RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: led 用電量高唔高 [打印本頁]

作者: 36cup    時間: 2006-11-13 13:51
標題: led 用電量高唔高
7.2v 出電~~ 兩粒3v led 寸聯  / 兩粒3v led 各用100 ohm 電左 會用電量大 d.

led 用電量高唔高???
在車拿電好 / 另外供電好
作者: gibson209    時間: 2006-11-13 14:05
led 用電量好低,基本上你舊電玩到無奶出,架車好慢,燈都重有光
作者: gibson209    時間: 2006-11-13 14:07
see

作者: 觀星是答案    時間: 2006-11-13 14:09
原帖由 36cup 於 2006-11-13 13:51 發表
7.2v 出電~~ 兩粒3v led 寸聯  / 兩粒3v led 各用100 ohm 電左 會用電量大 d.

led 用電量高唔高???
在車拿電好 / 另外供電好

如果你用 2 粒 LED 串聯
o甘你用一粒 120 Ohm Resistor 就得架啦
LED 用電唔多, 如果佢係正向電流時, 理論上同一條電線無分別的

在車仔的 receiver 拎電就 ok 了
唔一定要另外 "咩" 多舊電的

P.S. 不過用分開的電, 就唔會有俾油 LED 暗的問題
作者: 中遠    時間: 2006-11-13 14:34
led一d都唔食電。。。
作者: 甩尾王    時間: 2006-11-13 16:31
唔高
作者: kaho0338    時間: 2006-11-13 20:06
very very very low.........as a normal aa battary......light up about few months non-stop
作者: 36cup    時間: 2006-11-13 21:05
thank you everyone!!!!
作者: simonwang002    時間: 2006-11-15 23:29
low~

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2