RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: AE SC10 4x4 FT 掃齒聲問題...... [打印本頁]

作者: DLAM    時間: 2012-9-2 23:25
標題: AE SC10 4x4 FT 掃齒聲問題......
每次突然大力加速或轉彎加速時總會聽到響亮嘅掃齒聲,以為掃摩打齒,check過又唔係! 有冇玩開 Associated SC10 4x4 Factory Team嘅ching知道係乜問題? 點樣解決......

我用 HW 4000KV + Spur Gear:48P/93T + Pinion Gear: 22
作者: sex8088    時間: 2012-9-3 00:00
same as me , same problem. what happen?
作者: DoroSam    時間: 2012-9-3 00:03
Could be the clicker in the front gear box. Check out the below link for setup tips.
http://www.youtube.com/watch?v=XuKG7OClKjE
作者: manfail1122    時間: 2012-9-3 00:07
係差速響,換油加介子,你可能保養少.........加上差速係AE近期的最大問題
作者: benlau    時間: 2012-9-3 00:27
Cheak下皮帶頂得緊嗎?
作者: steven008    時間: 2012-9-3 00:31
我都係咁,拆左後差睇睇,發現傘齒明顯蝕了
作者: ThomasZ    時間: 2012-9-3 07:59
我都有呢個問題,諗起拆差速就煩,照玩到行唔郁先算。
作者: DLAM    時間: 2012-9-3 08:14
manfail1122 發表於 2012-9-3 00:07
係差速響,換油加介子,你可能保養少.........加上差速係AE近期的最大問題

Ching,  請問换換邊隻weight嘅differential fluid? 另外係邊度加介子,煩請指點。
作者: DLAM    時間: 2012-9-3 08:18
benlau 發表於 2012-9-3 00:27
Cheak下皮帶頂得緊嗎?

Ben ching,  已check過皮帶係前後都用setting "3",唔知啱唔啱?
作者: DLAM    時間: 2012-9-3 08:20
steven008 發表於 2012-9-3 00:31
我都係咁,拆左後差睇睇,發現傘齒明顯蝕了

請問ching有乜方法解決?
作者: DLAM    時間: 2012-9-3 08:25
仲有玩咗30分鐘後架車明顯加速差咗,一大力少少俾油就响,架車又唔去,越玩越灰,係唔係differential gear 出咗問題?前定後?
作者: oscarchoi    時間: 2012-9-3 09:01
好明顯是后义速蝕了问题
作者: manfail1122    時間: 2012-9-3 09:05
Ching,  請問换換邊隻weight嘅differential fluid? 另外係邊度加介子,煩請指點。

用番AE differential fluid 7000-10000,看你自己口味,我個人用10000....
介子加係大傘底,用離填補虛位(原廠本身有兩隻).

作者: DLAM    時間: 2012-9-3 09:39
oscarchoi 發表於 2012-9-3 09:01
好明顯是后义速蝕了问题

ching, 是否要換晒成個後差? 有冇其他方法整? 另外應該點SET或有冇option parts可以避免呢個問題再出現? Thx
作者: steven008    時間: 2012-9-3 09:45
DLAM 發表於 2012-9-3 08:20
請問ching有乜方法解決?

我諗住買多套差後備,但都試試Manfail兄加介子先,用得唔好浪費麻。不過快d 攪,唔係愈來愈嚴重就怕救唔返,我初只係加速第一下響,冇理佢,結果上星期六連中段加速都響,慢好多。Ben 哥有冇其他辦法呢,唔想有事先黎攪啊?
作者: benlau    時間: 2012-9-3 10:37
DLAM 發表於 2012-9-3 08:18
Ben ching,  已check過皮帶係前後都用setting "3",唔知啱唔啱?

其實皮帶頂set幾多冇話岩吾岩的是要看實際情况而定,還要看皮帶及皮帶轆仔有冇損蝕,因為本人從未發生過此問題,希望幫到師兄。
作者: steven008    時間: 2012-9-3 10:44
benlau 發表於 2012-9-3 10:37
其實皮帶頂set幾多冇話岩吾岩的是要看實際情况而定,還要看皮帶及皮帶轆仔有冇損蝕,因為本人從未發生過 ...

Ben哥砌車功夫好,暴操都冇問題^^
作者: benlau    時間: 2012-9-3 10:46
steven008 發表於 2012-9-3 09:45
我諗住買多套差後備,但都試試Manfail兄加介子先,用得唔好浪費麻。不過快d 攪,唔係愈來愈嚴重就怕救唔 ...

師兄話差速損蝕的問題,我玩左成年都冇發生過,所以不知點樣教師兄。
作者: 牛奶仔    時間: 2012-9-3 11:19
相傳係大傘齒大墊片下加1枚0.2mm至0.3mm厚墊片,作用係頂高大傘齒減少差速齒間隙,令大傘齒及差速齒重新咬合工作.
如果手上沒有0.2mm至0.3mm厚墊片,可如圖用差杯墊片代用.
有一面比較刮手,呢面要放係上面,比較光滑的一面向住O圈果邊.

[attach]651187[/attach][attach]651186[/attach]
作者: steven008    時間: 2012-9-3 11:34
benlau 發表於 2012-9-3 10:46
師兄話差速損蝕的問題,我玩左成年都冇發生過,所以不知點樣教師兄。 ...

唉,我地個個都有問題,Ben 哥你成日玩都冇事,求砌差速秘方!
作者: steven008    時間: 2012-9-3 11:42
牛奶仔 發表於 2012-9-3 11:19
相傳係大傘齒大墊片下加1枚0.2mm至0.3mm厚墊片,作用係頂高大傘齒減少差速齒間隙,令大傘齒及差速齒重新咬合 ...

返去試試先,唔該師兄
作者: DLAM    時間: 2012-9-3 12:36
steven008 發表於 2012-9-3 09:45
我諗住買多套差後備,但都試試Manfail兄加介子先,用得唔好浪費麻。不過快d 攪,唔係愈來愈嚴重就怕救唔 ...

CHING, 去邊間買套差好,我諗我果架係時侯要換...
作者: steven008    時間: 2012-9-3 13:54
DLAM 發表於 2012-9-3 12:36

哈哈, 我都唔知啊, 成日冇貨, 邊間有就去邊間買啦
作者: manfail1122    時間: 2012-9-3 19:07
19樓CHING 正確,不過最好兩面都加, 因為RC8.2E 都好你兩面都加
作者: steven008    時間: 2012-9-5 10:20
DLAM 發表於 2012-9-3 12:36

22樓有,尋晚買左,連介子都有,不過師兄你有冇拆開差速睇下
係咪差速問題?
作者: DLAM    時間: 2012-9-5 12:18
steven008 發表於 2012-9-5 10:20
22樓有,尋晚買左,連介子都有,不過師兄你有冇拆開差速睇下
係咪差速問題? ...

未得閒折,因為係大工程。今晚開工!你呢?
作者: steven008    時間: 2012-9-5 13:45
DLAM 發表於 2012-9-5 12:18
未得閒折,因為係大工程。今晚開工!你呢?

次前拆左喇, 但仲未裝返, 大工程啊
作者: DLAM    時間: 2012-9-6 08:44
steven008 發表於 2012-9-5 13:45
次前拆左喇, 但仲未裝返, 大工程啊

尋晚經已換咗套後差,問題已解决!試過車已無再有聲。足足搞咗兩個鐘,舊差速已漏哂油。希望其他有同樣問题ching,可以知道係後差問题
作者: steven008    時間: 2012-9-6 09:42
DLAM 發表於 2012-9-6 08:44
尋晚經已換咗套後差,問題已解决!試過車已無再有聲。足足搞咗兩個鐘,舊差速已漏哂油。希望其他有同樣問 ...

師兄有冇試試加埋介子?我諗住加埋試試,睇下係咪可以防止再掃
作者: manfail1122    時間: 2012-9-6 10:24
  1. 我諗住加埋試試,睇下係咪可以防止再掃
複製代碼
防止唔到,只係可以減少問題出現, 近期AE最大問題
我部8.2E 都買左一套做後備
作者: DLAM    時間: 2012-9-6 12:22
兩邊都有加介子,但今朝再試車時,轉彎大力加速都有少少掃尾差。manfail1122 ching 講得啱,係設計問題,冇得100%断尾
作者: manfail1122    時間: 2012-9-6 16:32
你係一邊再加多一隻會好少少
作者: steven008    時間: 2012-9-8 23:01
DLAM 發表於 2012-9-6 12:22
兩邊都有加介子,但今朝再試車時,轉彎大力加速都有少少掃尾差。manfail1122 ching 講得啱,係設計問題,冇 ...

師兄你點先可加多隻介子啊?我加多一雙,點知太厚,頂住介子果條野都插唔到入個窿度。我只係換左隻厚d 既介子。
作者: DLAM    時間: 2012-9-9 00:37
我係舊果套差速度攞番D介子用,可以每边加到多一隻
作者: steven008    時間: 2012-9-9 23:59
DLAM 發表於 2012-9-9 00:37
我係舊果套差速度攞番D介子用,可以每边加到多一隻

哦,我用左隻厚些少的介子,所以加唔倒多一隻喇,下次試車睇下先
作者: 哥高查    時間: 2013-2-6 15:02

想請教玩緊呢部車既師兄,岩岩係RC媽見到呢件OPTION,
裝左呢件就可以換走哂原庄差速傘齒, 咁係咪就可以解決呢個問題~

作者: exo_oni    時間: 2013-2-10 17:59
係咪前後都換哂佢...我俾呢架野玩死....因為拆呢架野真係好大工程..
作者: hhxhkuroro    時間: 2013-2-22 18:52
is that sound from the gear on the front slippery clutch?>
作者: DLAM    時間: 2013-2-24 21:53
It was from the rear slippery clutch
作者: exo_oni    時間: 2013-2-24 22:50
yes....rear .....
作者: ThomasZ    時間: 2013-2-25 01:02
呢架膠車二千幾蚊,砌足一日,玩唔夠十排電就壞差速。我都無勇氣拆散修理了,只有勇氣以後唔買AE車。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2