RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請教BD7@jv基本setting [打印本頁]

作者: chlderek886    時間: 2012-10-31 04:12
標題: 請教BD7@jv基本setting
小弟只有三個月玩車經驗,玩開tc6.1,現剛砌好bd7, 求基本setting
作者: smok    時間: 2012-10-31 09:18
說明書有講
作者: KeithTBB    時間: 2012-10-31 09:22
你用什麼摩打, 電變?
作者: lmy    時間: 2012-10-31 09:26
原裝SETTING 已經好好走咖啦喎...... 係JV 黎講
作者: Bleed.Kaga    時間: 2012-10-31 09:38
JV 最快老高手設定, 必好跑

登錄/註冊後可看大圖

作者: chlderek886    時間: 2012-10-31 13:20
我用hw120a,lrp x20 8.5t,差速用2000度,油壓45度,想知jv場的前後downstop和離地距bd7應用什麼比較適合?因說明書好像找不到
作者: KeithTBB    時間: 2012-10-31 13:33
The settings I used for my last run in JV for your reference:
ESC: SP Reventon pro
motor: SP MMM 4.5
gear ratio: 8
camber: 1/1.5
toe in: 0/3
downstop: 6/4.5
ride height: 5/5.5
damper springs: HB pink/silver
damper oil: AE 45/45
tires: Ride 32 pre glued tire set

作者: 19R    時間: 2012-10-31 13:50
KeithTBB 發表於 2012-10-31 13:33
The settings I used for my last run in JV for your reference:
ESC: SP Reventon pro
motor: SP MMM 4.5 ...

你這個setting, 夠不夠那些10.5turbo高手走走?
作者: 一匹狼    時間: 2012-10-31 14:16
我係JV玩AE TC6,用HW120A
玩4.5 MOD定玩10.5 TURBO好呢?
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 14:17
一匹狼 發表於 2012-10-31 14:16

自問10.5已經好快,我玩咗咁耐都係10.5
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 14:24
10.5有個好處,就係彎唔會好似4.5咁大力
作者: KeithTBB    時間: 2012-10-31 14:58
19R 發表於 2012-10-31 13:50
你這個setting, 夠不夠那些10.5turbo高手走走?

我好慢, 唔夠高手走
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 15:04
chlderek886 發表於 2012-10-31 13:20
我用hw120a,lrp x20 8.5t,差速用2000度,油壓45度,想知jv場的前後downstop和離地距bd7應用什麼比較適合? ...

車高用5/5.5或以上,
不要太低.
直路頭及尾有氹.
太低會hi底板,
down stop 6/4.5起步try try
唔夠轉就少少,少少放尾ds
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 15:10
一匹狼 發表於 2012-10-31 14:16

要有開油嘅快感,
梗係低T爽啦.
但細彎掌握得唔夠好,
會比啲10.5推爆.
直路放半秒,
每隻彎輸0.1,
4.5T圈速分分鐘慢過10.5T
作者: lmy    時間: 2012-10-31 15:19
sykwok 發表於 2012-10-31 15:10
要有開油嘅快感,
梗係低T爽啦.
但細彎掌握得唔夠好,

想請教10.5 V3 BOOST 同TURBO SETTING, 同想問下條呔係咪耐用D, 因為4.5 廿排電倒見布. 唔該CHING
作者: seven    時間: 2012-10-31 15:35
sykwok 發表於 2012-10-31 15:10
要有開油嘅快感,
梗係低T爽啦.
但細彎掌握得唔夠好,

主要係LRP X12/X20 10.5T,
可以完全做到4.5T加速度,
很可怕
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 15:51
lmy 發表於 2012-10-31 15:19
想請教10.5 V3 BOOST 同TURBO SETTING, 同想問下條呔係咪耐用D, 因為4.5 廿排電倒見布. 唔該CHING ...

因為小弟冇玩過4.5T/mod,
唔肯定會條呔會否com咗.
但理論上相同駕駛手法下
用高T嘅摩打各樣野都會比用低T耐用.
小弟V3 setting大致如下
X20 10.5T(12.5mm rotor)
gear 24/84 X 1.9
boost 15
2500 start
9500 end
turbo 18
10000 start
slope 18
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 15:53
seven 發表於 2012-10-31 15:35
主要係LRP X12/X20 10.5T,
可以完全做到4.5T加速度,
很可怕

點都係仲差少少嘅,
4.5T都好多師兄用LRP
作者: lmy    時間: 2012-10-31 15:54
sykwok 發表於 2012-10-31 15:51
因為小弟冇玩過4.5T/mod,
唔肯定會條呔會否com咗.
但理論上相同駕駛手法下

感謝, 試試先.
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 16:01
lmy 發表於 2012-10-31 15:54
感謝, 試試先.

如果用其他摩打,
全個setting會完全唔同,
數值上可相差很大的,
例如MMM,
boost會用上30或以上.
小弟setting只供參與.
有機會jv遇到再進一步交流交流
作者: seven    時間: 2012-10-31 16:06
sykwok 發表於 2012-10-31 15:53
點都係仲差少少嘅,
4.5T都好多師兄用LRP

岩! LRP 10.5同LRP 4.5點都係有一段距離

更正:
LRP x12/x20 10.5T, 可以做到 LRP以外4.5T既加速度!

作者: lmy    時間: 2012-10-31 16:10
sykwok 發表於 2012-10-31 16:01
如果用其他摩打,
全個setting會完全唔同,
數值上可相差很大的,

多謝CHING 指教, 本人正是用MMM, 不過會試左8.5先, 之後再試10.5 睇睇個去呔速度有冇咁快先
作者: seven    時間: 2012-10-31 16:25
lmy 發表於 2012-10-31 16:10
多謝CHING 指教, 本人正是用MMM, 不過會試左8.5先, 之後再試10.5 睇睇個去呔速度有冇咁快先 ...

要追到佢班喪友LRP x20

MMM 10.5T 要用以下setting

HW v2.1
B 30
ACC 400
Start 3000
T 25
TS 18
Temp ~85
作者: lmy    時間: 2012-10-31 16:33
seven 發表於 2012-10-31 16:25

唔該ching, 又多個參考
作者: seven    時間: 2012-10-31 16:35
lmy 發表於 2012-10-31 16:33
唔該ching, 又多個參考

不過真係好鬼熱下, 最好孖風扇! 買個保險
MMM又捱得住果下正
作者: carven.chow    時間: 2012-10-31 16:39
咁JV係咪10.5 LAPTIME 快過 4T 啦??
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 16:53
carven.chow 發表於 2012-10-31 16:39

咁好視乎4T戈個係邊個揸喎
10.5圍內平均14秒頭應該冇問題,
係有個別best lap13秒尾囉
作者: KeithTBB    時間: 2012-10-31 17:03
carven.chow 發表於 2012-10-31 16:39

如同一部車, 同一人揸, 幾乎無可能
作者: lawlaw    時間: 2012-10-31 17:04
seven 發表於 2012-10-31 16:25

請教師兄,最終齒比幾多? thx
作者: seven    時間: 2012-10-31 17:06
lawlaw 發表於 2012-10-31 17:04
請教師兄,最終齒比幾多? thx

FDR 6.2 - 6.6
每款車架都可能有出入
作者: lawlaw    時間: 2012-10-31 17:12
seven 發表於 2012-10-31 17:06
FDR 6.2 - 6.6
每款車架都可能有出入

如有機會jv遇到,指教一下小弟! 謝謝
作者: seven    時間: 2012-10-31 17:14
lawlaw 發表於 2012-10-31 17:12
如有機會jv遇到,指教一下小弟! 謝謝

唔好咁講, 交流下

你見到班係driver台又大笑又嘈既友仔,
就可能係我地10.5T喪友
作者: lawlaw    時間: 2012-10-31 17:17
seven 發表於 2012-10-31 17:14
唔好咁講, 交流下

你見到班係driver台又大笑又嘈既友仔,

哈哈, 咁我見過你地,你地真系好快!
多多指教
作者: chlderek886    時間: 2012-10-31 17:18
sykwok 發表於 2012-10-31 15:04
車高用5/5.5或以上,
不要太低.
直路頭及尾有氹.

謝謝你的寶貴意見
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 17:47
chlderek886 發表於 2012-10-31 17:18
謝謝你的寶貴意見

只係少少意見提供,
不用客氣
作者: chlderek886    時間: 2012-10-31 18:22
另外如果打算換x20 4.5t,boost和turbo最多只能用幾多度先唔傷摩打呢?
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 19:01
各位師兄,我部係t3, 用緊lrp x20 5.5T, 行齒 19/84 x1.9, 走JV track 用幾多boost 及turbo 最合適,setting 45度油壓,down stop 前6後5,ride height 前5後4.5 .Tks!
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 19:11
Ride height 應該係前4.5後5 .多謝指教
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 19:19
chlderek886 發表於 2012-10-31 18:22
另外如果打算換x20 4.5t,boost和turbo最多只能用幾多度先唔傷摩打呢?

4.5T我諗冇乜機會set到去傷摩打嘅程度(正常齒比下),
基本上唔駛開boost,
淨係set turbo尾段已經好夠做
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 19:21
TKYK 發表於 2012-10-31 19:01
各位師兄,我部係t3, 用緊lrp x20 5.5T, 行齒 19/84 x1.9, 走JV track 用幾多boost 及turbo 最合適,settin ...

師兄,首先係呢個setting啲彎你感覺如何?
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 19:42
師兄,小弟已改頭牙差(75泥膠), 加硬頭3.4後3.0彈弓,之前用x20 6.5T boost 21 turbo 24,gear raio 7.9, 反應直接尚算滿意.謝!
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 19:46
TKYK 發表於 2012-10-31 19:42
師兄,小弟已改頭牙差(75泥膠), 加硬頭3.4後3.0彈弓,之前用x20 6.5T boost 21 turbo 24,gear raio 7.9, 反 ...

師兄,睇完呢個setting後,
小弟唔敢比意見
因已超出小弟認知範圍...
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 20:02
一般LRP 5.5T適合用多少boost 和turbo 免燒摩打?
作者: seven    時間: 2012-10-31 20:28
TKYK 發表於 2012-10-31 20:02
一般LRP 5.5T適合用多少boost 和turbo 免燒摩打?

v2.1
B 5-8
ACC 500+
Start RPM 8000+
T 10-15
TS 18

睇住溫度, 唔熱加+2咁上, 熱就減, 平均有太陽80-90度都可接受
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 20:43
收到,多謝師兄幫忙
作者: 一匹狼    時間: 2012-10-31 20:57
seven 發表於 2012-10-31 20:28
v2.1
B 5-8
ACC 500+

想問下呢個SETTING係HW定係LRP電變?
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 21:00
一匹狼 發表於 2012-10-31 20:57
想問下呢個SETTING係HW定係LRP電變?

HW的......
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 21:03
TKYK 發表於 2012-10-31 19:42
師兄,小弟已改頭牙差(75泥膠), 加硬頭3.4後3.0彈弓,之前用x20 6.5T boost 21 turbo 24,gear raio 7.9, 反 ...

彈弓太硬了吧?應該唔多肯入彎ga wor

成架車setting係點?T3 2012?
作者: 一匹狼    時間: 2012-10-31 21:08
Noir.KAZE 發表於 2012-10-31 21:00
HW的......

5.5T行STOCK MODE嗎?
因為我用MOD MODE好似無特調教RPM
作者: seven    時間: 2012-10-31 21:21
一匹狼 發表於 2012-10-31 21:08
5.5T行STOCK MODE嗎?
因為我用MOD MODE好似無特調教RPM

Stock, 可以set得細緻d
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 21:38
下列是小弟的setting:-
1) 3孔45度油壓(前3.4後3彈弓)
2)LRP x20 6.5T (gear ratio 7.9)
3)HW V3
- 10(1st punch), 25(2nd punch)
- 21 boost(8000 - 20000rpm), 24 turbo 0.15 sec full 油
- slope start & end/0.15 sec = 18

請指教!Tks!!

作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 21:40
唔夠資料
Downstop呢?車架有幾扭?

個人玩T3咁耐,冇試過玩到成3.4頭3.0尾彈弓
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 21:53
Noir.KAZE 發表於 2012-10-31 21:40
唔夠資料
Downstop呢?車架有幾扭?

我都未試過,
所以唔敢答,
以免誤人子弟
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 21:54
Sorry, Down stop 頭6後5 , ride height 前5後5 .5。

近排換咗x20 5.5t 打算用5boost 10-12 turbo, ride height 降到前4.5後5,同時前後已改混碳脾.
師兄點睇?
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 22:00
用咗頭3.4感覺入彎快及敏覺啲,可能自己早收入彎啦
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 22:00
TKYK 發表於 2012-10-31 21:54
Sorry, Down stop 頭6後5 , ride height 前5後5 .5。

近排換咗x20 5.5t 打算用5boost 10-12 turbo, ride h ...

你玩JV就唔好降啦,好快就可以收底板皮.....
因為你隻頭牙落膠,個downstop seting仲可以

5.5開乜都好,唔好開太大,你依家個setting咪試左先嚕,冇問題
1排電時間過100度冇問題,LRP頂得順

咁硬彈弓真係肯入彎ga咩???你成個seting俾我既感覺係唔肯入
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 22:08
師兄,請提供你的寶貴意見包括esc setting
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 22:14
TKYK 發表於 2012-10-31 22:08
師兄,請提供你的寶貴意見包括esc setting

冇玩5.5,唔講ESC

頭尾彈弓我用3.0同2.8,最多只會用到3.2同3.0,但係我覺得架車已經唔多肯入

DOWNSTOP同車高冇意見,頭尾camber 1.5,頭toe0.5@side,尾toe 3/2.5都可以
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 22:53
TKYK 發表於 2012-10-31 22:00
用咗頭3.4感覺入彎快及敏覺啲,可能自己早收入彎啦

小弟測試結果同師兄相反.
彈弓越硬越唔轉,
只得第一下....
作者: carven.chow    時間: 2012-10-31 23:19
sykwok 發表於 2012-10-31 22:53
小弟測試結果同師兄相反.
彈弓越硬越唔轉,
只得第一下....

咁咪又較其他多d灣心,可能感覺又唔同左呢
作者: sykwok    時間: 2012-10-31 23:24
carven.chow 發表於 2012-10-31 23:19
咁咪又較其他多d灣心,可能感覺又唔同左呢

應該可以用其他setting就嘅,
但係都未試過3.2或以上嘅彈弓.
所以真係全無idea,
倫係測試王,
有冇試過咩效果?
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 23:25
sykwok 發表於 2012-10-31 23:24
所以真係全無idea,

頭3.0同3.2已經差好遠,我都冇再試更硬既彈弓.....
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 23:46
師兄,會吾會係我自己揸法(不太高速入彎)才沒感覺不肯入呀?小弟只有半年jv經驗,多多指教!
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 23:48
TKYK 發表於 2012-10-31 23:46
師兄,會吾會係我自己揸法(不太高速入彎)才沒感覺不肯入呀?小弟只有半年jv經驗,多多指教! ...

我都已經唔係快......但係咁set個頭我自己就覺得唔多肯入
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 23:51
是否前3.2後3算是合適setting?
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 23:53
個人覺得3.0搭2.8會好d....
3.2搭3.0出直路會推推地
彎心都唔太咬
作者: X2CR    時間: 2012-10-31 23:54
硬彈弓反應快,入彎感覺會轉D,其實架車入到彎心後會變成轉向不足,無法開大油出彎,加油時間小了,圈速自然慢,要在反應同彎心後轉向取得平行,個人建議頭尾2.4or2.6彈弓。
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-10-31 23:55
X2CR 發表於 2012-10-31 23:54
硬彈弓反應快,入彎感覺會轉D,其實架車入到彎心後會變成轉向不足,無法開大油出彎,加油時間小了,圈速自 ...

大師出手了@@
作者: TKYK    時間: 2012-10-31 23:55
多謝寶貴意見,曰後有時間在落場試.
作者: carven.chow    時間: 2012-10-31 23:58
sykwok 發表於 2012-10-31 23:24
所以真係全無idea,

FF我就行超硬彈弓,之前晚上都有28-29度,長油壓我行Ride頭紫尾紅,反而岩岩係PYC試軟彈弓就感覺怪怪,冇裝AMB唔知跑成點
作者: sykwok    時間: 2012-11-1 00:06
carven.chow 發表於 2012-10-31 23:58
FF我就行超硬彈弓,之前晚上都有28-29度,長油壓我行Ride頭紫尾紅,反而岩岩係PYC試軟彈弓就感覺怪怪,冇 ...

好耐冇一齊玩車了,
幾時一齊玩ff呀?

作者: carven.chow    時間: 2012-11-1 00:52
sykwok 發表於 2012-11-1 00:06
好耐冇一齊玩車了,
幾時一齊玩ff呀?

搬哂去PYC...@@遲d會!
作者: seven    時間: 2012-11-1 01:47
X2CR 發表於 2012-10-31 23:54
硬彈弓反應快,入彎感覺會轉D,其實架車入到彎心後會變成轉向不足,無法開大油出彎,加油時間小了,圈速自 ...

謝謝分享~!

個人都偏好較軟彈弓, 在彎心及出彎加速方面較為理想,
入彎方面(所謂第一下), 現在嘗試從roll centre上著手(改變camber link斜度, 加減hub/牛角介子)
作者: lmy    時間: 2012-11-2 09:34
琴晚見識倒10.5快車... 堅快... 唔差得4.5好遠..
作者: seven    時間: 2012-11-2 13:43
lmy 發表於 2012-11-2 09:34
琴晚見識倒10.5快車... 堅快... 唔差得4.5好遠..

直路, 4.5T一定快D
圈速, 幾乎平左4.5T時間 (指同一個人用4.5T做的時間, 唔係同超級高手比較, 以免做成誤解)
作者: tekin708    時間: 2012-11-2 14:27
係JV小弟玩xray用頭3.1尾3.2,都覺得唔夠硬,攪到要用油車個D硬彈弓。
作者: 亞標    時間: 2012-11-2 15:09
tekin708 發表於 2012-11-2 14:27
係JV小弟玩xray用頭3.1尾3.2,都覺得唔夠硬,攪到要用油車個D硬彈弓。

你用開咁硬既咩?我反而用2.8/2.6都覺唔夠軟喎
作者: tekin708    時間: 2012-11-2 16:35
亞標 發表於 2012-11-2 15:09
你用開咁硬既咩?我反而用2.8/2.6都覺唔夠軟喎

之前日頭已用開頭3.1尾3.2,之後玩晚上仲要用再硬D既油車彈弓. 其他细場另計。
作者: TKYK    時間: 2012-11-2 20:33
師兄,請問溫度轉變,除了用適用的輪胎,彈弓的軟硬是否值得考慮因素,例如冬天用較軟相比夏天
作者: FTO-LUN    時間: 2013-1-29 21:58
師兄們請問二樓板螺絲邊D要修死,邊D可以唔修螺絲可以令架車反應會快D架?

作者: Noir.KAZE    時間: 2013-1-29 22:00
FTO-LUN 發表於 2013-1-29 21:58
師兄們請問二樓板螺絲邊D要修死,邊D可以唔修螺絲可以令架車反應會快D架?
...

你想尾咬d定頭咬d
作者: FTO-LUN    時間: 2013-1-30 01:39
Noir.KAZE 發表於 2013-1-29 22:00
你想尾咬d定頭咬d

想頭轆咬地D

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2