RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 540 motor 電線顏色 [打印本頁]

作者: rk2    時間: 2007-1-22 11:49
標題: 540 motor 電線顏色
唔該, 我想問原裝跟雙星車的 540 motor 是否全都是 綠/ 黃色電線架 ?   黃色線是正極還是綠色是正極呀 ?
作者: redtigerhk    時間: 2007-1-22 11:50
原帖由 rk2 於 2007-1-22 11:49 發表
唔該, 我想問原裝跟雙星車的 540 motor 是否全都是 綠/ 黃色電線架 ?   黃色線是正極還是綠色是正極呀 ?

yellow
作者: rcplayer    時間: 2007-1-22 11:52

also have red and black
作者: rk2    時間: 2007-1-22 11:52
些些 !
作者: evo2005    時間: 2007-1-22 15:35
黃+,綠-!!
作者: rk2    時間: 2007-1-22 15:40
原帖由 evo2005 於 2007-1-22 15:35 發表
黃+,綠-!!

我未睇真, 仲以為你話 < 黃 + 藍 變綠> tim , thank u all.
作者: sshh    時間: 2007-1-22 16:18
黃正綠負
motor 多數"淺既色"係正,"深既色"係負
作者: ALEXANDER    時間: 2007-1-22 18:42
通常有白色點果邊都係正極,黑白豬都係
作者: German    時間: 2007-1-22 21:55

用冷暖色去分正負
作者: rk2    時間: 2007-1-23 09:42
再睇翻個白摩 , 原來有一小點紅點在黃色線側邊的, 可能是表示 " 正" 極吧 !!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2