RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 慢爬攀岩車新手一問 [打印本頁]

作者: chung183    時間: 2014-10-21 14:57
標題: 慢爬攀岩車新手一問
我想問下,我如果想慢爬攀岩車,遙控及其他配件要幾多錢多,小弟窮人一名,我仲想問下整防水要整D乜同埋邊度有多同埋比較平嘅地方買車同配件
作者: chung183    時間: 2014-10-21 15:00
其實TAMIYA有無出好似SCX10咁嘅車嘅底盤
作者: 阿邊個    時間: 2014-10-21 15:07
以我聽埋聽埋, 雙星D 車係唔夠axial 咁好爬.

一部SCX 10, 預二千HKD以內,

春天舵機, 六十幾RMB

白豬摩打, 加淘記金頭仔電變, 百五RMB 左右,

flysky GT3C 遙控, 二百五至二百七RMB

充電, 200 RMB,

電一舊, 百幾.

作者: chung183    時間: 2014-10-21 15:12
金頭仔電變係咩黎,同埋舵機用邊隻,我見到有30,16,12,6KG,唔意思新手一名,多多包函
作者: chung183    時間: 2014-10-21 15:25
我想問下摩打係咪個T數越高就越大力?
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-21 16:57

之前唔知hobbywing 有1060 我先用金頭仔(而家因為自已插錯野燒左) , 要穩陣我會用返 hw 1060電變, 香港買到又平過淘寶, servo 用15KG 以上會好D, 摩打T 數越大扭力越大但轉速會較低

另外睇你想部車可以跑下又或者真係用黎爬而決定用咩[size=14.3999996185303px]摩打, 要部車快D 就用27T 甚至20T 摩打,  如果要爬下石行下山35T 會比較適合, 都唔會太慢, FULL 雞大概人急步行速度
作者: 965    時間: 2014-10-21 17:09
SCX-10 la... safe pick ..
作者: chung183    時間: 2014-10-21 17:42
咁用咩型式嘅Li電
作者: ricksonchow    時間: 2014-10-22 00:58
用lipo
作者: chung183    時間: 2014-10-23 13:19
如果買車同買配件起rc mart買定旺角廣華街個頭買邊度會平啲啊?
作者: Annie268    時間: 2014-10-24 20:18
So good....

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2