RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: F104/F103 混合車一問 [打印本頁]

作者: jackal1024    時間: 2012-1-16 01:41
標題: F104/F103 混合車一問

請問如果正使用F103尾走珠差速, 要用ZEN海綿胎如何安裝壓力BEARING, 應放在鈐內或.......
各位師兄幫幫手!!!
作者: himo    時間: 2012-1-16 01:46

F104用F103尾走珠差速 ???
作者: kc3977    時間: 2012-1-16 01:59
104好用D
作者: kc3977    時間: 2012-1-16 02:01
如果一定要用,就要用埋孖星套103軨
作者: kc3977    時間: 2012-1-16 02:02
壓力bearing就裝在軨内
作者: jackal1024    時間: 2012-1-16 02:03
現在用ZEN DIFF HOUSING ,所以用103DIFF
作者: jackal1024    時間: 2012-1-16 02:05
問問偉高先
作者: areaceci    時間: 2012-1-16 02:28
我自己的F103 15th就改左用104套差速杯,原有的壓力啤令已藏在差速杯內,十分方便,唔駛次次換呔都調一次珠叉鬆緊。
作者: tiger1    時間: 2012-1-16 08:22
104套差速 better wor
作者: keithlaw    時間: 2012-1-16 08:23
areaceci 發表於 2012-1-16 02:28
我自己的F103 15th就改左用104套差速杯,原有的壓力啤令已藏在差速杯內,十分方便,唔駛次次換呔都調一次珠 ...

係呀! 改用 F104 diff housing la!
作者: kevin-ysl    時間: 2012-1-16 09:42
唔好咁混亂啦...
用104個diff housing就可以...
用孖星果隻最好...
生威師就參差少少...可以用!!
作者: sIUcHuN    時間: 2012-1-16 18:56

回復 jackal1024 的帖子

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

其實可參考F109的manual.
只是壓力bearing有點不同,但安裝方法相同.

另外在安裝時,注意壓力片的方向.

PS:真係得意,咁多個回覆都無人能正確回應樓主的問題,反而個個一味話改用104珠差.
咁係唔係一定用104珠差先玩得!?

作者: kc3977    時間: 2012-1-18 17:21
yes!104個珠差係裝到103,我架103用緊
作者: jackal1024    時間: 2012-2-6 23:36
唔該哂噤多位師兄的寶貴意見,問題已經解決了.
現在進行直電GT改裝工程,大家可以給的一些意見嗎???
作者: IS520    時間: 2012-2-7 00:03
回復 jackal1024 的帖子

可以睇睇,
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=200638

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2