RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: X-ray T4 vs BD7 vs VBC [打印本頁]

作者: macrossvf1a    時間: 2012-12-18 23:44
標題: X-ray T4 vs BD7 vs VBC
Want to buy a new car. Which one is suitable for new comer?
Ching any comment. Thanks!

作者: xrayonly    時間: 2012-12-18 23:54
T4 砌時唔洗煩
作者: macrossvf1a    時間: 2012-12-19 23:43
點解呀Ching
作者: chlderek886    時間: 2012-12-20 02:58
Bd7咩都唔駛搞跟足說明書已超好跑
作者: 龜速車手    時間: 2012-12-20 12:21
部部車都會有人支持,根本問唔到答案出黎,自己中意邊部就買邊部喇
作者: store    時間: 2012-12-20 14:41
請問你係新手定老手先????
作者: ym34    時間: 2012-12-20 17:52
store 發表於 2012-12-20 14:41
請問你係新手定老手先????

he already said he is new comer la
作者: chlderek886    時間: 2012-12-20 18:14
講真,雖然係新手,但如果問得xray和bd7的都預左俾三千幾出來,新手反而應該找部不需要set得好完美都能穩定地跑的車,小弟只玩了半年,最近換了bd7玩,自問set車知識有限,跟說明書做完全沒有投訴,T4沒有試過不知道,但T3有朋友玩,xray是需要多一點苦工才好跑的,小小意見,自己選擇吧
作者: store    時間: 2012-12-20 19:59
ym34 發表於 2012-12-20 17:52
he already said he is new comer la

BD7 吾係設計比新手玩。
作者: 龜速車手    時間: 2012-12-20 20:12
其實無咩新手車高手車,最重要係你有無錢,有錢新牌仔都可以買部pagani
作者: chlderek886    時間: 2012-12-20 20:45
龜速車手 發表於 2012-12-20 20:12
其實無咩新手車高手車,最重要係你有無錢,有錢新牌仔都可以買部pagani

絕對認同!有人喜歡慢慢由低玩起,有人喜歡一步到位,各人喜好
作者: T.T    時間: 2012-12-20 20:48

對, 認同。
作者: oasc    時間: 2012-12-20 21:05
我係T4新手, 原裝setting都好好跑
作者: e47085    時間: 2012-12-20 21:44
新人就买xray,耐撞,修车时间少,玩的时间多。
作者: store    時間: 2012-12-20 22:42
oasc 發表於 2012-12-20 21:05
我係T4新手, 原裝setting都好好跑

A10 都叫新手, 唉,真係世風日下。
作者: macrossvf1a    時間: 2012-12-20 23:31
Thanks all of you.
I have one TC6.1 around half year. Want to try another one to compare.
作者: chlderek886    時間: 2012-12-21 00:13
macrossvf1a 發表於 2012-12-20 23:31
I have one TC6.1 around half year. Want to try another one to compare.

小弟正是一開始玩tc6.1,都問過好多人說幾好跑才買,點知玩了三個月都set不好跑,當然都與經驗不足有關,很神經質,新手一定會炒,炒完立即走位,玩到一肚氣,之後直上bd7,又係咁set,完全兩個世界,我冇玩過t4,不能比較
作者: store    時間: 2012-12-21 00:15
macrossvf1a 發表於 2012-12-20 23:31

因為你說你是新手, 我吾知你有幾多經驗, 我玩緊 BD7,  一開始砌車時已經要執, 所以不適合新手, 你有半年經驗, 應該無問題,
作者: macrossvf1a    時間: 2012-12-21 02:45
Thanks chlderek886 and store.
In my point of view, I like BD7 more than T4.
Which one is easier to find parts in KWS? Is T4 better than BD7? Which one parts is cheaper?
作者: store    時間: 2012-12-21 09:13
macrossvf1a 發表於 2012-12-21 02:45
Thanks chlderek886 and store.
In my point of view, I like BD7 more than T4.
Which one is easier to ...

兩部車都有 parts. 但兩部車 parts 都同樣 - 貴,
作者: oasc    時間: 2012-12-21 09:34
store 發表於 2012-12-20 22:42
A10 都叫新手, 唉,真係世風日下。

正確嚟講係第六, 但我架T4的確係新車落地六,七排電, 咁都唔算係T4新手咩
第二 ,你係邊個? 我呢啲二打六應該無人識我個喎
作者: chlderek886    時間: 2012-12-21 09:39
store 發表於 2012-12-21 00:15
因為你說你是新手, 我吾知你有幾多經驗, 我玩緊 BD7,  一開始砌車時已經要執, 所以不適合新手, 你有半年 ...

請問store兄你的bd7的大減齒裝好後會偏向二樓板的一邊嗎?我是頭一批,我部有咁請況,要在大減上的三粒羅絲用介子頂住才能偏回近二樓中心一點,你有這情況嗎?
作者: store    時間: 2012-12-21 10:50
chlderek886 發表於 2012-12-21 09:39
請問store兄你的bd7的大減齒裝好後會偏向二樓板的一邊嗎?我是頭一批,我部有咁請況,要在大減上的三粒羅 ...

我沒有這問題, 大減在正中央,另外, 大減上是4粒羅絲, 吾係3粒。
作者: store    時間: 2012-12-21 10:52
oasc 發表於 2012-12-21 09:34
正確嚟講係第六, 但我架T4的確係新車落地六,七排電, 咁都唔算係T4新手咩
第二 ,你係邊個? 我呢啲二 ...

我係棍仔新手。:-D
作者: Bleed.Kaga    時間: 2012-12-21 11:20
100% R1

作者: store    時間: 2012-12-21 11:28
Bleed.Kaga 發表於 2012-12-21 11:20
100% R1

100% 離題
作者: Bleed.Kaga    時間: 2012-12-21 11:36
store 發表於 2012-12-21 11:28
100% 離題

100% 高手玩R1
作者: store    時間: 2012-12-21 12:20
Bleed.Kaga 發表於 2012-12-21 11:36
100% 高手玩R1

100% 未食藥
作者: oasc    時間: 2012-12-21 12:49
JimJim
作者: chlderek886    時間: 2012-12-21 14:14
store 發表於 2012-12-21 10:50
我沒有這問題, 大減在正中央,另外, 大減上是4粒羅絲, 吾係3粒。

哈哈,不好意思,寫錯了,我那部分倒轉裝就貼埋去電池那邊的二樓,跟說明書就貼埋馬達的二樓,不斷拆開再整都一樣,現唯有用四隻介子頂住佢先唔會貼二樓
作者: store    時間: 2012-12-21 15:29
chlderek886 發表於 2012-12-21 14:14
哈哈,不好意思,寫錯了,我那部分倒轉裝就貼埋去電池那邊的二樓,跟說明書就貼埋馬達的二樓,不斷拆開再 ...

答案 ~ 你買了過厚的 spur gear. 轉其他牌子就無問題嫁啦。
作者: chlderek886    時間: 2012-12-21 16:51
store 發表於 2012-12-21 15:29
答案 ~ 你買了過厚的 spur gear. 轉其他牌子就無問題嫁啦。

我用佢原盒跟車來的panaracer 64p116的,全原裝應該唔會有問題吧
作者: store    時間: 2012-12-21 17:18
chlderek886 發表於 2012-12-21 16:51
我用佢原盒跟車來的panaracer 64p116的,全原裝應該唔會有問題吧

有無相片????
作者: chlderek886    時間: 2012-12-21 18:49
store 發表於 2012-12-21 17:18
有無相片????

師兄,先謝謝你幫忙,回家試試用電腦把圖傳上來,(不知道我的用戶組別可否上傳)上班中用iphone整唔到,先謝謝你!
作者: macrossvf1a    時間: 2013-1-4 11:01
Hi chings,
I can't find the parts or upgrade parts for BD7 in KWS
If it is not easy to find parts, I am not consider to buy BD7
作者: store    時間: 2013-1-4 13:29
macrossvf1a 發表於 2013-1-4 11:01
Hi chings,
I can't find the parts or upgrade parts for BD7 in KWS
If it is not easy to find parts ...

1/F         
作者: 天娜    時間: 2013-1-4 13:41
1/F 同偉膏都有
作者: chlderek886    時間: 2013-1-4 16:32
油麻地偉高代理yokomo,應該最齊
作者: samsonco    時間: 2013-1-6 10:52
你有冇裝大減果兩只介子?一只塑膠一只金屬的
作者: chlderek886    時間: 2013-1-6 11:20
我兩隻用哂,膠的一隻印象中是另外釘在後加的說明書上叫加落去的
作者: store    時間: 2013-1-6 14:23
緊記兩邊兩粒 2.5 x 8 不要收得太緊, 吾則後果自付。
作者: koeikoei    時間: 2013-1-9 00:12

對, 認同。
作者: samsonco    時間: 2013-1-10 20:47
Bd7 其實洗唔洗落 servo saver 呢?
作者: store    時間: 2013-1-10 23:15
samsonco 發表於 2013-1-10 20:47
Bd7 其實洗唔洗落 servo saver 呢?

No need.   

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2