RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我買左p2v+ 用note3 遠的收唔清有干擾,有無計 [打印本頁]

作者: hkrml    時間: 2014-9-12 00:21
標題: 我買左p2v+ 用note3 遠的收唔清有干擾,有無計
我買左p2v+ 用note3 遠的收唔清有干擾,有無計
用iphone 會唔會好的,有冇配件可加強

作者: solaris8x86    時間: 2014-9-12 06:12

你指個SCREEN嘅順暢度好Q窒下話? 佢係咁架喇,問題係個cam度,即使更換iPhone, iPAD,效果都係差唔多,因為嗰銀色cam仔係digital (數碼) 圖傳,要流暢一定要用analog圖傳,你唔係第一個上當買錯機 (你應該買Phantom 2,而非P2V/+)。祝早日更換新analog圖傳有得玩。
作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-12 12:26
我都係用緊vision plus加note 3手機,大多數人都話係個apps有問題,只要你將解像設定640x480 15fps就會順好多。
你話遠的收唔清唔知係點唔清法?有雪花?橫紋?定格?
我就改左幾條天線,飛到1500米至control signal lost,FPV完全無斷過,直至coming home一樣全程好清好順睇住!
作者: momokei72    時間: 2014-9-12 12:30
Phantom玩家ching 請問改左邊隻天線
作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-12 14:12
momokei72 發表於 2014-9-12 12:30
Phantom玩家ching 請問改左邊隻天線

個Remote改左用5.8G 14db平板單向天線,wifi extender用兩枝2.4G 6db全向天線,部機改左兩枝5.8G 四葉草同兩枝2.4G四葉草,用埋V+ Booster個apps,千幾米範圍內拍野夠晒玩。
作者: ericlam    時間: 2014-9-12 16:13
Phantom玩家 發表於 2014-9-12 14:12
個Remote改左用5.8G 14db平板單向天線,wifi extender用兩枝2.4G 6db全向天線,部機改左兩枝5.8G 四葉草 ...

C Hing, 影張相睇下得ma? 想見識下!Thx

作者: ng3c    時間: 2014-9-12 17:13
Phantom玩家 發表於 2014-9-12 14:12
個Remote改左用5.8G 14db平板單向天線,wifi extender用兩枝2.4G 6db全向天線,部機改左兩枝5.8G 四葉草 ...

部機上面加埋鏡頭一共有四支四葉草天線??

作者: hkrml    時間: 2014-9-15 11:11
是否用淘寶個隻加強器
作者: frank8wong    時間: 2014-9-15 15:33
改控,要唔要一定改機身架
作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-16 16:28

個控就改成咁
https://www.dropbox.com/s/yw2vua ... 2000.29.34.jpg?dl=0
部機就改成咁
https://www.dropbox.com/s/pysdwd ... 2002.39.25.jpg?dl=0
部機既天線2.4g同5.8g都可以一條垂正,一條水平安裝。
上外國forum大把改裝教學,2.4g天線又唔會影響指南針,最緊要係改完都可以放入case度。
作者: frank8wong    時間: 2014-9-17 15:39
thz,我的p2v+試過飛最遠都係得200M,都諗緊改唔改好,有冇網站可比我睇下點改,
作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-17 17:38
frank8wong 發表於 2014-9-17 15:39
thz,我的p2v+試過飛最遠都係得200M,都諗緊改唔改好,有冇網站可比我睇下點改, ...

呢到教你改控,天線係呢個網站買就好貴,唯有自己上淘寶買幾枝黎試下邊隻好用!

https://www.youtube.com/watch?v=7iwxl79o8A8

改完認為唔夠遠既先再改部機啦!

作者: frank8wong    時間: 2014-9-17 19:52
唔該哂師兄。咁唔改淨用app可到500M嗎?
作者: stingray    時間: 2014-9-17 21:54
有冇link 教点裝机果几條天線? software 係唔係用fpv booster for vision 2 ?
作者: frank8wong    時間: 2014-9-17 22:40
我所知道如果係p2v+,係用fpv booster vision+。
作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-18 00:55
之前乜都無改剩係用app(V+ Booster)可以去到5-600M,不過要完全無野擋,附近無乜wifi訊號先得,改左個控連extender加埋app就已經過千米,不過部機轉個方向就會斷FPV,本來諗住想部機係1000米範圍內任飛拍野,所以先改埋部機,至於改部機既天線係網上無乜教學,而且裝天線既位置個個都唔同,遠程既要一枝向下,一枝水平,又要同枝控既天線match先得,不過果d係要玩記錄,同我要求唔同!
作者: frank8wong    時間: 2014-9-18 07:51
哦,即係睇唔到FPV嗎?咁5-600M,會可以看見嗎?
作者: solaris8x86    時間: 2014-9-18 10:40
frank8wong 發表於 2014-9-18 07:51
哦,即係睇唔到FPV嗎?咁5-600M,會可以看見嗎?

其實大家一直講緊P2V/+改裝嗰一炸嘢唔係唔可以玩到FPV,而係即使你花咗錢丶花咗時間改完後仍然在FPV質量上遠遠追唔上全統5.8GHZ Analog FPV圖傳嘅流暢度,所以而家已見少咗人玩P2V/+而多咗P2+5.8GHz圖傳出現,因為任你點搞都係幾窒,仲要迫住用15fps,人哋啲5.8GHz Analog FPV一早已行曬30fps,仲要行得暢順。嘅然反正買返嚟都一定要改鑊金嘅,就唔係RTF喇。不如直接買P2+Analog FPV圖傳,一炮過搞能掂,無手尾唔使煩收工有得玩,隨時㦨㦨哋飛5-6公里無難度,連煩去改裝嘅時間都慳返。

作者: ericlam    時間: 2014-9-18 11:57

所以我一開始轉玩Phantom, 就Phantom 2, 原廠FPV, 再加GoPro Hero 3+, 原廠3D雲台,一d頭痕都無。絕對應同以上C Hing所講!
作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-18 12:06
Vision/Vision+玩家選擇買機亦會考慮方便攜帶,無須額外電池供電FPV,簡單一部手機連接已有齊所有資訊,對於要出外旅遊極之方便,至於飛行距離大家都清楚是300-500m/500-800m,只要認為足夠就可以,要飛太遠就只有飛出海,但沒什麼好拍,香港跟外國不同就是沒有farmland可以任飛,山多平原少,又密集民居,對wifi訊號有一定影響,能夠飛5-600m已經可以接受。
作者: ericlam    時間: 2014-9-18 12:09
記得買Phantom時,個朋友都分析過每部機的特性比我聽,嘅然自己又鍾意玩,咪買部好少少,而自己又不懂改裝,免除好多煩腦。
作者: ericlam    時間: 2014-9-18 12:14
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 12:06
Vision/Vision+玩家選擇買機亦會考慮方便攜帶,無須額外電池供電FPV,簡單一部手機連接已有齊所有資訊,對於 ...

真的各有好壞,最緊要知自己想要d乜?

作者: frank8wong    時間: 2014-9-18 12:45
認同phantom玩家的諗法,我每日土
作者: frank8wong    時間: 2014-9-18 12:50
認同phantom玩家的諗法,我買p2v+果時都係諗住方便攞出街,我每次行山都會帶它出門。
作者: solaris8x86    時間: 2014-9-18 13:05
frank8wong 發表於 2014-9-18 12:50
認同phantom玩家的諗法,我買p2v+果時都係諗住方便攞出街,我每次行山都會帶它出門。 ...

>>>thz,我的p2v+試過飛最遠都係得200M,都諗緊改唔改好,有冇網站可比我睇下點改,

嘅然你有最終取向,咁你一開始就唔應該冧FPV改機喇。改完咪仲多嘢過Analog FPV? 成架機同你個控變成幾枝大冬古2.4GHz天線,人吔單一支冬古仔5.8GHz搞Q掂6公里.....

作者: frank8wong    時間: 2014-9-18 13:56
老實講,我平時都唔會飛多過150米,咁遠我真係見唔到陪幾係遠,都係想同師兄們交通吓,有平的方法改下,玩多樣嘢姐
作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-18 14:02
Vision+既FPV天線既設計係機兩側,呢個係缺點無法做到360度方向發射,反而將佢改成四葉草兩條就能做到垂直橫向全360,而且重量相差不多,再用埋app之後既飛行時間亦分別不大,至於要飛幾千米距離枝控已無法做到,要加booster再加多舊電先得,咁樣搞就破壞左Vision+既方便性,至於圖傳方面,很多Vision+外國玩家只改完枝控同extender天線,設定640x480 30fps都能飛過2-3000米以上,但天線價錢就相當貴,上YouTube就有大量參考,FPV畫面極流暢,唔會出現雪花鬼影黑白既情況,唯獨同時有多部vision+飛行就會出現定格爆格畫面,好似現時數碼電視接收差咁樣,相比之下以前電視就係雪花鬼影閃閃下。只要適量改裝達到自己需求,花幾百蚊同幾小時,這也是玩遙控玩具既樂趣!
作者: solaris8x86    時間: 2014-9-18 14:27
Phantom玩家

>>>設定640x480 30fps都能飛過2-3000米以上,但天線價錢就相當貴

正確應該係叫窒住去2丶3公里以上,再blind flight半公里反嚟.... 網上youtube啲確係有唔少。

>>>>上YouTube就有大量參考,FPV畫面極流暢

正確應該係叫先要downgrade到15fps之後,仲要必須要自己一個人獨自玩,人多玩又怕比Futaba丶Spectrum丶JR jam親又唔得 (因為係2.4GHz),所以其實可以叫做"極唔流暢"之中嘅"流暢",當然同全統Analog FPV相比,就係"極唔流暢"喇。

作者: stingray    時間: 2014-9-18 14:53

我都谂左一排,終於入左pv+, 貪佢方便d 同玩ground station 唔冼加野!

作者: solaris8x86    時間: 2014-9-18 14:53
frank8wong 發表於 2014-9-18 13:56
老實講,我平時都唔會飛多過150米,咁遠我真係見唔到陪幾係遠,都係想同師兄們交通吓,有平的方法改下,玩 ...

Good.... Good.....

作者: solaris8x86    時間: 2014-9-18 14:55
stingray 發表於 2014-9-18 14:53
我都谂左一排,終於入左pv+, 貪佢方便d 同玩ground station 唔冼加野!

Good... Good.... 唔改咪好囉,反正改完效果都唔太完善

作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-18 15:09
如果飛行唔超過150米,咁拍攝距離都幾受限制。Phantom每次飛行照足指示做其實幾安全,只怕因操作失當而做成破壞或損毀,要特別注意是千萬不要墜機或撞樹之類,支cam百分百會損毀,整支cam要付上5千多元維修費用,但做足指示可以放膽飛遠d,,最重要安全飛行就得。
作者: stingray    時間: 2014-9-18 15:29
請問加5.8g 天線上机,係唔係接駁返本身机身個兩條係机腳嘅天線就ok?

加2.4g 就要開机身?

作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-18 16:41
可以咁講!但如果你能夠係塊5.8g接收板度起到類似混合膠既野,咁當然係開機身整條換最好,但成功既唔多,外國網站有很多都會教你點做splice soldier同計返長度,其實Phantom broken機會係比Control signal lost大好多,除非你打算飛超過spec規定既800m啦!
作者: powis    時間: 2014-9-18 21:25
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 15:09
如果飛行唔超過150米,咁拍攝距離都幾受限制。Phantom每次飛行照足指示做其實幾安全,只怕因操作失當而做成 ...

"要特別注意是千萬不要墜機"   

咁其實P2V+係咪失敗既產品, 支Cam 易爛整又貴, 玩FPV又疾要改餐死?

作者: solaris8x86    時間: 2014-9-18 22:41
powis 發表於 2014-9-18 21:25
咁其實P2V+係咪失敗既產品, 支Cam 易爛整又貴, 玩FPV又疾要改餐死?

更係唔係啦,同08年雷萬兄弟一樣,"曾經"可以騙到咁多人買你就知佢成功喇,不過今天已經係過去式囉。啲師兄個個嶺過嘢後,而家星期六丶日見到個場,10架中有8架都已經係P2+5.8Ghz Analog FPV,啲Vision/+係人多時跟本完全飛唔到。只係間唔中見有啲一pair pair嘅情呂或family為求方便就會嚟玩Vision/+,係自己10米丶8米前"浮浮下"算數當玩過。

作者: hkrml    時間: 2014-9-22 10:43
其實我都唔預飛得遠,一定在視線范圍內 , 只不過收得唔好,拍野冇咁方便 , 貪拒可以玩ground station
所以我要求唔高
作者: Phantom玩家    時間: 2014-9-22 13:57
hkrml 發表於 2014-9-22 10:43
其實我都唔預飛得遠,一定在視線范圍內 , 只不過收得唔好,拍野冇咁方便 , 貪拒可以玩ground station
所以我 ...

你意思在視線範圍內到底點樣收得唔好先?
基本上飛100米高,2-300米遠就已經睇唔到部機啦!
作者: Silversilver108    時間: 2014-12-14 15:47
整支cam要付上5千多元維修費用真唔真?
作者: Gainax    時間: 2014-12-14 17:38
Silversilver108 發表於 2014-12-14 15:47
整支cam要付上5千多元維修費用真唔真?

其實應該話支cam 連雲台一体既成set單買係7百幾美金

佢支cam係無多餘既電線,中間係一條帶既電路穿過所有電機同相機,

炒親多數會斷晒

外國玩家多數會加個lock保護個雲台,但我未見過香港有得賣

作者: software2    時間: 2014-12-14 19:34
https://www.youtube.com/watch?v=vhidc0KjNf0

這個好順暢,係咪改左好多野呀?
作者: solaris8x86    時間: 2014-12-14 19:51
Good...歡迎加入Phantom Vision窒Q死嘅大家庭...you are not alone....
作者: CalvinKs    時間: 2014-12-25 14:06
我部最遠飛過550米 乜都冇改過 圖傳同遙控都冇問題 系村屋上空飛
有時候唔知點解會好lag  重新开下就得了

作者: momokei72    時間: 2014-12-25 16:32
我用Sony 電話都OK冇lag 其實同5.8冇咩分別我兩樣都有玩  只要地分空廣D就得
5.8响鬧市都係差吾多

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2