RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請師兄教我買咩电子件 [打印本頁]

作者: hoyinyin624    時間: 2014-5-3 22:36
標題: 請師兄教我買咩电子件
買左架scx10,但未有电子野!新手咩都唔識,今日見到隻hw防水60a無感电变呢隻得唔得?請各師兄指教

作者: lozter5228    時間: 2014-5-5 15:40
Axial AE-1 or AE-2 ,孖星33t 麼打,CYS. 15kg servo
作者: bbfonghk    時間: 2014-5-28 17:51
lozter5228 發表於 2014-5-5 15:40
Axial AE-1 or AE-2 ,孖星33t 麼打,CYS. 15kg servo

lozter兄,我有隻孖星35T,見隻孖星33T貴好多,點解呢會有好分別?
作者: macrossvf1a    時間: 2014-5-28 18:02
防水效能有限
作者: hotelnissan    時間: 2014-5-28 21:51
All brushed motors are water proof. I prefer 35T Tekin. You may also want to buy a water proof servo too.
作者: askalaw    時間: 2014-5-28 21:54
如果唔預成部車潛水,以上 Lozter 兄既 setting 已足夠。
作者: ricksonchow    時間: 2014-5-29 01:26
ae1 真係唔多掂, bec唔夠力我上次落山玩到佢過熱cut 機. ae2 價錢相對上比較貴,亦唔防水.  ..而hobbywing 都有隻防水既1060 好平
作者: hotelnissan    時間: 2014-5-29 02:01
Traxxas XL-5 is a very good budget ESC with water proof function; but no drag brake. You have a lot of ESC options if you OK to order by mail.
作者: lozter5228    時間: 2014-5-29 14:49
其實上TB買好多正野
而家用緊隻ESC防水又夠力,有得SET無剎,50%/100%剎 ,BEC輸出有2.5唔玩燈組夠用 ,而且散熱夠快唔易過熱 ,重點系唔洗100人仔

幾隻常見既500樓下價位既電變...
包括扶他爸同孖星,好"型",甚至軸心自己隻AE1 ... 都行唔曬甲龍全程 暫時得隻AE2得
作者: flybook    時間: 2014-6-12 17:56
lozter5228 發表於 2014-5-29 14:49
其實上TB買好多正野
而家用緊隻ESC防水又夠力,有得SET無剎,50%/100%剎 ,BEC輸出有2.5唔玩燈組夠用 ,而且散 ...

吾兄該師兄可以貼出esc型號
  tb賣家網址嗎?thx

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2