RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 岩岩差到舊電... [打印本頁]

作者: bkingsanc    時間: 2007-1-10 23:46
標題: 岩岩差到舊電...
岩岩差到舊電既包膠入面有d水點,夠電重好鬼熱,咁係唔係報銷左啦?
作者: 馮馮ymc    時間: 2007-1-10 23:52
差唔多
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-10 23:55
如果真係燒左,我駁落架車到會唔會燒埋個摩打同電變呢?
thank you
作者: 馮馮ymc    時間: 2007-1-10 23:59
唔會,只會行得慢d!!
作者: 卡洛斯.馬    時間: 2007-1-11 00:00
原帖由 馮馮ymc 於 2007-1-10 11:59 PM 發表
唔會,只會行得慢d!!

想教人玩燒電變呀?
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-11 00:03
原帖由 卡洛斯.馬 於 2007-1-11 00:00 發表

想教人玩燒電變呀?

咁即係會燒電變?
重有如果咁情況係會燒晒6粒電定係其中一兩粒?
如果係其中一兩粒,我又可唔可以落廣華街買返兩粒再叫人焊返落去呢?
thank you
作者: 卡洛斯.馬    時間: 2007-1-11 00:03
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-11 12:03 AM 發表

咁即係會燒電變?
如果係其中一兩粒,我又可唔可以落廣華街買返兩粒再叫人焊返落去呢?
thank you

2年前試過燒.....但係未確定到係唔係關舊電事......
作者: 馮馮ymc    時間: 2007-1-11 00:06
原帖由 卡洛斯.馬 於 2007-1-11 00:00 發表

想教人玩燒電變呀?

我玩車你都未成精呀死仔 ,pack電出水唔會燒電變嘅,不過最好唔好用
作者: tungkee    時間: 2007-1-11 00:08
唔會燒的,除非正負倒轉插 !!
作者: 馮馮ymc    時間: 2007-1-11 00:08
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-11 00:03 發表

咁即係會燒電變?
thank you

横排電易d,直條電多數唔整
作者: evo2005    時間: 2007-1-11 00:08

想教人玩燒電變呀?

D電到期點會燒電變呀!!
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-11 00:09
咁會係燒晒6粒定係其中一兩粒電呢?
thx
作者: 馮馮ymc    時間: 2007-1-11 00:10
原帖由 卡洛斯.馬 於 2007-1-11 00:03 發表

2年前試過燒.....但係未確定到係唔係關舊電事......

你條死仔

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=31210&extra=page%3D1&page=4

睇返卡洛斯O架車......幾個問題.

1.SERVO SAVER安裝錯誤,冇裝最後蓋片就上螺絲,成個SERVO SAVER根本就係散O既.
2.SERVO SAVER上面果粒波頭,就咁用粒膠扭住,仲要係扭唔實鬆泡泡果隻.....所以架車根本就唔會行得直
3.超大CAMPER.....左邊五度,右邊六度
4.左右不平均TOE IN
5.完全冇充好電就嚟玩
6.電子零件唔知點解都好七勞八傷,唔係爛就係散....一係就係壞.....ON/OFF都係散
7.個SENSOR就咁用膠紙痴係個殼到.......

作者: 觀星是答案    時間: 2007-1-11 00:10
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-11 00:09 發表
咁會係燒晒6粒定係其中一兩粒電呢?
thx

一粒死 o左架車都無晒力啦
仲用 ?
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-11 00:10
原帖由 馮馮ymc 於 2007-1-11 00:08 發表

横排電易d,直條電多數唔整

唔整好貴呀
1舊gp4300 要成3舊
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-11 00:11
原帖由 觀星是答案 於 2007-1-11 00:10 發表

一粒死 o左架車都無晒力啦
仲用 ?

出去叫人焊返粒得唔得嫁?
作者: 觀星是答案    時間: 2007-1-11 00:11
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-11 00:10 發表

唔整好貴呀
1舊gp4300 要成3舊

又係 GP 4300 死 ....
作者: 觀星是答案    時間: 2007-1-11 00:11
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-11 00:11 發表

出去叫人焊返粒得唔得嫁?

都得 ~
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-11 00:12
原帖由 觀星是答案 於 2007-1-11 00:11 發表

都得 ~

咁我成排電比佢,佢check唔check到邊粒死嫁?
作者: 中遠    時間: 2007-1-11 00:18
如果4300差死就真係唔底。。。如果第一次差,熱少少都無問題既,因為小弟d電第一次差都係差到辣辣地先唔差。。。
作者: 觀星是答案    時間: 2007-1-11 00:23
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-11 00:12 發表

咁我成排電比佢,佢check唔check到邊粒死嫁?

我見 3 餅 GP 4300 死
其中 2 餅的死電是白一點的
另一餅起粉

應該用肉眼都分到
不過 o的人用錶一度就知了
作者: rcracing    時間: 2007-1-11 00:25
電池溫度不應高過42度C
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-11 00:31
我都好灰咁樣燒左舊電~
聽日就拎舊電出去睇下有無得整~
再用埋之前玩槍舊9.6v 2400電改埋7.2v
因為星期五晚有party
anyway 唔該晒各位解答
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-11 00:32
其實我個差機差夠就識停嫁啦~
不過見夠電唔熱諗住谷一谷佢
點知谷爆左
作者: 馮馮ymc    時間: 2007-1-11 00:34
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-11 00:32 發表
其實我個差機差夠就識停嫁啦~
不過見夠電唔熱諗住谷一谷佢
點知谷爆左

作者: Rcrounder    時間: 2007-1-11 00:38
should be measured on temperature rise (< 20C), not absolute temp.
作者: AlexFiona    時間: 2007-1-11 01:03
哈哈, 我頭先諗住加返粒新電落排橫電度(因為有粒死左要replace), 已經焊得好好, 焊完粒電都只係暖暖地, 點知一去差電, @#*佢丫, 好似水滾噤聲重要嘔埋水
作者: Rcrounder    時間: 2007-1-11 01:24
need to make each cell to have same amount of 電 left. If the new cell is near fully charged and the other five is empty you will get 水滾
作者: GigaRacer    時間: 2007-1-11 01:42
You are right, 死電是好灰.....  I have a dead Epic 3800 stick pack.  I had to unwrap it, and make it a side by side, and put it on a Trinity DPD to identify which one dead.  I thought it's recovered because I can charge it to 4200 after the re-conditioning.  But the dead cell still not holding charge.  

that's why I want to go for Lipo
作者: redtigerhk    時間: 2007-1-11 01:45
原帖由 GigaRacer 於 2007-1-11 01:42 發表
You are right, 死電是好灰.....  I have a dead Epic 3800 stick pack.  I had to unwrap it, and make it a side by side, and put it on a Trinity DPD to identify which one dead.  I thought it's recovere ...

LIPO 唔係仲易死咩?
作者: GigaRacer    時間: 2007-1-11 01:51
標題: 回復 #30 redtigerhk 的帖子
Really?  At least no need to discharge.  Orion already has low cut-off in the battery.  Longer run time, good power.  Can't think of any bad thing about it except the price
作者: AlexFiona    時間: 2007-1-11 01:54
原帖由 Rcrounder 於 2007-1-11 01:24 發表
need to make each cell to have same amount of 電 left. If the new cell is near fully charged and the other five is empty you will get 水滾

原帖由 GigaRacer 於 2007-1-11 01:42 發表
You are right, 死電是好灰.....  I have a dead Epic 3800 stick pack.  I had to unwrap it, and make it a side by side, and put it on a Trinity DPD to identify which one dead.  I thought it's recovere ...

我已經先將排電放落部 MUCH MORE放電機度放電先(CTX-D), 但係顯示粒電無電壓(0.00V), 噤我咪諗住差佢睇會吾會係粒新電電壓太低所以無顯示囉, 點知差左幾分鐘就出事啦 , 粒電正極果邊出晒水呀 , 就噤樣粒新電就死左啦
作者: ck    時間: 2007-1-11 12:07
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-11 00:03 發表

咁即係會燒電變?
thank you

唔會燒電變架 又唔會燒晒6粒電同其中一兩粒

除非你差死佢
作者: ck    時間: 2007-1-11 12:15
原帖由 卡洛斯.馬 於 2007-1-11 00:03 發表

2年後都繼續燒其它野.....但係未確定到係唔係關舊電事

直路你都未識行啦....ma生.....
作者: ck    時間: 2007-1-11 12:18
原帖由 AlexFiona 於 2007-1-11 01:54 發表

我已經先將排電放落部 MUCH MORE放電機度放電先(CTX-D), 但係顯示粒電無電壓(0.00V), 噤我咪諗住差佢睇會吾會係粒新電電壓太低所以無顯示囉, 點知差左幾分鐘就出事啦 , 粒電正極果邊出晒水呀: ...

用幾多A差?
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-11 14:49
原帖由 ck 於 2007-1-11 12:07 發表

唔會燒電變架 又唔會燒晒6粒電同其中一兩粒

除非你差死佢

岩岩拎左落廣華街搵電王整,佢都話未必有事,叫我放心用
作者: ck    時間: 2007-1-11 22:12
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-11 14:49 發表

岩岩拎左落廣華街搵電王整,佢都話未必有事,叫我放心用

who is 電王?
作者: German    時間: 2007-1-11 22:16
原帖由 馮馮ymc 於 2007-1-11 00:10 發表

你條死仔

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D1&page=4

睇返卡洛斯O架車......幾個問題.

1.SERVO SAVER安裝錯誤,冇裝最後蓋片就上螺絲,成個SERVO SAVER根本就 ...

咁似我ga?
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-12 12:55
原帖由 ck 於 2007-1-11 22:12 發表

who is 電王?

我d朋友係咁叫嫁,係巷仔入去右手邊第2間!
作者: ck    時間: 2007-1-12 12:58
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-12 12:55 發表

我d朋友係咁叫嫁,係巷仔入去右手邊第2間!

有兩條巷
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-12 13:00
原帖由 ck 於 2007-1-12 12:58 發表

有兩條巷

巷仔入口有d人賣簿餅果條巷
作者: ALEXANDER    時間: 2007-1-12 13:03
原帖由 bkingsanc 於 12/1/2007 01:00 PM 發表

巷仔入口有d人賣簿餅果條巷

千里隔離!?
作者: bkingsanc    時間: 2007-1-12 13:04
原帖由 ALEXANDER 於 2007-1-12 13:03 發表

千里隔離!?

好似叫慢理
總知門口有電視旁邊果間
作者: ck    時間: 2007-1-12 13:07
原帖由 bkingsanc 於 2007-1-12 13:04 發表

好似叫慢理
總知門口有電視旁邊果間

icic
作者: AlexFiona    時間: 2007-1-13 04:06
原帖由 ck 於 2007-1-11 12:18 發表

用幾多A差?

我用4A差

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2