RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: [小圖]入手FreeX!努力爬文中 [打印本頁]

作者: RivenMan    時間: 2014-10-14 00:42
標題: [小圖]入手FreeX!努力爬文中
今日入手了FREEX~
其實未買之前一直考慮買FREEX好定V303好..
FREEX個樣個人比較喜歡.但LED唔係長著..夜晚玩可能要拉燈帶或改LED
V303就有LED..夜晚玩都冇問題
結果都係選擇了FreeX有埋個喼送有雲台
未有時間試機(只係店度試左)..
番到屋企有入手指..同埋連電腦睇水平手制等等...
遲d裝埋山狗錄片..

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: karman514    時間: 2014-10-14 09:30
C兄邊度買,幾錢呀?
作者: bd410    時間: 2014-10-14 10:03
超正
作者: isaac006    時間: 2014-10-14 11:45
Free x好嗎?佢好似全部用自己野,其他都唔 compatible,網上support都好似唔多,零件都好似冇咩地方有,我都想買架大啲既玩呀,衣加諗緊cx20 / wltoys v303 / hoten x
不過主要都係睇價錢先 (你買幾多錢?

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-14 13:19
歡迎加入FreeX, Ching住邊區?有機會可以一齊出嚟飛吓喎,夜晚亦得! 想夜晚飛除了額外加燈之外,亦可用佢個電腦軟件set低電壓閃燈高一點便可一直慢閃燈(不能長亮,只可一直慢閃),而你用原廠雲台如加配SJ4000的話,一定要配重平衡,否則雲台會不平衡而左搖右擺,另外可在這條link爬文,全是講FreeX的 http://www.rctw.net/thread-303854-1-1.html
作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-14 13:24
還有切記每次起飛前一定要做齊所有校正,否則會有叛逃的風險,切記!
作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-14 13:45
isaac006 發表於 2014-10-14 11:45
Free x好嗎?佢好似全部用自己野,其他都唔 compatible,網上support都好似唔多,零件都好似冇咩地方有,我 ...

我都係FreeX,當然suggest你買FreeX,如齋機(當然包控啦),$2200.-, 你買hubsan H107D都要八佰幾蚊啦,當你玩過大機後,你就唔想再玩細機㗎啦,至於你說果另外三部:CX20好似好多叛逃個案,而外型有點肥,唔靚仔,偉力V303外型亦唔靚仔(尤其那4隻脚看上去好似通厠所pump),hoten X外型都ok, 但已是很久以前的產品(不知有否GPS)

作者: ericlam    時間: 2014-10-14 14:08
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:19
歡迎加入FreeX, Ching住邊區?有機會可以一齊出嚟飛吓喎,夜晚亦得! 想夜晚飛除了額外加燈之外,亦可用佢個 ...

c hing, 依家飛d灣好柔好靚架!

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-14 14:53
ericlam 發表於 2014-10-14 14:08
c hing, 依家飛d灣好柔好靚架!

Ching咪笑我啦! 跟你學到嘢啫!

作者: vegetakwok    時間: 2014-10-14 15:31
外型好靚仔!
作者: RivenMan    時間: 2014-10-14 15:50
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:24
還有切記每次起飛前一定要做齊所有校正,否則會有叛逃的風險,切記!

每次放都有做指南針設定,但奇怪綠色燈唔著……係咪未入program

作者: isaac006    時間: 2014-10-14 16:04
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:45
我都係FreeX,當然suggest你買FreeX,如齋機(當然包控啦),$2200.-, 你買hubsan H107D都要八佰幾蚊啦,當你 ...

space ching, 小弟有好多野想問,佢叉一次電玩度幾耐?
佢好似得一個aux input? Cx-20好似有兩個?
佢有冇APM飛控既 waypoint, telemetry, osd 等等既 function?

作者: RivenMan    時間: 2014-10-14 16:16
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:19
歡迎加入FreeX, Ching住邊區?有機會可以一齊出嚟飛吓喎,夜晚亦得! 想夜晚飛除了額外加燈之外,亦可用佢個 ...

青衣區的

作者: RivenMan    時間: 2014-10-14 16:20

我係現代買,v2版(唔知有咩分別)
3字頭

作者: RivenMan    時間: 2014-10-14 16:23

我諗住平平地山狗算

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-14 17:11
我另外pm你再詳細交流下吧!
作者: karman514    時間: 2014-10-14 17:26
現代向邊度,有冇地扯呀,C兄
作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-14 17:57
karman514 發表於 2014-10-14 17:26
現代向邊度,有冇地扯呀,C兄

旺角廣華街,是地舖,玩開模型應好易找到。

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-14 21:27
isaac006 發表於 2014-10-14 16:04
space ching, 小弟有好多野想問,佢叉一次電玩度幾耐?
佢好似得一個aux input? Cx-20好似有兩個?
佢 ...

Iassc, FreeX好似唔係apm飛控,是它自己開發的飛控(但係唔係以apm作為藍本來開發則不太肯定),你所說那些地面站等功能係玩唔到嘅,唯一可以就係OSD, 但原廠OSD還未出(聽說差不多會出了),至於充飽電可飛行時間, 我是舊一批配2700mah電,如果電run in咗,义滿電最多飛到7分鐘, 新版是配3000mah電, 但都係多一分鐘, 8分鐘, 其實勉強都可飛多1-2分鐘, 但舊電好易過放會壞, 同埋有炸機風險, 如想飛多一倍時間就要改用雙電=============>>>>>>>>>

作者: RivenMan    時間: 2014-10-14 23:55
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 21:27
Iassc, FreeX好似唔係apm飛控,是它自己開發的飛控(但係唔係以apm作為藍本來開發則不太肯定),你所說那些 ...

我想問官網D升級PROGRAM洗唔洗DW黎入

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-15 00:05
你要先用附有那張ID card(跟menu一齊)在官網做會員登記後,先至可以download所有新firmware
作者: RivenMan    時間: 2014-10-15 00:13
我做左啦,全部裝晒?
作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-15 00:47
主要裝呢幾個 :
for部機 :
1. USB 工具驅動程序(32bit/64bit)
2. free X 電腦檢測工具 V2版本(可自主選擇距離與高度模式)
3. 飛控板固件升級器
4. 飛控板固件 V2 版 V3.3 (高空可關閉馬達,可自主選擇距離與高度模式) (**亦可選擇裝舊版本: 飛控板1000m/1000m遙控固件0627或者 飛控板500m/150m遙控固件0627)
for雲台 :
1. 無刷雲台電腦檢測工具
2. 雲台固件升級器
3. 兩軸無刷雲台固件V2.41 (**亦可選擇裝舊版本:V2.30或者V2.20又或者再舊D嘅version V1.23)
作者: RivenMan    時間: 2014-10-15 01:47
第一個跟碟本身有,係咪唔同。。。
高空可關閉馬達咁咪炸機
作者: karman514    時間: 2014-10-15 07:11
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 17:57
旺角廣華街,是地舖,玩開模型應好易找到。

thank you

作者: isaac006    時間: 2014-10-15 08:26
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 21:27
Iassc, FreeX好似唔係apm飛控,是它自己開發的飛控(但係唔係以apm作為藍本來開發則不太肯定),你所說那些 ...

Thank you space ching,不過舊電放嗰度好似危險咗啲呢 ^^"
作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-15 22:57
RivenMan 發表於 2014-10-15 01:47
第一個跟碟本身有,係咪唔同。。。
高空可關閉馬達咁咪炸機

你係V2版, 應該就係可以空中關機嘅版本喇, 但又唔駛太擔心嘅, 小心D囉, 你是美國手(左手油門)? 如果係嘅話, 當你飛起後想降落時, 拉低油門盡量唔好拉到底, 就算拉到底都唔好移到左下角!

作者: RivenMan    時間: 2014-10-16 01:12
spacekiller2069 發表於 2014-10-15 22:57
你係V2版, 應該就係可以空中關機嘅版本喇, 但又唔駛太擔心嘅, 小心D囉, 你是美國手(左手油門)? 如果係嘅 ...

是左手的..點解我升級唔到~

登錄/註冊後可看大圖

另外我已經幫部機包一包隻腳..效果唔錯

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-16 15:51
有無㩒住USB線上面個制插電?com port 係咪set咗喺com1至com9之間?
作者: RivenMan    時間: 2014-10-17 00:43
部機有入編寫程式,用com3,佢話找到飛機,但最尾寫no file
作者: RivenMan    時間: 2014-10-17 23:26
想問下搖控有冇得改用鋰電
作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-18 12:12
RivenMan 發表於 2014-10-17 23:26
想問下搖控有冇得改用鋰電

可以,我已改用鋰電

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-18 16:28
11.1鋰電

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-18 16:32
但插頭要改
作者: RivenMan    時間: 2014-10-19 00:01
spacekiller2069 發表於 2014-10-18 16:28
11.1鋰電

我支7C控都係用依隻..賣機個哥哥話2S電都會燒控.,..唔知係唔係

登錄/註冊後可看大圖

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-19 00:15
台灣網有說:機與飛機電池電壓,發射機使用8顆三號電池,所以額定電壓為12V,如使用三號充電電池,額定電壓為9.6V,建議使用一般碳鋅電池,電壓不得低於10.8V,使用鎳氫充電電池,電壓不得低於8.8V,同時新舊電池不要混搭(例如八顆中有兩顆電壓太低,就只換這兩顆為新電池)。飛機使用11.1V鋰聚電池,充飽電壓為12.6V,飛到10.8V一定要降落,10.5V是最低建議電壓。因為電壓很重要,強烈建議買一個電壓表(要準確的,也就是貴一點的)
作者: RivenMan    時間: 2014-10-19 00:44
THZ"師兄..已改插..將2線3頭改做2頭

登錄/註冊後可看大圖

作者: RivenMan    時間: 2014-10-19 12:49
開始畫幾條線好似靚d

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: RivenMan    時間: 2014-10-19 12:50
效果唔錯

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: RivenMan    時間: 2014-10-20 00:49

師兄,我想問山狗冇AVOUT係咪冇得做圖傳..定用佢USB個位做..THZ"!

作者: RivenMan    時間: 2014-10-20 21:47
RivenMan 發表於 2014-10-20 00:49
師兄,我想問山狗冇AVOUT係咪冇得做圖傳..定用佢USB個位做..THZ"!

...

已找到方法,thz

作者: RivenMan    時間: 2014-10-27 21:19
spacekiller2069 發表於 2014-10-15 22:57
你係V2版, 應該就係可以空中關機嘅版本喇, 但又唔駛太擔心嘅, 小心D囉, 你是美國手(左手油門)? 如果係嘅 ...

今日早上人小小去左球場放,發現冇咩風部機都會唔定(未收到gps)唔陏控諗住影張相架機慢慢向左前飛走……已做指南針較正,我想問下係咪收到GPS用GPS模式會定D定係DR set到有問題?

作者: spacekiller2069    時間: 2014-10-28 02:47
不開gps模式,就算無風,FreeX起飛後絕對會向某一方向一直走位(我是會向右前走,這時一定要用手不斷作調整才能定下來,是要用gps模式才會定住的
作者: rgemhkie    時間: 2014-10-28 08:06
Hi Ching, may I ask what is "...CX..好似好多叛逃個案 .." ?
作者: ng3c    時間: 2014-10-28 18:23
rgemhkie 發表於 2014-10-28 08:06
Hi Ching, may I ask what is "...CX..好似好多叛逃個案 .." ?

師兄講:網上有好多論壇上有好多師兄發帖講述 CX20在不受控情況下飛走

作者: powis    時間: 2014-10-28 19:16
ng3c 發表於 2014-10-28 18:23
師兄講:網上有好多論壇上有好多師兄發帖講述 CX20在不受控情況下飛走
...

邊到可以睇到??

作者: RivenMan    時間: 2014-10-28 22:58
...

我好怕我戈部飛走......我仲未敢試過飛高過20米...

作者: ng3c    時間: 2014-10-28 23:16
RivenMan 發表於 2014-10-28 22:58
我好怕我戈部飛走......我仲未敢試過飛高過20米...

世上無100%安全,盡量去遵從安全守則,留意起飛前的開控程序,飛機的GPS搜星程序。遠飛前先近距離測試操控,切戒操之過急!小心使得萬年船。祝你飛得開心!

作者: RivenMan    時間: 2014-10-28 23:40
ng3c 發表於 2014-10-28 23:16
世上無100%安全,盡量去導從安全守則,留意起飛前的開控程序,飛機的GPS搜星程序。遠飛前先近距離測試操 ...

我早上見球場冇人偷雞去放..GPS搵唔到..係咪正常市區收唔到

作者: rgemhkie    時間: 2014-10-29 08:04
...

Thank you

作者: ng3c    時間: 2014-10-29 08:42
RivenMan 發表於 2014-10-28 23:40
我早上見球場冇人偷雞去放..GPS搵唔到..係咪正常市區收唔到

如果附近有高樓大厦,搵唔到都屬正常。GPS衛星不一定剛剛在你頭頂,大厦擋著,直線看不到就接收不到。如果市區中你又夠空曠,都可以收到的,視乎附近地理環境。
作者: starboy    時間: 2014-10-29 11:11
本人訂購FreeX 批發及零售,如需訂購可以聯絡 [email protected]

淨機特價 $2100
原裝雲台 $ 800
作者: RivenMan    時間: 2014-10-29 23:59
ng3c 發表於 2014-10-29 08:42
如果附近有高樓大厦,搵唔到都屬正常。GPS衛星不一定剛剛在你頭頂,大厦擋著,直線看不到就接收不到。如果 ...

只是屋村...山頂...都收不到...

作者: mrjerrytam    時間: 2015-1-1 00:01
RivenMan 發表於 2014-10-14 15:50
每次放都有做指南針設定,但奇怪綠色燈唔著……係咪未入program

我部綠色 gps 燈都唔著、師兄解決到未?
作者: 恆.com    時間: 2015-1-1 11:56

啱啱都出左部FreeX, 加左TS832圖傳,Sony CCTV,琴日試左好定,相比起250 4 軸機, 定高都唔錯.
唯一問題下降時架機好搖,大家果係咪咁樣

登錄/註冊後可看大圖

作者: mrjerrytam    時間: 2015-1-2 00:04
http://youtu.be/gawVMzWKUYA
作者: daniok    時間: 2015-1-6 11:43
請問現在是V2係最新版嗎?
作者: henry_lok    時間: 2015-1-7 22:42
請問係咪一定要用番free x出果隻cam先得?
http://www.freexgroup.com/aboutdv.php
作者: waikiki    時間: 2015-1-11 00:50
有機會一齊飛下

作者: streetsmart3388    時間: 2015-3-14 12:06
剛入手 請問 圖傳 5.8g 應該在那擺電 ?
作者: diablo    時間: 2015-3-14 21:33
應直接在機攞
作者: oowan    時間: 2015-5-15 08:38
Chings,
新手剛入左部free x, 用軟件校正check機,大致正常,但發现支控不能控制雲台傾角,請問有什么應注意(雲台有接电和白色訊号線,有著红燈, 識回中)。另想請問你哋外掛電底架是什么物料知那裡有售。

作者: totorowing    時間: 2015-5-15 14:01
機底係條白色線. 要插去雲台先可以控傾角.
作者: Annie268    時間: 2015-5-15 14:30
正呀……
作者: oowan    時間: 2015-5-15 22:15
唔該ching, 我有插白線去雲台,不過問題已解決,原来試機時電壓不足
作者: RivenMan    時間: 2015-5-19 20:56
宜家又睇中左部P3P...有小小想放部FREEX

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2