RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 其實點解架車轉彎時,近灣心隻lok會轉慢D? [打印本頁]

作者: iggihk    時間: 2012-9-10 00:14
標題: 其實點解架車轉彎時,近灣心隻lok會轉慢D?

其實點解架車轉彎時,近灣心隻lok會轉慢D?
上網揾左好耐,只係提到外輪點解會提速,但係無解內輪點解無lala會減速。

作者: vin00002002    時間: 2012-9-10 00:51
Differential gear .Unless straight shaft la!
作者: 馬田    時間: 2012-9-10 00:55
http://auto.howstuffworks.com/differential2.htm

SEE SEE!!
作者: iggihk    時間: 2012-9-10 08:04

我之前已經睇過差速原理. 知道點解外lok會加速.

不過都無解釋點解近灣心隻lok會轉慢D.

因為架車轉灣時, 離心力會令車的重量轉到外lok. 所以唔明點解响open diff的特性下(power goes to the wheel with less traction)返而內輪會減速

THX!

作者: cvleung    時間: 2012-9-10 10:25
好正
作者: bearbear1991    時間: 2012-9-10 11:01
想象一個四百米的運動場
內圈的周界一定比外圈少  

所以近內圈的lok行的距離一定比外圈短,所以要轉慢d
作者: whatafather    時間: 2012-9-10 11:24
佢唔係唔明差速效果, 佢係想問點解一定會咁樣發生, 我就唔明師主點解一定要明點解會咁樣發生
作者: iggihk    時間: 2012-9-10 11:57
whatafather 發表於 2012-9-10 11:24
佢唔係唔明差速效果, 佢係想問點解一定會咁樣發生, 我就唔明師主點解一定要明點解會咁樣發生 ...

好奇lor

作者: arto6    時間: 2012-9-10 12:49
iggihk 發表於 2012-9-10 08:04

因為灣心時,架車係行緊,並不是外輪固定在地下。
作者: EricRC    時間: 2012-9-10 13:20
好簡單,行程=速度x時間,過彎時外側輪比內側論行程長,但過彎所用時間係一樣,所以外側輪嘎速度係高d

作者: iggihk    時間: 2012-9-10 13:38
EricRC 發表於 2012-9-10 13:20
好簡單,行程=速度x時間,過彎時外側輪比內側論行程長,但過彎所用時間係一樣,所以外側輪嘎速度係高d

来 ...

但係咩野令到外輪加速?

正確問題係,咩野令到內輪減速杜至差速發揮作用加速外輪?

作者: s.y.kwok    時間: 2012-9-10 13:42

除非內輪打滑,
正常情況下,
內輪會比輸出轉速慢,
而外輪會比輸出快,
外內輪係有直接關係.
就係內外輪速度總和必定係constant,
一邊快咗,另一邊當然慢咗,
這就是差速。
如內輪與輸出一樣,
只是外輪變快,
那就是單向差速

作者: iggihk    時間: 2012-9-10 22:07
好似得whatafather ching知道我想問咩
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-9-10 22:15

我想問下你個"內前輪會"無啦啦"減慢"係咩情況下發生?
有動力?無動力?
差速種類?
作者: f-16    時間: 2012-9-10 23:25

因為內輪行程較短、所以轉動都會比較慢
作者: 黑豬車手    時間: 2012-9-10 23:41
當架車過灣果陣,外輪同內輪都在進行圓周運動,W=V/R(W=角速度,V=速度,R=半徑),係架車唔打滑既情況下,內外輪既角速度是一樣,但由於內輪轉灣半徑較外輪細,所以速度要減少去保持角速度一樣
岩唔岩?
作者: liongoryeah    時間: 2012-9-10 23:42
http://www.youtube.com/watch?v=K4JhruinbWc&feature=g-vrec

作者: kwing2    時間: 2012-9-10 23:44
估計c hing是想深究下頭叉速入灣時外輪受車體傾側下受壓,內輪壓力側較輕時,叉速動力(轉速)內輪是否高於外輪
作者: iggihk    時間: 2012-9-11 10:31
kwing2 發表於 2012-9-10 23:44
估計c hing是想深究下頭叉速入灣時外輪受車體傾側下受壓,內輪壓力側較輕時,叉速動力(轉速)內輪是否高於外輪 ...

Ching俾個叻你!

我就係諗唔明"外輪受車體傾側下受壓,內輪壓力側較輕時,叉速動力(轉速)內輪是否高於外輪"

因為好明顯玩車時, 玩到架車"咳"lok 時. 重心(掂地)個隻lok係會無力的, 只有"咳" 起個隻先會轉. 所以唔明點解轉彎時內輪會慢過外輪.

多謝你幫我解釋我gei問題!
作者: fbs    時間: 2012-9-11 11:00
That's why there are slip limited differential to eliminate this phenomenon in gas powered buggy. It is better to have the internal wheel keep in contact with ground. The anti-roll bar is use for such purpose.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2