RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: SAKURA FF 跟其他FF車有什麼分別? [打印本頁]

作者: Salviour94    時間: 2011-10-7 20:52
標題: SAKURA FF 跟其他FF車有什麼分別?
如題 新手一名......請指教...
作者: 榮~    時間: 2011-10-7 21:03
Salviour94 發表於 2011-10-7 20:52

應該係設計唔同
作者: ernest    時間: 2011-10-7 22:50
香港研發。
作者: Salviour94    時間: 2011-10-7 23:04
邊架會好D SAKURZ FF,FF03,FF11?
作者: kevin-ysl    時間: 2011-10-8 00:51
著住sakura衫嘅會講...sakura ff無天敵啦~~~
玩緊孖星嘅死忠FANS...FF03絕對成熟之作...廠方多年經驗!!其作什乜..死埋一邊啦~~~
打死都唔玩原裝嘅超級改裝派...FF03未夠發揮得盡...改盡先叫車嗎...FF11啦~~~

事實上...唔可能有車友同你講...我係最快!!
作者: maomao1    時間: 2011-10-8 01:01
小弟新玩緊 FF11 喺JV玩左一日,勁撞不下10次,一啲事都無係底板花,但係無爛,感覺唔錯
作者: chacha    時間: 2011-10-8 02:47
我就忠於 TAMIYA FF 車系
作者: maomao1    時間: 2011-10-8 10:53
TAMIYA好處係零件易買,如果玩全改買齊料都幾(金)$$
作者: GARY^^    時間: 2011-10-8 12:40
櫻花頭轆全改係三千蚊左右。零件有折頭。一定平星星先。

作者: Salviour94    時間: 2011-10-9 11:14
咁對於未接觸過FF車新手既我,應該買邊部好? Sakura FF會吾會好D?
作者: 威威    時間: 2011-10-9 18:44
如果新手就梗係ff03,如果有經驗的玩Sakura或ff11.
作者: Salviour94    時間: 2011-10-9 22:38
威威 發表於 2011-10-9 18:44
如果新手就梗係ff03,如果有經驗的玩Sakura或ff11.

點解FF03會好D? 我覺得SAKURA FF好似好D 因為我有部SAKURA S ZERO 感覺好似會勁D咁
作者: 威威    時間: 2011-10-9 23:20
回復 Salviour94 的帖子

我覺得ff03雙星車制作簡單d容易砌,唔需要特別改裝都可以幾好跑。如果sakura FF 就需要大量改裝先會好好跑,如果ff11,就係setting需要有一定既經驗先可以set到好好跑。如果sakura及ff011其實我覺得各有各長處及短處,所以我兩架都keep住。
作者: Salviour94    時間: 2011-10-15 00:18
回復 威威 的帖子

咁SAKURA FF 要改D乜架?
作者: sing.kh8212    時間: 2011-10-15 01:06
改變設計,重心再向前移
作者: 威威    時間: 2011-10-17 20:37

最主要改事項有幾點,更換雙星油壓,加大轉向角度,更換所有中間膠齒及大減齒,昇高二樓板等等
作者: alan0108    時間: 2011-10-17 20:48
Salviour94 發表於 2011-10-7 20:52

多一個大出血既方法xdd(講笑)
其實都係差5多
作者: GARY^^    時間: 2011-10-19 11:54

改油壓,萬向,c座,金屬牙差齒,快齒(大減),馬蹄膠
加摩打平衡鉛, 換電池"閘門"2粒絲母
diy加戒指升高2樓板, 電池位置前移, 轉向位置改動
買定一套士啤手腳, 30同50萬牙差油,16-18t摩打齒,幾把yr風扇
咁上下啦
作者: satellitemtw    時間: 2011-10-22 01:57
香港研發。
作者: Salviour94    時間: 2011-12-20 19:41
回復 GARY^^ 的帖子

有冇相睇下
作者: kahungboy    時間: 2011-12-21 17:23
靚!!真係好鬼死靚~<<個人意見
作者: chung88    時間: 2011-12-22 00:01
個人覺得SAKURA FF 未得成熟,啲零件位真係唔係太準,齒輪又唔順,我買咗架返來(全新車)隻大減速齒扭吓扭吓勁唔順暢,四支油壓真係唔係太得,你自已想清楚啦
作者: Salviour94    時間: 2011-12-22 12:36
top 哪部好不好? 價錢係??
作者: chung88    時間: 2011-12-23 21:51
回復:carven.chow  咁Hara點拎a1 加tq@@?
Hara玩邊架都會A1架啦!
SAKURA 啲料真係差過人地呢樣係事實!
因為我自己都買咗架返來先知
作者: Salviour94    時間: 2011-12-23 23:12
回復 chung88 的帖子

咁即係要買TOP?
作者: chung88    時間: 2011-12-23 23:29

你可以等蛇仔啦
作者: Salviour94    時間: 2011-12-23 23:30
勁吾勁架
作者: R平    時間: 2012-1-12 22:57
FF03啦
作者: Salviour94    時間: 2012-1-15 18:24
R平 發表於 2012-1-12 22:57
FF03啦

吾制
作者: R平    時間: 2012-1-15 20:29
ff11 囉 食粥有
作者: memberbilly    時間: 2012-1-19 03:31
Sakura ff. 除左膠件比較唔耐用之外。都冇咩其他問題
Top.  Tamiya. 同 sakura 既頭轆我都玩過一段時間 sakura係最好跑
作者: shing2008a    時間: 2012-1-30 23:10
我而家玩緊ff03pro下得閒一起研究下拉!!!(小弟都是一名新手
作者: ev5    時間: 2012-3-3 18:19
I want see!
作者: Bluebird    時間: 2012-3-4 22:01

Played FF03 pro for a while. My friend used 3 racing FRP conversion and said it is good, so I want to upgrade. If graphite is available, I prefer graphite than FRP. Ordered 3 racing graphite conversion and wait for it to upgrade. Any comments?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2