RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項) [打印本頁]

作者: ricksonchow    時間: 2014-9-25 12:50
標題: 砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項)

小弟玩開traxxas Slash 4x4, 比D車友毒下毒下,  結過入左第一部1/8 電buggy, 由於 slash 係RTR, 所以已經好耐冇砌過車 (上一部好似係TA04)

登錄/註冊後可看大圖

點解會簡t8e?  最主要當然係價錢親民, 同埋圍內都多c hing 玩, 有咩問題都有個照應
加返個索引先, 放便其他Ching 睇

T8E車友 同TEAM C 最好睇下我遇到既問題 - 組裝注意事項:

1. 轉向編
2. 底板編, 3. 差速編 3.5. 差速裝配注意事項
4. 前軸編
5. 摩打座, 中差編
6. 尾軸編
7. 摩打編
8. 油壓編
9. 接收箱, servo 電架編
10. 車殼編

由於係kit 車, 電子野都要自已配, 我既配置如下:

HOBBYWING 8bl150a ESC (經朋友測試, 反而SC8 120A 果隻電變較果仲好, 又平D, 冇咁熱)
Tenshock x802v2 motor
KKpit S-16 servo

登錄/註冊後可看大圖

最開心一刻莫過於托左部車返去開盒既一刻

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

對比上次砌既TA04, 好似多左少少件, 不過好彩份manual 都算清楚, 係漏左講咩位置要落咩油/ 螺絲膠之如似類

登錄/註冊後可看大圖

另外玩8仔有一樣工具係必買既, 就係17MM 車轆絲帽批  

****不過唔好學我買LEE 隻, 係FIT 的, 之後我用返TEAM C 果野就FIT*****

登錄/註冊後可看大圖

作者: DLAM    時間: 2014-9-25 12:56
依家啲車友真係好鬼毒架
作者: euro614    時間: 2014-9-25 13:05
我的RC生路歷程好似樓主,由slash4x4開始,之係就係T8E
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-25 13:43

DLAM, 就係你地班毒友, 人地玩緊slash 就放哂D 電8 出黎玩

euro614 , 之後EB48 XD

響砌之前睇下份manual , 又睇下 Losi, Tekno 果份, 發現其實大家都好似樣, 最大既分別都係底板Layout,  不過前後波箱, 四隻腳同轉向系統都十分相似.   

好! 開波!

Step 1:

首先由轉向系統開始, 所有相關既組件都響BAG A 入面, 呢方面我覺得好貼心, 可能我out dated , 不過我上次砌TA04 係成日都週圍搵parts

登錄/註冊後可看大圖

所有相關既螺絲都分包裝同lable 好,  唔似得之前砌車搵有一半時間要花響搵縲絲

登錄/註冊後可看大圖

首先係組裝好推杆, 冇咩難度可言

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

不過響夾上波頭之前細心留意一下, 推杆頭係有分方向的, 有一面個位大D (上面果張) , 響果邊夾波頭入會比較容易用冇咁傷[size=14.3999996185303px]推杆頭

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後就到servo saver, 雖然team C 冇提, 但Losi 同Teckno都有標示要使用縲絲膠

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

砌LEE部分果陣發現左D 完全冇諗過會發生既事情, 大家有冇留意過果兩粒六角縲絲有咩唔同?

登錄/註冊後可看大圖

再睇真D. . . .  叫我點扭. . . .

登錄/註冊後可看大圖

好彩買果間舖頭都幫得手, 補返粒比我, 得以繼續砌

作者: george519    時間: 2014-9-25 14:23
DLAM 發表於 2014-9-25 12:56
依家啲車友真係好鬼毒架

我已經比人毒到去LOSI SCTE.......當然slash,t8e同t8te已有.....
作者: yoyobaby    時間: 2014-9-25 14:59
正呀, SUPPORT~
作者: ikesan    時間: 2014-9-25 15:02
越野版巳静左好耐。見返里d熱血Post真係開心!Ching加油、T8e無買錯。好車一部。快d砌好入倉玩
作者: ikesan    時間: 2014-9-25 15:06
佐治兄是否被隻手毛神神個位Ching途毒左呢
作者: 阿邊個    時間: 2014-9-25 15:23
我已經有部SC, 身痕緊買部呢一類buggy定直頭整部好似E Revo , 電虎, 之類既大腳,

我想問題係, T8 呢類車, 個玩法會唔會同SC 太接近? 定還是都幾唔同?
作者: euro614    時間: 2014-9-25 15:40
阿邊個 發表於 2014-9-25 15:23
我已經有部SC, 身痕緊買部呢一類buggy定直頭整部好似E Revo , 電虎, 之類既大腳,

我想問題係, T8 呢類車, ...

SC vs Buggy,差別好大。Buggy重心低, power 大,速度快好多。

作者: TIERIA    時間: 2014-9-25 15:45

RICKSON,你唔好講到好似得你一個比人毒害咁喎,你當我地其他6,7位新T8E車主冇到架?
作者: manfail1122    時間: 2014-9-25 15:46
  1. DLAM, 就係你地班毒友, 人地玩緊slash 就放哂D 電8 出黎玩
複製代碼
邊個毒友攞電8引你什衰?
作者: DLAM    時間: 2014-9-25 16:14
manfail1122 發表於 2014-9-25 15:46
邊個毒友攞電8引你什衰?

我都係俾人毒咗,唯有毒返人!
作者: tsfai    時間: 2014-9-25 16:29
我都係俾人毒咗T8E, 真係開心
作者: george519    時間: 2014-9-25 16:47
ikesan 發表於 2014-9-25 15:06
佐治兄是否被隻手毛神神個位Ching途毒左呢

唔係佢, 我身邊太多毒王

作者: george519    時間: 2014-9-25 16:48
DLAM 發表於 2014-9-25 16:14

你諗好入邊架未

作者: george519    時間: 2014-9-25 16:52
阿邊個 發表於 2014-9-25 15:23

我想問題係, T8 呢類車, ...

E Revo , 電虎, 之類既大腳, 上山就好玩
要買唔同場地嘅車先得
你架SC去邊度玩多?

作者: george519    時間: 2014-9-25 16:53
DLAM 發表於 2014-9-25 16:14

係, 一定要咁做

作者: george519    時間: 2014-9-25 16:55
TIERIA 發表於 2014-9-25 15:45
RICKSON,你唔好講到好似得你一個比人毒害咁喎,你當我地其他6,7位新T8E車主冇到架? ...

6,7位新T8E車主咁多
但我只係T8e v1, 其實同V3有咩分別?

作者: stam28    時間: 2014-9-25 17:01
Rickson nice post !!!
我都要快D開工先得
作者: TIERIA    時間: 2014-9-25 17:25
唔知會唔會捲起一陣電8既瘋狂熱潮呢?
作者: andrew88888    時間: 2014-9-25 23:21
我都係T8新手,幾時約埋一齊入倉玩下
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-26 04:29

估唔到大家反應咁熱烈,  多謝支持!!     係我都同另外6,7位 C HING 前後中毒入手T8E 一試電8既激情   咁就唔好比佢停LA!~

STEP 2 , 底板, Bag b 入面既野唔多

登錄/註冊後可看大圖

金屬底板有3MM 厚, 感覺都幾硬淨, 不過佢冇好似其他高級車款咁挖好多坑偷輕

登錄/註冊後可看大圖

兩邊的泥擋用4粒縲絲上實, 不過膠比較軟, 太大力會滑牙, 小心為妙 (**** 其實呢兩塊可以最尾先裝, 裝摩打果陣會輕鬆一點)

登錄/註冊後可看大圖

有C HING 報告過底板上圖中既縲絲孔位開得唔好, 會頂住波箱, 好彩好快可以更換到, LEE 個亦都係我簡TEAM C 既原因, QC 可能冇大廠咁好, 但勝在本地公司, SUPPORT 都比較完善

登錄/註冊後可看大圖

將早前完成既轉向組件裝上, 留意返左右連杆上既六角縲絲有冇上得太緊, 令轉向組件唔順

登錄/註冊後可看大圖

再裝上轉向固定頂板.  值得一提係好多C HING 都建議換左前後支撐杆做金屬 option parts, 提升車架既剛性去應附入倉玩飛JUMP, 而且價錢都好合理, 係其他廠既半價

STEP 3, 前後差速

登錄/註冊後可看大圖

一如BAG A同B, 所有相關零件都響BAG C 入面

登錄/註冊後可看大圖

一個令我喜出望外既DSIGN, 斜齒可以承受較高既動力輸出

登錄/註冊後可看大圖

原裝建議頭5000, 尾2000 度差速油, 我LEE D 新手更係跟佢

登錄/註冊後可看大圖

開始組裝! 我另外都有睇過其他8仔既說明書, 大家既設計都相似, 亦都建議使用黑油同綠油做防漏 (TEAM C 完全冇提及)

登錄/註冊後可看大圖

差速小配件

登錄/註冊後可看大圖

TEAM AE 既黑油, 用黎做金屬之前既防漏, 十分烋

登錄/註冊後可看大圖

問過LOSI 老師 (說明書XD)  , 佢話黑油用響輸出軸既坑上防漏

登錄/註冊後可看大圖

而O RING 就用綠油做防漏同保護

登錄/註冊後可看大圖

兩組差速既行星齒輪同介子, 跟住說明書組裝好先發現中伏 (之後再解說)

登錄/註冊後可看大圖

留意行星齒軸上有坑位, 對返好差速殼裝上

登錄/註冊後可看大圖

而底果條軸中間都會有個坑位, 對應返頂果條軸

登錄/註冊後可看大圖

加入差速油, 加到高過十字軸已經可以

登錄/註冊後可看大圖

差速密封圈, 裝上前兩邊塗上差速油, 防漏效果會較好

登錄/註冊後可看大圖

使人興奮的畫面

登錄/註冊後可看大圖

差速既縲絲要對角順序收緊

登錄/註冊後可看大圖

前後差速完成, 響外殼上標示返前後

** 後話:
組裝好差速之後, 發現前後兩隻都夾得好緊, 幾乎分唔出邊隻前邊隻後, 打開再組裝都係咁, 用力扭會感覺到咬緊既齒輪.....

其後響joho c hing 既EB48 砌車post (http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... 368876&fromuid=1077) 入面發現TEKNO 都出左份野講其實入面四隻介子係有一定磨損先使用, 新車可以唔裝:
http://www.teknorc.com/tekno5/wp ... ctions_addendum.pdf

我就照樣拆開差速出黎拎起果四隻介子, 砌返埋之後完全順返哂, 天與地既分別

登錄/註冊後可看大圖

作者: andyccf2004    時間: 2014-9-26 06:40
ricksonchow 發表於 2014-9-26 04:29
估唔到大家反應咁熱烈,  多謝支持!!     係我都同另外6,7位 C HING 前後中毒入手T8E 一試電8既激情   咁 ...

Rickson 加油!

作者: 711leung    時間: 2014-9-26 09:18
加油,努力
作者: 阿邊個    時間: 2014-9-26 09:55
正! 學到嘢! 我就黎打持唔住啦!!!!!!!!!!!!
作者: fr888    時間: 2014-9-26 10:01
阿邊個 發表於 2014-9-26 09:55
正! 學到嘢! 我就黎打持唔住啦!!!!!!!!!!!!

出野未.......?

作者: 阿邊個    時間: 2014-9-26 10:14
寫錯字, 係把持, 唔好意思令大家諗多左

我部SC 主要都係屋企附近小草地及停車場放下狗咁樣. 而家係諗緊buggy 定大腳, 都係諗緊邊個玩法啱自己多D 啦.
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-26 10:23
阿邊個 發表於 2014-9-26 10:14
寫錯字, 係把持, 唔好意思令大家諗多左

我部SC 主要都係屋企附近小草地及停車場放下狗咁樣. 而家係諗緊b ...

hahaha, 仲有truggy,  兩者之間
作者: tsfai    時間: 2014-9-26 13:25
Rickson hing you play jet too?
作者: pingon    時間: 2014-9-26 13:52
請問ching幾錢入手?
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-26 15:14
pingon 發表於 2014-9-26 13:52
請問ching幾錢入手?

around 2千頭
作者: sum306gti    時間: 2014-9-26 19:30
加油
作者: hoyinyin624    時間: 2014-9-26 19:33
ricksonchow 發表於 2014-9-26 15:14
around 2千頭

係邊間買?2千頭?我有架team c Tm4有無得一齊玩先?

作者: ricksonchow    時間: 2014-9-26 19:45
tsfai 發表於 2014-9-26 13:25
Rickson hing you play jet too?

Yes, but only small E jet not the turbine one, just flew it early this month

https://www.youtube.com/watch?v=RRuLUFUxuQ0
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-26 19:55
hoyinyin624 發表於 2014-9-26 19:33
係邊間買?2千頭?我有架team c Tm4有無得一齊玩先?

我響golden water 度買, 好AR,  可以一齊玩
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-26 19:58
sum306gti 發表於 2014-9-26 19:30
加油

Thanks! 今晚再update

作者: hoyinyin624    時間: 2014-9-26 20:21
ricksonchow 發表於 2014-9-26 19:55
我響golden water 度買, 好AR,  可以一齊玩

可否pm地扯俾我?
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-27 06:05
Step 4:   前軸總成

登錄/註冊後可看大圖

雖然尺寸同我部slash 差唔多, 但係前A 臂等主要結構組件都粗壯好多

登錄/註冊後可看大圖

所有縲絲都分別包裝, 十分貼心

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

先組裝好驅動傘齒, 驅動萬向機米記得落縲絲記得落縲絲膠

登錄/註冊後可看大圖

我之前玩車防傾杆都係option parts 要自已另外買, 而家已經變左標準配備

登錄/註冊後可看大圖

前差跟說明書裝兩隻介子響齒果一邊 (LEE度又係另一個中伏位)

登錄/註冊後可看大圖

差速裝入後, 合上差速波箱, 另外防傾杆機米記住要落膠

登錄/註冊後可看大圖

組裝轉向杯, 萬向軸同C座

登錄/註冊後可看大圖

響萬向既pin 上面用黑油去潤滑, 唔使太多, 太多會食好多沙塵

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

完成左右

登錄/註冊後可看大圖

組裝轉向組件落前下搖臂

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後張左右搖臂組件裝落前差波箱

登錄/註冊後可看大圖

組裝完成

登錄/註冊後可看大圖

裝上前油壓架, 成舊都係7075, 好重料

登錄/註冊後可看大圖

Camber link 推杆好粗壯, 出動虎鉗輕輕鬆鬆就可以裝好

登錄/註冊後可看大圖

之後可以穿縲絲/ 六角批去扭波頭落支推杆度

登錄/註冊後可看大圖

camber link 同轉向推杆組裝完成

登錄/註冊後可看大圖

[size=13.63636302948px]反轉波箱露出差速齒, 呢個時候最啱塗上黑油做潤滑

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後可以裝落底板上, 前軸總成組裝完成

作者: 阿邊個    時間: 2014-9-28 00:19

"前差跟說明書裝兩隻介子響齒果一邊 (LEE度又係另一個中伏位)"

然則係咪唔應裝介子?

同埋呢部車有冇中央差速呢?

作者: ricksonchow    時間: 2014-9-28 01:21
阿邊個 發表於 2014-9-28 00:19
"前差跟說明書裝兩隻介子響齒果一邊 (LEE度又係另一個中伏位)"

然則係咪唔應裝介子?

因應情況而定, 你可以試裝一次唔落油睇下會唔會太緊(我地有幾個師兄都有咁既情況出現. 如果都係順就唔需要拆除. . . . 另外係有中差的, 不過分開包裝, 之後會出現的
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-28 19:46

好! 繼續!
Step 5, 摩打座/ 中差

登錄/註冊後可看大圖

之前講左前後差, 而家到中差、基本上同前後差一樣, 不過個殼有少少唔同

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

同前後差一樣, 響相應位置落返相對既油

登錄/註冊後可看大圖

當加差速油時太興奮既錯誤示範, 太大力唧甩左個咀
中差同摩打座

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

金屬摩打座, 睇落quality 唔錯

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

不過要換中差就要成個座打散

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

組裝之後裝上底板, 冇咩難度, 不過!!!  要留意, 螺絲膠係要落, 不過兩三牙就搞, 我就太貪心諗住摩打座咁大power 實要多D, 而家食實左. . . 都唔係第一次

登錄/註冊後可看大圖

作者: 阿邊個    時間: 2014-9-29 08:46

個摩打座真係好鬼靚.

想問你用呢套動力, 有冇玄機? 同埋呢隻車, servo 應該幾多kg先夠做呢?

無意冒犯, 不過一直諗唔明點解buggy D 車轆係要做到好似玩具車咁?
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-29 13:14

冇咩特別GA, 都想試下6 pole 摩打, 評價都唔錯, size 又fit , 因為LEE 部車唔可以用70mm 長度既摩打, 會頂住, tenshock 係68mm, 冇問題!

Servo 最好大力少少, 起碼15KG以上, 睇錢做人

我開頭都唔中意鑊仔鈴, 但係玩落發覺好方便, 唔會積污糟野

全部都係T8E, 其中四部新車落地, 仲有幾部砌緊

登錄/註冊後可看大圖

作者: hoyinyin624    時間: 2014-9-29 21:07
我決定都要砌番一架!好睬我住流浮山附近可隨時去玩
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-30 08:55
hoyinyin624 發表於 2014-9-29 21:07
我決定都要砌番一架!好睬我住流浮山附近可隨時去玩

WA, 你住果度點可以冇部8仔GA?  快D 出手LA~

好, 繼績砌!

Step 6 , 尾軸總成

登錄/註冊後可看大圖

尾同頭一樣, 由於冇轉向零件, 組裝就更一步簡化

登錄/註冊後可看大圖

都係要自已SET 介子, 有可能淨係用一塊

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

尾軸BEARING 座, 組裝方於跟前軸相似

登錄/註冊後可看大圖

再組裝好下搖臂

登錄/註冊後可看大圖

以及防傾杆組件, 車尾都用左唔同既sleeve 去較anti squrt 同toe angle

登錄/註冊後可看大圖

然後再裝上油壓架, 檔泥板同殼柱

登錄/註冊後可看大圖

尾殼柱只用一粒縲絲上實, 而且D 膠好軟, 我已緊鐽左, 要鑽穿佢用長縲絲

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後到尾翼架, 膠都係軟, 小心上縲絲

登錄/註冊後可看大圖

尾翼其中兩粒縲絲要上落M3 絲帽度, 但係D 膠太軟, hold 唔實粒絲帽, 可以用尖咀鉗由上面夾實

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後又係整拉杆既時間, 用LEE個方法唔會扭到手都痛

登錄/註冊後可看大圖

留意返有方向之分, 唔好裝錯, 拆返出黎都幾煩

登錄/註冊後可看大圖

裝上camber link 推杆

登錄/註冊後可看大圖

之後落埋黑油落尾差大齒

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最後裝上尾軸總成, 部車開始成形

作者: 阿邊個    時間: 2014-9-30 11:15

學到嘢!

要攝定心神先抗到毒!

原來個定風翼架係咁大咁堅固! 我見跑車果D 比較單薄.

仲係唔明黑油同green slime 既分別. 係咪後者只用在避震, 前者呢?
作者: euro614    時間: 2014-9-30 11:47
阿邊個 發表於 2014-9-30 11:15
學到嘢!

原來個定風翼架係咁大咁堅固! 我見跑車果D 比較單薄.

黑油係潤滑。

綠油係防漏。

作者: 阿邊個    時間: 2014-9-30 12:25
OIC, thx!

後轆組件, 點解要咁大塊防塵板呢? 點解前轆又唔使呢?
作者: ricksonchow    時間: 2014-9-30 12:26
佢反車落地要頂得住, 陪8 仔咁重, 一定要有返咁上下份量

冇錯, 兩支都響食足搵到
作者: DLAM    時間: 2014-9-30 12:36
阿邊個 發表於 2014-9-30 12:25
OIC, thx!

後轆組件, 點解要咁大塊防塵板呢? 點解前轆又唔使呢?

用嚟擋住前輪行車時飛起嘅泥沙,前輪理論上接觸泥沙較少
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-1 01:00
差速裝配事項:

跟說明書既話, 兩片介子會好似下圖咁裝

登錄/註冊後可看大圖

裝上之後, 做以下檢查 (應該裝埋波箱蓋先試):

登錄/註冊後可看大圖

用手hold 住差速輸入軸, 再試下前後轉動輸出其中一邊輸出軸, 正常係會有少量虛位, 但係我車頭係全完冇虛位, 咬到實

登錄/註冊後可看大圖

結果要放介子到另一邊先唔再咬實順返

作者: ricksonchow    時間: 2014-10-1 01:49

Step 7, 摩打

登錄/註冊後可看大圖

tenshock摩打要自已焊電線, 有一支60W 以上既雞唔會太難
小貼士: 事但搵支鉗,用膠紙痴實個鉗咀, 膠手把位可以用黎做摩打座固定

登錄/註冊後可看大圖

首先預好電線長度

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

用少少松香抺上電線度會令上鍚過程更加容易

登錄/註冊後可看大圖

同樣響摩打接位抺上少量松香

登錄/註冊後可看大圖

接點位散熱快, 要多少少時間先可以夠熱上鍚 (<6秒)

登錄/註冊後可看大圖

等接點冷卻之後, 先放電線響接點上面, 之後支雞放響電線上面加熱, 當電線既鍚一熔就好快完成, 唔使大力壓落去

登錄/註冊後可看大圖

焊接完成

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

上埋個散熱度位, 啱啱好唔會頂電線

登錄/註冊後可看大圖

M4 螺絲上實摩打, 唔好唔記得螺絲膠

登錄/註冊後可看大圖

同樣摩打齒都要

登錄/註冊後可看大圖

首先摩打軸平位要對準條坑, 再上摩打齒

登錄/註冊後可看大圖

扭緊前摩打齒要對準大減齒

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

收緊座上面兩粒縲絲前要較好GEAR MASH, 最簡單用紙攝, 兩粒螺絲唔使死力上, 有師兄鐽左要成個摩打座換

作者: andrewchanwc    時間: 2014-10-1 16:18
令人流口水嘅post
作者: 阿邊個    時間: 2014-10-1 20:09
既然咁多Ching由slash轉玩呢隻,咁呢部又比slash好玩在邊度呢?
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-1 21:45
阿邊個 發表於 2014-10-1 20:09
既然咁多Ching由slash轉玩呢隻,咁呢部又比slash好玩在邊度呢?

我都係新手, 不過有幾樣野都唔同:

1. 雖然車架SIZE 差唔多一樣, 但係t8e 重好多, 行起黎穏定D2. 穏定同時又零活左, 好似好矛盾, 但係我感覺就係咁, SC 感覺上比較懶
3. 空中操控性明顯改善, 飛JUMP 之後比較易控制
4. 2S VS 4S POWER 分別不在話下

當然SHORT COURSE 有佢既吸引之處, 走起黎動態別樹一格, 唔係BUGGY 可以取代的

作者: 阿邊個    時間: 2014-10-1 23:13
sc片彎入果下,真係型到爆!
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-2 08:07

Step 8 , 油壓

登錄/註冊後可看大圖

四條油壓落足料, 全部都金屬造, 比起slash 果條粗壯好多

登錄/註冊後可看大圖

單條油壓既組件

登錄/註冊後可看大圖

砌油壓唔少得既綠油同軸鉗

登錄/註冊後可看大圖

先上左油壓拍先, 比起平時就咁用兩個C ring 夾住, 而家用M3絲帽上實, 穩陣好多, 上實左之後白色拍係會被夾住, 如果佢鬆既話即係絲帽唔夠緊

登錄/註冊後可看大圖

留意返有長度之分

登錄/註冊後可看大圖

隻拍個密合度都好高, 但又唔會啜實

登錄/註冊後可看大圖

有O RING 就有綠油既出現

登錄/註冊後可看大圖

隻大o ring 係用黎做底蓋防漏

登錄/註冊後可看大圖

不過細o ring 就差少少, 要自已執執佢

登錄/註冊後可看大圖

同說明書有少少唔同, 我中意穿起哂佢地黎裝, 比較容易落油

登錄/註冊後可看大圖

之後一次過推哂入去

登錄/註冊後可看大圖

跟果支油壓油個樽冇尖咀, 要就咁倒比較難控掣

登錄/註冊後可看大圖

加左一半之後上下慢推幾次, 放埋一邊等D 泡泡浮哂出黎

登錄/註冊後可看大圖

整油壓多數都會一手都係, 紙巾唔少得

登錄/註冊後可看大圖

跟住LEE個方法係學TEKNO 說明書, 首先推支芯上頂 (唔好出水面)

登錄/註冊後可看大圖

放油肺上去, 會有少量油流出

登錄/註冊後可看大圖

之後將支芯向下拉盡, 油肺自然會被吸實, 之後上頂蓋扭實

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

留意返左右 rebound 係唔係一樣  (按入去再彈出黎既長度), 如果其中一支太長, 可以小心扭鬆個頂蓋, 會有泡同油響頂蓋側面既窿度流出黎, 再扭返實試rebound

登錄/註冊後可看大圖

另一樣我覺得貼心既就係有防塵保護套, 條芯唔會比石仔打花又唔會積塵

登錄/註冊後可看大圖

最好就上左個套先扭油壓腳上去, 如果唔係要響另一邊穿返出黎

登錄/註冊後可看大圖

軸鉗係上油壓腳既好幫手

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

完成後裝上車架

作者: TIERIA    時間: 2014-10-2 13:21
先講明,玩左8仔有九成人返唔倒轉頭
作者: choyip    時間: 2014-10-2 15:21
TIERIA 發表於 2014-10-2 13:21
先講明,玩左8仔有九成人返唔倒轉頭

玩左8仔。。。中晒毒,16仔,14仔,10仔都係放埋一邊,間中拿出來同小朋友玩下。。。

作者: dengor    時間: 2014-10-2 21:34

Totally agree! I never even considered 1/8 buggy before. But too much poison going around made me buy t8e. Now I see what all the fuss is about!
作者: hoyinyin624    時間: 2014-10-3 21:36
已入手
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-4 03:26
hoyinyin624 發表於 2014-10-3 21:36
已入手

恭喜哂, 整靚仔放張相出黎睇下AR~
作者: hoyinyin624    時間: 2014-10-4 07:14
ricksonchow 發表於 2014-10-4 03:26
恭喜哂, 整靚仔放張相出黎睇下AR~

Ok!今晚通顶搞掂佢
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-4 10:54
Step 9, 接收同SERVO, 電架

登錄/註冊後可看大圖

左右分電設計比較獨特, 以我所知就浄係serpent 用緊, 好處就係令重量分怖比較平均, 車架重心會更低, 但TEAM C 將隻電變安排響中差座上面就比較奇怪:
1. 電變既重量又會令CG 高返, 分體電既優摰又冇左, Serpent 就醒目得多, 電變放轉向SERVO 隔黎, 比較輕既接收先放高
2. 反車果陣ESC 有機會受撞擊

登錄/註冊後可看大圖

由於拍攝時S16 servo 仲未到, 用住另一隻servo 頂住先

登錄/註冊後可看大圖

造防水中, 頂層用黃油填滿, 電路板用905 密封. . . .  呢個畫面令諗起一種日式食物

登錄/註冊後可看大圖

安裝冇咩難度

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後就成組上落底板, 裝埋接收就完成

登錄/註冊後可看大圖

再上埋電架同ESC

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最後就係尾翼, 要自己度位開窿, 我用開孔器開細窿再用dremel 開大佢, 最後用返[size=14.3999996185303px]開孔器收邊
[size=14.3999996185303px]

登錄/註冊後可看大圖

LEE隻係VP PRO 翼, 有三款側翼可以選

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

好! 車架大功告成!!

作者: ricksonchow    時間: 2014-10-4 11:17

Step 10, 車殼編:

登錄/註冊後可看大圖

其實部車就大, 不過車殼就好細個(slash 果個大好多), 剪出黎難度都唔係太大, 仲有記住車鼻部分都要剪, 唔好唔記得掉左佢

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Buggy 車花自由度好大, 中意點整就點整, 我自已中意Ken Block 花, 咁啱淘寶搵到有, $40人仔成張仲要連車花masking tape, 仲點忍得手, 不過呢隻花個masking tape 對我呢D車殼苦手黎講都係個大挑戰

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

上左黑色部分先, 再撕masking 噴白色, 最後用銀色打底

登錄/註冊後可看大圖

響諗住撕保護膜之前, 多謝DLAM 師兄send 左幾張相比我睇, inspire我整埋窗框.
其實好容易整窗框既masking, 只要你搵返原本果張車窗mask template, 貼D masking tape 上去, 用黑筆勾返原本條邊出黎, 再用筆刀沿住黑線向內移2-3mm 左右勾隻窗出黎, 就可以用黎mask 窗剩返條邊

登錄/註冊後可看大圖

噴銀色窗框

登錄/註冊後可看大圖

撕保膜同masking tape 既一刻永遠使人興奮

登錄/註冊後可看大圖

冇說明書冇guide 跟自由發揮任你貼

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

基本上全車完成!!

作者: ricksonchow    時間: 2014-10-4 11:53
最後加左少少option 野
1. 原裝車轆絲帽係開放式, 會有沙石走入去同我怕打花車軸螺絲紋, 所以換左隻有蓋, 原裝TEAM C 都有
2. VP PRO 807車胎, 適合大部分場地
3. VP PRO 黑色尾翼, 淘寶店上次隻白色翼跟漏貼紙, 佢今次請送多套黑色比我

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 阿邊個    時間: 2014-10-11 23:39

問題一,其實有感摩打都唔玩得水,舵機係咪可以唔使搞防水呢?

問題二, 玩呢類用兩舊電既車, 係咪應該用返同廠同一規格甚至一樣新舊既電呢? 如果係咁, 即係鎖死左幾組電係呢部專用喎.

作者: 965    時間: 2014-10-12 00:15
I hv same question too .. just curious if the RX is water proof too?
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-13 04:41
阿邊個 發表於 2014-10-11 23:39
問題一,其實有感摩打都唔玩得水,舵機係咪可以唔使搞防水呢?

問題二, 玩呢類用兩舊電既車, 係咪應該用返 ...

問題1:

係, 基本上如果你唔玩水, 可以唔使做防水, 我都未必玩, 係可能有時太污糟放便清洗
問題2:
冇錯, 行果陣要一pair pair 咁玩, 如果唔係可能其中一粒過放都唔知

作者: ricksonchow    時間: 2014-10-13 04:42
965 發表於 2014-10-12 00:15
I hv same question too .. just curious if the RX is water proof too?

Yes, my RX is Futaba 304, I have opened it up and soak it with clear 905 sealenat so it is water proof now
作者: 965    時間: 2014-10-13 12:18
Nice body too ..  how u make the "tear drop" effect?
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-13 12:52
965 發表於 2014-10-13 12:18
Nice body too ..  how u make the "tear drop" effect?

The tear drop masking comes with the decal set which is awsome!  Still need to spend some time to put it one though as this is not designed for the T8E body

登錄/註冊後可看大圖

If you look carefully you can see the tear drop masking on this sheet
作者: 965    時間: 2014-10-13 13:05
choyip 發表於 2014-10-2 15:21
玩左8仔。。。中晒毒,16仔,14仔,10仔都係放埋一邊,間中拿出來同小朋友玩下。。。

...

咪係law, 今曰同個仔玩, (比咗部 Slash 4x4 VXL 佢) 我又玩吓啦.....Wah! 不受控制, 吾記得咗 應該點玩, 係咁反車!!  個仔重話已經好過部 2WD slash 好多啦 wor ..   
我就 試用 3s 係 DF-03 .. 好好玩!!  

作者: teamc    時間: 2014-10-13 13:38
very nice, thanks for sharing
作者: tsfai    時間: 2014-10-13 17:00
Rickson hing,
Maybe you want to share with Teamc Hing the steering screws you got off after play so he may think of improvement for all us.
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-13 17:01
tsfai 發表於 2014-10-13 17:00
Rickson hing,
Maybe you want to share with Teamc Hing the steering screws you got off after play so  ...

Yes,  that is a good idea,  I will do an after run report soon

作者: ChocoIP    時間: 2014-10-14 10:03
Kit 車買左幾錢 呀?
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-14 10:46

啱啱星期日爽飛, 新手唔識揸下下都去到盡, 更係抄車抄到飛起啦, 不過竟然冇爛野, 全日玩左4 轉左右, 都冇咩大問題, 一流! 係玩完個殼殘哂  

唔該友人幫手影靚相

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

係收車果陣發現有野鬆, 大家要留意一下轉向既兩粒螺絲

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: ikesan    時間: 2014-10-14 11:21
入左MX?
作者: DLAM    時間: 2014-10-14 11:26
ikesan 發表於 2014-10-14 11:21
入左MX?

作者: ricksonchow    時間: 2014-10-14 11:27

各位車友, 我部T8E 已經完成同落地玩過, 咁響呢度總結一下砌果陣所遇到既問題同解決方法, TEAM C 廠方亦都最好跟進一下

1. 轉向螺絲:  如果照說明書上緊, 會做成轉向過緊, 行車途中更可能會因為轉向動作而自已扭鬆螺絲, 有機會係steering rack 太厚/ washer 太厚所致

解決方法:
可以試下用薄一點既washer, 唔好因為怕食實而唔上緊螺絲

登錄/註冊後可看大圖

2. 差速過緊:  呢四塊washer 落左之後, 差速會異常過緊, 導致前中後差速幾乎一樣的緊

解決方法:  
唔用四塊washer, TEKNO 說明書都提及過類似問題, 當差速有一定損枆先加返

登錄/註冊後可看大圖

3. 差速防漏墊圈毛邊:  我的頭差速組裝好之後, 裝上車試車果陣發現車頭狗骨上下擺動,  拆出黎發現原來係差速輸出杯有問題唔跟圓心轉動, 經過一個小時既裝拆研究, 結論係防漏墊圈毛邊導致差速蓋結合不良

解決方法:
裝每一隻差速之前確保防漏墊圈平滑, 用模型刀除去毛刺, 裝好試車留意狗骨有冇上下擺動情況

登錄/註冊後可看大圖

4. 差速墊片位數量同位置:  差速墊片係用黎調校同中軸傘齒既正確既咬合度, 每一部車都未必一樣, 我呢部車頭同車尾已經唔同

解決方法:
首先墊片跟說明書裝法, 裝上差速, 合上波箱(唔一定要上螺絲), 轉動差速輸出杯, 用另一隻手感受一下傘齒輪入杯, 睇下有冇咬實, 正常應該有少量虛位, 如果冇, 就將其中一隻墊片裝另一邊再測試. 另外亦有機會過緊裝唔上, 可以拿掉一塊墊片(我有其中一隻差速只需要一塊墊片已經左右没有虛位)

登錄/註冊後可看大圖

5. Camber Link 螺絲過短:  前後CAMBER LINK 既螺絲長度不足, 根本未去到防鬆螺帽上面既尼龍圏, 所以不能發揮防鬆作用, 跑完兩轉已經發現鬆脫

解決方法:
用長2mm 既螺絲, 又或者用螺絲膠

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

6. 車尾殼柱螺絲長度不足:   由於殼柱膠料比較軟, 3x10 不能咬緊, 有機會滑牙, 我跑完兩轉殼柱已經鬆脫

解決方法:
用M3x12 螺絲, 可以完全上緊

登錄/註冊後可看大圖

作者: ikesan    時間: 2014-10-14 11:31
我今個星期都約左朋友入去温長毛同興仔吹水
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-14 11:38
ikesan 發表於 2014-10-14 11:31
我今個星期都約左朋友入去温長毛同興仔吹水

興仔出左Trip ar, 見唔到佢
作者: ikesan    時間: 2014-10-14 11:46
ricksonchow 發表於 2014-10-14 11:38
興仔出左Trip ar, 見唔到佢

Thx for reminding
作者: nghinlun    時間: 2014-10-17 19:36
想問黑油和綠油是否要另買,我在盒内找不到!
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-17 23:47
nghinlun 發表於 2014-10-17 19:36
想問黑油和綠油是否要另買,我在盒内找不到!

冇錯, 係另外買的, Team AE 的, 可以響食足搵到

如果冇都唔緊要, 綠油你可以用5000# 油代替, 黑油用普通齒輪油/黃油都可以

作者: ChocoIP    時間: 2014-10-21 21:55
螺絲膠 盒內有無。。
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-22 00:56
ChocoIP 發表於 2014-10-21 21:55
螺絲膠 盒內有無。。

有, 包埋的, 不過上果陣記住唔好上太多(少過3 層螺紋) 如果唔係好難拆
作者: ChocoIP    時間: 2014-10-24 12:12
明白!但個前差速  一塊片都加5到 得5得嫁?
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-24 12:29
ChocoIP 發表於 2014-10-24 12:12
明白!但個前差速  一塊片都加5到 得5得嫁?

你指果四隻差速細齒定BEARING 果兩隻?

差速細齒:
你先砌好左, 裝左介子先, 唔落油住, 上埋果四粒螺絲, check 下會唔會KICK 得好緊, 如果太緊就拎走一對, 再唔得就四隻拎走哂

BEARING 果兩隻:
只要佢左右冇虛位就得, 可以唔裝

作者: ChocoIP    時間: 2014-10-24 13:13
bearing個果二隻呀。收到哂!我差 電子野喳。 又未落波箱油未買呔
作者: ChocoIP    時間: 2014-10-24 13:23
但我第一次砌車。最怕有咩砌錯。。發生意外。
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-24 14:16
你都砌得好快WOR, 跟足說明書唔會有咩意外, 唔使怕
作者: ChocoIP    時間: 2014-10-25 17:06
好!等我買埋電變 摩打個D 野再 出来玩
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-25 21:54
ChocoIP 發表於 2014-10-25 17:06
好!等我買埋電變 摩打個D 野再 出来玩

有冇諗住話買咩ESC 同摩打?

作者: ChocoIP    時間: 2014-10-27 11:26
同你個個一樣。极速賣598
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-27 12:21
ChocoIP 發表於 2014-10-27 11:26
同你個個一樣。极速賣598

ESC 平D 果隻 SC8 120A 原來仲勁
作者: 965    時間: 2014-10-27 16:38
ricksonchow 發表於 2014-10-27 12:21
ESC 平D 果隻 SC8 120A 原來仲勁

How come? 點解?  

作者: ricksonchow    時間: 2014-10-27 17:02
965 發表於 2014-10-27 16:38
How come? 點解?

原裝16/44 齒比, 2100 KV, 我有朋友都用相同配置不過用120電變反而涼爽D,  8BL150 好高好大隻, 風扇貼車頂抽唔到風散熱, 同埋都唔輕, 放得咁高對CG 都有影響
而我度過你點爆部車最多都係食75A, 所以150 同120 都可以用, 而且120A 係EZRUN, 用料係靚過QUICRUN 系列既150A, 仲要平D......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2