RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 買摩打turn數問題 [打印本頁]

作者: samsonco    時間: 2011-9-7 15:10
標題: 買摩打turn數問題
請問如果我買個4.0 T 摩打,跟住將個控調低油門50%, 咁會唔會差不多等如買個 8.0T 摩打呢?

作者: kelvin2626    時間: 2011-9-7 15:12
samsonco 發表於 2011-9-7 15:10
請問如果我買個4.0 T 摩打,跟住將個控調低油門50%, 咁會唔會差不多等如買個 8.0T 摩打呢?

it is ok
but it will not as smooth as a 8T motor
作者: rcracing    時間: 2011-9-7 15:24
咁都得?????我問下廠先!!好似會死ESC!!!
作者: 車仔同學會    時間: 2011-9-7 16:52
即係100%係最好?
作者: mathew97726    時間: 2011-9-7 18:13

速度上會 但線性同控制定唔知乜野 會唔夠買8T 100%好 (聽人講)
所以唔好好似我咁
作者: mathew97726    時間: 2011-9-7 18:21

同埋如果得既話,就個個買有咁低T得咁低T啦
作者: 車仔同學會    時間: 2011-9-7 18:51
mathew97726 發表於 2011-9-7 18:13
速度上會 但線性同控制定唔知乜野 會唔夠買8T 100%好 (聽人講)
所以唔好好似我咁

多謝師父賜教
作者: 0044167    時間: 2011-9-7 19:14
回復 mathew97726 的帖子

高turn可以行turbo, 低trun調油門冇得行turbo
作者: kiev    時間: 2011-9-8 09:44
試過死 ESC .... 不過我係用 6s A123 、好淫 150A set 控 50%
作者: hinwong    時間: 2011-9-8 09:55
我個感覺係..買架法拉利..只行1,2波
同買架正常私家車, 正常咁用曬1.2.3.4.5 去渣.
咁法拉利會壞...係正常既..
雖然,速度可能差唔多..

作者: samsonco    時間: 2011-9-8 10:28
多謝各位賜教, 解釋得好合理呀
作者: rc.square24    時間: 2011-9-8 11:03

長期限佢一半油門唔係o甘好,因油門開盡時,ESC 入面D FET 係長開, 由 0 油門到盡油之內哥段範圍 D FET 都系好高頻o甘開關開關控制電流。長期處開關狀態會產生較高熱力減少 D FET 既壽命。繼而死電變。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2