RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: F103GT & 高智能六輪吹水區! [打印本頁]

作者: terrykan    時間: 2012-5-30 15:45
標題: F103GT & 高智能六輪吹水區!

近排好多師兄都玩番架GT!所以開個口欠水區同大家分享吓!

作者: JOEJO    時間: 2012-5-30 16:02
o yeah
作者: cytnet    時間: 2012-5-30 16:07
O~~~~~~~~~~~~~~YEAH
作者: terrykan    時間: 2012-5-30 16:26
我哋玩開會用風白、風黑或23T,重會玩埋殼歐跑超級方車或日本JTCC!
作者: RC881    時間: 2012-5-30 16:33
So GOOD!
作者: KENNY110    時間: 2012-5-30 16:37
JTCC都有
有無師兄可以用膠呔玩?
作者: 貓仙人    時間: 2012-5-30 16:42
邊度仲有得入手?
作者: terrykan    時間: 2012-5-30 17:02
KENNY110 發表於 2012-5-30 16:37
JTCC都有
有無師兄可以用膠呔玩?

你用我咪用囉!
作者: 吃喝玩樂    時間: 2012-5-30 17:19
不如影D靚相毒下人啦
作者: KENNY110    時間: 2012-5-30 18:40
terrykan 發表於 2012-5-30 17:02
你用我咪用囉!

大佬呀我問其他師兄有無用,有就可以請教吓人麻!
咩你用我用姐
作者: abcde    時間: 2012-5-30 21:06
打個手印........
作者: jj2006    時間: 2012-5-30 23:26
買散件都砌到!!!!!
作者: soniccat    時間: 2012-5-30 23:44
我買左 3 racing 套 Chassis Kit 再加頭尾擔就攪掂
作者: terrykan    時間: 2012-5-31 08:10
咁就快啲整番場GT賽啦!
作者: gimsink    時間: 2012-5-31 10:13
soniccat 發表於 2012-5-30 23:44
我買左 3 racing 套 Chassis Kit 再加頭尾擔就攪掂

師兄, 我都正有此意, 可唔可以提供青單比我照抄, 等我老番你果架....
作者: johnxxxjelly    時間: 2012-5-31 11:19
I got a bad experience with 3 racing titanium rear shaft and diff housing assembly...

作者: gimsink    時間: 2012-5-31 12:33
I don't know if the 3racing F103GT chassis kit include the real shaft and diff hub or not, but maybe I can buy the original or original optional parts ...

作者: madlax    時間: 2012-5-31 14:17
一向都用開膠呔
作者: KENNY110    時間: 2012-5-31 14:49
師兄可以分享下setting嗎?
作者: JudgeDredd    時間: 2012-5-31 16:02
Any C-Hing thinks that 103GT+8.5T+rubberTyres will be competitive against 4WD Touring cars?
作者: kimihotin    時間: 2012-5-31 17:41
請問何謂GT,要用甚麼車殼?
作者: cytnet    時間: 2012-5-31 18:19
回復 kimihotin 的帖子

類似平路車果D
作者: cytnet    時間: 2012-5-31 18:19
回復 kimihotin 的帖子

油車常用果D呢
作者: terrykan    時間: 2012-5-31 20:06
kimihotin 發表於 2012-5-31 17:41
請問何謂GT,要用甚麼車殼?

用190-200mm!
190mm可用一般房車膠呔,200mm就用闊綿呔!
作者: feihome1    時間: 2012-5-31 21:01
回復 JudgeDredd 的帖子

13.5t都可以快過好多touring嫁啦!再快D摩打控唔到!
作者: cytnet    時間: 2012-5-31 21:53
大家有冇用過trg既件呢?品質如何?
作者: cytnet    時間: 2012-5-31 21:54
大家愛用回星星件丫,trg件丫,zen件丫,3r件丫,還是yr件呢????有冇師兄用過呢
作者: hcr    時間: 2012-5-31 22:34
any pic?
作者: jypepe    時間: 2012-5-31 22:45
3R 真係幫佢出左唔少件, 我以前唔識都買左唔少.......覺得後殼柱架真係唔錯...其他就....idea係唔錯, 料就有保留
另外我又裝左 rolling damper, 唔用查查
仲有atomic, 我都買左d, 不過一路冇用過.....
作者: jypepe    時間: 2012-5-31 22:46
3R 真係幫佢出左唔少件, 我以前唔識都買左唔少.......覺得後殼柱架真係唔錯...其他就....idea係唔錯, 料就有保留
另外我又裝左 rolling damper, 唔用查查
仲有atomic, 我都買左d, 不過一路冇用過.....
作者: cytnet    時間: 2012-5-31 23:52
回復 jypepe 的帖子

rolling damper可以响邊度買到呢?有什麼品牌?價錢如何?實際行走比查查有什麼高低?
作者: feihome1    時間: 2012-6-1 01:55
回復 cytnet 的帖子

星星有出既option件一定用番,剩係尾殼柱個件無!
作者: feihome1    時間: 2012-6-1 02:02

回復 吃喝玩樂 的帖子

upload其中一架f103gt兩張放下毒先!
[attach]628122[/attach]
[attach]628123[/attach]

作者: cytnet    時間: 2012-6-1 05:58
個殼靚到冇朋友
作者: terrykan    時間: 2012-6-1 11:38
feihome1 發表於 2012-6-1 02:02
回復 吃喝玩樂 的帖子

upload其中一架f103gt兩張放下毒先!

等我今晚又放相毒吓人先!
作者: abcde    時間: 2012-6-1 20:18
星期日會有人响jv 玩嗎? 如果無雨我會去玩f1同f103gt
<======呢架
作者: feihome1    時間: 2012-6-1 21:01
回復 terrykan 的帖子

期待期待!
作者: victor.rc    時間: 2012-6-1 22:25
abcde 發表於 2012-6-1 20:18
星期日會有人响jv 玩嗎? 如果無雨我會去玩f1同f103gt

Wanchai RC track with 103GT this coming Sunday afternoon OK ?
作者: jypepe    時間: 2012-6-1 22:32
我架冇殼又冇電子野......手推
作者: cytnet    時間: 2012-6-1 22:34
今日去肥羔果度103件都冇乜了
作者: abcde    時間: 2012-6-1 22:36
victor.rc 發表於 2012-6-1 22:25
Wanchai RC track with 103GT this coming Sunday afternoon OK ?

ching.....will play @ morning JV....may be store battery play around pm in wc la....depend on the weather
作者: victor.rc    時間: 2012-6-1 22:39
abcde 發表於 2012-6-1 22:36
ching.....will play @ morning JV....may be store battery play around pm in wc la....depend on the  ...

OK see u !
作者: terrykan    時間: 2012-6-2 10:47
abcde 發表於 2012-6-1 20:18

星期日我會去JV早場!
作者: madlax    時間: 2012-6-2 11:51
我都係第一次玩103GT 未SET好
作者: KENNY110    時間: 2012-6-2 12:10
terrykan 發表於 2012-6-2 10:47
星期日我會去JV早場!

帶gt?
作者: terrykan    時間: 2012-6-2 18:15
如果天日落雨咪無得玩GT囉!
作者: spawn1126    時間: 2012-6-2 18:39
你地幾點去呀?我有部103GT,用SOREX36 OK?
作者: terrykan    時間: 2012-6-2 20:23
spawn1126 發表於 2012-6-2 18:39
你地幾點去呀?我有部103GT,用SOREX36 OK?

如果唔落雨0900就到!
作者: Bluebird    時間: 2012-6-3 16:34
My friend & I use black pig & 1/10 GP touring foam tyre with RWD body
作者: batcat    時間: 2012-6-4 07:43
我又來趁吓熱鬧先。
作者: batcat    時間: 2012-6-4 07:47
另加六輪版,低智能方程式!
作者: batcat    時間: 2012-6-4 08:03

一些玩103GT的意見。
玩咗架車都成年,最大得着莫過於係成本效益相當高,簡單改造已經可以力挑火箭(祥細可看我上圖,以我架為例,徐電外全車總投資為約$2800)。若入門跑standard配白豬已經有相當吾錯既快感。想入手徐二手外,散砌亦可。

二手全新 103 gt            $750
mazda furi 殼                 $150
futxba servo 94xx         $300
futxba 2104 receiver     $340
16v esc                         $160
speed mixd 棉呔           $120
風扇黑motor                 $50
3 racixg carbon 板         $150
星星 carbon二樓板        $200
星星 carbon 軸              $120
3 racixg rear diff house  $100
星星 motor 座               $200
星星 推杆                      $60
星星 波子扭腰 架          $80

作者: wahli    時間: 2012-6-4 08:25
batcat 發表於 2012-6-4 08:03
一些玩103GT的意件。
玩咗架車都成年,最大得着莫過於係成本效益相當高,簡單改造已經可以力挑 ...

ching 你架六輪,尾呔用咩綿呔呀,thanks是否又系六角
作者: cytnet    時間: 2012-6-4 09:01
好可能係........當然係六角
作者: cytnet    時間: 2012-6-4 09:04
103真係越改越開心,我部六輪一號係乜都冇改所以幾底玩,二號改左二千幾.....三號開發中

作者: benli46    時間: 2012-6-4 10:07

分享吓昨日上海RCI 举办日本F1RCGP第七站,日本仔既战车,103已经系距地既基本车架,真系好快!

[attach]629061[/attach][attach]629062[/attach][attach]629063[/attach][attach]629064[/attach][attach]629065[/attach][attach]629066[/attach][attach]629067[/attach]

作者: gimsink    時間: 2012-6-4 10:08
batcat 發表於 2012-6-4 07:43
我又來趁吓熱鬧先。

師兄我有野請教 : 1/頭担係咪同103 一樣然后加六角, 2/尾担係咪同 103 一樣然后加adaptor用六角, 3/麼打坐可否用原裝103 ? 謝謝指教...
作者: batcat    時間: 2012-6-4 10:34
wahli 發表於 2012-6-4 08:25
ching 你架六輪,尾呔用咩綿呔呀,thanks是否又系六角

我架六輪尾担用103gt, 係行六角,呔 45mm Width, Exceed.
作者: batcat    時間: 2012-6-4 12:37
gimsink 發表於 2012-6-4 10:08
師兄我有野請教 : 1/頭担係咪同103 一樣然后加六角, 2/尾担係咪同 103 一樣然后加adaptor用六 ...

103同GT個hubs 係有分別。不是单純加六角。
作者: gimsink    時間: 2012-6-4 13:14
我睇說明書發現個Hub係唔同, 但係就睇唔出支軸係咪一樣, 我有部冰封N年老殘103, 分分鈡係初代貨式, 身痮想用泥改103GT, 如果尾軸及頭担係一樣的話, 就買少D嘢吖嗎.....
作者: batcat    時間: 2012-6-4 13:46
gimsink 發表於 2012-6-4 13:14
我睇說明書發現個Hub係唔同, 但係就睇唔出支軸係咪一樣, 我有部冰封N年老殘103, 分分鈡係初代貨式, 身 ...

你徐咗摩打座,尾軸(吾計差速,合頭,六角),電池架,servo stand ,推杆可以番用外,其他都要買過。
作者: terrykan    時間: 2012-6-4 15:10
batcat 發表於 2012-6-4 07:47
另加六輪版,低智能方程式!

等我快啲整好架六輪同你一齊晒馬!
作者: 吃喝玩樂    時間: 2012-6-5 11:55
我都買左份六輪parts,不過未有時間買其他parts…
作者: 50270898    時間: 2012-6-5 12:21
心癢癢~

作者: batcat    時間: 2012-6-9 01:03

好多師兄都問我有関架低智能六輪既車呔選擇。
我發現用星星呔有兩大難題.  

其一,用103呔當轉彎時會撞呔!
其二比例上略大,有點不合比例,所以棄用星星呔.
改用......
前:12仔配蘇仕12仔頭轉杯。
尾:用103 GT 尾擔配45mm濶呔。貪佢夠濶夠型。
另外尾翼要DIY 。原裝根本無法行車,一快即承受吾到風壓而變形⋯⋯ 扁左!係成個車尾扁左變形⋯噢,無眼睇!吾改善個尾翼問題,更靚都只係花瓶一個,開不得,跑不起。
多講無謂去片。
有関更多相片請到下址。
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 5&page=1#pid2334762

作者: tiger1    時間: 2012-6-9 07:58
this one has a very nice unique paint job. Good
作者: 吃喝玩樂    時間: 2012-6-9 08:26
D色配得好靚
另外想問下風翼要DIY乜野?
作者: waichi22    時間: 2012-6-9 09:05
架車超像真。
作者: batcat    時間: 2012-6-9 13:36
吃喝玩樂 發表於 2012-6-9 08:26
D色配得好靚
另外想問下風翼要DIY乜野?

This is an photo for the DIY Wing before the installation.
主要加左塊鋁簿連接兩翼.

作者: jypepe    時間: 2012-6-9 13:42
SORRY了貢多位, 我決定賣走我架103GT了
玩其他車再約埋玩過
作者: tiger1    時間: 2012-6-9 14:38
batcat 發表於 2012-6-9 13:36
This is an photo for the DIY Wing before the installation.
主要加左塊鋁簿連接兩翼.

加左塊鋁簿?? where?
作者: batcat    時間: 2012-6-9 15:43
tiger1 發表於 2012-6-9 14:38
加左塊鋁簿?? where?

Below the wing, I used 1鋁簿 to join both wing together!  The original design are 2 separate small wings what are attached at the top of the engine( 升壓渦), but it is worst design, it can't be support a highest pressure.  I have a confident to my Cyber GPX that it can be improve a lot after the modification.  
作者: batcat    時間: 2012-6-9 19:26
回復 batcat 的帖子

風翼的秘密!
作者: terrykan    時間: 2012-6-10 18:41
沉晚差晒電!今日最終都係無得玩!
作者: terrykan    時間: 2012-6-10 18:54
同架GT換新衫!
作者: batcat    時間: 2012-6-10 19:02
terrykan 發表於 2012-6-10 18:54
同架GT換新衫!

噴埋隻翼仲型仔。
作者: terrykan    時間: 2012-6-10 19:54
batcat 發表於 2012-6-10 19:02
噴埋隻翼仲型仔。

我天日會噴!黑色!!
作者: victor.rc    時間: 2012-6-11 21:17
My 103GT at Wanchai
作者: abcde    時間: 2012-6-11 22:47
victor.rc 發表於 2012-6-11 21:17
My 103GT at Wanchai

very fast F103GT in WC..if you see it you may know

作者: victor.rc    時間: 2012-6-11 23:16
abcde 發表於 2012-6-11 22:47
very fast F103GT in WC..if you see it you may know

How about yours ?
作者: abcde    時間: 2012-6-23 16:29
ching....last sunday not see you WC.....not only you and me play f103GT in WC..one more ching show up last sunday....play F103GT with 220mm tire....
作者: cytnet    時間: 2012-6-26 11:01

師兄請問你用邊一隻電玩呢?
用什麼電變?會唔會頂殼?
作者: cytnet    時間: 2012-6-26 11:01
回復 吃喝玩樂 的帖子

幾時開工呀?
作者: 吃喝玩樂    時間: 2012-6-26 11:21
回復 cytnet 的帖子

龜速進行中
作者: cytnet    時間: 2012-6-26 11:22
回復 吃喝玩樂 的帖子

買晒d野未呀
作者: 吃喝玩樂    時間: 2012-6-26 11:25
cytnet 發表於 2012-6-26 11:22
回復 吃喝玩樂 的帖子

買晒d野未呀

因為銀彈有限,又想買全op。所以進度龜速
作者: cytnet    時間: 2012-6-26 11:26
回復 吃喝玩樂 的帖子

全op真係好貴......但係部車又唔係好跑......
作者: 吃喝玩樂    時間: 2012-6-26 11:31
cytnet 發表於 2012-6-26 11:26
回復 吃喝玩樂 的帖子

全op真係好貴......但係部車又唔係好跑......

講真要好跑是但一架formula好跑過佢,不過由揾件,買件,砌件。到完成果喜悅係唔同
作者: cytnet    時間: 2012-6-26 11:34
回復 吃喝玩樂 的帖子

你果部快D完成啦.....一同JV影相
我仲有兩個殼响車中落度噴緊......唔知幾時有
作者: spawn1126    時間: 2012-6-26 11:48
batcat 發表於 2012-6-9 01:03
好多師兄都問我有関架低智能六輪既車呔選擇。
我發現用星星呔有兩大難題.  
其一,用103呔當轉彎時 ...

師兄你尾用103 GT 尾擔配45mm濶呔,係咪唔用佢kit跟黎加濶果舊野?
作者: catboy811    時間: 2012-6-27 00:32
我都努力噴油中剛剛才噴好風籟個殼努力masking 阿斯拉達個殼唔知道幾時先到凰呀/-\
作者: catboy811    時間: 2012-6-27 00:34

回復 吃喝玩樂 的帖子

你果部快D完成啦.....一同JV影相

Ching 你係車x樂噴殼幾錢如果個價ok我不如都叫去找他噴
作者: cytnet    時間: 2012-6-27 06:02
回復 catboy811 的帖子

600蚊。。。。。。。。。。。。。
作者: catboy811    時間: 2012-6-27 16:54
cytnet 發表於 2012-6-27 06:02
回復 catboy811 的帖子

600蚊。。。。。。。。。。。。。

凰呀都係?
作者: cytnet    時間: 2012-6-27 17:19
冇錯600大元
作者: batcat    時間: 2012-6-28 01:27
spawn1126 發表於 2012-6-26 11:48
師兄你尾用103 GT 尾擔配45mm濶呔,係咪唔用佢kit跟黎加濶果舊野?

係,用45mm 已經達到預期效果。
作者: batcat    時間: 2012-6-28 01:33
cytnet 發表於 2012-6-26 11:01

師兄請問你用邊一隻電玩呢?

我用104bk 加風白配磗電又得,圓電亦可。
作者: catboy811    時間: 2012-6-28 15:23
batcat 發表於 2012-6-28 01:27
係,用45mm 已經達到預期效果。

想問問f103前杯用唔用到12仔呤?
作者: terrykan    時間: 2012-6-28 15:41
今晚F103GT大戰F1+12仔!
作者: batcat    時間: 2012-6-28 17:04
catboy811 發表於 2012-6-28 15:23
想問問f103前杯用唔用到12仔呤?

Cannot.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2