RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請各有經驗ching幫忙 [打印本頁]

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 10:53
標題: 請各有經驗ching幫忙
各位ching:請問相中的孖速齒是否可以分開的為三部份嗎?我這個怎樣弄也弄不開。部車我二手買回,所以唔知是否連在一起;但看說明書就似係可以分開。現在著機後踩油後組齒反應很慢(推捍的反應是正常的),而且部車又唔去,唔知是否這問題影響。另外個離合器的孔位有否裝錯位?
作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 11:05
底掌掉轉咗裝...
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 11:15
波板糖 發表於 2013-5-7 11:05
底掌掉轉咗裝...

Ching:你意思是那三片離合起要反過來裝?但說明書上我見裝配圖是有倒角的是向外的。可否詳述?

作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 11:19
另外果隻係面掌...
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 11:27
波板糖 發表於 2013-5-7 11:19
另外果隻係面掌...

SORRY,都唔係太明。

作者: DicksonGlacier    時間: 2013-5-7 11:36
你過橫洲啦!師兄們幫你
哩份係極力子唔係孖速
作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 11:36
[attach]710230[/attach]
作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 11:37
底拳分開3件,面拳一件過.
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 11:43
波板糖 發表於 2013-5-7 11:37
底拳分開3件,面拳一件過.

ching:我照片的那件是附檔的T2703,怎樣看也沒有裝反。

作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 11:45
你架二手車是否跟唔齊件?
作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 11:57
是否MTX5?
如果是,你張相是正確.
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 11:59
KEI_RRR 發表於 2013-5-7 11:57
是否MTX5?
如果是,你張相是正確.

CHING:我的是MTX-5,那麼裝法是正確的了?那孖速齒是否可以分開的嗎?如可以分開,但我目前的這套不能分開會否出現如我所描述的情況?

作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 12:05
你1波是.行得?
是否Break鎖死?
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 12:11
KEI_RRR 發表於 2013-5-7 12:05
你1波是.行得?
是否Break鎖死?

CHING:我不知是否一波行到,部車放在地上才俾油,過很久部車才會行,但很慢。如果把車子拿起後俾油,待一定時間才放地上讓它行,可以行,但仍是慢。BREAK沒有鎖死,我直頭唔覺佢有BREAK。
作者: DicksonGlacier    時間: 2013-5-7 12:17
你冇砌錯,只係份極力子砌得唔好。
作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 12:18
你先收死2波掌縲絲,再放3圈試吓?

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 12:20
波板糖 發表於 2013-5-7 11:45
你架二手車是否跟唔齊件?

根據說明書上對比所有在引擎拆出來的東西,所有零件都齊。一隻介子都沒有少。

作者: DicksonGlacier    時間: 2013-5-7 12:20
一二波牙可拆,最好用返夾具拆。唔要就老虎鉗拆
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 12:22
KEI_RRR 發表於 2013-5-7 12:18
你先收死2波掌縲絲,再放3圈試吓?

SORRY,我唔知怎樣收死2波掌。我以前部超舊老爺車都係用呢副引擎,都唔會出現咁嘅問題。

作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 12:55
真係Sorry 喇,原來Mugen 份底掌係反返轉裝,我落後鳥...
架車唔去有好多原因:
*極力子彈弓太硬,或者收得太緊.
*陷鐘與面掌距離墊介子墊得太開.
*壓力啤呤後面介子數量唔夠,虛位太多.
作者: DicksonGlacier    時間: 2013-5-7 12:57
波板糖 發表於 2013-5-7 12:55
真係Sorry 喇,原來Mugen 份底掌係反返轉裝,我落後鳥...
架車唔去有好多原因:
*極力子彈弓太硬,或者收得太緊 ...

糖師兄過晒料比你,勇敢啲試下

作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 13:00
底掌有另外幾個窿揀,可以改變推出反應.
作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 13:13
如果想更明顯推出嘅力更大,我會加幾粒鐵珠落底掌窿果度
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 14:21
波板糖 發表於 2013-5-7 12:55
架車唔去有好多原因:
*極力子彈弓太硬,或者收得太緊 ...

波板糖兄:你所用的專業名我確實不知是甚麼,可否在我提供的說明書中內的編碼來描述,因我確實很多年沒有接觸油車了。

作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 14:44
講到專業,我就一D 都唔專業,我只係閒時攞架車出嚟遊樂吓,比不上入場玩咁專業...
如果真係搞唔掂,可能要擺低比模型舖搞,或者去搵玩開油車嘅師兄幫手睇睇,太表面嘅野好難解釋...

作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 14:48
raymondcmng 發表於 2013-5-7 12:11
CHING:我不知是否一波行到,部車放在地上才俾油,過很久部車才會行,但很慢。如果把車子拿起後俾油,待一 ...

是否引擎未教好?

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 14:52
KEI_RRR 發表於 2013-5-7 14:48
是否引擎未教好?

基本上引擎嘅setting我跟原有的沒有變過。例如油針是2.5圈,難道把引擎裝上另一部車,其油針的調較都會有唔同圈數?

作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 15:01
簡單D 講...
你嘅第一幅圖叫底掌(即係T2703),第二幅叫陷鐘,T2705 叫面掌,H0764 叫極力子彈弓
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 15:11
波板糖 發表於 2013-5-7 15:01
簡單D 講...
你嘅第一幅圖叫底掌(即係T2703),第二幅叫陷鐘,T2705 叫面掌,H0764 叫極力子彈弓 ...

那麼陷鐘是T2706吧!

作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 15:15
對呀
作者: 波板糖    時間: 2013-5-7 15:19
睇返你本說明書講,要放六粒5x8 啤呤落去
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 15:25
波板糖 發表於 2013-5-7 15:19
睇返你本說明書講,要放六粒5x8 啤呤落去

是要六粒,現在都齊。但都唔WORK。

作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 15:25
raymondcmng 發表於 2013-5-7 12:11
CHING:我不知是否一波行到,部車放在地上才俾油,過很久部車才會行,但很慢。如果把車子拿起後俾油,待一 ...

當時是否引擎高轉車行得慢,
定引擎大白煙?

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 15:29
KEI_RRR 發表於 2013-5-7 15:25
當時是否引擎高轉車行得慢,
定引擎大白煙?

是高轉車慢,且引擎聲很嘈(比起以前部車,但引擎是相同)。白煙是有,但不算很跨張的白煙且,且只是踩油才有。

作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 15:32
raymondcmng 發表於 2013-5-7 15:29
是高轉車慢,且引擎聲很嘈(比起以前部車,但引擎是相同)。白煙是有,但不算很跨張的白煙且,且只是踩油才 ...

可能H2704收得太入.

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 15:35
KEI_RRR 發表於 2013-5-7 15:32
可能H2704收得太入.

說明書上h2704最好與那平位置是0距離,我以按此方法調整了。

作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 15:43
raymondcmng 發表於 2013-5-7 15:35
說明書上h2704最好與那平位置是0距離,我以按此方法調整了。

有無跟T2706調教?

作者: 龜速隊長    時間: 2013-5-7 15:51
師兄 睇相應該係底面掌詷轉裝,王色一建過先係面掌
作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 16:16
raymondcmng 發表於 2013-5-7 15:35

有無跟T2706調教?

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 16:44
KEI_RRR 發表於 2013-5-7 16:16
有無跟T2706調教?

這個有也是按它的指示調整至0.4-0.5mm了。

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 16:57
龜速隊長 發表於 2013-5-7 15:51
師兄 睇相應該係底面掌詷轉裝,王色一建過先係面掌

ching:你意思是T2703要裝在T2704之上?咁咪完全不按說明書裝?

作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 17:07
是否單向啤呤死咗
作者: 龜速隊長    時間: 2013-5-7 17:24
次序應該係 1飛輪,2 :2703,3:2704,4:2705
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 17:55
KEI_RRR 發表於 2013-5-7 17:07
是否單向啤呤死咗

單向啤呤又是甚麼東東?

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 17:56
龜速隊長 發表於 2013-5-7 17:24
次序應該係 1飛輪,2 :2703,3:2704,4:2705

完全正確沒有錯。

作者: 龜速隊長    時間: 2013-5-7 18:29
raymondcmng 發表於 2013-5-7 17:56
完全正確沒有錯。

你第一張相是否已裝好?如果是,你就是底面掌調轉了,壬色掌是帶動掐鍾的,應該在最上面
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 18:52
龜速隊長 發表於 2013-5-7 18:29
你第一張相是否已裝好?如果是,你就是底面掌調轉了,壬色掌是帶動掐鍾的,應該在最上面 ...

我第一張相只裝了H0704及T2703,並未有裝上T2704及T2705。

作者: cpkd    時間: 2013-5-7 19:07
其實可以好多情況都有你所講的問題,係道好難解答的;而且你又好似是剛剛開始玩油車的,好多名稱都唔識。不如實實在在入車埸問下D師兄好過啦。
作者: bear_cat_x    時間: 2013-5-7 19:12
玩油車就係多問題,快樂滿足源自於此
架車有時扭計都幾令人頭痕,攪掂咗又好過隱
作者: oasc    時間: 2013-5-7 19:34
樓主是否覺得舊嘅Engine裝喺舊車無問題,新車就一定得?
第一你從來無講過你果部係咩Engine,當然睇相會見到係NovaRossi啦!
第二係你舊果部係咩車?部舊車用咩Clutch?
第三就係呢架係新款嘅車,用舊款Engine唔須要調教嗎?就算買部新嘅
Engine都要全部從頭教過晒,俾油俾幾多Clutch才推到磨擦點?
那才會慢慢向前行,再俾幾多才會加速,再多轉數上二波!
除咗要Set Clutch,仲要調教Engine 大小油針,二波Clutch同Servo行程.....等等
真係有排講!所以你都係入車場揾師兄幫手好啲
作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-7 19:36

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 19:52
cpkd 發表於 2013-5-7 19:07
其實可以好多情況都有你所講的問題,係道好難解答的;而且你又好似是剛剛開始玩油車的,好多名稱都唔識。不 ...

CHING:其實呢部係我二十幾年來的第四部油車,但從未試過遇到這問題。至於名稱方面,因未正式遇上問題,故沒有考究。而基本車上時常換的零件名我會知的。

作者: 龜速隊長    時間: 2013-5-7 20:03
raymondcmng 發表於 2013-5-7 18:52
我第一張相只裝了H0704及T2703,並未有裝上T2704及T2705。

ching 如果冇裝錯就係其他問題,最好去車場揾有經驗的ching睇睇,有D問題要有實物係手先睇到

作者: raymondcmng    時間: 2013-5-7 20:21
oasc 發表於 2013-5-7 19:34
樓主是否覺得舊嘅Engine裝喺舊車無問題,新車就一定得?
第一你從來無講過你果部係咩Engine,當然睇相會見 ...

ENGINE是甚麼型號,確實唔記得啦!始終12年前的事。
舊車是MTX-2,都係無限。離合器並非原裝,張裝配說明書仍在,而且離合器是四件的,飛輪是紫色的。ENGINE從未試過失靈。只因現時撞爛A脾無零件才迫住換。
以前最多唔著車,但調油針最終攪掂。我明天會再試重新調整油針圈數。

作者: joman    時間: 2013-5-7 20:43
kei rrr 師兄好幫得手
raymond師兄繼續努力,我都係玩mtx-5係好好走
以上問題,因數太多
作者: 八旗統帥    時間: 2013-5-7 21:20
我係咪眼花.點解我睇倒套槳左邊果度無切開//
作者: seasky    時間: 2013-5-8 09:45
raymondcmng 發表於 2013-5-7 20:21
ENGINE是甚麼型號,確實唔記得啦!始終12年前的事。
舊車是MTX-2,都係無限。離合器並非原裝,張裝配說明書 ...

其實師兄玩左油車都唔少日子, 應該有一定認識.

咁你覺得個 engine 有無問題先?  
如果 engine 轉速正常.  一步一步向傳動系統埋手囉.

部份師兄懷疑離合器, 有離無合.
唔知搵野試下固定傳動系統, 例如個轆, 陷鐘.  再慢慢, 少少咁比油.  
如果發覺架車有動力向前, 即係離合器工作正常.

比油要小心, 因為2者角力, 如果比大油/動力, 實會會有野爛.

架車係舊車, 係唔係所有野都可以跟說明書, 我唔敢講.
不過你跟左說明書啦, 但唔 work, 呢個時候應該係放下本說明書啦.

作者: bear_cat_x    時間: 2013-5-8 09:59
海天師兄分析得很清楚
作者: cpkd    時間: 2013-5-8 11:08
都係果句,想快D解決的話。入車場找師兄幫忙,肯定快過係邊古來古去
作者: cpkd    時間: 2013-5-8 11:11
其實多問一句,個engine仲有沒壓縮的。
作者: beebone(real)    時間: 2013-5-8 11:34
波板糖 發表於 2013-5-7 11:05
底掌掉轉咗裝...

睇清楚係reverse極力子, 底掌裝得o岩
作者: beebone(real)    時間: 2013-5-8 11:41

齒輪要用拆齒輪工具.
底掌裝得o岩, 如果起圍唔爆就用尾o個個洞.
車起步反應慢可能面掌彈弓太緊, clutch bell 距離太長, 機未調好等等問題
作者: 波板糖    時間: 2013-5-8 11:54
大師一出,誰與爭鋒
作者: raymondcmng    時間: 2013-5-8 16:56
beebone(real) 發表於 2013-5-8 11:41
齒輪要用拆齒輪工具.
底掌裝得o岩, 如果起圍唔爆就用尾o個個洞.
車起步反應慢可能面掌彈弓太緊, clutch be ...

BEEBIBE兄,面掌彈弓是否指h0764?而clutch bell是指那編號?

作者: KEI_RRR    時間: 2013-5-8 23:41
有無check吓會唔會是車問題.
試吓分開check吓,
放車落地用手轉吓一波膠齒架車行唔行?
是否要好大力?
作者: beebone(real)    時間: 2013-5-8 23:54
raymondcmng 發表於 2013-5-8 16:56
BEEBIBE兄,面掌彈弓是否指h0764?而clutch bell是指那編號?

鈕H2704, 開始鈕少少先, 等架車可以好輕鬆咁行再調機器.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2