach]530690[/attach]

作者: euro614    時間: 2011-8-31 10:16
simon540 發表於 2011-8-31 02:28

off road,提議你買adaptor 轉17mm,改用buggy tire,完全兩會事,好跑好多。
作者: Marksman    時間: 2011-8-31 14:48
euro614 發表於 2011-8-31 10:16
off road,提議你買adaptor 轉17mm,改用buggy tire,完全兩會事,好跑好多。

Just try this last Sunday, really much better, you can get back more control.
作者: ThomasZ    時間: 2011-8-31 20:02
JV剛下了一場狗C,大家準備水戰吧!
作者: Kevin@racing    時間: 2011-8-31 20:55
回復 ThomasZ 的帖子

咁係咪呢個SUNDAY出發?
作者: bigmouthguy    時間: 2011-9-1 00:33
euro614 發表於 2011-8-31 10:16

無錯~~~ 我之前都係誤打誤撞買左17MM ADAPTOR 而家唔肯換返轉頭~~~
作者: ThomasZ    時間: 2011-9-1 01:45
Kevin@racing 發表於 2011-8-31 20:55
回復 ThomasZ 的帖子

咁係咪呢個SUNDAY出發?

sunday要返工呢, 星期六夜場睇睇有無老友來吧
作者: simon540    時間: 2011-9-1 13:42
euro614 發表於 2011-8-31 10:13
我特登買厘條proline 呔落JV.換硬避震,換晒薄避震介子

係唔係要用其它鈴先得,如Proline,因原裝鈴設計同其它鈴好唔用
作者: MR.TAMIYA    時間: 2011-9-1 20:24

一睇就知未Full la
作者: MR.TAMIYA    時間: 2011-9-1 21:16

作者: simon540    時間: 2011-9-2 00:30
MR.TAMIYA 發表於 2011-9-1 21:16

差少少啫
作者: simon540    時間: 2011-9-2 00:31
euro614 發表於 2011-8-31 10:13

有無Short Coures鈴介紹?
作者: MR.TAMIYA    時間: 2011-9-2 00:33

JC
作者: chiimann    時間: 2011-9-2 08:33
好,我也搞番台先.
作者: euro614    時間: 2011-9-2 10:54
simon540 發表於 2011-9-1 13:42
係唔係要用其它鈴先得,如Proline,因原裝鈴設計同其它鈴好唔用

To Thomas
Traxxas原裝鈴好PK的,條鈴內籠係斜,係要配Traxxas原裝呔,除非其它牌子呔係俾多條呔膽for slash。同樣地,如果你用Traxxas 原裝呔配其它牌子鈴,你就要將條呔膽剪齊口。[attach]532038[/attach]

作者: simon540    時間: 2011-9-2 11:23
euro614 發表於 2011-9-2 10:54
To Thomas
Traxxas原裝鈴好PK的,條鈴內籠係斜,係要配Traxxas原裝呔,除非其它牌子呔係俾多條呔膽for ...

咁,即係用其它牌子呔鈴如:亞蘇士,Losi,JC,Pro-line之類,Thanks歐兄
作者: simon540    時間: 2011-9-9 00:00

他媽的,原來Slash 4X4套呔鈴同Slash 2WD係可以共用,之前見部2WD呔鈴有註明F同R,而4X4註明2WD-R,4WD F-R,以為唔啱裝,唓!原來係一樣,可以互用
作者: ThomasZ    時間: 2011-9-9 00:24
simon540 發表於 2011-9-9 00:00
他媽的,原來Slash 4X4套呔鈴同Slash 2WD係可以共用,之前見部2WD呔鈴有註明F同R,而4X4註明2WD-R,4WD F-R,以為 ...

slash的前鈴沒入氣孔的, 後鈴就跟4x4一模一樣
可能因為slash後驅車, 前輪沒動力所以不用入氣吧?我估咋...~~
作者: Kevin@racing    時間: 2011-9-9 00:35

我都想買新呔鈴...嗚嗚

作者: simon540    時間: 2011-9-9 06:08
ThomasZ 發表於 2011-9-9 00:24
slash的前鈴沒入氣孔的, 後鈴就跟4x4一模一樣
可能因為slash後驅車, 前輪沒動力所以不用入氣吧?我估咋 ...

ThomasZ兄,你2部都有,覺得邊部好玩D,其實我反而覺得2WD好玩D,快速入灣係扇住入,刺激少少,反而4X4入灣唔會甩尾
作者: simon540    時間: 2011-9-9 06:11
Kevin@racing 發表於 2011-9-9 00:35

我都想買新呔鈴...嗚嗚

買囉,我最近都入咗2套極極新2手,一套平路,一套OFF-ROAD
作者: ThomasZ    時間: 2011-9-9 08:46
simon540 發表於 2011-9-9 06:08
ThomasZ兄,你2部都有,覺得邊部好玩D,其實我反而覺得2WD好玩D,快速入灣係扇住入,刺激少少,反而4X4入 ...

嘿嘿,以飛行里數來說,我後驅應該多4x4五倍左右啦。
作者: simon540    時間: 2011-9-9 11:15
ThomasZ 發表於 2011-9-9 08:46
嘿嘿,以飛行里數來說,我後驅應該多4x4五倍左右啦。

可以show吓你部後驅D相嗎?

作者: Marksman    時間: 2011-9-9 11:50
I have my slash 4x4 ready for mxclub this Sunday morning, any other slash will be there this Sunday?
作者: Marksman    時間: 2011-9-9 11:59
Just got good news I also have time to go mxclub tomorrow morning too
作者: Marksman    時間: 2011-9-9 12:19
Yeah, see you bro Euro
作者: simon540    時間: 2011-9-9 14:21
Marksman 發表於 2011-9-9 11:59
Just got good news I also have time to go mxclub tomorrow morning too

oh,我要去澳門參加國際賭神大賽
作者: Marksman    時間: 2011-9-9 15:13
Will go on Sunday too
作者: Marksman    時間: 2011-9-9 15:48
No way la, my job and family are always the priority ar ma.
作者: Kevin@racing    時間: 2011-9-9 21:46

我唔介意,在哪裡有得賣?
作者: Kevin@racing    時間: 2011-9-9 23:21
Euro兄,頭尾加埋幾錢?是否鈴連呔?
作者: simon540    時間: 2011-9-10 01:45
邊樹有short course車身貼紙賣呢?
作者: MR.TAMIYA    時間: 2011-9-10 09:31

amain hobby
作者: Kevin@racing    時間: 2011-9-10 09:44

您想搵咩花?我見到MX有得賣
作者: Kevin@racing    時間: 2011-9-11 12:30
而家出發去MX!!!
作者: angryboy    時間: 2011-9-11 13:15
Kevin@racing 發表於 2011-9-11 12:30
而家出發去MX!!!

c hing 你幾耐冇去mx club.........
作者: Marksman    時間: 2011-9-11 15:45
Kevin 兄,見唔到你呀,我約一點鐘走,見過22年兄,吹左兩句
作者: 22年    時間: 2011-9-11 18:39
Marksman 發表於 2011-9-11 15:45
Kevin 兄,見唔到你呀,我約一點鐘走,見過22年兄,吹左兩句

Mark哥幸會。你走左Kevin先到,下次你地約埋一齊大戰屎力鼠啦
作者: simon540    時間: 2011-9-14 12:41
摩打加咗把40cm Fan,剛才响屋企平台跑咗1排電,中熱,唔辣手
[attach]536635[/attach]
[attach]536636[/attach]

作者: simon540    時間: 2011-9-14 18:34
simon540 發表於 2011-9-14 12:41
摩打加咗把40cm Fan,剛才响屋企平台跑咗1排電,中熱,唔辣手

應該係"40mm"先啱
作者: Kevin@racing    時間: 2011-9-15 00:11

Simon兄,加咗風扇後,排電大約頂到幾耐?
作者: Kevin@racing    時間: 2011-9-15 00:13

MX冇Team C賣,冇貨了!
作者: simon540    時間: 2011-9-16 12:23
Kevin@racing 發表於 2011-9-15 00:11

Simon兄,加咗風扇後,排電大約頂到幾耐?

無留意.....
有無師兄將summit殼套落部Slash度,啱位嗎?
[attach]537359[/attach]
作者: MR.TAMIYA    時間: 2011-9-16 12:47

唔full雞,唔裝都應該ok.
作者: MR.TAMIYA    時間: 2011-9-16 13:13
回復 MR.TAMIYA 的帖子

夏令時間...
作者: simon540    時間: 2011-9-16 13:57
MR.TAMIYA 發表於 2011-9-16 12:47

唔full雞,唔裝都應該ok.

咩呀?4X4同2WD咪一樣,逃學威龍
作者: bigmouthguy    時間: 2011-9-17 01:17
睇個樣我都係時候囉返架車出黎~~~ 順手試試係鐽X買左既新尾金屬軸~~~
作者: simon540    時間: 2011-9-17 13:00
邊度有1:10 SUMMIT車殼賣?RC乜都無
作者: jeffip97    時間: 2011-9-17 13:06
simon540 發表於 2011-9-17 13:00
邊度有1:10 SUMMIT車殼賣?RC乜都無

係味E個??
http://www.rcmart.com/catalog/rc ... r-body-p-32148.html
作者: simon540    時間: 2011-9-17 15:23
jeffip97 發表於 2011-9-17 13:06
係味E個??
http://www.rcmart.com/catalog/rc-road-traxxas-summit-clear-body-p-32148.html

係,我見RC乜有,但呢個殻無2邊膠沙板及防滾架,我想買RTR嗰款車殼

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2