RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Savox servo 干擾大? [打印本頁]

作者: 銅鑼灣大帝    時間: 2013-1-8 16:19
標題: Savox servo 干擾大?
我個SET-UP:

Tamiya M-03L
TZ super stock motor
Futaba MC330CR esc
2PL controller (AM29)
FP-R122JE receiver

之前用S3003 SERVO,十年有多,最近換左個SAVOX 1257TG SERVO,嘩,不得了,一路轉向,個ESC猛閃,行遠些少,個SERVO直頭貓王咁跳,之後上網找資料,加左粒 10V/3300uf 電容,好左些少,但都係S3003穩定D,我仲有咩可以做?HITEC又用過,ACOMS又用過,第一次新野就賴野?雖然我唔係高手,但玩車咁多年,基本cross-check的我已經做曬,例如換receiver,換controller,,定還是要換個靚receiver?

本來諗住落機車,但咁唔穩定,落機車會好危險
作者: Hpibbq    時間: 2013-1-8 16:24
Futaba MC330CR esc
你隻BEC 唔夠電.
可外加HOBBYWING BEC
or upgrade ESC to hobbywing 120A.
作者: 銅鑼灣大帝    時間: 2013-1-8 16:28
如果係咁,你建唔建議直頭轉曬全套去Hobbywing brushless system。。。。因為都想轉好耐
M-03車,有無咩介紹
作者: kennethgo    時間: 2013-1-8 16:36
Hobbywing brushless ESC V2.1 is good!!! and not expensive
作者: kennethgo    時間: 2013-1-8 16:37
And you need change to brushless motor....
作者: 銅鑼灣大帝    時間: 2013-1-8 16:42
kennethgo 發表於 2013-1-8 16:36
Hobbywing brushless ESC V2.1 is good!!! and not expensive

thank you
聽日去望望先
作者: kennethgo    時間: 2013-1-8 16:51
Or you can by second hand also ok!
作者: 銅鑼灣大帝    時間: 2013-1-8 17:21
再問埋先,如果齋加BEC,3A夠嗎?
thanks
作者: kennethgo    時間: 2013-1-8 17:25
If you use Hobbywing brushless ESC V2.1 no need BEC.
作者: d.s    時間: 2013-1-9 09:14
轉esc之餘順便換埋支控啦
作者: cHRisTiAN    時間: 2013-1-9 09:22
DIGITAL SERVO用在AM控, 可以嗎?
作者: justinwan    時間: 2013-1-11 04:44
cHRisTiAN 發表於 2013-1-9 09:22
DIGITAL SERVO用在AM控, 可以嗎?

作者: tomatchinhk    時間: 2013-1-12 03:16
AM 接收用數碼servo,有問題是正常的!!!
花 D 錢換哂佢,等自己玩得開心D !!!
作者: wongbunny    時間: 2013-1-15 01:13
你可以問朋友借支2.4g控試試..平平地d大陸控都試到..你換左支控可能咩事都無..我覺得你係支控問題多dd..知到係咩事先換野會好d..試左支控先..到時可能連bec都唔使花$$去買..
作者: dawho    時間: 2013-1-15 01:37
有擦摩打好 jam servo同接收的, 越高轉數及高速時越 jam, 好危險的...
將佢地距離拉好遠會改善, 再加上銅箔在servo及接收上做屏閉又好D,
事實上,  不如upgrade無擦把啦.

作者: hydrogen9999    時間: 2013-1-15 08:04
wongbunny 發表於 2013-1-15 01:13
你可以問朋友借支2.4g控試試..平平地d大陸控都試到..你換左支控可能咩事都無..我覺得你係支控問題多dd..知 ...

同意,問人借枝控試下先啦!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2