RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: r1 [打印本頁]

作者: gnufzst721    時間: 2013-1-31 11:00
標題: r1
本人是新手砌r1會唔會好難砌?
作者: rcworldhk    時間: 2013-1-31 11:31

Assy.car so easy....but set-up so difficult
作者: 老鬼    時間: 2013-1-31 12:39
砌唔難但虛位較多,買定幾包介子
作者: sIUcHuN    時間: 2013-1-31 16:10
rcworldhk 發表於 2013-1-31 11:31
Assy.car so easy....but set-up so difficult

可否說明點難set法?
自己都有玩spec r, 不能認同你的說法.
作者: 老鬼    時間: 2013-1-31 16:45
sIUcHuN 發表於 2013-1-31 16:10
可否說明點難set法?

佢有收錢同人SET車,所以一定會話部車難SET
作者: rcworldhk    時間: 2013-1-31 18:04
sIUcHuN 發表於 2013-1-31 16:10
可否說明點難set法?

Kindly please tell to R1 c-hing for high traction or low traction how to set-up??
diff.oil?? shock oil?? camber?? down stop?? toe-in out?? tyre?? inner?? car height?? body?? wing??

作者: rcworldhk    時間: 2013-1-31 18:06
老鬼 發表於 2013-1-31 16:45
佢有收錢同人SET車,所以一定會話部車難SET

老鬼C-hing免費幫R1 Ching砌車set-up
作者: 老鬼    時間: 2013-1-31 18:31
rcworldhk 發表於 2013-1-31 18:06
老鬼C-hing免費幫R1 Ching砌車set-up

師兄,第一,我無話你要收錢係唔啱,第二,有時指點下人幫下人,砌唔掂SET唔掂,拎去JV相信有好多熱心師兄會幫到手,無需要開口埋口都錢咁市儈,唔好將其他人睇成同自己一樣先得架
作者: sIUcHuN    時間: 2013-2-1 09:16
rcworldhk 發表於 2013-1-31 18:04
Kindly please tell to R1 c-hing for high traction or low traction how to set-up??
diff.oil??  ...

下!? 你話難set, 問問你, 但你又問返轉頭?
定係想收收埋埋在心中

作者: NinjaPower    時間: 2013-2-1 09:57
其實砌車並唔難,Set車只係因場地而作出改變。去邊個場玩就問下果個場啲師兄咪得囉,俾錢人Set嘅話,佢會跟你一齊去嗎?有錢俾人Set車,不如買多兩套呔試下重好
作者: gnufzst721    時間: 2013-2-1 17:53
如果去jv大場要點set?
作者: 老鬼    時間: 2013-2-1 18:06
gnufzst721 發表於 2013-2-1 17:53

要點SET真係要落到場先知,當然如果你係無咩所謂,咁根本就唔駛點SET,如果係屋企SET好就可以拎得去玩,咁D師兄何需拎咁多架生去玩車,D生意佬收錢同人SET車,到你真係落到場咪又係要自己再SET過
作者: beebone(real)    時間: 2013-2-1 18:22
明明係問R1易唔易砌, 講set車做咩.

個個揸法都唔同點幫倒人set.  除非包鐘慢慢跟車手去試車.
作者: allan007_alive    時間: 2013-2-1 18:41
gnufzst721 發表於 2013-2-1 17:53

一般大路setting都冇咩問題,玩落先知要點微調。
作者: kotaro2872    時間: 2013-2-1 19:25
上螺絲方面點刀易過砌Zero S掛:目
作者: Chungyin3610    時間: 2013-2-17 10:36
kotaro2872 發表於 2013-2-1 19:25

我剛砌完部R1,,講真唔係好難砌..so easy
作者: 老鬼    時間: 2013-2-17 14:22
kotaro2872 發表於 2013-2-1 19:25

呢個一定,金屬件開哂螺絲紋比你上螺絲,膠件要自己先攻螺絲紋
作者: Chungyin3610    時間: 2013-2-17 14:27
如果R1再升級要換什麼呢?我
作者: 老鬼    時間: 2013-2-17 14:35
Chungyin3610 發表於 2013-2-17 14:27

我覺得先換呢幾樣,懸浮Servo座/三節棍/前金屬杯/超滑皮帶,其他睇你需要
作者: Andrewkwan    時間: 2013-2-19 14:26
Chungyin3610 發表於 2013-2-17 14:27

全車波頸.
作者: Chungyin3610    時間: 2013-2-19 16:19
貢多野要整,又破财了,,
作者: 老鬼    時間: 2013-2-19 17:04
咁又唔一定話要換,要唔要換都係睇你需要啫,唔換一樣玩得
作者: Andrewkwan    時間: 2013-2-19 17:18
吾換已經好好, 只是波頭比較鬆於調較 camber 時Ma 煩一些.其他全原裝已經
好好走. .
部車是可按受! 值得新手玩.
如要更準確造工,可考慮 VBC Full Op , 可以比他好但就幾佰.
作者: Chungyin3610    時間: 2013-2-19 17:22
Andrewkwan 發表於 2013-2-19 17:18
吾換已經好好, 只是波頭比較鬆於調較 camber 時Ma 煩一些.其他全原裝已經
好好走. .
部車是可按受! 值得新 ...

架車有小小問題,今晚send條短片俾你們看看

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2