RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 啤鈴上可以加上汽車油(車油)使其暢順D嗎? [打印本頁]

作者: 烈火2010    時間: 2013-1-18 20:25
標題: 啤鈴上可以加上汽車油(車油)使其暢順D嗎?
請問師兄們,是否可以在啤鈴上加上汽車油(車油)使其暢順D嗎?
作者: imax    時間: 2013-1-18 21:30
汽車油 ?? 你指偈油 ?? 偈油都可以嘅 ~~~ 其實最正係滴 RC 車 SILICONE DAMPER OIL...大概 70#至80#  
作者: arto6    時間: 2013-1-18 21:39
imax 發表於 2013-1-18 21:30
汽車油 ?? 你指偈油 ?? 偈油都可以嘅 ~~~ 其實最正係滴 RC 車 SILICONE DAMPER OIL...大概 70#至80#   ...

點解唔用RC 用嘅BEARING 油呢?
作者: imax    時間: 2013-1-18 21:55
arto6 發表於 2013-1-18 21:39
點解唔用RC 用嘅BEARING 油呢?

因為 DAMPER 油有 SILICONE 成份...特別順滑...喱吓秘技...你試過就知正 ~~
作者: arto6    時間: 2013-1-18 22:26
imax 發表於 2013-1-18 21:55
因為 DAMPER 油有 SILICONE 成份...特別順滑...喱吓秘技...你試過就知正 ~~  ...

師兄, 有料到。
但我一定唔會試囉
作者: 烈火2010    時間: 2013-1-18 23:04
imax 發表於 2013-1-18 21:30
汽車油 ?? 你指偈油 ?? 偈油都可以嘅 ~~~ 其實最正係滴 RC 車 SILICONE DAMPER OIL...大概 70#至80#   ...

汽車油 與偈油類同只需10元一大支!
作者: arto6    時間: 2013-1-18 23:21
烈火2010 發表於 2013-1-18 23:04
汽車油 與偈油類同只需10元一大支!

如果為咗唔燒bearing 的話,落乜油都得(包括師兄所講嘅油壓油及偈油), 但如果想架車順D, bearing 無咁痴塵, 請用返RC用嘅BEARING 油。油壓油等咁重口味嘅方法真係會令架車好拖架,請三思

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2