RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 油車新手 [打印本頁]

作者: joesham    時間: 2012-8-13 12:50
標題: 油車新手
新手一名,從未接觸油車,啱啱星期日買左架KM HK1 Evo2,買車的一刻很感動(特別係俾錢果刻),未砌,想問師兄有乜注意,同埋未想好配乜Engine 同喉,請各位師兄多多指教,謝謝!終於加入油車行列

作者: 幾粒審    時間: 2012-8-13 13:02

但係今時今日玩油車嘅人越嚟越少,賣得嘅賣,轉玩電車,而師兄你...
唔好意思,成盤水淋過嚟添...
作者: 幾粒審    時間: 2012-8-13 13:14
首先問吓自己想跑街定入場玩,所用嘅料係兩回事.
作者: joesham    時間: 2012-8-13 13:18
都明白,我都有玩電車,但係我會覺得玩油車同電車個感覺完全唔同,個人覺得油車比到Turning,聲音同煙的樂趣
作者: joesham    時間: 2012-8-13 13:25
開頭都會跑下街或者橋底玩
作者: 幾粒審    時間: 2012-8-13 13:27
joesham 發表於 2012-8-13 13:18
都明白,我都有玩電車,但係我會覺得玩油車同電車個感覺完全唔同,個人覺得油車比到Turning,聲音同煙的樂 ...

呢個亦係佢嘅吸引人之處.
作者: 幾粒審    時間: 2012-8-13 13:55
joesham 發表於 2012-8-13 13:25
開頭都會跑下街或者橋底玩

咁N12T1 都係唔錯選擇$6XX-7XX.
但係新手對引擎調教有一定難度,如何溫機,調教油針,極力子鬆緊...等等!
仲要帶電撻箱,燃料,火咀電,工具...揹過去灣仔場,真辛苦哦!
作者: joesham    時間: 2012-8-13 14:00
謝謝師兄,要玩就唔怕辛苦,條喉有無特別
作者: joesham    時間: 2012-8-13 14:16
同埋想請教師砌車時有無特別工具要買,乜嘢Hudy 火咀匙,裝極力子工具
作者: 幾粒審    時間: 2012-8-13 15:01
joesham 發表於 2012-8-13 14:00
謝謝師兄,要玩就唔怕辛苦,條喉有無特別

你這樣問,証明有做功課,死氣喉長短大細都有唔同效果...
平玩可試"紅星"批,$3XX 1 set ,優點夠硬,力水一般...
想表現好些,可選用NOVAROSSI  EFRA-2652  ,話晒自己廠,O.K.架!

不過呢期灣仔場轉晒玩電車,無嘜人玩油車,可能想笪地乾淨D 卦,你落到去會唔會比其他師兄...
我只係識D 皮毛,經驗尚淺,以上只供參考,自行決定...
作者: timso    時間: 2012-8-13 22:27
歡迎CHING加入~~ 希望你架車可以係灣仔跑到~~
作者: joesham    時間: 2012-8-13 22:46
師兄係咪橋底玩唔到1/10油車架?
作者: 志堅    時間: 2012-8-13 23:04
joesham 發表於 2012-8-13 22:46

絕對玩到,可放心!!
作者: timso    時間: 2012-8-13 23:29
joesham 發表於 2012-8-13 22:46

得閒約埋一齊研究一下啦~~
作者: bear_cat_x    時間: 2012-8-13 23:55
welcome to nitro world
作者: KEI_RRR    時間: 2012-8-14 19:34
橋底會細啲,PYC會好啲.
作者: 志堅    時間: 2012-8-14 23:40
而家冇人係PYC玩油車....TRC啦!!
作者: 阿虫    時間: 2012-8-15 08:51
橋底雖然細, 以前都好多人o係果度玩油車, 而家就多數轉晒玩電車, 不過仲有人會o係橋底玩油車既, 始終有佢既樂趣電車係畀唔到你
作者: 阿虫    時間: 2012-8-15 08:54
幾粒審 發表於 2012-8-13 13:55
咁N12T1 都係唔錯選擇$6XX-7XX.
但係新手對引擎調教有一定難度,如何溫機,調教油針,極力子鬆緊...等等!
仲 ...

而家出面已經好難見到有N12T1, 就算搵到都差唔多9百至一千
作者: 幾粒審    時間: 2012-8-15 09:10
阿虫 發表於 2012-8-15 08:54
而家出面已經好難見到有N12T1, 就算搵到都差唔多9百至一千

我老喇,D 資料都唔UPDATE ,請你建議師兄選擇更抵玩引擎...
作者: joesham    時間: 2012-8-15 09:31
咁仲有乜平價低玩選擇,同埋有乜特別工具要用係玩電車沒概,同埋Servo有無特別要求,謝謝師兄指教
作者: 阿虫    時間: 2012-8-15 13:14

主要以下幾樣先

http://www.hudy.net/xhudy/produc ... d=170&kategoria=538

http://www.hudy.net/xhudy/produc ... d=310&kategoria=538

http://www.hudy.net/xhudy/showim ... 305aa8bbc2d72902cc5

另外仲要flywheel puller, 溫度計同一字批
作者: 阿虫    時間: 2012-8-15 13:21
如果係我自己就比較鍾意 Nova engine, 有d大約千2-千4, 油門servo只要唔太差就OK, 我就用9451, 但係轉向我就一定會用好d, 我自油油車電車都係BLS551
作者: 阿虫    時間: 2012-8-15 13:22
幾粒審 發表於 2012-8-15 09:10
我老喇,D 資料都唔UPDATE ,請你建議師兄選擇更抵玩引擎...

C兄唔好咁講, 我都唔後生得去邊
作者: nt12011    時間: 2012-8-15 13:31
係唔係又再—次感動呢?聽到仲要打皮!N12T1 實制,LL3都好,批就買條好D升级都容易D,半新手最好入場玩啦,你渴望電車以外嘅樂趣係街比唔到你嫁!裏面有好多師兄可以請敎,借嘢都容易D,哈哈!到玩得完兩桶油先至去買工具,因為到時已經開始学维修啦,加油呀。
作者: joesham    時間: 2012-8-15 14:32
係呀,買左個車架未砌,又問咁多嘢師兄都沒嚴煩,好溫馨添啦,謝謝各位師兄
作者: beebone    時間: 2012-8-15 15:19
入門無諗住鬥車就買架2手 NT1, 好多人放

作者: timso    時間: 2012-8-15 15:23
二手NT1好抵買~~ 買黎做零件車研究都抵
作者: KEI_RRR    時間: 2012-8-15 23:25
志堅 發表於 2012-8-14 23:40 二冲車
而家冇人係PYC玩油車....TRC啦!!

我都有去PYC玩油車
作者: victor1997621    時間: 2012-8-16 19:26
幾粒審 發表於 2012-8-13 15:01
你這樣問,証明有做功課,死氣喉長短大細都有唔同效果...
平玩可試"紅星"批,$3XX 1 set ,優點夠硬,力水一般 ...

N12T1出面都要1000蚊左右!果D舊款引擎低扭好,但係高速差。所以要用翻窄身噶加速Pipe!
作者: victor1997621    時間: 2012-8-16 19:33
joesham 發表於 2012-8-13 14:16
同埋想請教師砌車時有無特別工具要買,乜嘢Hudy 火咀匙,裝極力子工具

你可以買套Xceed工具套裝。記得買Xceed事後油(同時可當潤滑油用!),風隔油,Air-Filter,海綿胎(油車唔可以用膠胎。),當然200mm油車車殼。。。千幾蚊買齊你日後以及平時日常會用到噶工具!記得買支溫度計!京商或者HPI都得。
砌車噶時候,膠件要開牙。鎖波箱片,其他地方需要均勻慢慢對角鎖。螺絲牙唔好以為鎖到越緊越好!波頭最好上小小Xceed lube。狗骨,前CVD一定要上Xceed或者Hudy出品噶Grease。其他地方同電車差唔多。其他地方跟返說明書就得嫁喇!
作者: joesham    時間: 2012-8-17 09:03
victor1997621 發表於 2012-8-16 19:33
你可以買套Xceed工具套裝。記得買Xceed事後油(同時可當潤滑油用!),風隔油,Air-Filter,海綿胎(油車 ...

Victor Ching, thanks very much!
作者: victor1997621    時間: 2012-8-17 10:59
joesham 發表於 2012-8-17 09:03
Victor Ching, thanks very much!

Ching 如果想平D但係“Cum”玩D最好買Novarossi LL3。部機雖然係貴D但係一定好過N12T1引擎!LL3都算命長喇!  你自己裝完部車之後最好搵日如TRC或者ACO搵其他C-hing幫你砌個極力子同埋溫機啦!一方面學到野,而且D老手好熱心教人嫁!
作者: joesham    時間: 2012-8-17 13:07
Thanks very much!!
作者: watchmanll    時間: 2012-8-17 14:03
多多分享...
作者: jess    時間: 2012-8-18 00:55
我都係橋底玩油,得閒約埋一齊玩啦,
作者: timso    時間: 2012-8-22 10:55
joesham 發表於 2012-8-15 14:32
係呀,買左個車架未砌,又問咁多嘢師兄都沒嚴煩,好溫馨添啦,謝謝各位師兄 ...

ching,你架車砌好未呀?
作者: joesham    時間: 2012-8-24 12:33
timso 發表於 2012-8-22 10:55
ching,你架車砌好未呀?

未呀Timso師兄,整左一半,望星期六日完成
作者: victor1997621    時間: 2012-8-24 13:05
joesham 發表於 2012-8-24 12:33

C-hing記住放相片上黎吖~~我都想買架H-K1玩下~~
作者: timso    時間: 2012-8-24 13:05
joesham 發表於 2012-8-24 12:33

買左engine parts未?
作者: joesham    時間: 2012-8-24 13:09
victor1997621 發表於 2012-8-24 13:05
C-hing記住放相片上黎吖~~我都想買架H-K1玩下~~

沒問題
作者: joesham    時間: 2012-8-24 13:10
timso 發表於 2012-8-24 13:05
買左engine parts未?

啱啱係林Sir度買左Novarossi N12T1
作者: timso    時間: 2012-8-24 13:14
joesham 發表於 2012-8-24 13:10
啱啱係林Sir度買左Novarossi N12T1

快d砌完入TRC一齊玩
作者: gordon    時間: 2012-8-24 13:50
想問TRC同埋ACO場係邊?
作者: victor1997621    時間: 2012-8-24 23:52
gordon 發表於 2012-8-24 13:50
想問TRC同埋ACO場係邊?

TRC系元朗,ACO系粉嶺
作者: timso    時間: 2012-9-3 22:25
ching, 你起貨未呀?
作者: joesham    時間: 2012-9-4 17:19
timso 發表於 2012-9-3 22:25
ching, 你起貨未呀?

師兄,我整左大半,途中出現左的問題,果副Novarossi N12t1條Shaft粗到入唔到粒Bearing,攞比林Sir睇都覺得好意外,不過林Sir好好人,幫我攪番掂,現在努力整埋果細半,另外想問點樣熄火死車,網上見有三種方法,邊種最好,謝謝
作者: timso    時間: 2012-9-5 08:58
joesham 發表於 2012-9-4 17:19
師兄,我整左大半,途中出現左的問題,果副Novarossi N12t1條Shaft粗到入唔到粒Bearing,攞比林Sir睇都覺 ...

我見人多數按住風隔入口死火

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2