RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 推漿離合一問 [打印本頁]

作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-8 20:21
標題: 推漿離合一問

見到 3塊 clutch shoe有不同裝法, 到底系邊種裝法…請各位指教

Serpent 747, MRX5 733,966, MTX5,裝法剛好相反

作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-8 20:54

http://www.youtube.com/watch?v=7wjogF57xpo

another video shows a reverse clutch shoe mounting, jump to 1 minute 10s...

作者: serpentkkk    時間: 2012-5-8 22:35
原理一樣  係靠離心力
作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-8 22:46
回復 serpentkkk 的帖子

上圖MRX5 同747  3個 黑色clutch shoe 裝法 都可以靠離心力 甩出去嗎?   我現在裝法系 另外一種 但系engine full throttle  車輪都轉的好慢….clutch gap 已經少過0.6mm, 入面彈弓都松佐了…難道要試下反裝clutch shoe
作者: serpentkkk    時間: 2012-5-8 23:36
比幅圖睇吓啦
作者: rave1010hk    時間: 2012-5-9 00:24
回復 vincentwow1450 的帖子

現在新設計車的底槳都系用反向,因為爆嗰一下會得快開一點,而底槳順向會線性一點。
作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-9 00:41
回復 serpentkkk 的帖子

LOOK.......
作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-9 00:54
回復 rave1010hk 的帖子

兩種都得?  但系油門全開
車輪先慢慢開轉會不會軸套太長  飛輪打滑

作者: beebone    時間: 2012-5-9 01:21

每架車特性唔同, 極力子底漿裝法都唔同.

假設彈弓peload一樣, 底漿特性如下:
-推漿: Kyosho 白漿, 出漿時間最快, bite point轉數低, 最唔爆
-順漿: 裝左邊洞, 出漿時間較中性, 力量較線性
-反漿: 裝右邊洞, 出漿時間較耐, bite point轉數高, 力量最大

要睇你自己要求
作者: EG9    時間: 2012-5-9 03:16
你呢套離合器應係nt1,你要唔好裝一波金屬牙度0.6mm喎, 正向比較易開
作者: serpentkkk    時間: 2012-5-9 07:42
不如試吓舊式裝法只漿唔装落條鐵柱度睇吓有乜唔同
作者: beebone    時間: 2012-5-9 13:38
serpentkkk 發表於 2012-5-9 07:42
不如試吓舊式裝法只漿唔装落條鐵柱度睇吓有乜唔同

即係推槳囉,唔爆,彈弓又要壓得深
作者: serpentkkk    時間: 2012-5-9 14:17
新舊装法都係甘樣用啫各施各法自不過我自己都係用呢種装法口者!
作者: bei6266    時間: 2012-5-9 14:28
呢種離合器十分強勁.平路車專用.裝落越野車度唔夠10缸油就打柴.
作者: serpentkkk    時間: 2012-5-9 15:25
回復 bei6266 的帖子

我睇現事越野車各大牌子都冇人用這套離合器吧!
作者: beebone    時間: 2012-5-9 15:51
serpentkkk 發表於 2012-5-9 14:17
新舊装法都係甘樣用啫各施各法自不過我自己都係用呢種装法口者!

漿既重量同裝法係有關係既
作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-9 15:59

回復 EG9 的帖子

裝同唔裝度都系0.5mm gap, 裝完之後感覺好難 engage
我估系flywheel collar太長,前邊已經頂到絲母底. 導致flywheel engine shaft 夾唔實

作者: Hpibbq    時間: 2012-5-9 16:23

Are you using on-road engine?
作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-9 17:32
回復 Hpibbq 的帖子

12級engine
作者: beebone    時間: 2012-5-9 17:41
collar 太長,engine nut上唔實,但係用咩彈弓先?
作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-9 17:42
回復 beebone 的帖子

彈弓 NT1 原裝
作者: serpentkkk    時間: 2012-5-9 17:46

同意    不過我冇注意呢點!行得到又滿意車速咪得口羅,飞街啫。
作者: beebone    時間: 2012-5-9 18:34
vincentwow1450 發表於 2012-5-9 17:42

彈弓 NT1 原裝

跟說明書preload及clutch gap距離,底槳裝順槳。
作者: serpent715    時間: 2012-5-9 20:08
747嗰套極力子底槳係新款反轉裝.
作者: EG9    時間: 2012-5-10 00:39
要換個短collar, 否則clock 機, 換個短 collar 再跟原裝說明書去set
作者: rave1010hk    時間: 2012-5-10 02:13

飛輪collar要配機的,NOVA系列有NOVA的collar,PICCO、SIRIO系列有用的collar,因為兩個系列條機軸唔同粗幼的,如果P & S系列機用咗NOVA的collar,會揸唔實條機軸,而collar咀也會凸出咗飛輪一點點,咁樣粒螺母就壓唔實個飛輪,高轉個時就打滑。

你試下扭實螺母後,用火咀通鎖實螺母,大力扭下個飛輪是否打滑。另外也可以睇下粒collar有無磨走表面嘅黑色,或磨咗飛輪D鋁在collar上。如果有以上情況,只需要買過粒死光嘅 XR-338541 6mm-P & S 機用 collar,换上去就會無事。

作者: serpentkkk    時間: 2012-5-10 13:37

獲益良多!
作者: vincentwow1450    時間: 2012-5-11 14:38

正常拉,我用磨沙紙將collar 磨短差不多1.5mm, 現在裝完螺母后, collar 沒有伸出flywheel, 螺母只壓倒flywheel,  多謝指導。。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2