RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Axial AE-2 電變調整設定有感 + 追加704/705膠防水應用 (updated) [打印本頁]

作者: ricksonchow    時間: 2014-5-21 10:15
標題: Axial AE-2 電變調整設定有感 + 追加704/705膠防水應用 (updated)

相信可能好多C HING 都已經知道AE-2 調整方法, 但係小弟尋日先入手AE-2, 搞左一輪先知點樣去set隻電變. 簡單分享一下小小心得希望未試過既巴打唔使行咁多冤枉路.

首先LEE隻電變可以SET 既有:

1. 鋰電cut off protection
2. Drag brake 力度
3. Brake/後車模式 (先brake 再向後, 得brake 冇向後, 即時向後)

但係響 set lee 三樣野之前首講左set油門行程先 (試過玩玩下車燒電變, 用LEE 隻做後備但因為個個都唔記得點set 而搞到無用武之地. . ) 安全起見, 鬆左摩打齒先

1. 開控
2. ESC 插電 (ESC OFF)
3. full 住雞開電變
4. 一路FULL 雞, 佢會發出一組4次由高至低的BB聲, 繼續FULL
5. FULL 到咁上下佢會
發出B, B, B, B.....電變會紀錄FULL雞位置
6. FULL 後雞, 一樣hold 住hold 到佢再B,B,B,B....
7. 放返雞回中位, 佢會紀錄返中位, 之後initialize, 可以行得
其實LEE 步唔太難, 亦都有片睇
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iGLqjs3mPE4

而要set 果3樣野就比較複雜少少, 但冇castle link 亦都可以用控黎set:
1. 開控
2. ESC 插電 (ESC OFF)
3. full 住雞開電變
4. 一路FULL 雞, 佢會發出一組4次由高至低的BB聲, 繼續FULL
5. FULL 到咁上下佢會
發出B, B, B, B..... 同之前唔同, 繼續hold, hold 多幾秒會聽到第二組的4次由高至低的BB聲, 進入了設定menu, 可以放雞回中位
6. 佢會B-B, B-B.... 兩下兩下咁叫
7: 個menu 我詳細講一講:

Full 雞= YES (BB兩聲確認之後會直接跳落下一個section 既option 1)
Full 後雞 = NO (BB兩聲確認之後會跳落下一個option )

Section 1
a. 一入menu B-B, B-B, B-B..... (佢發出既聲)關鋰電保護, nimh 先好用 (YES = full 前雞, NO = 後雞, 聽到好快BB之後會跳下一項, 如似類推)
b. B-BB               開鋰電保護 (*defult)

Section 2
c. BB-B                Set 0% drag brake

d. BB-BB              Set 15% drag brake
e. BB-BBB            Set 25% drag brake
f.  BB-BBBB (4)     Set 40% drag brake
g. BB-BBBBB (5)   Set 50% drag brake
h. BB-BBBBBB (6) Set 100% drage brake (*defult)

Section 3
i.  BBB-B              扣一下後雞brake 再扣先會後車
k. BBB-BB            扣後雞得brake 冇後車
g. BBB-BBB          扣後雞即後車 (*defult)
之後會出返去, Initialize 正常起動, 如果要再set既話要off 電變再黎過

好似幾複雜, 我舉個例子:
我而家要SET幾樣:
鋰電保護, 15% drag brake, 直接後波mode

一入menu:
B-B, 後雞(no),
B-BB, 前雞(Yes), 鋰電保護
BB-B, 後雞(no),
BB-BB 前雞(Yes) 15% drag brake ->佢會直接去section3,
BBB-B,
後雞(no),
BBB-BB, 後雞(no),
BBB-BBB, 前雞(Yes), 即時後波
initislize

希望幫到下手, 歡迎分享

今日淘返黎既防水膠到左貨, 可以搞埋電變防水等星期日有得玩

我諗好多C 兄都聽過/用過704膠黎做防水, 我就見個個都用LEE隻買左幾支試下:
704 - 白色
705 - 透明
硅酮膠 - 白色
[attach]802331[/attach]
705 同 704 基本上係一樣*, 只係顏色上既分別, 由於我仲想睇隻電變D 燈, 我用705 黎做防水

其實都不外乎果幾個步驟, 爆開佢, 電路板上塗滿膠, 裝返電路板上個盒度再用膠封邊. 705膠流動性幾好, 可以響D 邊位滲入去, 好似我地食西多士果D 糖漿咁. 乾都比較快, 大慨一兩粒鐘表面已經可以觸摸, 乾左之後就好似一般硅膠咁, 搣得甩

[attach]802332[/attach]
[attach]802333[/attach]
[attach]802334[/attach]
[attach]802335[/attach]
[attach]802336[/attach]

*
經過測試, 發現704 705 不是完全一樣, 704 乾左後黏附力比705 好, 所以建議用704, 難D 甩出黎 (27 May 2014 updated)

作者: stam28    時間: 2014-5-21 10:25

作者: le882    時間: 2014-5-21 10:28
GOOD,.....請問AE1 有冇得SET?
作者: 711leung    時間: 2014-5-21 10:39
rickson 兄, 雖然我係新手, 所以真係唔明, 但好彩有你這个人不怕失敗, 肯嘗試及分享比其他ching, 這種精神值得讚賞, 比個十你
作者: ricksonchow    時間: 2014-5-21 10:51
le882 發表於 2014-5-21 10:28
GOOD,.....請問AE1 有冇得SET?

AE-1 好似冇得setup, 一插就得

作者: jimmy_k    時間: 2014-5-21 11:01
Rickson 好野

作者: shancollection    時間: 2014-5-21 11:11
<quote>我而家要SET 15% drag brake,
一入menu, B-B , 後雞(no), B-BB, 後雞(no), BB-B, 後雞(no), BB-BB 前雞(Yes), 之後全部no 哂佢<quote>

我會係一入menu, B-B , 後雞(no), B-BB, 後雞(yes)[等佢跳去下一個menu], BB-B, 後雞(no), BB-BB 前雞(Yes)咁樣
After a “no” answer is accepted, the ESC will then present you with the next option in that section. After a “yes” answer is accepted, the ESC knows you aren’t interested in any other option in that section, so it skips to the first option in the next section.

reference: http://www.axialracing.com/blog_posts/787000000
作者: ricksonchow    時間: 2014-5-21 11:22
jimmy_k 發表於 2014-5-21 11:01
Rickson 好野

其實係之前都唔明做咩事要drag brake, 我SCX10又唔係爬D咩石咩斜, 直至自已用個冇drag brake 既電變出去玩過一轉先發現有咁既需要, 但心諗國産一舊水電變又有防水又有拖剎, 做咩事有D慢爬電變賣到6 7 舊水都有人買GA, 傻的嗎?    不過我上個月第一次跟你地去白泥就自已搵到答案, 尤其是落巨斜. . .  自已隻taobao金頭仔ESC係就係brake 到, 但就係brake 得太勁, 見到你地D車可以拖住慢慢落就兩眼發光.. . . . .

作者: ricksonchow    時間: 2014-5-21 11:23
shancollection 發表於 2014-5-21 11:11
我而家要SET 15% drag brake,
一入menu, B-B , 後雞(no), B-BB, 後雞(no), BB-B, 後雞(no), BB-BB 前雞(Ye ...

係WOR, 我都冇留意到, 多謝師兄提點! 改返先
作者: le882    時間: 2014-5-21 11:47
ricksonchow 發表於 2014-5-21 10:51
AE-1 好似冇得setup, 一插就得

我用AE1  Drag brake 勁重,,,,,,想冇咁勁

作者: ricksonchow    時間: 2014-5-21 11:52
le882 發表於 2014-5-21 11:47
我用AE1  Drag brake 勁重,,,,,,想冇咁勁

有得set drag brake, AE2最吸引地方

作者: sum306gti    時間: 2014-5-21 13:21
Rickson
作者: shancollection    時間: 2014-5-21 13:27
不過AE-2最衰係得5v out, 有d 6v servo用唔到  
作者: ricksonchow    時間: 2014-5-21 13:39
shancollection 發表於 2014-5-21 13:27
不過AE-2最衰係得5v out, 有d 6v servo用唔到

多數LEE D ESC 既BEC 都好雞肋. . . 都會轉用EXTERNAL UBEC

作者: kuokenny    時間: 2014-5-21 13:43

作者: shancollection    時間: 2014-5-21 14:05
如果有castle link就想試下慢慢set個drag brake, 50%唔夠用, 100%就dup車會起尾
作者: ricksonchow    時間: 2014-5-21 14:14
shancollection 發表於 2014-5-21 14:05
如果有castle link就想試下慢慢set個drag brake, 50%唔夠用, 100%就dup車會起尾

我冇castle link ar... 所以先試用控黎set jar

作者: 711leung    時間: 2014-5-23 09:30
ricksonchow 發表於 前天 10:15  Axial AE-2 電變調整設定有感 + 追加704/705膠防水應用

rickson 兄, 請問  (硅酮膠 - 白色)  , 是不是普通silicon一樣用來封邊用, tks

作者: ricksonchow    時間: 2014-5-23 18:31
對, 都可以咁用, 仲可以導熱, 之前見有另一位 師兄改電變做水冷都係用佢. 我自己就暫時未試過
作者: 711leung    時間: 2014-5-24 09:07
tks ching
作者: yuenwai    時間: 2014-5-24 16:58
艱得師兄咁有心機同人分享,又學到野thx
作者: bbfonghk    時間: 2014-6-2 21:22
師兄:
我咁改完唔知散熱會唔會差咗?

作者: bbfonghk    時間: 2014-6-2 21:26
尼件唔知要唔要做防水呢?

作者: elton2xxx    時間: 2014-6-3 00:57
Thanks for the sharing!!!  Just saw this good post!!!  
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-3 01:38
bbfonghk 發表於 2014-6-2 21:22
師兄:
我咁改完唔知散熱會唔會差咗?

係會影響散熱的, 但係未必會有太大問題. 是乎你部車setup 對電流既要求有幾大. 我行35t摩打21t 摩打齒原裝大減部車點行隻電變都冇咩點發熱. 不過我用外置bec, 電變發熱量都會變小.

而你另一幅圖應該係車燈控制板, 都要做埋放水, 都係剪開熱縮通, 包704 (留返插頭位)
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-3 14:09

Please del.....
作者: elton2xxx    時間: 2014-6-3 22:42
師兄,我剛抽出電子野準備做防水。請問除左 servo, esc, receiver box, 開關制同 dc 馬達是否都要防水?唔好意思,小弟是新身呢!

作者: ricksonchow    時間: 2014-6-3 23:35
elton2xxx 發表於 2014-6-3 22:42
師兄,我剛抽出電子野準備做防水。請問除左 servo, esc, receiver box, 開關制同 dc 馬達是否都要防水?唔好 ...

motor 同電都唔使防, 開關唔一定要, 當然可以就做
作者: elton2xxx    時間: 2014-6-4 00:11
Thanks ricksonchow ching!!!  I hear you!   
作者: cyt2011    時間: 2014-6-4 00:44
請問那車呔排氣孔要封嗎?
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-4 00:57
cyt2011 發表於 2014-6-4 00:44
請問那車呔排氣孔要封嗎?

我會建議封埋佢, 因為入左水D 海綿會腐爛, 如果改左金屬鈴, 可以響加重圈上面包膠紙
作者: bbfonghk    時間: 2014-6-4 11:20
ricksonchow兄;唔知AE2過熱係咪會自動cut電呢?
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-4 11:55
bbfonghk 發表於 2014-6-4 11:20
ricksonchow兄;唔知AE2過熱係咪會自動cut電呢?

我唔太sure, 不過你預佢冇穏陣D, 同埋你平時玩開都會知佢大概咩溫度左右, 未加防水之前暖暖地唔會有咩問題
作者: bbfonghk    時間: 2014-6-4 12:30
ricksonchow 發表於 2014-6-4 11:55
我唔太sure, 不過你預佢冇穏陣D, 同埋你平時玩開都會知佢大概咩溫度左右, 未加防水之前暖暖地唔會有咩問 ...

我隻AE2仲未正式玩過 :-)
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-4 14:39
bbfonghk 發表於 2014-6-4 12:30
我隻AE2仲未正式玩過 :-)

35T 搭原裝齒冇問題

作者: 965    時間: 2014-6-4 15:10

Good wor, can I buy those 704/705 stuff from SSP etc?  

We like to use "plasti dip" here, but the can one will dry up very fast, spray one is not thick enough.... Cheap to buy in USA for $6, but $25 in Canada.....

By the way, why not using Castle Link to program the esc, very easy..
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-4 15:38
965 發表於 2014-6-4 15:10
Good wor, can I buy those 704/705 stuff from SSP etc?  

We like to use "plasti dip" here, but the c ...

I am not sure if you can find them in SSP but as I remembered they are available on yahoo acution. I was using plasti dip (spray) but the out come was not satisfied and now I am stuck to this 704 method which I think it can out perform plasti dip as they are clean and tidy. Also this sealant is made for that!

Of course I can program it using castle link but the problem is I don't have one. May be I need to get one as I have to program my castle bec output voltage

作者: 965    時間: 2014-6-4 15:58
I have noticed some c hing are using those 704/705, just wonder where to buy them..., thx?
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-4 16:42
965 發表於 2014-6-4 15:58
I have noticed some c hing are using those 704/705, just wonder where to buy them..., thx?

Not sure if you can find them in Canada. May be only on ebay. http://www.ebay.com/itm/New-704- ... -Glue-/191164555416

作者: hotelnissan    時間: 2014-6-4 23:51
Folks in US or Canada; here you go. Amazon..ebay...
Conformal coating >>MG Chemicals 419b
http://sra-solder.com/product.ph ... I4L4CFUlqfgodUFMA0A
AND
Corrision X
http://www.corrosionx.com/corrosionx.html
I am too lazy and i use plastic dip...but all should work

作者: simon540    時間: 2014-6-6 10:32
多謝樓主詳細的post,做福各車友
作者: cyt2011    時間: 2014-6-6 11:39

其實個舵機應該點整 ? 底板都係用704, 齒輪部份了洗唔洗攪 ?
有人用"雪油"填滿去, 但溫度高又會溶流到四圍都係, 太凍又硬左,頂注的齒 !
重有冇其它方法 ?
除左直接買防水舵機 !
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-7 00:52
cyt2011 發表於 2014-6-6 11:39
其實個舵機應該點整 ? 底板都係用704, 齒輪部份了洗唔洗攪 ?
有人用"雪油"填滿去, 但溫度高又會溶流到四圍 ...

gear 我都係用雪油填, 又未試過流到週圍係, 都冇試過硬到頂住D gear wor
作者: 711leung    時間: 2014-6-7 09:17
樓主| ricksonchow 發表於 8 小時前
gear 我都係用雪油填, 又未試過流到週圍係, 都冇試過硬到頂住D gear wor

rickson 兄, 你用嗰隻係咪五鋪所賣嘅普通白雪油,益或乜牌子, 請問係邊度買?? tks
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-7 12:40
711leung 發表於 2014-6-7 09:17
rickson 兄, 你用嗰隻係咪五鋪所賣嘅普通白雪油,益或乜牌子, 請問係邊度買?? tks ...

我用果d 都係普通黃油, 廿蚊一支
作者: 711leung    時間: 2014-6-7 12:58
係咪五金鋪買到, tks
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-8 00:30
711leung 發表於 2014-6-7 12:58
係咪五金鋪買到, tks

Yes, easy to find

作者: 711leung    時間: 2014-6-8 08:46
唔該tks
作者: 711leung    時間: 2014-6-16 12:31

作者: cyt2011    時間: 2014-6-16 13:04
剛入了條castle link在途中, 想問下有冇AE-2既setup參考下 ?
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-16 14:11
cyt2011 發表於 2014-6-16 13:04
剛入了條castle link在途中, 想問下有冇AE-2既setup參考下 ?

我冇castle link, 所以淨係可以用支控黎set, setting 如下
1: Lipo mode
2: 50% drag brake
3: Cralwer mode

好似castle link 仲可以比你set 其他野的, 不過我就唔係咁清楚

btw castle link 你響邊度買的? 我都想買

作者: bbfonghk    時間: 2014-6-16 14:14
ricksonchow 發表於 2014-6-16 14:11
我冇castle link, 所以淨係可以用支控黎set, setting 如下
1: Lipo mode
2: 50% drag brake

我都係係TB買左,都幾方便
作者: 711leung    時間: 2014-6-16 14:31
bbfonghk 發表於 10 分鐘前

ching, castle link 請問幾錢,可否比絛link我, 我都想買, 你架車做完防水未, 試過未, 剛剛買左ax90035, 第日有好多嘢請教ching, tks
作者: cyt2011    時間: 2014-6-16 14:49
係淘X都係得幾間有賣, 有間平DD但係冇包裝 !

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=22839444528

重有呢隻高級版, 專係比車用, 平個隻飛機用架, 唔好買錯 !
[attach]810048[/attach]
作者: 711leung    時間: 2014-6-16 14:54
tks ching 資料
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-16 14:59
cyt2011 發表於 2014-6-16 14:49
係淘X都係得幾間有賣, 有間平DD但係冇包裝 !

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.81.CEwEdQ&i ...

我都見到LEE 隻, 268 人仔, 不過field fuction ae2 用唔到, 淨係可以駁電腦用

我買果castle link 粒仔都夠用LA,  同埋我個bec 都用靠佢黎set

作者: cyt2011    時間: 2014-6-16 15:15
如果係用Castle V3 就會買佢, 而家用AE-2 castle link 都夠 !
* bec 都用靠佢黎set ? 有乜用 ?
作者: bbfonghk    時間: 2014-6-16 16:24
711leung 發表於 2014-6-16 14:31
ching, castle link 請問幾錢,可否比絛link我, 我都想買, 你架車做完防水未, 試過未, 剛剛買左ax90035,  ...

放水都叫做完,而家換緊金屬鈴,玩就未玩過…
作者: 711leung    時間: 2014-6-16 16:31
tks ching, 期待
作者: cyt2011    時間: 2014-6-16 16:32
夾片式金屬鈴係咪有唔用闊度 ?
點去配合適既呔 ? 請指教 !
作者: bbfonghk    時間: 2014-6-16 17:28
cyt2011 發表於 2014-6-16 16:32
夾片式金屬鈴係咪有唔用闊度 ?
點去配合適既呔 ? 請指教 !

我都係新手,真係完全無想到呔闊問題....就咁買1.9呔鈴又裝到....
作者: cyt2011    時間: 2014-6-16 17:44
係D呔有唔同闊度, 直徑又有差別, 所以一路都未下手 !
其實莫財驚落錯注 !
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-17 03:33
cyt2011 發表於 2014-6-16 17:44
係D呔有唔同闊度, 直徑又有差別, 所以一路都未下手 !
其實莫財驚落錯注 !

基本上taobao 果D 1.9合金軨都可以裝到大部分1.9車胎, 驚唔啱既咪買之前post 上黎比大家睇下, LEE度咁多C HING 應該唔多唔少都有經驗

作者: 711leung    時間: 2014-6-17 09:08
樓主| ricksonchow 發表於 5 小時前

rickson ching, 想問 AE-2 唔cut-off 鋰电 protection, 係咪淨係用得Lipo电, 如果唔理佢照用Nimh电會唔會燒电變esc, tks
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-17 13:59
711leung 發表於 2014-6-17 09:08
rickson ching, 想問 AE-2 唔cut-off 鋰电 protection, 係咪淨係用得Lipo电, 如果唔理佢照用Nimh电會唔會 ...

放心, 唔會燒電變的, 因為NIMH 跌V 比較快, 開左PROTECTION 既話玩兩下就可能會低過3.2V PER CELL, 電變就會因為要保護鋰電唔好過放而cut 機

而關左PROTECTION 用鋰電果陣就要小心唔好過放

作者: 711leung    時間: 2014-6-17 14:27
樓主| ricksonchow 發表於 昨天 14:59
我都見到LEE 隻, 268 人仔, 不過field fuction ae2 用唔到, 淨係可以駁電腦用

我買果castle link 粒仔都夠用LA,  同埋我個bec 都用靠佢黎set

Tks ching,唔好意思, 唔係好明即唔須要買貴castle link都得, 唔該chingsend你講果castle link 粒仔 絛link比我參考下, tks
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-17 15:08
711leung 發表於 2014-6-17 14:27
Tks ching,唔好意思, 唔係好明即唔須要買貴castle link都得, 唔該chingsend你講果castle link 粒仔 絛lin ...

sor 我講得唔清楚, CASTLE 出左兩樣野用黎set esc/bec, castle link 同 castle field link. Castle link 好細細粒平D 要駁電腦用, field link大D 好似張卡咁可以直接駁esc set 又或者都可以好似caslte link 咁駁電腦用, 135 人仔就係castle link , 即係我想買果隻

作者: 711leung    時間: 2014-6-17 15:18
明白 tks, 咁$135個隻castle link 有冇話分for 飛機or車用, 易或飛機同車都用得, tks
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-17 15:20
711leung 發表於 2014-6-17 15:18
明白 tks, 咁$135個隻castle link 有冇話分for 飛機or車用, 易或飛機同車都用得, tks ...

castle link 冇分, castle field link 有分

作者: 711leung    時間: 2014-6-17 15:22
tks ching
作者: chungkkb    時間: 2014-6-17 15:55
本人有隻castle link 細粒嗰隻,全新嘅…喺姨bay買嘅,可出讓,有意可PM我~~
作者: ricksonchow    時間: 2014-6-17 19:43
我啱啱買左!!! >_<    anyway thanks!
作者: auaxq    時間: 2014-7-4 03:59
師兄~想問下~用705封死個電變.其實會唔會散唔到熱0既呢?
真心有需要問~唔係玩野。
作者: ricksonchow    時間: 2014-7-4 04:42
auaxq 發表於 2014-7-4 03:59
師兄~想問下~用705封死個電變.其實會唔會散唔到熱0既呢?
真心有需要問~唔係玩野。 ...

唔好咁講, 大家交流下點會當你玩野呢?

你留意下我落705 果陣唔會封電變個散熱表面, 所以對整體散熱效能影響不大, 玩過幾次連續6小時既慢爬活動都只係溫暖, 完全不用擔心發生過熱
不過我亦都有用UBEC, ESC 就唔使比電SERVO, 發熱量也會降低

做左防水, 面對LEE D 情況仍然可以輕輕鬆鬆鄧梓峰
https://www.youtube.com/watch?v=CObQQusf-Lc

作者: auaxq    時間: 2014-7-4 04:47
ricksonchow 發表於 2014-7-4 04:42
唔好咁講, 大家交流下點會當你玩野呢?

你留意下我落705 果陣唔會封電變個散熱表面, 所以對整體散熱效能 ...

防水黎計係咪有刷好D呢?
如果用媽星105BK黎做又可行嗎?

作者: ricksonchow    時間: 2014-7-4 04:57
有刷又平又唔怕水, 可以話係慢爬最佳選擇

星星105BK 我冇, 但係照道理亦可以, 記得要避免遮蓋散熱片

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2