RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手想玩MINI-Z [打印本頁]

作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 15:45
標題: 新手想玩MINI-Z
爬過文想玩埋DRIFT所以想入AWD MODEL, 但想知MA-015同MA-010既分別係咩呢? 只知道MA-015有TIKI TIKI MODE?
作者: casper    時間: 2012-1-9 15:59
MA-015 可以用gyro, 對新手玩 drift 有很大幫助~~
作者: 800mah    時間: 2012-1-9 16:03
強烈建議新手玩mini-z由"跑”入手。

除非係當靜態模型玩, 即係玩殼。
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 16:08
回復 casper 的帖子

咁講的話, 即係MA-010係高階使用者適用?
仲想問下, 如果買淨chassis set+EX-5+車殼, 係咪己經夠新仔玩呢?

謝謝師兄指教!!
作者: HN577    時間: 2012-1-9 16:13
回復 白鬍子 的帖子

唔係...MA015係新款改良左底板,等你可以插GYRO,你可以選擇唔插,咁就同部MA010冇分別,GYRO對DRIFT真係好有幫助
作者: 800mah    時間: 2012-1-9 16:14
兩架車一樣的, 有錢梗係買最貴個部,

MA015 DWS (橙色)
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 16:16
回復 800mah 的帖子

謝師兄建議.
即係先從MR SERIES入手? MR-02 2.4G 又岩唔岩呢?
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 16:18
回復 HN577 的帖子

明白了...
呢兩日不斷爬文, 毒就越中越深..
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 16:20

心動中...
但師兄你又話應該由"跑"入門喎..
作者: 800mah    時間: 2012-1-9 16:23
白鬍子 發表於 2012-1-9 16:20

心動中...

AWD 都係用來跑的,飄移只係附加工能。
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 16:25

哦...原來我誤會了!!
唔好意思啊~師兄!!

KWS仲有無呢隻橙CHASSIS SET賣呢?

作者: Daggerbm    時間: 2012-1-9 16:39
回復 白鬍子 的帖子

yes
red star and million miles have
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 16:42
回復 Daggerbm 的帖子

ths for 師兄 info
作者: casper    時間: 2012-1-9 16:55
如果唔係想玩drift, 我覺得新手玩 MR-03 可能會比較適合一 d~~ 除非你比較有心機 set 車, 同又唔怕去車場玩時請教師兄你遇到既問題~~

我玩 awd 既經驗係用唔太快既motor, 原裝 + DWS / SAS (我冇用過SAS, 但見都有好多師兄用得好好) 已好好跑. 但當你UPGRADE 左 MOTOR, 車既SETTING 就變得重要, 要用多D 心機去學同試~ 但其實MR-03 都有同樣情況 (車一快, SET 車要求就高了), 但 03 SET 車方面我覺得比較簡單~~
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 17:01

其實我都係打算一級一級上, 玩熟手車先邊學TUNE 車...
但又唔想第時要再買多架黎玩DRIFT, 所以先想一入門就買AWD囉...
作者: HN577    時間: 2012-1-9 17:09
我反而覺得初入門既話渣AWD會易上手過03,因為佢四驅你係屋企大力灌油門都冇咁易失控,直路尾高速入彎又少D會話成架車180度甩尾U-TURN
唔知我有冇錯?.?以上只係我玩過哂2部車後既感覺
作者: 800mah    時間: 2012-1-9 17:11
白鬍子 發表於 2012-1-9 17:01

其實我都係打算一級一級上, 玩熟手車先邊學TUNE 車...

唔使怕, 玩得mini-z 唔會得一架車的
作者: casper    時間: 2012-1-9 17:12
回復 白鬍子 的帖子

如果你想玩埋drift, 咁就唔駛諗咁多, budget ok 既就買 MA-015 + DWS 啦~~ 依架本身已有好多option ( 雖然d option 對玩快車比較有用 ), 可以話係超值呀. 另外提一提, MA-015 應該冇跟 gyro 的, 如果你有玩開drift, 可以試下唔加, 但如果冇玩開又想快d 上手, gyro 就唔少得, 市面上應該有兩個牌子既gyro, 價錢都差幾遠, 自己出去睇睇啦. 廢事我一開牌子又俾人小~~

但想話一個事實你知, 玩得 Mini-Z, 以我係車場所見, 真係冇咩人只係得一架車, 九成九都有兩, 三架 ^^
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 17:13

師兄唔好咁快放毒呀...就來不行鳥!!  
作者: casper    時間: 2012-1-9 17:15

你講既我同意, 但大前題係架 AWD set 好左, 我之前唔識set, 架車 turn 到 爆 >_<
作者: casper    時間: 2012-1-9 17:15
回復 白鬍子 的帖子

800mah 都唔鐘意毒人既, 佢講既我十分非常同意~~ ^^
作者: 800mah    時間: 2012-1-9 17:17
白鬍子 發表於 2012-1-9 17:13

師兄唔好咁快放毒呀...就來不行鳥!!

講真的, mini-z 只係初期投資大,控,芒早,電,差機。。。

之後買幾多架車呢d野都係共用,d parts 係唔同車種好多時又係共用。
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 17:18

收到~多謝師兄指教先
盡快安排時間出去望望先...
希望盡快有好消息同各位師兄分享下..
作者: casper    時間: 2012-1-9 17:18

800mah, 你嚇死佢咩~~ 咁快講晒 d 事實佢知 ^^
作者: casper    時間: 2012-1-9 17:21
回復 白鬍子 的帖子

客氣啦, 有機會上黎車場一齊玩, 我玩開個場個個d 樣都好鬼cool, 但內裡 nice 都爆.. ^^

p.s. 嗱, 我冇話另一個場既師兄唔nice 呀, 咪又小爆我, 又話我咩分化, 又依樣, 又果樣~~
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 17:27

你地玩開既場響邊區架?
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 17:29
ANYWAY, THS各位師兄既教路同指點...
經今日出POST中毒度程倍增鳥...
作者: casper    時間: 2012-1-9 17:30
Mini-z 有兩個場, 兩個都係係旺角, MMS 同 CT, 我係MMS 玩開 ^^
作者: wing1203    時間: 2012-1-9 20:23
先買架MA-015玩住先啦,玩熟左先
只要一開始玩,就會上隱
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 22:21
回復 wing1203 的帖子

又多個師兄黎放毒?
師兄你頭像果架係咩model黎呢?
作者: LP640    時間: 2012-1-9 22:32
係Mms和CT玩車啲人都好nice
作者: LP640    時間: 2012-1-9 22:34
Mms有幾位ching係cool爆
作者: wing1203    時間: 2012-1-9 22:42
白鬍子 發表於 2012-1-9 22:21

又多個師兄黎放毒?

係呢架~
http://www.kyosho.com/eng/produc ... l?product_id=107666
New Beetle Turbo S
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 22:45

引死人 >。<

作者: wing1203    時間: 2012-1-9 22:49
白鬍子 發表於 2012-1-9 22:45

引死人 >。<

但係新手唔好買呢D殼,比較難控的........
好易反車............
作者: LP640    時間: 2012-1-9 22:51
買個HSV玩!
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 22:52

係咪買返d扁身d果d殼呢?racing car果d?

作者: LP640    時間: 2012-1-9 22:54
599XX都好
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 23:00
回復 LP640 的帖子

師兄~請恕我新手兼無知,未知咩係hsv同599xx
請指教一下

作者: HN577    時間: 2012-1-9 23:04
HSV同599XX分別係HONDA同法拉利既跑車
我覺得新玩還是買自己喜歡的殼好
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-9 23:11

頭先問完就搵到599xx係咩黎...hsv官網唔見有
作者: wing1203    時間: 2012-1-9 23:13
白鬍子 發表於 2012-1-9 22:52

係咪買返d扁身d果d殼呢?racing car果d?

正如其他師兄講果D,會容易一點上手的~
作者: kevt2005    時間: 2012-1-10 00:01
回復 白鬍子 的帖子

如果你聽咗噤多意見都未決定到,我建議你上車場睇睇,我可以借我嘅車俾你試玩下,然後再決定買邊架,我MR03同MA015都有。我星期三晚會上MMS,有興趣可以上去搵我。
作者: casper    時間: 2012-1-10 00:05
回復 kevt2005 的帖子

你又點只得 03 同 AWD 呢
作者: kevt2005    時間: 2012-1-10 00:15

冇錯,好似你之前嘅講法差唔多,真係鐘意玩mini-z嘅師兄一定唔只得一架車。
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-10 00:20

師兄你真好人...要現場黎毒我

方唔方便pm你問少少野呢?
作者: LP640    時間: 2012-1-10 07:59
Kevin ching好好人,手車又快,整車又細緻。
作者: Daggerbm    時間: 2012-1-10 08:20

同意.
一入MINI Z門深似海
作者: kevt2005    時間: 2012-1-10 12:06
回復 白鬍子 的帖子

Sure.
作者: kevt2005    時間: 2012-1-10 12:10

I'm overwhelmed and I'm actually not really what LP640 C-hing describes.  I'm just one of the many C-hings who loves Mini-Z.  Many C-hings are much much faster drivers and better in tuning cars.  LP640 is one of them!
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-10 12:18

PM左你喇, 睇下收唔收到 ^^
作者: 800mah    時間: 2012-1-10 13:25
kevt2005 發表於 2012-1-10 12:10

I'm overwhelmed and I'm actually not really what LP640 C-hing describes.  I'm jus ...

yeah yeah, when he finds that certain parts are not available in the market, he will just MAKE them.
作者: pd    時間: 2012-1-10 13:54
kevt2005 發表於 2012-1-10 12:10

I'm overwhelmed and I'm actually not really what LP640 C-hing describes.  I'm jus ...

的佢外表斯文,其實毒人
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-1-10 14:13
wing1203 發表於 2012-1-9 23:13
正如其他師兄講果D,會容易一點上手的~

你揸甲虫好快, 我就追你吾到
作者: wing1203    時間: 2012-1-10 19:56
Sunday_Driver 發表於 2012-1-10 14:13
你揸甲虫好快, 我就追你吾到

但係都係唔夠師兄咁快
作者: sr20ken    時間: 2012-1-10 20:16
如果未玩過遙控車(或真車), 我都建議玩MR-03先. 因為MR-03真係比AWD簡單. 但係就可以學到tune車既原理. 係就係AWD 玩DRIFT同速度都得. 不過如果第一玩就玩D復習既AWD,可能會事倍工半.
作者: wing1203    時間: 2012-1-10 21:36
sr20ken 發表於 2012-1-10 20:16
如果未玩過遙控車(或真車), 我都建議玩MR-03先. 因為MR-03真係比AWD簡單. 但係就可以學到tune車既原理. 係就 ...

但係我一開始就係玩AWD 有冇問題的
作者: niwadaisuke    時間: 2012-1-10 23:06
我就玩完MR02之後玩AWD的,感覺上轉彎就MR舒服D,AWD唔習慣會成日反車
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-10 23:40
睇左咁多位師兄既建議....可能真係要落車場借各位師兄d愛車黎試下先知應該買乜好
作者: HN577    時間: 2012-1-10 23:45
回復 白鬍子 的帖子

明天mms?
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-11 00:16

聽日唔得呀,你地多數星期三上?
可唔可以pm我mms同ct既確實地址同收費呀?

ths師兄
作者: wing1203    時間: 2012-1-11 00:20
上去睇唔收錢的~
作者: wing1203    時間: 2012-1-11 00:22

車場地址 (Club Track)
==============
地址: 九龍塘尾道 66-68 號褔強工業大廈 A 座 1408 室
(太子站 C2 出口, 雅蘭街李寶椿健康院斜對面, 步行約五、六分鐘)
(巴士、小巴在維景酒店附近落車, 步行約三至五分鐘)

http://www.hk-minirc.org/

作者: 800mah    時間: 2012-1-11 08:34
白鬍子 發表於 2012-1-11 00:16

聽日唔得呀,你地多數星期三上?

mms 係呢個論壇有個專區的

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=107
作者: casper    時間: 2012-1-11 09:26
我同 kevt2005 就多數都係星期三, 六上 MMS~~
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-11 10:38

收到收到,睇下今個sat有無機會上黎睇下先 ^^
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-11 10:42

收到,入去學下野先
作者: casper    時間: 2012-1-11 10:52
回復 白鬍子 的帖子

今個星期我地玩開幾個車友晚上約左去BBQ, 可能只有下午會係車場.. 如果你真係上黎, pm 我講聲先呀~~
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-1-11 15:20
niwadaisuke 發表於 2012-1-10 23:06
我就玩完MR02之後玩AWD的,感覺上轉彎就MR舒服D,AWD唔習慣會成日反車

我玩MR03仲慘, 玩到 e + 仲係 [ 慢, 跳, 反 ]
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-11 15:37

盡到
作者: LP640    時間: 2012-1-12 08:02
早晨
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-12 10:34

早啊~師兄!
作者: HN577    時間: 2012-1-12 12:30
Sunday_Driver 發表於 2012-1-11 15:20
我玩MR03仲慘, 玩到 e + 仲係 [ 慢, 跳, 反 ]

我都係....
作者: Alotom    時間: 2012-1-12 21:12
Sunday_Driver 發表於 2012-1-11 15:20

唔知關唔關闊窄問題?我架03玩闊陣未反過喎。
不過我都想知點解決反車問題,有勞師兄們解答。THX!
作者: sr20ken    時間: 2012-1-12 21:21
返車簡單來講因為頭太咬同時車既重心太高. 只要SET好佢地就唔會返啦.
作者: jasonho1710    時間: 2012-1-13 09:51
小其實弟都中毒中出kw睇過,家諗緊應該買mr03家係ma015好。
作者: 白鬍子    時間: 2012-1-13 10:13
回復 jasonho1710 的帖子

GOGOGO~齊齊毒發吧!!!!
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-1-13 10:55
Alotom 發表於 2012-1-12 21:12

話咁正, 未反過

我都未跑過窄陣, 闊陣都一圈反幾次
作者: sr20ken    時間: 2012-1-14 10:13
jasonho1710 發表於 2012-1-13 09:51
小其實弟都中毒中出kw睇過,家諗緊應該買mr03家係ma015好。

不如2架買曬.
作者: sr20ken    時間: 2012-1-14 10:24
Alotom 發表於 2012-1-12 21:12

Alotom ching 不要客氣.  下面個 POST 你可以參考下.

http://www.rctech.net/forum/elec ... action-rolling.html

作者: Sunday_Driver    時間: 2012-1-14 10:28
jasonho1710 發表於 2012-1-13 09:51

兩嫁都好好玩, 你睇咁多 C Hings 兩嫁都玩說知 la

玩快車, 圈速四驅會快過後驅

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2