RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TA06 or TRG111 好爭札 [打印本頁]

作者: kenanakee    時間: 2011-11-20 01:10
標題: TA06 or TRG111 好爭札
trg111 豪華F.1 對其操控性能極之期望,但作為後驅,價錢上心理關口難以衝破...
ta06 屬電車次世代驅動方式,口碑不錯,對其操控性亦好奇,全op.後價錢都....
到底玩後驅定四驅好呢
作者: 陳真    時間: 2011-11-20 01:21
梗係三支香啦,拎出黎唔打得都睇得
作者: DicksonGlacier    時間: 2011-11-20 01:33
回復 kenanakee 的帖子

trg111
作者: kks168    時間: 2011-11-20 01:38
DicksonGlacier 發表於 2011-11-20 01:33
回復 kenanakee 的帖子

trg111

同意
作者: stickking    時間: 2011-11-20 02:09
kenanakee 發表於 2011-11-20 01:10
trg111 豪華F.1 對其操控性能極之期望,但作為後驅,價錢上心理關口難以衝破...
ta06 屬電車次世代驅動方式 ...

其實F1架架行出黎都差唔多,我由F103到F10315th,F104 TEAM BOMBER,HPI F-TEN,到現在用緊TECH F125 OPTION版和CORALLY F1,TRG111三架.到頭來都差唔多,其實F1不是在價錢或option上問題,是要有一定的知識基礎,因為他簡單,意為無野set,是錯的,是要求更細微和一些必要的parts,用中間壓力片的和用link 做扭腰的又是兩個唔太同的setting,所以如你覺得買,你可以買F104+F103頭擔便可,又能跑又平又有parts,(我以上用過或用緊的,架架都係改到三千以上,都是和一架F103RM原裝車的時間差唔到0.1-0.2)
TA06是架原裝車都非常能跑,我用星星杯無turbo+12T也能和mod一齊跑,rc-man有講,你可參考setting,option對這車只是加強車的耐用性,沒有加強車的能跑力,所以不用太多option,
如我所講,用一架111的$2850,可以買齊兩架,有咩唔好呢
作者: kenanakee    時間: 2011-11-20 02:30
回復 stickking 的帖子

多謝stick師兄既見解,的確..其實我玩星星F1都未玩得好,對111鍾情係虛榮心同出於對搖控f1既喜好,但我唔明點樣係104+103頭擔?104擔+103呔嗎?另外我如果用104叉速+103呔,可以維持在200mm嗎?因我無買過104所以唔敢試。
如果只用ta06 pro不用升呢的話就太好了,真係可以玩齊兩架,正!
作者: kks168    時間: 2011-11-20 02:36
stickking 發表於 2011-11-20 02:09
其實F1架架行出黎都差唔多,我由F103到F10315th,F104 TEAM BOMBER,HPI F-TEN,到現在用緊TECH F125 OPTIO ...

多謝c hing分享
学咗好多野!
作者: joe2004    時間: 2011-11-20 02:37
真的可以不用升級,撞斷先至換
作者: stickking    時間: 2011-11-20 02:48
kenanakee 發表於 2011-11-20 02:30

多謝stick師兄既見解,的確..其實我玩星星F1都未玩得好,對111鍾情係虛榮心同出於對 ...

是104直電車架+103碳頭擔,104的T版和直電平衡都好D,104尾叉速和103的是一樣的,只是104和103呔的闊度唔一樣嘟,用103呔便可,用來比賽是一定用103呔的(海綿呔),用103頭擔,用104會輸死,呔的比例直剄問題,仲有好多細徵野,講唔哂,你可電我53617451
作者: kenanakee    時間: 2011-11-20 03:02

感謝師兄既熱心賜教,若遇難題的話再向你請教
作者: kelvin2626    時間: 2011-11-20 07:50
stickking 發表於 2011-11-20 02:09
其實F1架架行出黎都差唔多,我由F103到F10315th,F104 TEAM BOMBER,HPI F-TEN,到現在用緊TECH F125 OPTIO ...

Tech  f125 是一部好車來!我在鬥F1RCGP 時見過
作者: tiger1    時間: 2011-11-20 09:43
作者: kamlo713    時間: 2011-11-20 21:49
stickking 發表於 2011-11-20 02:48
是104直電車架+103碳頭擔,104的T版和直電平衡都好D,104尾叉速和103的是一樣的,只是104和103呔的闊度唔一樣 ...

請問103海綿呔可玩多少排電 103頭擔不可調校高度海綿呔損耗快是否變得太貼地
又問膠呔咬地如何?經濟些嗎?THX
作者: stickking    時間: 2011-11-21 01:21
kelvin2626 發表於 2011-11-20 07:50
Tech  f125 是一部好車來!我在鬥F1RCGP 時見過

紅色個架咪係我囉
作者: stickking    時間: 2011-11-21 01:36
kamlo713 發表於 2011-11-20 21:49
請問103海綿呔可玩多少排電 103頭擔不可調校高度海綿呔損耗快是否變得太貼地
又問膠呔咬地如何?經濟些嗎 ...

一套全新ZEN綿呔用呔水,setting ok,每排電玩十分鐘左右,17.5R+turbo的話,通當都可跑10-15排電左右,但通常都是一頭兩尾呔,尾呔會去得快D,103的轉向杯是不能較高低的,你可買TRG的轉個就有得較高低和有多一個轉向洞你選擇,這個洞對用綿太是極有用的,但它幾貴,要二三百,但是金屬+碳的,好好用
膠呔會像真D,103的又無咩選擇,都唔平,104的又唔夠跑,都唔太耐用,要玩,,大家都是近$300,綿呔啦
作者: kelvin2626    時間: 2011-11-21 10:17
stickking 發表於 2011-11-21 01:21
紅色個架咪係我囉

同我同組都有兩部 包辦了c1 c2
作者: stickking    時間: 2011-11-21 14:43
kelvin2626 發表於 2011-11-21 10:17
同我同組都有兩部 包辦了c1 c2

TECH F125頭用活動擔好好多,試下啦,都貴的,要$3xx,但極好,把車起死回生,問快捷啦
依,你是否在食晚膳時坐在我後面個檯和nelson一起坐,你仲有擺架車出黎,nelson仲儸上手睇個位呀

作者: kelvin2626    時間: 2011-11-21 18:14
stickking 發表於 2011-11-21 14:43
TECH F125頭用活動擔好好多,試下啦,都貴的,要$3xx,但極好,把車起死回生,問快捷啦
依,你是否在食晚膳時 ...

哈!我係坐你後面嗰臺 不過吾係你指嗰位 嗰位係我朋友黎!佢都係揸Tech f125
我嗰部係104w的
sorry ar

作者: boy    時間: 2011-11-21 21:39
頭髮小唔代表光頭,崩口人忌崩口碗呀

作者: stickking    時間: 2011-11-21 22:05
kelvin2626 發表於 2011-11-21 18:14
哈!我係坐你後面嗰臺 不過吾係你指嗰位 嗰位係我朋友黎!佢都係揸Tech f125
...

me,nelson and japanese
作者: stickking    時間: 2011-11-21 22:06
boy 發表於 2011-11-21 21:39
頭髮小唔代表光頭,崩口人忌崩口碗呀

u a not in japan now?
作者: jythegreat    時間: 2011-11-21 22:12
06啦, 111買左你會後悔
作者: boy    時間: 2011-11-21 22:33
stickking 發表於 2011-11-21 22:06
u a not in japan now?

home ar
this friday fly掛住我?

作者: Allan007    時間: 2011-11-21 22:36
jythegreat 發表於 2011-11-21 22:12
06啦, 111買左你會後悔

點解呀?走線唔係好難姐(可能我係電氣佬)...
作者: jythegreat    時間: 2011-11-21 23:23
Allan007 發表於 2011-11-21 22:36
點解呀?走線唔係好難姐(可能我係電氣佬)...

that's not a problem,try吓try吓,ok la
第一次玩F1就買架111,唔單只係果三毫子嘅問題

1.執藥又煩又要两毫子(only parts!!!)
2.買得111,你唔會行白豬架,又一千
3.最慘係落完場之後,週圍揾parts,有錢都買唔到,勁煩

比我返轉頭,我會買104囉...Ferrari原來唔係咁易養,送比你都要考慮吓
所以我而家覺得架103雖然cheap cheap哋,但係好好玩,又唔肉赤
作者: kenanakee    時間: 2011-11-22 02:49
到最後...yeah~
不過又想再問c.hing們,Ta06真係就咁pro版就ok?
連混炭件/底兜都唔駛升?話係pro版但都好膠pro喎佢...
登錄/註冊後可看大圖