RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: MR02 PCB 紅燈閃而車無反應~(已解決) [打印本頁]

作者: Motul    時間: 2011-11-1 09:12
標題: MR02 PCB 紅燈閃而車無反應~(已解決)

開車開控~pcb紅燈閃而車無反應 ~剛剛發現~用風筒吹暖塊PCB ~ 架車會突然接收到訊號(玩得) ~
之後再發現用風筒吹(凍風)~ 一樣可以叫醒架車~
請問各位師兄有無頭緒,我塊PCB 壞咩~??

作者: samy    時間: 2011-11-1 09:28
I think you need to rematch again. follow the right step and try again.
作者: Motul    時間: 2011-11-1 10:16
REMATCH 唔到 ~ 佢只懂閃~閃~閃~
作者: samy    時間: 2011-11-1 11:47
天線位有沒有鬆了?
作者: 2slow    時間: 2011-11-1 15:38

回復 Motul 的帖子

有時唔夠電都會唔得ga, 換新電試下再對過

作者: Motul    時間: 2011-11-1 19:40
對頻方式和03的有點唔同,問題已解決,謝了
作者: appletree    時間: 2011-11-2 17:30
C-hing,可否吿訴我有什麼不同?我也有類似的問題。
作者: Motul    時間: 2011-11-2 18:04
長按pcb板上的按鈕,直至對頻完畢
作者: Motul    時間: 2011-11-10 22:02
病發!求救!
作者: natnatbobo    時間: 2011-11-10 22:06
好可能你個module有事....
作者: Motul    時間: 2011-11-10 23:01
natnatbobo 發表於 2011-11-10 22:06
好可能你個module有事....

我支EX5~ 玩AWD AND  MR03 係OK的~!
MR02電子板有事~但唔知咩事~
作者: Motul    時間: 2011-11-22 00:09
今日又病發~開車開控~pcb紅燈閃而車無反應 ~剛剛發現~用風筒吹暖塊PCB ~ 架車會突然接收到訊號(玩得) ~
之後再發現用風筒吹(凍風)~ 一樣可以叫醒架車~
請問各位師兄有無頭緒,我塊PCB 壞咩~??

作者: Motul    時間: 2011-11-22 09:42
appletree 發表於 2011-11-2 17:30
C-hing,可否吿訴我有什麼不同?我也有類似的問題。

我試過用風筒吹塊電子板之後,架車可以回魂一陣間,如果熱力可以起反應,我直覺覺得係塊板上面有一層薄薄透明既松香在作怪,而家我用牙櫼清走晒d松香,暫時依兩個鐘頭我間中開車開控都正常接收到訊號
作者: appletree    時間: 2011-11-22 21:13
Motul 發表於 2011-11-22 09:42
我試過用風筒吹塊電子板之後,架車可以回魂一陣間,如果熱力可以起反應,我直覺覺得係塊板上面有一層薄薄 ...

我的情況跟你的有點不同。最後發現原來是個remote出問題。
作者: Alotom    時間: 2011-11-22 21:34
試試重焊成塊pcb d鍚。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2