RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請問噴完油是不是要上光油作保護還是甚麼的 [打印本頁]

作者: pokapi    時間: 2012-4-26 11:52
標題: 請問噴完油是不是要上光油作保護還是甚麼的
我是用了TS-21 金屬色噴模型
乾了後 怎辦
現在只要用上少少力就能把色去掉
作者: 路人丙    時間: 2012-4-26 12:29
硬既零件嗎?
可嘗試先噴㡳漆(噴灰),因油漆是咬不住所以脫落,噴光油只會有令面效果,不會因此而不脫落的

作者: pokapi    時間: 2012-4-26 12:48
沒脫落,看來應該是要用光油
有一層保護漆不易掉色
作者: billychan    時間: 2012-4-26 12:52
光油只是視覺效果
作者: chiuxxc    時間: 2012-4-26 15:32
花沒辦法只能多塗幾層

作者: 法修    時間: 2012-4-26 17:41
係唔係硬件(例如:定風翼、側鏡之類)
如果係既話最好就係噴油之前做以下動作,
1 )用洗潔精洗一洗D件,洗甩D離模濟
2 )之後就係噴一層"筆地"
"筆地"作用 1 : 統一所有件底色  2 : 令到噴油有更好付著力,即係無咁易甩油
3 ) 噴油一般3層左右就OK,等油乾時間需要視乎咩油,如油性油差大約十幾分鐘就可乾哂,水性油就需要幾日時間)
4 ) 噴保護油即係光面透明油,噴既時候唔好一次過噴好多落件件度,過多件件會流眼淚到時就麻煩, 方法噴完A件就放低去噴B件一直噴哂所有要噴既件之後再返轉頭由A->B->C 咁噴,噴3-5次已經好足夠,噴完之後就耍等透明油乾,佢地最短都需要幾日先至完全乾透

不過你係噴金屬色既關係,係噴左透明油之後顏色係會有D唔同

睇下幫唔幫到你
作者: 法修    時間: 2012-4-26 21:41
仲有唔好係濕度高既天氣噴野
落雨天更加唔好。
因為會影響噴完出黎既效果
作者: ttprince    時間: 2012-4-26 23:46
尼種天氣噴油小心白化
另外你噴ts 的話是硬殼?
作者: RCandylau    時間: 2012-4-27 10:48
回復 法修 的帖子

2 )之後就係噴一層"筆地" 係什麼型號?
作者: 法修    時間: 2012-4-27 12:56

去模型舖買1000號白色噴筆地就可以

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2