RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Mini-z Buggy x MMS 問題 [打印本頁]

作者: joesample    時間: 2012-3-8 15:06
標題: Mini-z Buggy x MMS 問題
上到 MMS, 看到Ching們玩 mini-z buggy 玩到很高興.

但是,當我自己嘗試時,我覺得在MMS賽道太窄 ,轉角也過窄.
Mini-z Buggy像比例過大 ,不適合MMS合賽道.

請問Ching(s)如何設定Mini-z Buggy,以適應MMS賽道?
或者是有任何技術秘訣能與我們分享?

感謝回答.
作者: LP640    時間: 2012-3-8 15:15
玩buggy 去街外玩適合啲!
作者: r470620    時間: 2012-3-8 17:43
LP640 發表於 2012-3-8 15:15

係啦, 不如組隊出去飛

係呢CHING, 我想要你支野呀 ~ 你賣左未? (XPOWER)
作者: d.s    時間: 2012-3-8 18:23
飛街污糟邋遢,上車場飛乾淨好多~
加上MMS有跳台飛~正!!
作者: LP640    時間: 2012-3-8 18:30
回復 d.s 的帖子

係喎,都係上車場玩好啲!不過唔好上MMS玩buggy,會玩爛啲氈比人小!
作者: ray2011    時間: 2012-3-8 18:55
LP640 發表於 2012-3-8 15:15

係啦好正在街上飛好D,我以前都在街舖個场玩沙地塵土飛揚好正。::

作者: ray2011    時間: 2012-3-8 19:00
d.s 發表於 2012-3-8 18:23
飛街污糟邋遢,上車場飛乾淨好多~
加上MMS有跳台飛~正!!

會飛爛D毡架!!
作者: HN577    時間: 2012-3-8 19:05
咁係咪唔會再擺反d跳台出黎
作者: cptkirk9    時間: 2012-3-8 20:23
我部buggy用左海綿胎係MMS玩重正!
作者: d.s    時間: 2012-3-8 20:55
cptkirk9 發表於 2012-3-8 20:23

咁係咪響MMS用海綿胎就比玩?

作者: LP640    時間: 2012-3-8 21:00
回復 d.s 的帖子

DS 兄,唔好唔會。別無其它意思,只是之前有好多用钉呔跑到個場地爛晒。
作者: d.s    時間: 2012-3-8 21:10
LP640 發表於 2012-3-8 21:00
回復 d.s 的帖子

DS 兄,唔好唔會。別無其它意思,只是之前有好多用钉呔跑到個場地爛晒。

o~i see....我都冇其它意思,只係見之前有師兄post片見MMS有跳台反,以為MMS可以反咁解...
anyway,若果響九龍區有個 可容許 Mini Z , Losi 1/24,海博星....等細比例 Mini Buggy場,咁就爽死law~~~
http://www.youtube.com/watch?v=o7JHeg8qviE&feature=related
ps:希望d有財力又熱愛Mini 嘅師兄睇通呢個商機就巧law~~
作者: cptkirk9    時間: 2012-3-8 21:14
d.s 發表於 2012-3-8 20:55
咁係咪響MMS用海綿胎就比玩?

其實都冇話俾唔俾用乜嘢胎嘅, 只不過我手車渣用膠胎甩到飛起, 先至用海綿胎!
作者: cptkirk9    時間: 2012-3-8 21:21
LP640 發表於 2012-3-8 21:00
回復 d.s 的帖子

咁用Mini-Z Lazer啲有紋胎就得啦, 係Optima至用釘胎之嗎!
作者: LP640    時間: 2012-3-8 21:22
限人用野既車場應該唔會,係香港開車場(mini)都唔係唸揾到咩錢,我唸場主都係想大家有個地方玩得開開心心。
作者: d.s    時間: 2012-3-8 21:40
LP640 發表於 2012-3-8 21:22
限人用野既車場應該唔會,係香港開車場(mini)都唔係唸揾到咩錢,我唸場主都係想大家有個地方玩得開開 ...

冇錯!但若果因使用某類大動力加埋車呔係會另跑道受損壞的話,合理限制(管理)係有確實必要....

作者: samyukdog    時間: 2012-3-9 03:17
向RC界海棉呔同膠都都一直爭論不休
作者: vickyrx7    時間: 2012-3-9 03:25
d.s 發表於 2012-3-8 21:40
冇錯!但若果因使用某類大動力加埋車呔係會另跑道受損壞的話,合理限制(管理)係有確實必要....

舖立 青咪冇有問題
作者: joesample    時間: 2012-3-10 22:25
請問Ching(s)如何設定Mini-z Buggy,以適應MMS賽道?
或者是有任何技術秘訣能與我們分享?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-11 00:59
vickyrx7 發表於 2012-3-9 03:25
舖立 青咪冇有問題

好呀!
咁仲可以油埋行車線,一於整到好似真車既場咁!
不過好似跑 "立青" 地都仍然係海棉胎正 D。

我記得以前玩 1/12 同 1/18 在有地毯場,1/10 (ACO) 就好似係 "立青" 地,以那時既記憶,海棉胎點都會咬 D,不過在"立青"地都去得幾快,唔會有跑地毯咁,好似唔去胎了,所以真係用"立青",咁就要買定胎去玩車 law
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-11 01:59
Tat-tat 發表於 2012-3-11 00:59
好呀!
咁仲可以油埋行車線,一於整到好似真車既場咁!
不過好似跑 "立青" 地都仍然係海棉胎正 D。

哈哈哈! 咁咪可以大家咬住唔放 law!
作者: hiking1738    時間: 2012-3-12 04:11
回復 Tat-tat 的帖子

請問呢.玩海綿太 同膠太分別係咩地方用呢?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-12 08:05
hiking1738 發表於 2012-3-12 04:11
回復 Tat-tat 的帖子

請問呢.玩海綿太 同膠太分別係咩地方用呢?

海棉胎咬地 D,架車定 D,冇咁去胎,同埋輕左所以架車都快左。
不過我係指用在 Mini-Z 上面,Buggy 我冇玩過呢。
作者: ray2011    時間: 2012-3-12 10:01
cptkirk9 發表於 2012-3-8 20:23

海绵呔已經禁用左啦CHING
作者: damonlam    時間: 2012-3-12 10:26
回復 joesample 的帖子

其實都好似冇咩特別setting, 不過係揸法有d唔同。
而且暫時都冇出過d 有traction 嘅呔。 所以setting 都唔係太大幫助。
如果師兄你真係想知點玩, 可以上去問吓個睇場tommy哥/仔。
不過佢成日係度扮唔識, 你要比d力讚吓佢靚仔, 手車快, 咁佢就會話你知點揸架啦。
作者: LP640    時間: 2012-3-12 11:29
回復 ray2011 的帖子

Ching,我前兩日係MMS重見到十幾人玩緊綿呔。
作者: ray2011    時間: 2012-3-12 12:31
LP640 發表於 2012-3-12 11:29
回復 ray2011 的帖子

Ching,我前兩日係MMS重見到十幾人玩緊綿呔。

下次新毡不能再用了,11号是最后一場。
作者: pd    時間: 2012-3-12 13:12
我照用,差人拉呀、
作者: pd    時間: 2012-3-12 13:13
ray2011 發表於 2012-3-12 12:31
下次新毡不能再用了,11号是最后一場。

Kambox 808個塲你ga?
作者: d.s    時間: 2012-3-12 16:24
pd 發表於 2012-3-12 13:13
Kambox 808個塲你ga?

你做乜咁大力篤爆佢?佢一直以為自己隱藏得好完美,冇人知架....
作者: d.s    時間: 2012-3-12 16:26
你做乜咁大力篤爆佢?佢一直以為自己開新acc隱藏得好完美,冇人知架....

作者: casper    時間: 2012-3-12 16:41
回復 d.s 的帖子

咁你仲加多腳~~ haha
作者: hcr    時間: 2012-3-12 18:05
係唔係mms以後唔可以用綿呔?
作者: feihung    時間: 2012-3-12 18:29

作者: 800mah    時間: 2012-3-13 01:17
我都聽到同一消息,換完毯唔可以再玩海棉胎。

我無咩所謂的。
作者: 2slow    時間: 2012-3-13 09:05
唔係掛, 諗住用海棉胎可以唔洗比d高手幾個圈爬一次頭添, 宜家無得玩
作者: Wayne~~    時間: 2012-3-13 09:22
2slow 發表於 2012-3-13 09:05
唔係掛, 諗住用海棉胎可以唔洗比d高手幾個圈爬一次頭添, 宜家無得玩

Woo~~你好諗唔諗....諗埋呢 d 野,尊尚會員....我對你有 d 失望   
作者: LP640    時間: 2012-3-13 09:27
大家唔好再問,大家都係想有個場玩姐。各位想用咩味用咩囉!
作者: casper    時間: 2012-3-13 09:31
我諗未必既, 一切都未有正式公佈, 而且我從來都覺得場主攪個場都係想大家玩得開心, 有更多人可以 enjoy MINIZ 既樂趣. 用海綿呔的確係令 MINIZ 更易上手同速度提高, 對新手更加可免除"痴"呔既煩惱. 再者, 海綿呔無疑係比膠呔耐用好幾倍以上, 而且更咬地. 如果真係因為其他原因或一些品牌既商業考慮而真係唔可以再用, 這些品牌更是只為自己既利益而唔係從玩家出發, 我個人相信這品牌出既產品亦不用也罷, 我個人覺得亦對 MINIZ 做成一大倒退 !!
作者: 2slow    時間: 2012-3-13 10:48
Wayne~~ 發表於 2012-3-13 09:22
Woo~~你好諗唔諗....諗埋呢 d 野,尊尚會員....我對你有 d 失望

我係 "專櫃" 會員呀, 梗係用"專櫃"野ga la...
作者: 800mah    時間: 2012-3-13 11:41
casper 發表於 2012-3-13 09:31
我諗未必既, 一切都未有正式公佈, 而且我從來都覺得場主攪個場都係想大家玩得開心, 有更多人可以 enjoy MIN ...

不過我又覺得, 做生意梗係為自己利益出發啦。

作者: feihung    時間: 2012-3-13 16:33
800mah 發表於 2012-3-13 11:41
不過我又覺得, 做生意梗係為自己利益出發啦。

不過如果的客走曬,又有何利益呢?
作者: hcr    時間: 2012-3-13 17:09
唯有希望atm出綿呔
作者: casper    時間: 2012-3-13 17:26
回復 hcr 的帖子

又關 atm 事 ?
作者: bingo    時間: 2012-3-13 19:50
回復 casper 的帖子

又係霸權主義
作者: Clair    時間: 2012-5-19 10:57
MMS仲有得玩BUGGY?如果得有意入一架

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2